słodkie. Idealne słodkie przedwiośnie dla łasuchów i nie tylko. Składniki : 700 ml mleka skondensowanego (7,5 %) niesłodzonego ok. 3 łyżki cukru pudru 4 opakowania galaretek ( u mnie : truskawkowa, pomarańczowa, agrestowa,cytrynowa) 800 ml wody do rozpuszczenia galaretek 200 ml na każdą. małe opakowanie biszkoptów Wykonanie: 1.Galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego(...)naczynia, ubić mikserem na wysokich obrotach dodając cukier puder. Ubijać do momentu powstania puszystej pianki . Piankę podzielić na 4 równe części. 3.Wymieszać kolejno każdą porcję pianki z tężejącą galaretką. Tortownicę o wymiarach 28 cm wyłożyć biszkoptami, Wylewać na przemian kolorową masę mleczną. Włożyć do lodówki na min, 1 godzinę
vaniliowoczekoladowaużyłam babki z tego przepisu * 1 jabłko * 200 ml mleka * 3 suszone morele * 8 pistacji * 1 łyżeczka cukru z wanilią * ½ łyżeczki cynamonu * 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego WYKONANIE: GALARETKA | 200 ml mleka, 1 łyżeczka żelatyny, 3 morele, 8 pistacji, 1 łyżka cukru z wanilią| Morele kroimy w drobną kosteczkę a pistacje na połówki. Mleko zagotowujemy i od razu ściągamy(...)ognia. Do mleka dodajemy cukier, żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy żelatyna jest już rozpuszczona to dodajemy pistacje i morele. Powstałą galaretkę przelewamy do keksówki posmarowanej olejem a następnie wyłożonej folią spożywczą. Całość odkładamy do lodówki do stężenia. Stężałą galaretkę przekładamy na deskę i kroimy w dowolne kształty. Układamy na talerzu. KRUSZONKA | 2 kawałki babki cukrowej| Ciasto kruszymy na drobne
MohiellaGalaretki mocno napakowane składnikami to odpowiednia potrawa nawet na śniadanie. Rosół ugotowałam na dwóch podwójnych piersiach z kurczaka - całych - i dzięki temu mięso po pokrojeniu było kruche i pyszne. Koniecznie dodajcie do rosołu jedną, a nawet dwie spalone cebule. Pietruszka, seler, por, marchewka, łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu to przepis na rosół idealny. Im lepszy rosół, tym pyszniejsze galaretki(...)kurczaka, groszek, kukurydzę, ćwiartkę jajka, pietruszkę i marchewkę. Foremki powinny być całe wypełnione składnikami, następnie wlewam do nich przygotowany bulion i wstawiam foremki do lodówki na 10 godzin. Rano galaretki są gotowe
Gotowanie i blogowaniecukru kryształu 1 cukier waniliowy 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny (250g) - można dać odrobinę więcej 3 łyżki wódki czystej Dodatkowo: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka wiśniowa Polewa czekoladowa mleczna oraz biała Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Do puszystej masy przesiewamy(...)końcu dodać wódkę i ponownie dobrze rozetrzeć. 4. Przełożenie: Na cienki kruchy placek wyłożyć połowę kremu budyniowego- ułożyć roladki, w środek dając roladkę serową- pomiędzy rolady wlać tężejącą galaretkę agrestową,a następnie wiśniową- po schłodzeniu wyłożyć pozostały krem budyniowy- przykryć biszkoptem- dekorować polewą mleczną oraz z białej czekolady
Kuchnia w czekoladzieresztę mleka, wymieszanego z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, na gładko.Gdy budyń zgęstnieje, powoli zagotować i zestawić z ognia.Posypać cukrem ,aby nie powstał kożuch. Składniki na galaretkę: ½ szklanki wody, 1 łyżka żelatyny (bez smaku), 1 szklanka soku wiśniowego Wykonanie W rondelku rozpuścić żelatynę w wodzie. Dokładnie wymieszać i poczekać aż zmięknie. Zagotować na małym ogniu i odstawić(...)palnika. Mieszając powoli dolać sok owocowy. Całość dokładnie wymieszać. wykonanie końcowe Gotową galaretką zalać dna foremek. Gdy stężeje ,uzupełnić przestudzonym budyniem.Wstawic do lodówki na 5 minut,wyjąć i środek zalać ostudzoną tężejącą galaretką Wstawić do lodówki, aż wszystko stężeje
w mojej kuchnikieliszki spirytusu Dodatkowo: 100g płatków migdałów 100g orzechów włoskich (posiekanych) 100g rodzynek np sułtańskich 1/2 szklanki kakao 1 puszka brzoskwiń 1 cytryna 1 opakowanie biszkoptów okrągłych (ok 180g) 2 galaretki cytrynowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodawać po odrobinie cukru oraz żółtka i cały czas ubijać. Na końcu dodać(...)delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać na wyłożoną papierem blaszkę i piec w temp. 180st C do suchego patyczka (ok 30-35minut). Przestudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Galaretki rozpuścić w 700ml gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. 2. Żółtka ucieramy z połową cukru, mąką oraz budyniem waniliowym. Mleko gotujemy z pozostałym cukrem. Do gotującego się wlewamy masę jajeczną
Kuchnia w czekoladziewrzenia. Przelewamy do sylikonowych foremek i odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie wyciągamy z foremek i opcjonalnie obtaczamy w cukrze. składniki na żelki z galaretki: 1 galaretka owocowa 100 ml gorącej wody opcjonalnie: cukier wykonanie: Galaretkę zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przelewamy do sylikonowych foremek i odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki, najlepiej
