filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:21/67)

Fish and chips 132

Przepis na panierkę podpatrzyłam u mojego ulubionego szefa kuchni z Brighton. Dzieci zachwycone zjadły wszystko, począwszy od domowych frytek,  skończywszy na chipsach z pietruszki. Trzy średnie filety z dorsza. Mogą być mrożone.  Wieczór wcześniej włóż zamrożone filety do miski z mlekiem, niech się powoli przez noc rozmrożą. Na drugi dzień odsącz na kratce. Panierka piwna

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dorsz w migdałach z pieczonymi ziemniakami 160

odsłonach. Polecam rybę z pieczonymi ziemniakami na ostro, latem z młodymi ziemniakami. Dorsz z ziemniaczanym puree to faworyt moich dzieci. Dorsz w migdałach Składniki: 4 porcje 600 g fileta z dorsza 1 jajko 70 g zmielonych migdałów sól i pieprz do smaku masło do smażenia koperek do posypania Podziel rybę na 4 porcje. Posól i dopraw pieprzem. Roztrzep jajko

codojedzenia
Lunch u Dyletantów 172

był przygotowany genialnie. Zjadłam z wielką przyjemnością, chociaż po cichu troszkę się bałam, ze będzie mdły i za bardzo bakłażanowaty ;) Dorsz, fasolka szparagowa, sos tatarski. Wspomnienie dzieciństwa, panierowany filet z dorsza... nic, a nic nie zepsuty... Faszerowany pomidor, kus kus, młode listki. Danie dla tych co lubią bez mięsa, ale i tym mięsnym nic się nie stanie, jeżeli

królestwo garów
Dorsz skrei z risotto 140

podaję z risotto lub ziemniakami. Bardzo często przyrządzam ryby na obiad . Łosoś , śledź czy dorsz to ryby, które najczęściej przyrządzam. Dorsz skrei Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z dorsza 50 g zmielonych migdałów sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła do smażenia killa plasterków cytryny lub limonki Risotto 200 g ryżu, u mnie avorio

codojedzenia
Dorsz z truskawkową salsą 195

talerzu. Było smacznie, zdrowo i naprawdę bardzo kolorowo! A po mojej uczcie zostały już tylko fotograficzne wspomnienia:) Dorsz z truskawkową salsa i twarogiem wędzonym Ryba: -500g fileta z dorsza  -pieprz, sól, oregano -sok z połowy cytryny Salsa: -250g truskawek ( idealne byłyby kaszubskie - nasz tradycyjny polski produkt z pomorza) -łyżka miodu drahimskiego -łyżka octu balsamicznego -łyżka sosu

Sajkofanka smaku
Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym 186

banalnie prosty w wykonaniu, a w wersji bezglutenowej proponuję zagęścić sos żółtkiem zamiast tradycyjnej mąką. Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym Składniki: na 4 porcje 600 g fileta z dorsza 2 łyżki masła + 2 łyżki do kurek 1 łyżka oleju sól i czarny pieprz do smaku 300 g kurek 1 łyżka posiekanego rozmarynu 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki(...)cytryny 2 łyżki posiekanego koperku szczypta szafranu szczypta białego pieprzu sól do smaku Podziel dorsza na 4 porcje. Posól i dopraw pieprzem. Rozgrzej masło i olej na patelni i usmaż rybę. Smaż rybę po obs stronach, około 3 minut w zależności od grubości fileta. Dobrze usmażona ryba powinna być lśniąca i ładnie się dzielić. Przygotuj sos. Pokrój szalotkę

codojedzenia
Burgery z Dorsza 115

Składniki: 500 g fileta z Dorsza 40 g suszonych grzybów mała marchewka 50 g ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki mąki i bułki tartej sol, pieprz, kilka kropel cytryny pęczek szczypiorku ser Feta - opcjonalnie Przygotowanie: Ryż i grzyby ( wcześniej chwilkę namoczone ) ugotować w osolonej wodzie, osobno ( ostudzić ). Dorsza pokroić na cienkie kawałki, marchewkę

Gaździnka warzy
Pulpeciki z dorsza i łososia 137

łyżeczki suszonej bazylii • 1 pęczek koperku • 1 pęczek natki pietruszki • 1 pęczek szczypiorku • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Filetdorsza i łososia drobno pokroić. • Bułkę namoczyć, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. • Wymieszać ryby z bułką, jajkiem, posiekanymi drobno ziołami i przeciśniętym przez

