filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:53/67)

Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso 196

warzywniaczka zerwałam ostatnie malutkie cukinie. W lodówce miałam dorsza. Wrzuciłam wszystko na blaszkę, doprawiłam i zapiekłam w piekarniku. I tak powstał ten pyszny obiadek.składniki:700 g filetów z dorsza500 g malutkich cukiniisól ziołowa majeraneksuszone pomidory z czosnkiem i bazyliąolej rzepakowyser żółty do posypaniapesso pszenno-kukurydziane WodzisławFilety dorsza podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą ziołową i odrobiną majeranku. Odstawić

Monia miesza i gotuje
Ryba pieczona z pomidorkami, z surówką z selera i marchewki 220

wartości naszej potrawy. To pyszna propozycja na zdrowy obiad lub kolację, do przygotowania w mniej niż 20 minut. Składniki na 2 porcje: 2 filety białej ryby, po około 150 – 180 każdy (np. z dorsza, halibuta, żabnicy) około 150 g pomidorków koktajlowych 1 średnia marchewka około 1/4 bulwy selera 2 garście rukoli 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka soku

Even Better Food
PIĄTKOWA KLASYKA. SMAŻONA RYBA Z ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ 302

jajku i bułce tartej, a wcześniej posypane solą, pieprzem cytrynowym i obowiązkowo duuużą ilością majeranku.   Zazwyczaj kupuję do smażenia dorsza albo pyszną mirunę (podobno jeden ze smaczniejszych gatunków ryb). Minusem jest to, iż bazuję na filetach mrożonych (nieglazurowanych na szczęście), nie mając dostępu do świeżych ryb. No, ale jak się nie ma co się lubi ...  to wiadomo

Walijskie Pichcenie
Dorsz po krymsku 105

skórka sczerniała włożyłem do foliowego worka i zawiązałem. Gdy strąki papryki ostygły, zdjąłem skórki, oczyściłem z nasion, pokroiłem w wąskie paski. Filety rybne obtoczyłem mące, usmażyłem na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie przełożyłem dorsza do żaroodpornego naczynia, posypałem pokrojoną papryką. Zrobiłem sos ze śmietany przyprawionej sola i słodką papryką. Polałem ryby. Zapiekałem w piekarniku w temperaturze

R'n'G Kitchen
Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami 139

PORCJE)   300 g filetu z dorsza (może być ze skórką)   1 cebula czerwona   2 łyżki masła   1 cytryna   sól, pieprz, świeży rozmaryn   ulubione warzywa, np. marchewka, groszek, kalafior (ja użyłam mrożonych, ale najlepsze są oczywiście świeże)   2 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Filety z ryby przypraw solą, pieprzem i rozmarynem(...)Dorsz w sosie cytrynowym zapiekany z warzywami Składniki Przygotowanie {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":"atopestka","datePublished":"2018-10-03","name":"Dorsz w sosie cytrynowym zapiekany z warzywami","image":"https:\/\/atopestka.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/10\/Dorsz-w-sosie-cytrynowym-zapiekany-z-warzywami2-700x525.jpg","description":"Dorsz w sosie cytrynowym zapiekany z warzywami","recipeIngredient":["SK\u0141ADNIKI (ILO\u015a\u0106 NA 2 LUB 3 PORCJE)","300 g filetu z dorsza

A to pestka
Rybna zapiekanka (fit). Dorsz pieczony z ryżem, pod pomidorową kołderką. 183

Niedawno wrzuciłam przepis na kurczaka zapiekanego z ryżem i warzywami . Tę zapiekankę skonstruowałam w sposób całkiem podobny. Jest ryż, są warzywa, jednak zamiast mięsa pojawił się dorsz. Zapiekanka wyszła naprawdę zdrowa, wręcz dietetyczna, bo nie użyłam ani tłuszczu, ani innych tuczących składników, a okazała się naprawdę obłędna w smaku. Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest odpowiednio doprawiony sos pomidorowy(...)być ugotowany w słonej wodzie, by nie był mdły. No i ryba - konieczna dobra gatunkowo. Powinna być smaczna, pachnąca i bez ości (filet). Do tego garść aromatycznej zieleniny. Pycha! Składniki (4 porcje): 4 kawałki filetu z dorsza sól i pieprz sok wyciśnięty z cytryny ryż paraboliczny 200 g 100 ml bulionu, lub wody od gotowania ryżu - do podlania zapiekanki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Dorsz cytrynowy panierowany, smażony 268

smażę. Mięso ryby otulone panierką jest soczyste a pieprz i cytryna nadają mu charakteru. Tym razem kupiłam i przyrządziłam nieduże filety - takie akurat były. Powstały rybne sznycle, które można zjeść na gorąco albo na zimno. Spróbuj też Dorsza smażonego z pieczarkami i pomidorkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
ZUPA BOUILLABAISSE 222

określenia nie końca oddają ten cudowny smak i aromat. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj (klik) . Przepis na ok.6-8 porcji.Składniki:- 2kg filetów ryb morskich (u mnie tym razem: łosoś, miruna nowozelandzka,okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego)- ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..)- 2 marchewki- 2 duże cebule- kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka)- biała część(...)daję wodę)- skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera)- 2 łyżki soku z cytryny- szczypta chili (nie trzeba)Dodatkowo:- bagietka- trochę oliwy i masła- ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i por pokrojony w półkrążki. Dodajemy marchewki pokrojone w talarki, i chwilę

Smaczne Zdrowe
PULPETY RYBNE ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 197

porze,co raczej u nas jest rzadkością. Tak więc sporo posiłków przygotowuję z wyprzedzeniem... ale to żadne wytłumaczenie. Miał być więc smażony dorsz (niestety mrożony), ale po odmrożeniu i odcieknięciu wody okazało się, że ... filety dorszowe zrobiły się baaardzo cieniutkie :-( Nie wiem ile razy ta ryba była glazurowana?! Postanowiłam więc filety zmielić i zrobić

Walijskie Pichcenie
Pulpeciki rybne z mintaja i cukinii - DIETA NISKOKALORYCZNA 186

Będąc na diecie powinniśmy spożywać mięso o niskiej zawartości tłuszczu, najlepiej białe, jak filet z indyka czy kurczaka (zawsze bez skórki), ale również ryby, takie, które w swoim składzie mają niską zawartość tłuszczu, np. mintaj, miruna, dorsz. Będą nam dostarczać odpowiedniej ilości białka w diecie. Pamiętajcie też, że chociaż raz w tygodniu głównym źródłem białka  powinny być warzywa(...)blendera miksujecie pokrojoną w kostkę cukinię, solimy, odstawiamy na 5 minut, wyciskamy w dłoniach masę, odciskając nadmiar wody. Masę z cukinii mieszamy z zmiksowanym za pomocą blendera jajkiem i filetami z mintaja. Płatki owsiane mielimy w młynku, dodajemy do masy, jak i łyżkę mąki pszennej. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki

SMYKWKUCHNI
Ryba zapiekana w piekarniku 146

piekarniku, ale tak aby miała chrupiącą powierzchnię. Najlepiej do tego celu nadaje się odfiletowany kawałek świeżej ryby morskiej takiej jak dorada,dorsz,mintaj, łosoś lub sola. Ryba zapiekana w piekarniku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI filety z ryby olej z oliwek bułka tarta papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Posypać najpierw papier do pieczenia bułką tartą i skropić olejem (adsbygoogle = window.adsbygoogle

zielonacukinka
Morszczuk pieczony w pergaminie z pomidorkami i oliwkami (Nasello al cartoccio co pomodorini e olive) 163

zawarte w przygotowanej potrawie. Upieczona ryba jest lekka, niesamowicie soczysta, pełna smaku i aromatu. Do przepisu wykorzystałam filet z morszczuka, którego możecie zastąpić  Wasz ą  ulubion ą  rybk ą, min.  dorszem, łososiem  lub halibutem. Smacznego ;):) **** Per chi non ha proprio idea su cosa preparare per il pranzo del venerdì

La grande e la piccola cuoca
Ryba po japońsku 350

smaki się przegryzą” jest jeszcze lepsza. To hit stołu – proste składniki, proste smaki, smakowita całość. Do jej przygotowania można użyć mięsa dorsza, mintaja, pstrąga czy dowolnej, ulubionej białej ryby. Ryba po japońsku: 1 kg filetów z białej ryby 2 szklanki mąki 2 jajka ok. 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych

Poezja smaku
Sandacz po grecku 199

wersjach. Z gotowanej ryby z gotowanymi warzywami. Ze smażonej- z duszonymi warzywami. Gatunki ryb też się zmieniają .Kiedyś robiłam w ten sposób dorsza bo najbardziej mi smakował .Potem parę innych ryb . Ostatnio bardzo często kupuje filety z sandacza . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Jogurtowo-cukiniowe risotto + pieczona flądra 150

cebula 1 ząbek czosnku 75g jogurtu naturalnego ok. 600 ml bulionu warzywnego sól pieprz 2 łyżki oliwy Ryba: ok. 450-500g filetów mrożonej flądry (jak uda się to ok. 350g świeżej) - możecie zastąpić np. morszczukiem lub dorszem pieprz cytrynowy sól suszony lubczyk Przygotowanie: Risotto: Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie. Wsypać ryż, chwilę podsmażyć do momentu aż tłuszcz(...)cukinię. Podawać w momencie, gdy bulion odparuje, a całość nabierze kremowej konsystencji. Ryba: rybę oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i lubczykiem. Formę wysmarować za pomocą pędzla oliwą. Ułożyć na niej filety ryby. Piec pod przykryciem ok. 10 minut, a następne kilka minut bez przykrycia by się zarumieniła.   Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania