filet z ryby - 2315 przepisów (strona:99/155)

Mintaj w migdałach 156

Mintaj jest rybą słodkowodną z zimnych wód mórz Pacyfiku, od Japonii, wody Kalifornii po cieśninę Beringa. Największe okazy dorastają nawet do 80 cm długości. Dziś przedstawiamy tą smaczną rybkę w wydaniu specjalnym pod migdałową kołderką na poduszce z chleba typu włoskiego. Zapraszamy: Składniki: filet z mintaja roztrzepane duże jajko (bądź 2 małe) pieprz i sól do smaku świeży koperek

KreatywnePiny
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 267

łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, po którego przepisy chętnie i często sięgam.Składniki:Filet z łososiaŚwierzy tymianekŚwierza miętaŚwierza pietruszkaLiść laurowy CytrynaSól i pieprz SOS:3 żółtkaGrajpfrutpłaska łyżeczka kolendry100 ml oliwy z oliwekkilka listków miętySAŁATKA:sałata rzymskapęczek białych szparagówczerwona cebulasos winegrePrzygotowanie:RYBA:Wyfiletowany płat łososia dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym nacieram sola i pieprzem. Rozkładam folię aluminiową(...)folię kładę płat łososia na który ponownie układam kilka listków laurowych, kilka gałązek tymianku, pietruszki i mięty oraz 4 grube plastry cytryny. Folię szczelnie zawijam tak aby odstawała od ryby. Zapakowana rybę wkładam do żaroodpornego naczynia i kładę do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut.SOS:Szoruję i sparzam gerjpfruta a następnie ścieram skórkę z połowy owocu na drobnej tarce.Wyciskam

Magiczna kuchnia Darii
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 189

jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia. W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka świetny moim zdaniem przepis postanowiłem przekazać go mojej Szacownej Małżonce do wypróbowania. Przepis zdaniem Oli się sprawdził i Małżonka miała super jedzonko na obiad, choć oczywiście nie obyło się bez drobnych modyfikacji :) Przepis pochodzi(...)kuchni wietnamskiej Składniki do tego przepisu są dostępne zarówno w Polsce jak i w Arabii Saudyjskiej więc zamieszczam ku zadowoleniu Waszego podniebienia :D Składniki  700 g filetów rybnych 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki stołowe mąki 4 łyżki oleju lub oliwy Składniki na sos 1 łyżka stołowa oleju 2 cebule szalotki 4 ząbki czosnku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tilapia z quinoa, fetą i ogórkiem 223

komosy ryżowej, sera fety, zielonego ogórka i koperku. Przepis ze strony Marthy Steward.Składniki dla 4 osób:szklanka kaszy quinoasól, pieprz świeżo mielone3 łyżeczki oliwy3/4 łyżeczki mielonej papryki4 filety tilapiiogórek zielony1/3 szklanki posiekanego świeżego kopru1/3 szklanki pokruszonego sera feta2 łyżeczki świeżego soku z cytrynyDo małego rondelka wrzucić komosę ryżową, dodać 2 szklanki wody i łyżeczkę soli.Doprowadzić do wrzenia(...)Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą i pieprzem, posypać papryką. Smażyć około 2-3 minuty z każdej strony. Rybę można równie zgrillować Przełożyć rybę i sałatkę na talerze i podawać.Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem 177

bazylii). Na filetach poukładać plasterki cytryny. Pozostałe piórka czerwonej cebuli ułożyć na cytrynie. Następnie poukładać resztę cukinii i pozostałą połowę pomidorów. Śmietanę wymieszać z winem białym. Przyprawić solą i pieprzem. Taką mieszanką zalać warzywa z łososiem. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 25-30 minut (ja piekłam 30 min.) W trakcie pieczenia ryby ugotować młode ziemniaczki

Moja Delicja
śledź w pomidorowej zalewie 195

smaku, lekko wytrawnej pomidorowej zalewy z osoloną  rybą, daje efekt powodujący, że przyrządzam to danie nie tylko z okazji świąt. składniki  1 cebula 2 łyżki cukru 4 licie laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 150 g koncentratu pomidorowego 60 ml octu spirytusowego 1/2 l wody 30 ml oleju 4-5 filetów śledziowych, najlepiej matiasów szczypta soli i pieprzu sposób(...)niewielkim ogniu. Następnie do marynaty, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, oraz olej, gotujemy jeszcze minutę,  zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość. Do  zalewy dodam młode filety śledziowe ( matiasy ) z delikatnej solonej zalewy, więc  wcześniej nie moczę filetów ( płuczę je tylko z zalewy). Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do zalewy, wpierw je płuczemy

Miód i pieprz
Roladki z cukinii w sosie winegret 209

Przepis dla wielbicieli cukinii, ale nie tylko.   Składniki 2-3 średnie cukinie (400 g) 4 łyżki oleju rzepakowego 100 g rosołu drobiowego 300 g fileta

