frużelina - 703 przepisów (strona:21/47)

naleśniki z frużeliną wiśniową 131

mieszamy i smażymy partiami z obu stron na złoty kolor. (Przed wylaniem pierwszej porcji ciasta natłuszczamy rozgrzaną patelnię) Usmażone układamy jeden na drugim. Podajemy z ulubionymi dodatkami. składniki na frużelinę wiśniową: ok. 500 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki cukru (do smaku) wykonanie: Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i odstawimy, aż puszczą sok. 1/2 cz. soku odlewamy(...)mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Wiśnie z sokiem doprowadzamy do wrzenia i chwilkę gotujemy. Następnie dodajemy wymieszany sok z mąką ziemniaczaną. Wszystko mieszamy i podgrzewamy, aż sok zgęstnieje. Gotową frużeliną smarujemy naleśniki. Przed podaniem naleśników dodatkowo możemy je oprószyć cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto pomarańczowe z kremem mascarpone i wiśniową frużeliną 192

łyżeczka drożdży w proszku 3 łyżki dżemu pomarańczowego Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 1-2 łyżki soku z cytryny 1 op. cukru wanilinowego (16g) 2 łyżki cukru pudru Frużelina wiśniowa: 450 g mrożonych wiśni Hortex 5 łyżek cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej   Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem(...)cukrami (zbyt długie miksowanie może znacznie rozrzedzić mascarpone, które w lejącej konsystencji nie nadaje się do użycia). Przygotowany krem rozprowadzamy równą warstwą na pomarańczowym cieście. Na wierzch wykładamy przestudzoną frużelinę wiśniową. Ciasto odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą

Smaki Na Talerzu
Frużelina porzeczkowo-bananowa 224

wiem, czy na porzeczki nie jest już troszkę późno. W moim warzywniaku jeszcze są, więc postanowiłam z nich zrobić kilka słoiczków frużeliny. Na zimę będzie idealnie do ciast lub deserów. Kwaśny smak porzeczek przełamałam słodyczą bananów. Te dwa owoce idealnie się uzupełniły. Składniki: 1/2 kg białych porzeczek 3 średnie banany 1/2 szklanki cukru 300 ml wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i mieszając wlać do owoców. Gotować chwilę, aż całość lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wsypać żelatynę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. NIE GOTOWAĆ JUŻ. Gorącą frużelinę przelewać do wyparzonych słoiczków. Słoiczki zamykać i ustawiać do góry dnem aż do wystygnięcia. *Z podanych proporcji wychodzi około 4-5 słoiczków od dżemu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini torcik limonkowo-jagodowy 208

płatkami. Skusicie się? ;) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru skórka z całej limonki 3 łyżki soku z limonki Frużelina:   250g mrożonych jagód 65g cukru duża łyżka soku z cytryny duża łyżka mąki ziemniaczanej 100ml wo dy Masa: 0,5kg serka mascarpone 3 łyżki cukru(...)obrotach miksujemy razem z cukrem i połową płatków mig dałowych. Kie dy biszkopt przestygnie, przekrajamy go na pół.Łyżką polewamy je dną część ciasta i wykła damy na nią frużelinę i cienką warstwę masy. Przykrywamy całość drugą częścią biszkoptu i wtem sam sposób nasączamy. Smarujemy wierzch oraz boki masą. Posypujemy całość płatkami mig dałowymi. Chło dzimy. Smacznego

ChilliJemy
Tarta z budyniem i frużeliną wiśniową 218

cukru 100 g zimnego masła 2 żółtka Budyń: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) około 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml frużeliny wiśniowej (przepis znajdziesz  tutaj  ) garść płatków migdałowych Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noży szatkujemy składniki do uzyskania bardzo drobnych kawałków. Dodajemy żółtka(...)szklance mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Masę budyniową wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy frużeliną i obsypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy powtórnie do piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w 180°C (tak aby migdały były przyrumienione

Qchnia po prostu
Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 151

Moja legumina to coś w rodzaju sufletu gotowanego w wodnej kąpieli. Dodałam do niej trochę kawy, więc nie jest mdła, lecz delikatnie słodka i kawowa. Udekorowałam moją ulubioną wiśniową frużeliną , ale Wy możecie dodać owoce w syropie, dżem, konfitury - wszystko to, co lubicie. Składniki na 2-3 porcje: 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki(...)minimalnym ogniu gotować leguminę przez około 40 minut.  Po ugotowaniu leguminę wyjąć od razu na talerzyk. Udekorować dżemem, konfiturami, dowolnym owocowym sosem lub przecierem. Ja użyłam wiśniowej frużeliny. Czy w Waszych domach przygotowuje się leguminy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową 233

cukru  2 łyżki mąki  Masa serowa: 1 kg twarogu 1/2 szklanki cukru 200 ml śmietanki kremówki 2 galaretki 1,5  szklanki wody 1 łyżka żelatyny  Frużelina jagodowa: 500 g jagód 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny Wykonanie:  Białka ubijam na sztywną pianę, na przemian dodaję po jednym(...)gotuję i zestawiam z ognia. Następnie wsypuję łyżkę żelatyny i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.  Gotowe ciasto wyjmuję  z lodówki, układam po kawałku na talerzykach i polewam przestudzoną frużeliną jagodową

Ciasteczkowy Potwór
Frużelina jagodowa 176

Moją kolejną propozycją w kategorii przetworów jagodowych jest frużelina. Warto zamknąć trochę tych pysznych i zdrowych owoców w postaci gęstego żelu do słoiczków. Zimą przydadzą się do gofrów, naleśników czy też owsianki. Zwłaszcza, że frużelina to jeden z łatwiejszych przepisów. Ważne by nie rozgotować owoców , ale pozostawić je w całości. Tak więc kochani wiaderka w dłoń i do lasu

Wiem co jem
mini serniczki z frużeliną truskawkową i owocami 223

dano każdej wsypujemy po trochę masy ciasteczkowej. składniki na masę serową: 800 g sera białego 120 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 3 jajka dodatkowo: frużelina truskawkowa, świeże truskawki, owoce jagody kamczackiej, listki mięty wykonanie: Ser mielimy 2-3 razy. Do zmielonego sera dodajemy cukier, cukier z wanilią oraz jajka i miksujemy tylko do połączenia się składników(...)pełno do foremek ze spodem herbatnikowym. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu studzimy i wkładamy do lodówki na parę godzin. Przed podaniem nakładamy frużelinę i dekorujemy owocami i miętą. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Frużelina wiśniowa 143

cytryny. Gotować około 5 minut mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie i dodać do gorących owoców. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podgrzewać do momentu zgęstnienia.  Gorącą frużelinę przełożyć do słoików, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Dla pewności można słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 20 minut aby się zawekowały. Frużelina można wykorzystać do ciast

Qchnia po prostu
Frużelina wiśniowa 180

Ostatnio jedna z czytelniczek mego bloga (i wierna jego fanka) poprosiła mnie o przepis na frużelinę wiśniową. Postanowiłam spełnić prośbę i już biorę się do roboty. Frużelina to nic innego jak świeże wiśnie podgotowane trochę na ogniu z cukrem, zagęszczone mąką ziemniaczaną. Pasują do wszystkiego: do gofrów (na bitą śmietanę), do muffinek (jako nadzienie), na świeżą bułeczkę z masłem

Ana Mari's world
Frużelina malinowa 180

Takiej frużeliny nie powinno u nikogo zabraknąć a szczególnie u osób które lubią słodkości. To pyszny dodatek do deserów, ciast, lodów i gofrów. Sama produkcja trwa chwilę a zapach, aromat i smak frużeliny wyjątkowy i nie zapomniany. Składniki: 1 kg malin 0,5 kg cukru 2 łyżki soku z limonki 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szkl zimnej wody 4 łyżeczki(...)malin przetrzeć przez sitko oddzielając nadmiar pestek. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie wlać do malin i ponownie zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać i wymieszać. Gorącą frużeliną napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli nie przeszkadza nam nadmiar ziarenek nie musimy przecierać przez sitko

Ala piecze i gotuje
Domowe przetwory. Frużelina wiśniowa z wanilią czyli owoce w żelu 135

Frużelina to taki rzadszy dżem o zawiesistej konsystencji. To kawałki owoców w słodkim żelu. Jest doskonałym dodatkiem do naleśników , gofrów , deserów .... Można polać nią lody albo placuszki . Warto mieć chociaż kilka jej słoiczków w swojej spiżarni. Frużelinę można robić z różnych owoców. Najlepiej nadają się jagodowe czyli truskawki, borówki, maliny, ale mogą być także morele czy brzoskwinie. Zobacz przepis(...)Frużeliną sado-laso ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gniazdka Bezowe z Bitą Śmietaną i Frużeliną Wiśniową 208

ucieszyło mnie najbardziej pozostały białe :) Autorka bloga, z którego przepisu zrobiłam te gniazdka pisze, że bezy można też piec w temperaturze 120 stopni przez 2 h.   Frużelina Wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona(...)mąką i wymieszałam. Po lekkim podgrzaniu zdjęłam z palnika, do żelatyny dodałam kilka łyżeczek gorącego soku z wiśni i wlałam żelatynę do owoców. Wiśnie schłodziłam, aby sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu - kisielu. Dodatkowo: 150 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę ubiłam na sztywno. Wystudzone gniazdka wypełniłam ubitą śmietaną, na wierzch wyłożyłam wiśnie we frużelinie, na koniec całość delikatnie

Blondynka Gotuje
Lody Carte d'Or Blueberry z frużeliną jagodową 103

nich właśnie mowa, maja tak oryginalny wygląd (są w postaci rozetek) i wyjątkowy smak, że nie potrzebują wielu dodatków, są one wręcz niewskazane ;-) Ja ograniczyłam się do samodzielnie przygotowanej frużeliny jagodowej i kilku listków mięty do dekoracji. Lody z frużeliną smakują jeszcze bardziej owocowo i orzeźwiająco, jak przystało na letni deser :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa

Proponowane wyszukiwania