szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody MASA AGRESTOWA: 800 g agrestu 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 galaretka agrestowa 2 budynie śmietankowe KREM CZEKOLADOWY: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 100 g czekolady białej 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia(...)piec w temperaturze 190*C przez 15-20 min. Agrest włożyć do garnka, zasypać cukrem i podlać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować uzyskując gęstą masę. Przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. Szklankę kremówki zagotować
https:KKuchniaMniamnagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić, żeby ostygło. Jak już będzie zimny przeciąć na pół. Masa ptasie mleczko -Galaretkę rozmieszać w 1 szklance wrzącej wody, Odstawić żeby ostygła i prawie zgęstniała. Śmietanę ubić na sztywno i powoli wlać gęstniejącą galaretkę, wymieszać. Truskawki rozłożyć na spodniej części ciasta, jagody rozrzucić. Zalać(...)gęstniejącą masą śmietanowo-galaretkową. Wstawić do lodówki, żeby całkowicie zgęstniało. Drugą galaretkę rozmieszać w 1 szklance wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia, ale nie całkowicie. Jak już mocno zacznie gęstnieć zalać masę śmietanowo-galaretkową. Natychmiast położyć drugą warstwę ciasta i lekko przydusić. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Pycha, polecam
Kuchnia Pokoleńosobnym garnku dodajemy do niego utartą na parze masę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 200 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody 1 galaretka truskawkowa dodatkowo: woda różna do nasączenia biszkoptów lub zimna woda wymieszana z cukrem i cytryną wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki(...)nasączony wodą różaną, przykrywamy drugim biszkoptem, również go nasączamy wykładamy równomiernie pozostałą część masy. Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretą. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki
Domowy Smak Jedzeniamieszamy cały czas, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy do niego stopniowo ziny budyń i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 3 galaretki brzoskwiniowe 2-3 połówki brzoskwiń z puszki wykonanie: Owoce kroimy w kostkę. Galaretko rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na Upieczone ciasto z pierożkami wykładamy równomiernie masę budyniową. Na masie(...)układamy plastry rolady, pomiędzy nimi układamy pokrojone owoce. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto odstawiamy najlepiej na noc w chłodne miejsce. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniapłaskie łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego - 157 g cukru pudru spód : - 230 g herbatników maślanych - 50 g roztopionego masła Mus malinowy : - 500 ml śmietanki 30% - 2 galaretki malinowe - 500 g malin mrożonych - cukier do smaku dodatkowo : - 120 g malin świeżych do ozdoby - listki mięty do ozdoby Sposób wykonania : Zmielić herbatniki w mikserze ,roztopić masło ,połączyć te składniki(...)piekarnika , zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 minut. Po tym czasie wystudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach ,wystudzony wstawić do lodówki . Zabieramy się za mus malinowy , dwie galaretki rozrobić w 200 ml wrzątku ,wystudzić ,lekko rozmrożone maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko ,połączyć z zimną galaretką ,w razie potrzeby dosłodzić (ja dosłodziłam poł szklanki cukru
Wypieki ReneODWIEDZAJĄCYM !!! :D Składniki : 280 g nerkowców szklanka żurawiny 50 g ryżu preparowanego (dmuchanego) 50 ml ciepłej (nie gorącej) wody 3 łyżki miodu cytryna mała puszka mleka kokosowego (165 ml) galaretka cytrynowa 300 ml wrzątku Nerkowce namoczyć na noc w przegotowanej wodzie. Wody powinno być tyle, by przykrywała orzechy. Namoczenie bardzo ułatwia potem zmielenie orzechów. Do lodówki wstawić na noc puszkę(...)mlekiem kokosowym. Rano odlać wodę, której orzechy nie wchłoną. Orzechy wrzucić do malaksera. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Zmiksować orzechy na drobną miazgę. Do miazgi orzechowej zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok z połówki cytryny, dodać stałą masę z puszki z mlekiem kokosowym oraz łyżkę miodu. Całość zmiksować, by składniki się połączyły. Wyłożyć masę do miski
Weekendy w domu i ogrodziePyszne dwukolorowe ciasto z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką. Czas na truskawkowe wypieki!!! SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 24x39cm) 3 szkl. mąki 1 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 250 g margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 2 łyżeczki kakao aromat arakowy Krem budyniowy: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 3 łyżki wiórek(...)kokosowych, 1 łyżka likieru kokosowego 1 margaryna Dodatkowo: truskawki, galaretka truskawkowa WYKONANIE Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą. Na brytfankę wylewamy jasne ciasto, na wierzch ciemne
słodki bratekLekkie i orzeźwiające ciasto z bananami, galaretką oraz musem owocowym, na słoneczną majową niedzielę idealne!!! SKŁADNIKI: Ciasto: forma 28x20 cm 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza, 2 łyżki cukru(...)budyń waniliowy Masa śmietanowo-kokosowa: 250 ml śmietanki 30%, 4 wafelki kokosowe, 1 czubata łyżeczka żelatyny, 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: galaretka o smaku kiwi, 2 banany, sok do nasączenia WYKONANIE 1.Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka i resztę składników. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy
słodki bratekCała kopułka na serniku obłożonym kiwi wykonana jest z galaretki - również kwiat, który jest w środku. Do zrobienia bardziej wymyślnych kwiatów trzeba użyć specjalnych narzędzi, ale do wykonania tego prostego kwiatka wystarczy zwykła strzykawka z igłą, którą będziemy wprowadzać w galaretkę „ płatki ” . Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnenadchodzący sezon owocowy. Świetnie smakuje ze wszystkimi owocami. SKŁADNIKI (tortownica 22 cm) 1 kg serka mielonego np. z wiaderka 3 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe ok. 100 g biszkoptów lub biszkopt z połowy składników SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Galaretkę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, i odstawić do przestygnięcia. Brzoskwinie oraz syrop przelać przez sitko. Syrop(...)biszkoptami tortownicę przelewamy masę serową i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy do lodówki na min 2 godziny. rrarossa@gmail.com
RAROSSAhomogenizowanych waniliowych 200g jogurtu naturalnego 150g gęstej śmietany 36% lub serka mascarpone 4 żółtka jaj 4 łyżki cukru (można więcej) 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 4 łyżeczki żelatyny 2 galaretki truskawkowe Delecta 300g świeżych truskawek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jogurt naturalny, serki waniliowe i kremówkę łączymy z koglem(...)dodanie do niej kilku łyżek waniliowej masy, a następnie dodanie do całości. W ten sposób unikniemy zważenia masy. Do szczelnej tortownicy przelewamy masę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 2/3 zalecanej ilości wody. Studzimy. Na zastygniętej masie waniliowej układamy połówki truskawek. Delikatnie zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego
DefinicjaSmakutortownicy :-) dowolność pełna, ważne że smakuje fantastycznie... SKŁADNIKI 600 g serka waniliowego 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 szklanka mleka 2 łyżki żelatyny 1 galaretka owocowa (ja wybrałam agrestową, ale smak jest tu dowolny) 300 ml wody dodatkowo: czereśnie Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącym (ale nie wrzącym) mleku, galaretkę w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie(...)masę przelewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową, wierzch posypujemy czereśniami (możecie je wydrylować, ale nie jest to konieczne,tylko wtedy pamiętajcie by uprzedzić gości ;-) ) i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wspólnie ze mną w "sernikowej" akcji serniki robiły: Marta Pyza na widelcu Lidia Bożena Dorota Marzena Bernadetta
Czary - gary w kuchniszklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany 30% 8 łyżek cukru pudru Poncz: 250 ml mocnej kawy 150 ml likieru amaretto Galaretka: 600 ml Sprite lub 7up 100 ml gorącej wody 3,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 500 g długich wafli w czekoladzie małe butelki z alkoholem Białka oddzielamy od żółtek(...)wszystkie bąbelki. W przeciwnym razie po dodaniu żelatyny napój będzie się baaardzo pienił, wręcz kipiał :-( Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i łączymy z odgazowanym napojem. Wstawiamy do lodówki, żeby powstała galaretka. Następnie kroimy ją w duże kostki. Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich sączymy 1/3 przygotowanego ponczu, smarujemy 1/3 masy, przykładamy drugim krążkiem i czynności powtarzamy. Kładziemy trzeci
Czary - gary w kuchniniesamowity smak świeżych jagód... pyszny... SKŁADNIKI 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany 30 % 100 ml mleka 8 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 l jagód 1 galaretka malinowa lub owoce leśne 400 ml gorącej wody herbatniki Na dnie tortownicy (21 - 23 cm) układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, a galaretkę w wodzie. Z jagód odkładamy 1/4 całości(...)przez chwilę miksujemy (masa powinna nabrać jagodowego koloru), a następnie powoli wlewamy żelatynę (cały czas miksując). Gotową masę wykładamy na herbatniki, wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej jagodami i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Czary - gary w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia Krem jogurtowy: 800g naturalnego jogurtu pół szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 300 g śmietany 30% Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny 2 żółte galaretki Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną(...)Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Przygotowujemy masę: żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do jogurtu dodajemy cukier, zimną ale jeszcze płynną żelatynę i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy łyżką
e-PrzepisyKulinarne