To co kocham
Dorsz pod brokułowo kalafiorową pierzynką 168

nazwa ryba po grecku"...ale w polskiej kuchni wiele jest takich dań, które i tak uwielbiamy ;) Czasami zdarzają się ości w filetach, więc nieodzownym gadżetem jest pęseta do ości od Fiskars Składniki 300 g filetu z dorsza 500 g brokułu 500 g kalafiora(...)marchew olej do smażenia mąka 250 ml bulionu warzywnego 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Osączamy

R'n'G Kitchen
ryba zawijana w cukinii 125

propozycją szybką i smaczną. Idealna na obiad czy wczesną kolację. Ryba w zasadzie dusi się w mgnieniu oka, a dodatek cukinii nadaje jej specyficznego smaczku.  Składniki: filet z dorsza niewielka cukinia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: filet oprószamy solą i pieprzem z każdej strony  cukinię obieramy obieraczką do warzyw na długie paski rybę zawijamy

Gotowanie z pasją
Dorsz na parze. 129

Składniki: 200 g mrożonego fileta z dorsza 2 plasterki cytryny tymianek, sól, pieprz, czosnek granulowany Fileta rozmrażamy - posypujemy solą i pieprzem. Garnek wypełniamy wodą i wsypujemy obficie tymianek i czosnek - zagotowujemy. Rybę wykładamy do części z sitkiem do gotowania na parze razem z cytryną i gotujemy 15 - 20 minut na wywarze z przypraw. Podajemy z sałatką z pomidorów

Moje-pitraszenie
Dorsz aromatyzowany rozmarynem 111

tydzień staram się w piątki publikować rybkę. Dzisiaj przedstawiam w roli głównej dorsza aromatyzowanego rozmarynem. To dla urozmaicenia. Składniki: Dowolna ilość filetów z dorsza Świeży rozmaryn Sól Mąka do panierowania Olej do smażenia Folia spożywcza Wykonanie: Dorsza solimy, obkładamy kawałkami rozmarynu. Dokładnie owijamy folią i wkładamy do lodówki. Im dłużej tym lepiej. Nawet kilka godzin. Można pozostawić

Smaki Ewy
Dorsz zapiekany z natką pietruszki i czosnkiem 128

Zainspirowana przepisem Grzegorza Łapanowskiego, postanowiłam upiec dorsza pod pierzynką z bułki tartej, natki pietruszki, czosnku oraz soku z cytryny :) Składniki: ok 500 g fileta z dorsza 100 g bułki tartej 70 g masła kilka gałązek natki pietruszki 2 ząbki czosnku cytryna sól i pieprz czarny Wykonanie: Filet oczyścić, umyć i wysuszyć. Przyprawić solą i pieprzem.Włożyć do nagrzanego

The Sweet Damsel
Dorsz z groszkiem, oliwkami i koperkiem 116

greckiej. Jeżeli lubisz ryby oraz zielony groszek po prostu musisz wypróbować ten przepis. Warto dodać, że przygotowanie tej potrawy zajmuje tylko około 20 minut. Składniki 600 g dorsza atlantyckiego (świeży, filet) 100 ml wina białego, wytrawnego Kilka liści laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego Sól 400 g groszku konserwowego (1 puszka) 8 zielonych oliwek bez pestek(...)cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku 100 ml śmietany 12% 50 ml oliwy z oliwek Sól, pieprz Przygotowanie Dorsza oczyszczamy z ości, jego skórę z łusek, a następnie dzielimy na porcje. Do garnka wlewamy około 1 l wody, wrzucamy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Tak przygotowany wywar gotujemy około 5 minut, następnie zmniejszamy ogień, dodajemy wino i wkładamy

Programista w kuchni
Dorsz z sosem borowikowym 110

była prawdziwa jesienna uczta. Zobaczcie jak prosto i pysznie można wykorzystać w naszym menu podlaskie leśne skarby. Dorsz z sosem borowikowym Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 800 g filetów z dorsza atlantyckiego bez skóry sól pieprz rozmaryn olej Sos borowikowy: 500 g mrożonych borowików całych Leśne Skarby 1 cebula 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 200 g gęstej śmietany 18% sól(...)pokrojone w grube paski, a odkrojone nóżki możemy użyć do przygotowania wywaru lub zupy grzybowej. Natomiast jeśli chcecie zaoszczędzić czas, do przepisu można wykorzystać same mrożone kapelusze Leśne Skarby. Filety układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 25 minut  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie możemy przygotować sos. Cebulę kroimy w kostkę

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania