filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:56/67)

Bacalhau com banana 122

suszona bazylia olej do smażenia sól   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy wzdłuż na pół. Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, do smaku doprawiamy solą. Tak przygotowaną oliwą nacieramy filety. Jajka, mąkę i wodę mieszamy na jednolitą masę (ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą. Filety

R'n'G Kitchen
Zupa rybna 206

małży jest tak pomocny, to my je dodamy jako przysłowiową kropkę nad i! :) Zupę przygotowaliśmy z łososia, polędwicy z dorsza oraz z miętusa! Tak jak łososia i dorsza z pewnością dobrze znacie, tak z miętusem nie każdy mógł się już spotkać. Jadłam go pierwszy raz w zeszłym roku i do dnia dzisiejszego pamiętam jego smak. Pyszna, bardzo mięsista ryba. Łatwo(...)łosoś, dorsz, miętus), 500 g małży, 1 i 1/2 puszki pokrojonych pomidorów, 750 ml bulionu warzywnego, 1 duża szalotka, 1 duży ząbek czosnku, 1/4 łyżeczka tymianku, 1 pełna łyżeczka wędzonej papryki, 1 pełna łyżeczka papryki ostrej, 1/4 łyżeczka suszonych płatków chilli, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz Ryby dokładnie umyć i osuszyć, z filetów pozbyć się ości przy pomocy

Plate of Joy
Domowe paluszki z dorsza 159

Lubię ryby. Z tym , że wszelkie gotowe kostki rybne , paluszki rybne ( szczególnie te z mielonej ryby) odstraszają mnie. Kupuję ryby i przygotowuję sama. Przyznaję, że wolę

Buniabaje w kuchni
Ryba z pesto i pomidorkami 162

najnowszej książki pt. "Rodzinna kuchnia Lidla" z moimi modyfikacjami. Składniki: 700 g filetu z dorsza lub sandacza 5 łyżek pesto bazyliowego lub pomidorowego kilka małych pomidorków sól, świeżo mielony pieprz łyżka oliwy Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Umyte i osuszone filety oprószyć solą. Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą, ułożyć na nim filety. Wierzch ryby posmarować pesto

wyzwania kuchenne
Dorsz w cieście piwnym. 133

szklanka mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -sól -pieprz cytrynowy -olej do smażenia Sposób przygotowania: Dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy pieprzem cytrynowym z dwóch stron. Do miski dodajemy piwo, mąkę, proszek do pieczenia, sól i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Filety zanurzamy w cieście i smażymy na średnim ogniu aż uzyskamy złoty kolor. Rybę można podać

Magia jedzenia.
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo- koperkowym 214

ryby i dość często je jadamy. Najczęściej kupuję świeże, ale czasami zdarzy się mrożony dorsz lub sandacz. Zwykle je grilluję, piekę, a te mrożone smażę na maśle i podaję z cudownym naszym ulubionym sosem maślanym. Pewnego dnia miałam zachciankę na taki zwykły mrożony filet smażony w panierce, tak jak jadałam w dzieciństwie. Kupiłam kilka płatów miruny. Podczas smażenia przypomniałam

Blondynka Gotuje
Omlet z wędzonym łupaczem 181

rybnych (fishmonger's). Jeżeli nie możecie kupić wędzonego łupacza, spróbujcie zastąpić go wędzonym dorszem lub ewentualnie pstrągiem.  Omlet z wędzoną rybą jest niezwykle smaczny, ja się w nim zakochałam - gorąco wszystkim polecam! Omlet z wędzonym łupaczem Składniki:  200g wędzonego łupacza (niebarwionego) - 1 płat fileta 170ml śmietany 4-5 jajek 50g żółtego sera sól, pieprz 2 łyżki masła

Codzienne Gotowanie
Köttbullar z dorsza 164

się z mielonego miesa ,moje natomiest są z dorsza i na pewno nikt się im nie oprze,ze smakiem na pewno spałaszują je również najmłodsi.Są naprawdę pyszne.Podałam je bardzo tradycyjnie,z sosem pieczarkowym,puree ziemniaczanym i ćwikłą.Bardzo proste,niekłopotliwe w przygotowaniu,polecam!Składniki:500 g fileta z dorsza1 mała cebulka1 jajko 1 łyżka kaparów2 łyżki posiekanego(...)obrać,drobno pokroić,zeszklić na patelni,dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem,aż do wyparowania wody,następnie wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać do zgęstnienia sosu (kilka minut)kotleciki z dorsza podawać z sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CURRY Z DORSZEM I POMIDORAMI 118

minuty. Dolewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i oprószamy cukrem pudrem. Dorsza dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy na kilka większych kawałków. Wkładamy do sosu, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 7-10 minut (w zależności od grubości filetów). W połowie gotowania przewracamy kawałki ryby na drugą stronę i dorzucamy pomidorki koktajlowe. Gdyby

cool and minty
Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby? 330

jest chuda, czy tłusta. Ryby można wędzić w całości, w dzwonkach lub w filetach (ze skórą). Moim zdaniem najsmaczniejsza jest ryba w całości. Najpopularniejsze do wędzenia w ten sposób są: pstrągi (które prezentuję na zdjęciach), makrele i sielawy. Można też wędzić łososie, dorady, węgorze, dorsze – co tylko lubimy. Przed wędzeniem przygotowujemy ryby: patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i skrobiemy nożem

Poezja smaku
Ryba na cieście francuskim 352

francuskim , w tym przypadku sola (ale możecie użyć każdą inną białą rybę, np. dorsza). Z reguły do sosu śmietankowo-koperkowego używam słodką śmietanę, tym razem jednak skorzystałam z kwaśnej, gęstej śmietany, co nadało potrawie ciekawy smak. Ryba na cieście francuskim – składniki: Sola – 2 filety Sól – do smaku Pieprz – do smaku Papryka słodka – do smaku

Kulinarne Przeboje
Kotlety mielone z dorsza-super smaczne 197

Kotlety  mielone mają rzeszę zwolenników.My lubimy właściwie wszystkie ,dlatego chętnie tworzę wciąż nowe wariacje na temat kotletów  mielonych.Dzisiaj proponuję przepyszne kotleciki mielone z dorsza,świetna alternatywa dla mięsnych wieprzowych.Są mieciutkie ,bardzo delikatne i jestem pewna,ze smakiem zachwycą każdego,bo dzięki dodatkowi zmielonej kolendry i kulek  ziela angielskiego zyskały nowy,ciekawy aromat i całkowicie zatraciły(...)smażenia Wykonanie:filety pozbawić skóry,umyć ,osuszyć i skropić sokiem z cytryny.Odstawić chociaż na 20 minut.Pokroić w małą kostkę,następnie posiekaćdo posiekanego mięsa dodać jajko i bułke tartą w takiej ilości,by kotleciki były łatwe do formowania.Najlepiej dodac cześć bulki i pozostawić do napęcznienia, w razie potrzeby dodacć resztę.Do rozmrożonego dorsza na pewno trzeba będzie dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pulpeciki z łososia i ziemniaków (Polpettine di salmone e patate) 167

zjedzenia np. filetu z łososia lub dorsza. Z doświadczenia mamy 7-letniej dziewczynki, która niejednokrotnie kaprysiła przy stole,  wiem, że to, czy dziecko wybierze rybę, będzie zależało od smaku dania i sposobu jego podania. Wiele razy dzieci widząc filet rybny nie chcą go spróbować i kapryszą. A gdyby

La grande e la piccola cuoca
Ryba w cieście piwnym 151

białe, niezbyt tłuste ryby takie jak właśnie wyżej wymieniony morszczuk, a także dorsz. Równie dobrze będzie smakował pstrąg, okoń, czy sandacz. By danie to wyszło jednak idealne, to należy pamiętać o prostej zasadzie – piwo musi być dopiero co otwarte (nie może być zwietrzałe), a filety rybne muszą być dokładnie osuszone. Polecam również przepis na rybę po grecku

Kulinarne Przeboje
Ryba po grecku... 146

Ryba po grecku... W tym wypadku dorsz po grecku... Może robię inaczej niż inni bo tylko z cebulą i przyprawami, u mnie nie lubią z tą całą włoszczyzną. Jest na prawdę pyszna. Potrzebne będą: 1 - 1,5 kg fileta z ryby 6 dużych cebul 6 listków laurowych 6 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela ang. 4 kopiaste łyżeczki koncentratu

Pelusiowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania