500g ulubionej ryby - u mnie mintaj 1 bialko 1 dymka ze szczypiorkiem sol i pieprz do smaku 2 lyzki bulki tartej+ do obtoczenia olej do smazenia wykonanie:Filety z ryby oczyszczamy z osci i kroimy na kawalki. Wrzucamy do robota, dokladamy bialko i mielimy. Musimy uwazac by nie zrobila sie miazga. Nastepnie dokladamy tarta bulke i posiekana
Przysmaki Karolkisię i leżąc pod kołdrą piszę kolejny post. Dzisiaj piątek, proponuję więc na obiad bądź kolację rybę z frytkami. Frytki co prawda gotowe, nasze ulubione, z Lidla. Ale ze względu na mój stan ducha i ciała musicie mi wybaczyć. Składniki :* 6 filetów dowolnej ryby - u mnie tilapia * sok z połowy cytryny * 2 jajka* pół szklanki wody
Magiczne Życie Martyzależności od tego jaka rybę kupimy i czy będzie ona rozmrożona czy nie. Świeża ryba zawiera zdecydowanie mniej wody niż ta mrożona, więc bułki dodamy mniej. Domowe paluszki rybne Czas przygotowania: 70 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g filetów z ryby (u mnie mintaj) 1 jajko 5-6 łyżek tartej bułki sól pieprz olej
Kulinarne przygody Gatitynazwa tej ryby bo z Japonią, nie ma nic wspólnego:-) nazwa jak nazwa. Rybę się je na zimno i przygotowuje dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły. Ja robię ją często i na stałe zagościła w menu imprezowym. POLECAM:-) Składniki: 1 kg filetów z ryby (np. Dorsz, Morszczuk itp.) 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych
IMPRESJA SMAKUtakich letnich smaków możemy sami przygotować w domu niezależnie od pory roku.Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)ciasto:150 g mąki pszennej75 ml wody100 ml mlekajajkołyżka octu1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaodrobina soli i pieprzuponadto:vegetaolej do smażeniaRyba w Cieście(...)jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dowolną surówką.* zaleca się smażenie ryby
Słodka Stronaprzyprawiła. Wyścigi z Kurtem na zawijanie trójkątów. Podobno moje wyszły najładniejsze :) Dorada z suszonymi pomidorami, oliwkami i ziemniakami. Sama patroszyłam, pierwszy raz w życiu, rybę, Do tej pory zawsze filety, bądź też ryby patroszone. Wrażenia dotykowo zapachowe nie dla mnie :) Pozostanę przy kupowaniu ryb bez wnętrzności ! Manti z kurczakiem i wołowiną. Ta propozycja mocno mnie zaskoczyła
Mój Smak na Życieszklanka, mąka żytnia 3/4 szklanki filety soli dobrze odmrozić, najlepiej na kratce-ruszcie z piekarnika nad zlewem olej wymieszać z cytryną, przyprawą do ryb tartą bułkę wymieszać z mąką żytnią filety obsypać w mieszance bułki z mąką, namoczyć w oleju, znowu w mieszance bułki z mąką naczynie żaroodporne posmarować olejem, układać ciasno filety soli piekarnik nagrzać
W Mojej Kuchni Lubięrybkę bardziej wyrazistą w smaku niż ryba po grecku, przygotujmy rybę po japońsku. Z Japonią ma zapewne tyle samo wspólnego co ta pierwsza z Grecją, ale przecież nie chodzi o nazwę tylko o smak :) Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: 1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz), 2 słodkie czerwone papryki, ½ litrowego słoika ogórków
Nie tylko w kuchnidiecie.Pieczony w folii dorsz z dodatkiem podsmażanych pieczarek i niesamowicie aromatycznego sosu porowego.Obiad idealny nie tylko na piątek!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* dorsz lub inna biała ryba – 2 filety* pieczarki – ok. 100 g* cebula – 1 sztSOS:* por – 1 szt* masło – 2 łyżki* mąka – 1 łyżka* chrzan – 1 łyżeczka* śmietana(...)bulion warzywny – 200 ml* oliwa* sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczoną rybę skrapiamy odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut.W tym czasie drobno siekamy cebulę i kroimy pieczarki, podsmażamy do miękkości na odrobinie oliwy, doprawiamy solą.SOS:Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy
Ostra na Słodkotylko/. Jest to jedno z moich ulubionych dań , d o przygotowania którego użyłam świeży filet z gładzicy. Można go śmiało zastąpić dowolnym gatunkiem ryby. Potrawka z kaszy i ciecierzycy smakuje doskonale również samodzielnie..... Składniki: /2 porcje/ 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 mały(...)przyprawą. -Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą , ułożyć filety, na wierzch nałożyć masło. -Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika /180st/ na ok. 20 minut. -Upieczoną rybę podawać z przygotowaną wcześniej kaszą. -Upieczone filety można ułożyć na wierzchu kaszy i wstawić ponownie na kilka minut do piekarnika. -Udekorować zieloną pietruszką
Zakamarki mojej kuchnipietruszka 1 mała cebulka kawałek selera 200 g sera (mozzarelli lub żółtego sera) sól, pieprz sok z cytryny olej do posmarowania formy i posmażenia warzyw Sposób przygotowania: 1. Filety z ryby (odmrożone) kroimy kroimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. 2. Warzywa obieramy, cebulkę drobno siekamy, a marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce
Kuchnia domowa Animorski(bez znaczenia)-ok.1,5 kgmąka do panierowaniasólzalewa:1 szkl.octu5 szkl wody1 łyzka soli5 łyżek cukruziele angielskie,liście laurowecebula(do wersji bez wekowania)Wykonanie:Gotowe opatroszone porcje ryby,lyb fileta solimy,panierujemy w mące ,smażymy na rumiano.Przygotowujemy zalewę;wszystkie składniki zagotowujemy(oprocz ziela i listka laurowego).WERSJA DO SŁOIKA:rybki układamy do słoika,do kazdego słoika dodajemy(...)ziela angielskie i listku laurowym.Gorącą zalewą zalewamy ryby,zakręcamy słoik,odwracamy zeby sie zawekował.Zalewy wystarcza na ok.4 słoiki 0,5.Tak przygotowany moze spokojnie stać w lodówce nawet miesiące.Ale nie ustoi tyle,pyszne juz po dobie,kiedy składniki sie przegryzą.WERSJA BEZ WEKOWANIA:Cebule kroimy w piórka,układamy do garnuszka lub wiekszej miseczki.Na to układamy posmażone rybkI.Przek
Z Majeczką w kuchnisłodko i słonowodne, te polskie i z zagranicy! Do koloru do wyboru - ze skórą i bez, w całości i filet, filet albo polędwica! I powiem Wam zupełnie szczerze, że aż trochę obawiam się kolejnej wizyty w MAKRO, bo ryby i owoce morza kocham miłością wielką, więc wszystko będzie dalej kusić! A jeśli zależy nam na jakiejś konkretnej(...)ryb z MAKRO jeszcze wrócimy :) Składniki: 1 kg ryb (łosoś, dorsz, miętus), 500 g małży, 1 i 1/2 puszki pokrojonych pomidorów, 750 ml bulionu warzywnego, 1 duża szalotka, 1 duży ząbek czosnku, 1/4 łyżeczka tymianku, 1 pełna łyżeczka wędzonej papryki, 1 pełna łyżeczka papryki ostrej, 1/4 łyżeczka suszonych płatków chilli, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz Ryby
Plate of Joyłyżeczka soli sól, pieprz, olej do smażenia Rybne filety pokroić w nieduże kawałki, posolić i popieprzyć, odstawić na 1-2 godziny. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany. W razie potrzeby należy dodać więcej wody lub mąki. Kawałki ryby obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Upieczone
Jadło i czytadłoPyszna rybka..tym razem ciut inaczej...obtoczona w jajku , a potem w bułce tartej wymieszanej z mąką krupczatką....pycha ..polecam. filety z ryby sok z cytryny sól,pieprz 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, wegeta Rybę pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować w jajku [ roztrzepanym z przyprawami
Moje domowe kucharzeniesię moja i jej wersja ryby po grecku. Moja - nieco łagodniejsza, słodko-kwaśna i jej - z dużą ilością chilli, intensywnie pikantna. Dla rozróżnienia mówiliśmy, że na stole mamy rybę po grecku i rybę po diabelsku. Ja podaję przepis na moją rybę, taką jak robiła moja mama i moja babcia. Wprawdzie one panierowały rybę w jajku i mące(...)swojej wersji starałam się być wierna rodzinnemu przepisowi. Przyznam, że jako wielbicielka ostrych smaków, w przyszłości wzorem teściowej dodam do swojej wersji także szczyptę chili... Składniki: 1/2 kg filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj) 6-7 sporych marchewek 3 średniej wielkości pietruszki 1 mały seler 2 średniej wielkości cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 2 łyżki) kieliszek białego
Kulinarne Inspiracje