galaretka - 14130 przepisów (strona:407/942)

Łatwy biszkoptowo -śmietanowy placek z truskawkami babci Basi 208

małe, ( na trzy warstwy placka ) 2 śmietany kwaśne 12 %, ( 400 ml), 1 śmietana kwaśna 18 % ( 400 ml), 5-6 łyżek cukru pudru, ok. 50 dag truskawek świeżych, 3 galaretki truskawkowe ( rozpuszczone w 4,5 szklanki wrzątku.) Sposób przygotowania : Galaretki rozpuszczamy w wrzątku i odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie robimy spód placka. Śmietany wymieszać z cukrem pudrem do rozpuszczenia. Blaszkę(...)maczanych ( całych ) w śmietanie. Biszkopty układamy cegiełkowo . Resztę śmietany wylewamy na wierzch i równo rozsmarowujemy. Na biszkoptach i śmietanie wykładamy truskawki jedna obok drugiej i zalewamy lekko już tężejąca galaretką .Placek wkładamy do lodówki na kilka godzin , najlepiej na noc. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Leśny mech po raz trzeci 166

szkl. oleju  2 łyżeczki proszku do pieczenia wanilia (1 łyżeczka ekstraktu lub miąższ z 1 laski wanilii) Do przełożenia   800 g jogurtu greckiego 1  galaretka agrestowa -  ⅓ szkl. gorącej wody ¼-½ szklanki cukru brzozowego lub zwykłego cukru pudru Do dekoracji borówki grzybki ciasteczka  Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić(...)zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki.Część ciasta włożyć z powrotem do tortownicy, nasączyć .Galaretkę przyrządzić w 1/3 szk.wody.Jogurt   ubić z cukrem. Dodać tężejącą galaretkę cały czas miksując.W yłożyć na nasączone ciasto.Wierzch posypać pokruszonym ciastem , ułożyć borówki. Ciasto wstawić do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Terrina na białym winie z owocami lata 154

można całe lato zamknąć w jednym deserze? Na przykład robiąc taką oto galaretkę na białym winie z mnóstwem owoców! Wybierzcie te, które lubicie najbardziej i zalejcie je jakimś dobrym winem. Świetnie sprawdzi się tutaj muscat albo tokaj. Terrinę szczególnie polecam na gorące dni! ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 28 cm 500 ml białego wina (słodkie lub półsłodkie będzie najlepszym wyborem(...)owoce umyj. Winogrona poprzekrawaj na połówki, nektaryny oddziel od pestek i pokrój w ósemki. Owoce delikatnie ułóż w okrągłej silikonowej formie (możesz użyć także szklanej misy). Zalej następnie przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, aż stężeje. Następnie wyjmij na paterę i podawaj. (Jeśli używasz formy silikonowej, to z wyjęciem nie będzie najmniejszego problemu, formę szklaną zaś

Food Square
Biszkopt z masą jabłkową 212

pieczenia Cytrynowy poncz: 1/3 szkl. wody (letniej, przegotowanej) 2 łyżki soku z cytryny Nietypowa masa z jabłkami: 25 dag jabłek (waga po obraniu) 1 ½ łyżki soku z jabłek 1 galaretka truskawkowa 20 dag masła 2 kisiele żurawinowe 1 łyżeczka cukru waniliowego Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.Następnie dodać(...)Ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać. Galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody.  Masło przełożyć do rondelka i roztopić.  1 ½ szklanki wody i cukier waniliowy  zagotować. W ½ szklance wody rozmieszać kisiele żurawinowe i wlać do gotującej się

Moje domowe kucharzenie
Bananowce bez pieczenia i "Hanka" 255

szybko znikający z talerza.   Składniki : 4 suche kwadratowe wafle  100 g masła 100 g płatków owsianych 50 g płatków kukurydzianych 2 łyżeczki cukru 2 czubate łyżeczki kakao galaretka pomarańczowa 250 ml wrzątku 3 proste banany opcjonalnie: masło orzechowe Zwilżyć dwie ściereczki kuchenne. Wafle układać jeden na drugim przedzielając je wilgotnymi ściereczkami. Odłożyć na ok. kwadrans. Galaretkę rozpuścić(...)stopić w rondelku. Dodać płatki owsiane, cukier i kakao. Trzymać na małym ogniu aż płatki staną się miękkie. Mieszać. Po zdjęciu garnka z palnika dodać płatki kukurydziane i gorącą galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut. Sprawdzić, czy wafle po odwinięciu ze ściereczek są miękkie i łatwo się wyginają. Jeśli tak, na jednym brzegu ułożyć banana przekrojonego wzdłuż

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik cytrynowy z Wiśniami 249

soli  3 jajka 75 g masła 500 g chudego twarogu  skórka starta z jednej cytryny  50 g śmietanki 30% lub 36% 30 g kaszy manny 2 galaretki wiśniowe 1 mały aromat cytrynowy  2 łyżki ciemnego kakao  500 g wiśni WYKONANIE:  1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki(...)termo obiegiem 150 o C). Po 30 min pieczenia wierzch ciasta przykryć pergaminem. Po upieczeniu przestudzić.  3. Wiśnie wydrylować i delikatnie rozłożyć na cieście. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę rozłożyć na wierzchu równomiernie pokrywając wiśnie. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.  Smacznego

vaniliowoczekoladowa
TORCIK CZEKOLADOWO BRZOSKWINIOWY 162

pychotka !!!     SKŁADNIKI tortownica o śr. 18 cm paczka biszkoptów okrągłych, 400 g serka naturalnego, 200 g kremu czekoladowego 4 łyżeczki żelatyny, 1 brzoskwinia, 1 łyżka jagód, 1 galaretka brzoskwiniowa WYKONANIE Tortownicę wykładamy folią, układamy na dnie biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku, studzimy. Serek mieszamy mikserem z kremem oraz wystudzoną żelatyną, wylewamy 1 cm warstwę masy, układamy(...)wzdłuż boku tortownicy biszkopty, wylewamy resztę kremu, odstawiamy na 1 godz do lodówki. Brzoskwinię kroimy na paski. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, odstawiamy do stężenia. Na masie serowej układamy brzoskwinie oraz jagody, zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia

słodki bratek
Szynka na trzy sposoby pieczona w woreczku 297

grochówki Druga wersja szynka imprezowa , szynkę pokroić na 0,5 cm plasterki, sos który wytworzył się podczas pieczenia wlać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki aż zgęstnieje, powstanie galaretka. Następnie gęstą galaretkę pokroić w kosteczkę. Plasterki szynki obłożyć galaretką. Trzecia wersja szynka na obiad, Szynkę wyjąć z woreczka, wytworzony sos wlać do garnuszka ( skórę lub boczek odłożyć do zamrażarki

Kuchnia Pokoleń
Galaretka z kwiatów lipy 204

Znakomita galaretka z kwiatów lipy, zdrowej i akurat teraz gotowej do oddania swoich kwiatów. Zbieramy kwiaty lipy z dala od szosy, dróg czy autostrad. Zbieramy kwiaty najlepiej po słonecznym poranku, jak słońce wysuszy listki z rosy, wtedy ma najwięcej właściwości leczniczych. Galaretka znakomicie nadaje się jako deser samodzielny ale także jako dodatek do naleśników, ciast czy deserów, spróbujcie koniecznie. Galaretka

Moje Małe Czarowanie
ORZECHOWO-KAWOWY CZEREŚNIOWIEC 258

cukru Masa kawowa: 200 ml śmietany 30%, 1 tabliczka białej czekolady, 200 g serka naturalnego, 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: czereśnie, galaretka wiśniowa WYKONANIE Ciasto: Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy zmielone orzechy, olej, zsiadłe mleko i pozostałe składniki. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy(...)kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wystudzoną czekoladę, następnie serek oraz wystudzoną kawę z żelatyną. Mieszamy do połączenia składników. Całość wylewamy na ciasto i odstawiamy do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Czereśnie drylujemy, przekrawamy na połówki, układamy na masie kawowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy 3 godz. w lodówce

słodki bratek
Tarta z agrestem i kremem czekoladowym 221

szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody MASA AGRESTOWA: 800 g agrestu 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 galaretka agrestowa 2 budynie śmietankowe KREM CZEKOLADOWY: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 100 g czekolady białej 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia(...)piec w temperaturze 190*C przez 15-20 min. Agrest włożyć do garnka, zasypać cukrem i podlać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować uzyskując gęstą masę. Przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. Szklankę kremówki zagotować

https:KKuchniaMniam
Murzynek z truskawkami i galaretką 184

nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić, żeby ostygło. Jak już będzie zimny przeciąć na pół. Masa ptasie mleczko -Galaretkę rozmieszać w 1 szklance wrzącej wody, Odstawić żeby ostygła i prawie zgęstniała. Śmietanę ubić na sztywno i powoli wlać gęstniejącą galaretkę, wymieszać. Truskawki rozłożyć na spodniej części ciasta, jagody rozrzucić. Zalać(...)gęstniejącą masą śmietanowo-galaretkową. Wstawić do lodówki, żeby całkowicie zgęstniało. Drugą galaretkę rozmieszać w 1 szklance wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia, ale nie całkowicie. Jak już mocno zacznie gęstnieć zalać masę śmietanowo-galaretkową. Natychmiast położyć drugą warstwę ciasta i lekko przydusić. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
ciasto z serkiem mascarpone i truskawkami 819

osobnym garnku dodajemy do niego utartą na parze masę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 200 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody 1 galaretka truskawkowa dodatkowo: woda różna do nasączenia biszkoptów lub zimna woda wymieszana z cukrem i cytryną wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki(...)nasączony wodą różaną, przykrywamy drugim biszkoptem, również go nasączamy wykładamy równomiernie pozostałą część masy. Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretą. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki

Domowy Smak Jedzenia