marynowane w jogurcie i musztardzie. Kurczak w jogurtowo-musztardowej marynacie wychodzi mięciutki i delikatny i tak pyszny, że jestem pewna, iż pierwszy raz nie będzie ostatnim. Ja kurczaka obtoczyłam w mieszance mąki i bułki tartej i usmażyłam na patelni, ale możecie go również obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych i zapiec w piekarniku. 2 filety z kurczaka 2 łyżki jogurtu
Smaki Na Talerzuznany dewolaj z serem obtoczony w słoneczniku i sezamie jest całkiem nowym i smacznym daniem obiadowym. Polecam z ziemniakami i sałatką z papryki, ogórka i pomidora. 3 podwójne filety z kurczaka 100 g żółtego sera ½ pęczka natki pietruszki Sól Pieprz Panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka Sól Pieprz Olej(...)smażenia Filet z piersi kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy błonki. Kroimy na plastry (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz plastry żółtego sera. Zwijamy w rulon. Do jednej miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem lub trzepaczką. W osobnej misce mieszamy bułkę tartą, ziarna sezamu
VioletoweKucharzenieNajlepsza pieczarkowa jaką jadłam! Aromatyczna, gęsta i z ciągnącym serem w środku. Polecam na jesienne rozgrzanie! 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 marchewka 1 korzeń(...)pietruszki Kawałek korzenia selera 250 g pieczarek 1,5 litra bulionu wołowego 100 g kremowego serka topionego Gouda 100 g żółtego sera Sól Pieprz Świeży koperek do posypania Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, odstawiamy na kilka minut. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki siekamy bardzo drobno. Kilka możemy pokroić w plastry. Marchew, seler i pietruszkę
VioletoweKucharzeniegmina Zarzecze), zdobywając zasłużone wyróżnienie w jednym z konkursów na tradycyjne danie Pogranicza Nadsańskiego. Krupnik z wędzonymi śliwkami – kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak 1 filet z piersi kurczaka 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, p pietruszki, kawałek selera i pora) 100 g wędzonych śliwek 2 łyżki oleju 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)namoczenia. Po tym czasie śliwki odsączamy, usuwamy z nich ewentualne pestki i kroimy w paski. Włoszczyznę obieramy i kroimy na drobne kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Filet z kurczaka płuczemy i kroimy w paski. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy przez 3 minuty warzywa z czosnkiem. Dodajemy pokrojone śliwki, filet i wypłukaną kaszę. Krótko
Trzeci talerzRoladki z wypływającym serem i obłędną panierką. W każdym kęsie wyczuwalny jest smak leśnych grzybów i cebulki. Amarantus dodał dodatkowej chrupkości mięsu. 500 g fileta z piersi kurczaka 150 g żółtego sera Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Olej do smażenia Panierka(...)suszonych borowików SKWORCU 0,5 szklanki prażonej cebulki FANEX 0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 5 łyżek bułki tartej 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 1 jajko Filet z kurczaka dzielimy na płaty (jak na schabowe). Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Układamy na każdym płacie po kilka łyżeczek, zwijamy
VioletoweKucharzeniecudowny - polecam wszystkim amatorom kurczaka. Potrawka z kurczaka - 750 g filetów z kurczaka - 1 puszka pomidorów - 2 cebule białe - 4 łodygi selera naciowego - 1 papryka żółta - 1 papryka zielona - 2 małe marchewki - 3 ząbki czosnku - bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, cząber do smaku - łyżka masła i odrobina oleju Filety myjemy i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka. Papryki(...)kosteczkę, marchew w małe słupki. Seler obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystko wrzucamy na rozgrzany , połączony tłuszcz i smażymy do momentu zeszklenia się cebuli. Dodajemy kurczaka , przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień pod patelnią i dusimy ok. 15 min. Co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej dusimy do miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku
Kuchnia Pełna EmocjiSkładniki(2 porcje): - spory pojedynczy filet z kurczaka - 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na półtwardo - 1 bakłażan - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 6 ząbków czosnku - tymianek,bazylia, papryka wędzona, sól, pieprz, czosnek granulowany - łyżeczka oliwy Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrajamy na dwa kotlety i nacieramy 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, papryką wędzoną i bazylią. Odstawiamy(...)Skrapiamy oliwą z oliwek, dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Po upływie tego czasu na warzywa kładziemy filety i pieczemy jeszcze 10-15 minut aż kurczak przestanie być surowy
Cook&Lovedodatki lubię delikatne brokuły i mój ulubiony jarmuż. Taki obiad mogę jeść codziennie. Resztki zapakowałam na jutro do pracy. Przepisy z kurczaka – paluchy Składniki: 500 g fileta z piersi kurczaka 100 g zmielonych migdałów sól i czarny pieprz do smaku 100 zmielonych migdałów 3 łyżki ziemniaczanej mąki 2 czosnki solo 2 jajka ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka soli(...)masło do smażenia Sos sriracha z miodem 250 ml kwaśnej śmietany 4 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sriracha sól do smaku Filety z piersi kurczaka osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w poprzek mięśni na kawałki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z z rozmąconym jajkiem, lekko posolonym. Oprósz mięso mąką, następnie zamocz w jajku, a potem obtocz
codojedzeniaobiad, kolacje. Dzięki kurczakowi i jajkom jest pożywna, sycąca, a mimo to naprawdę lekka. Zobacz, jak przyrządzić sałatkę z brokułem, kurczakiem i jajkiem. Kolorowa i smaczna sałatka z brokułem, kurczakiem i jajkiem Sałatka z brokułem, kurczakiem i jajkiem zadowoli każdego smakosza. Zawiera same proste składniki – dużo warzyw i oczywiście soczystego kurczaka. Do potrawy możesz wykorzystać filety lub mięso(...)Zawiera wiele wartości odżywczych, tłuszczów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Koniecznie wypróbuj sałatkę z brokułem, kurczakiem i jajkiem. >> Zobacz też: Sałatka z kurczakiem i fetą Przepis na sałatkę z brokułem, kurczakiem i jajkiem Składniki: 300 g filetów z kurczaka (lub innego mięsa drobiowego, może być np. z rosołu) brokuł, papryka czerwona, ogórek zielony, 3 jajka
RozdomowionaKolejna pyszna domowa wędlinka z szynkowara od Tradismak . Tym razem mięso mieszane z ćwiartki z kurczaka i fileta z indyka. Wszystko przyprawione solą, pieprzem, kurkumą, suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Mięsko wyszło miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Miłego dzionka :-) Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (wagowo około 500 g) 400 g fileta z indyka 1,5 łyżeczki(...)soli himalajskiej pieprz 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 szklanki wody 1. Ćwiartki z kurczaka obieramy ze skóry, wycinamy mięso, filet kroimy na mniejsze kawałki. Mięsa rozbijamy tłuczkiem. 2. Mięsa dajemy do miski, dodajemy przyprawy i wodę. Mieszamy (mięso powinno wchłonąć całą wodę). Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na całą
kruche babeczkiplacuszki dla całej rodziny. Niesamowitego smaku nadaje świeży koperek. Sposób smażenia oraz składniki sprawiają, że obiad jest zdrowy, idealny dla dzieci. U nas zagoszczą jeszcze nie raz. 1 filet z kurczaka ½ młodej cukinii 100 g żółtego sera 1 pęczek świeżego koperku 5 pieczarek 1 biała cebula 4 duże jajka ¼ szklanki mleka 2 łyżki mąki ryżowej Sól Pieprz Czosnek granulowany(...)Przyprawa do mięsa Filet z piersi kurczaka kroimy w bardzo mała kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Cukinię obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ser oraz pieczarki ścieramy również na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy nożem. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki dodajemy do mięsa. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy
VioletoweKucharzeniepyszne, delikatne, mięciutkie. Cały smak zawdzięczają panierce – miodowi i musztardzie oraz płatkom kukurydzianym z dodatkiem pieprzu, samego mięsa nie przyprawiamy. Tutaj wersja z równie smacznymi nuggetsami smażonymi. filety z kurczaka (u mnie 3 pojedyncze piersi) płatki kukurydziane 1 jajko 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka płynnego miodu pieprz Mięso myjemy, kroimy na mniejsze porcje. Płatki kukurydziane przesypujemy
Smaki Na Talerzuszpinakiem i gorgonzolą, do którego zainspirował mnie już wiele lat temu przepis znaleziony w książce Roberta Sowy, i do którego bardzo lubię powracać. Dla 4 osób: 4 małe filety z kurczaka 2 cebule 200 g świeżych liści szpinaku 3 ząbki czosnku 70 g sera gorgonzola Olej do smażenia 200 ml białego wina 200 ml gęstej śmietany* Gałka muszkatołowa Sól(...)pieprz Szpinak umyj, osącz, oberwij ogonki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń rdzeń, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Filety z piersi kurczaka natrzyj solą i pieprzem, pokrój na mniejsze kawałki i obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę, czosnek oraz białe wino i duś przez około 15 minut. Następnie domieszaj śmietanę, dodaj pokrojony w kawałki ser gorgonzola
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanatki pietruszki i czosnku granulowanego sprawia, że są bardzo aromatyczne. Polecam na pyszną kolację lub obiad. W sezonie grillowym możemy je przygotować na grillu. 350 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 ugotowana marchewka 1 biała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)pieczarki 70 g żółtego ostrego sera ¼ czerwonej papryki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 2 łyżki kaszy manny Sól Pieprz 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Filet z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Do mięsa wsypujemy łuskany słonecznik oraz posiekaną natkę pietruszki. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w małą kosteczkę. Pieczarki, ugotowaną marchewkę oraz
VioletoweKucharzenie