R'n'G Kitchen
Dorsz zapiekany z natką pietruszki i czosnkiem 149

Zainspirowana przepisem Grzegorza Łapanowskiego, postanowiłam upiec dorsza pod pierzynką z bułki tartej, natki pietruszki, czosnku oraz soku z cytryny :) Składniki: ok 500 g fileta z

The Sweet Damsel
KOTLETY Z MORSZCZUKA 174

Pysze, złociste, kotleciki z ryby....Delikatne mięsko, dzieciakom bardzo przypadły do smakuSkładniki:1/2 kg filetu z morszczuka2 marchwie1 cebulapół pęczka natki pietruszki4 łyżki mleka1 jajko6 łyżek bułki tartejsólpieprzrozmaryngałka muszkatałowamajeranekbułka tarta do panierkiWykonanie:Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dorzucamy do masy rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól

Z Majeczką w kuchni
Sałatka śledziowa 339

Chyba ulubiona sałatka mojego taty. Prosta w wykonaniu, ale bardzo smaczna. Nie sposób nie zapamiętać tak krótkiej ilości składników. Składniki: 3 dużych ugotowanych ziemniaków 6 filetów

Pasja Smaku
Pieczony łosoś z pesto 197

słonecznika (lub orzeszków pinii) 3-4 cm kawałek sera grana padano lub parmezanu oliwa z oliwek 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz pomidorki koktajlowe (10-15 sztuk) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet z łososia nacieramy solą i pieprzem z obu stron i odkładamy do naczynia żaroodpornego skórą do dołu. W misie blendera umieszczamy bazylię, czosnek, słonecznika, ser i dolewamy(...)masę. Jeśli pesto jest zbyt gęste i nie chce się miksować dodajemy więcej oliwy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Na łososia wykładamy pesto, rozprowadzamy równomiernie po całym kawałku ryby i posypujemy posiekanym koperkiem. Dookoła układamy pomidorki koktajlowe.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 15-20 min, w zależności od grubości ryby. Ja swój

DefinicjaSmaku
Panga na sosie pomidorowo-cebulowym 200

czyta tego przepisu i niech mnie nie uświadamia czemu ja nie powinnam jej jeść . Szkoda czasu- tylko się zirytuję . Czas: 30 minut Składniki: 1 średni lub 2 małe filety z Pangi ( na 2 osoby) 1 duża cebula 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka mąki 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej sól 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki(...)kuchennymi ( niestety zużyjemy pewnie ćwierć rolki bo ryba jest mokra że aż strach- suszymy do oporu- nie ma zmiłuj). Suchą rybę solimy , posypujemy pieprzem , mielona papryką ( po szczypcie z obu stron). Oprószamy mąką strzepując jej nadmiar. Smażymy na kilku łyżkach rozgrzanego oleju z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Na tłuszcz po smażeniu ryby wrzucamy pokrojona w pół piórka cebulę

Buniabaje w kuchni
Łosoś w musie rabarbarowym 120

Filet z łososia jest tak wdzięcznym kulinarnie obiektem, że pasuje do niego cała gama różnorodnych dodatków czy marynat, które potrafią kompletnie zmienić smak tego delikatnego mięsa. W sezonie kiedy króluje świeży rabarbar spróbujcie tego połączenia - z rabarbaru przygotujcie gęsty mus, zamarynujcie w nim rybę i upieczcie. Z dodatkiem świeżej, wiosennej surówki macie gotowy pyszny lunch

Milion Smaków
Śledzie w oleju 164

ości. Oczy powinny być przezroczyste i wypukłe. Ryba musi być elastyczna i jędrna. Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone. Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie w oleju. Jeżeli macie ochotę na więcej przepisów z tymi rybkami to zapraszam tutaj Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 2 średnie cebule 1 szklanka oleju(...)cytryny 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Filety śledziowe wymoczyć około 5-6 godzin w zimnej wodzie. Osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić drobno. Posolić i ugnieść widelcem. W szklanym naczyniu ułożyć warstwami śledzie, cebulę, którą skropić sokiem z cytryny, popieprzyć i ponownie warstwę śledzi i cebuli. Dodać ziele angielskie i liść laurowy

O kuchni z uczuciem
Köttbullar z dorsza 176

ziemniaczanym i ćwikłą.Bardzo proste,niekłopotliwe w przygotowaniu,polecam!Składniki:500 g fileta z dorsza1 mała cebulka1 jajko 1 łyżka kaparów2 łyżki posiekanego koperku1 cytryna bio3-4 łyżki bułki tartejsól,pieprzolej do smażeniaSkładniki na sos:200-300 g pieczarek1/2 cebuli100-150 g śmietany kremówki   Wykonanie:rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!