Domowy Smak Jedzeniapodawałam przepis na kanapkę Elvis`a. Tym razem pomysły na kilka innych kanapek. Ważne, żeby wybrać prawdziwe masło orzechowe, w którym rzeczywiście są orzechy. Kanapka z masłem orzechowym i galaretką To jedna z moich ulubionych kanapek. Wystarczy wcześniej zrobić swoją ulubioną galaretkę z tym, że do zrobienia jej trzeba użyć połowę wody co w przepisie. Galaretkę kroimy w plastry
Mama Gotujemleka 50 ml wrzątku czubata łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki jogurtu greckiego (może być naturalny) ok. 1 kg jabłek (masa bez obraniem) galaretka agrestowa 400 ml gęstej śmietany (u mnie 18%) wyjętej wcześniej z lodówki 3 łyżki cukru śmietan fix lub łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach wrzątku Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach(...)rozpadną. Mieszać od czasu do czasu. Użyłam jabłek odmiany Szampion i trwało to ok. 30 minut . Gdy jabłka się będą miękkie i stracą na masie, dodać do nich galaretkę. Zdjąć z palnika i mieszać do momentu rozpuszczenia się galaretki. W czasie rozgotowywania jabłek zmiksować kaszę w malakserze. Zalać żelatynę wrzątkiem, rozpuścić i dodać do kaszy. Zmiksować raz jeszcze
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na lekkie ciasto na bazie bitej śmietany i sera mascarpone na herbatnikach. Składniki: Masa: 650 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g mascarpone 2 galaretki (dałam o smaku owoców leśnych)Dodatkowo: ok. 200g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie cały czas(...)miksując dodajemy mascarpone i bardzo powoli wlewamy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę. Na blaszce (moja ma wym 24x26cm) układamy herbatniki, wylewamy połowę masy, wyrównujemy łyżką, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy drugą połowę masy (odrobinę masy zostawiamy na wierzch). Układamy ostatnią warstwę herbatników, rozsmarowujemy pozostałą masę i wysypujemy na nią startą czekoladę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarneśmietany 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku 1 łyżka cukru pudru 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki smak wiśniowy/truskawkowy'; document.write(" "); Składniki na 20 ciastek: Składniki na spody: Mogą być gotowe spody babeczkowe 20 szt. lub ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki(...)cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody. Zrobić biszkopt zgodnie z przepisem jak biszkopt kakaowy . Jak jest upieczony, zalać galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wrzątku. Ostawić, ostudzić, wstawić do lodówki. Składniki na krem śmietanowy: 330 ml śmietany 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku 1 łyżka cukru pudru Śmietanę ubić
moj przepis nałyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku 6 łyżek cukru (lub do smaku) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropelek olejku waniliowego 10 truskawek pokrojonych na plastry 2 łyżki galaretki truskawkowe'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 20 cm: Spód: 100 gr ciastek czekoladowych 30 gr rozpuszczonego masła 1 łyżka kakao Wszystkie składniki zmielić/zbeldować, wyłożyć na tortownice o średnicy(...)kilka kropelek olejku waniliowego Wszystkie składniki na masę zblednować bardzo dokładnie. Wyłożyć na spód. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Dekoracja: 10 truskawek pokrojonych na plastry 2 łyżki galaretki truskawkowej rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku Na schłodzony deser poukładać truskawki i zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki. Kaszę należy przed ugotowaniem dobrze wypłukać (aż woda będzie czysta) i przelać wrzątkiem
moj przepis namąki ziemniaczanej) - 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - 1/4 szklanki wrzątku - woda różana - szczypta soli Dodatkowo: - jabłka Granny Smith (lub inne twarde, soczyste słodko kwaśne) – 5 szt. - 1 galaretka wiśniowa (w proszku) - cukier puder do oprószenia rolady Szykujemy blaszkę o wymiarach 28 x 35cm, wykładamy ją papierem do pieczenia i smarujemy olejem (najlepiej przy użyciu pędzla). Jabłka pozbawiamy gniazd(...)wlewamy je do ubitych białek z cukrem, dodajemy wodę różaną. Chwilę miksujemy robotem, aby tylko połączyć składniki. W trzech turach dodajemy mąkę i bardzo delikatnie mieszamy rózgą. Jabłka posypujemy galaretką w proszku, na którą wylewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na ok. 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wykładamy na czystą ściereczkę, odwracamy
mojewypiekiinietylkoNormal 0 21 Galaretka cytrynowa Ananas z puszki Sok z ananasa Normal 0 21 Sok uzupełnić wodą do 1/2 litra, zagotować i rozpuścić w nim galaretkę, ostudzić. Ananasa pokroić na kawałki, rozdzielić do szklanek i zalać zimną galaretką. Wstawić do lodówki
Camilla w kuchnicukru 6 łyżek kakao ½ szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z bitej śmietany: 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej ½ szklanki wody Polewa: 100 g czekolady (dałam mleczną z orzechami) 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyki kakao Przygotowanie Przygotowujemy ciasto. Wodę, masło, cukier (zostawiamy 1/3 szklanki cukru do białek(...)natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwa blaty. Galaretki rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę, cały czas miksując. Masę odstawiamy
e-PrzepisyKulinarne