feta - 6903 przepisów (strona:375/461)

Lekkie wina na jesienne dni.... 147

znakomicie zharmonizowane  i orzeźwiające.  Sprawdzi się świetnie do potraw pikantnych, makaronów a także  deserów lub samodzielnie jako aperitif.  Uwydatni charakterystyczny smak serów w szczególności sera feta, gouda i pleśniowych, przyciąga wzrok żywymi refleksami. Podawaj schłodzone do temperatury 6°C. To propozycja dla osób pełnych pozytywnej energii i optymizmu. Czyli coś dla mnie! To wino  polecam

Wanilia i Kardamon
Tarta z grzybami 166

sklepach jest bryndza w kostkach, złota i srebrna, ta srebrna jest dobra, złota nadaje się do trucia kotów. Nie pamiętam producenta niestety. Jeśli nie znajdziecie bryndzy, to możecie zastąpić fetą lub bardzo drobno mielonym białym serem. Na ciasto : kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek łyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżka posiekanego świeżego oregano łyżeczka proszku do pieczenia

ladykitchen
Aromatyczny wianuszek na bardzo cienkim cieście drożdżowym 108

mleka, 1 jajko, 10 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli Na nadzienie:   pesto pomidorowe (mały słoiczek),  2 nieduże pomidory,  cebula,  3 ząbki czosnku,  ser feta ( ja zastąpiłam zwykłym sałatkowo - kanapkowym),  świeża bazylia, Dodatkowo:  jajo do posmarowania Sposób przygotowania: Do miski przesiać mąkę połączoną z solą. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać do nich roztrzepane

Nie tylko w kuchni
Pieczona dynia z białym winem 131

Smażymy dynię partiami. Gotowe plastry układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Posypujemy cukrem, pieprzem, solą i papryką. Polewamy winem. Pieczemy ok 20-30 minut w 190 stopniach. Podaję z serem feta lub tłustym twarogiem

AZgotuj!
OGÓRKOWE KORECZKI 128

sposób na przystawkę.Budzi zachwyt wśród gości i szybko znika ze stołu.Na letnie przyjęcie przy grillu doskonałe. Składniki:   2 długie ogórki sałatkowe 10 dag sera sałatkowego np feta z ziołami 1-2 łyżki śmietany 1-2 ząbki czosnku 6 pomidorków rzymskich lub normalnych (pokrojone niewielkie kawałki) sól,pieprz świeże zioła,kiełki ( u mnie listki bazylii) Ogórki wyszorować,obrać

Niespełnione zdolności kulinarne
Placki z jabłkami 2835

bitą śmietaną. Jabłecznik na biszkopcie Lub inne przepisy na placuszki: Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną Puchate naleśniki na maślance Naleśniki przepis podstawowy Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Koronkowe naleśniki Wytrawne naleśniki z pikantnym kurczakiem The post Placki z jabłkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Co warto grillować – kilka pomysłów 181

skrapiając oliwą z oliwek, posypuje mieszanką soli morskiej i pieprzu lub skrapia octem balsamicznym. Ale oczywiście można do niego dodać dużo więcej dodatków takich jak: ser pleśniowy, miód, ser feta, Tak przygotowany arbuz idealnie pasuje do wielu sałatek. Myśląc o grillowaniu często zapominamy o owocach cytrusowych. A tak naprawdę oferują one nam największe zmiany smakowe gdy są przygotowywane na grillu

naRuszcie
Placki z dyni z serem feta 98

Składniki: 400 g miąższu z dyni 130 g sera feta 1 jajko 5 łyżek mąki sól, pieprz Dynię zetrzeć na tartce na drobnych oczkach, dodać ser i rozetrzeć w rękach, tak aby ser rozpłynął się. Dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kaczka w ananasie na greckiej sałacie podana. Obiad pierwsza klasa 177

ananasa w paski lub grubą kostkę. Owoce i cebulę pokrojoną w pióra, dorzucamy do kaczki w połowie czasu pieczenia. Lekko podlewamy wodą. Podajemy z zieloną sałatką z dodatkiem sera feta. Słodycz owoców, aromat kaczki w majeranku połączone z wyrazistym smakiem sałatki. To wszystko sprawia, że zwykły obiad staje się małą ucztą. Kaczka i ananas - bardzo się lubią. Polecam. Danie bardzo

Kuchnia po mojemu
Paszteciki ze szpinakiem 99

Jeśli zostanie nam trochę ciasta, można z niego upiec paluszki – zrobić wałeczki o średnicy około 0,8 cm, obsypać solą, ostrą papryką... i upiec). *może być również ser typu feta zastawa

królestwo garów
Sałata z pomidorami, papryką i serem 134

dole postu. Składniki : podwójna garść różnych odmian sałat (u mnie rukola, mizuna, musztardowiec, gorczyca sarepska) duży pomidor (u mnie półkilogramowy żółtej odmiany Virginia Sweets) 100 g sera typu feta czerwona papryka mała cebula lub szalotka pieprz ok. 3 łyżek oliwy Sałaty dobrze wypłukać, oberwać listki, ewentualnie je rozdrobnić. Potem osuszyć. Przy takim mixie bardzo dobrze sprawdza się wirówka do sałaty

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak zrobić gremolatę? 98

oraz w białym winie.  Bogata w witaminę C szybka w przygotowaniu, nadaje niepowtarzalnego smaku zupom, kanapkom, makaronom czy owocom morza. Spróbujcie posypać przygotowany makaron ze szpinakiem i serem feta taką gremolatą! Istne niebo w gębie! Włosi wiedzą co dobre! Gremolata Składniki: pęczek natki z pietruszki 1 cytryna 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Natkę z pietruszki i cytrynę myjemy, osuszamy. Cytrynę

Moja smaczna kuchnia
Jak zrobić domowe suszone pomidory (na słońcu lub w piekarniku)? 402

Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z suszonymi pomidorami: Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem Hummus z południowych Włoch Htipiti (pasta z sera feta i pieczonej papryki) Spaghetti po maltańsku Spaghetti z suszonymi pomidorami,  migdałami i pomarańczą Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią

Chilli Czosnek i Oliwa
Czy figi są zdrowe? Jak je jeść? Prosta sałatka z figami i jarmużem. 136

Jedzmy więc figi  na zdrowie :) Fig nie musimy obierać - najlepiej pokroić je na 4 części i po prostu zjeść ze skórką. Świetnie komponują się z serami (np. kozi, feta czy pleśniowy). Ja proponuję je w towarzystwie borówek, jarmużu i orzechów włoskich, polane cytrynowym, orzeźwiającym dressingiem. Składniki (1-2 porcje): 30 g jarmużu (większa garść) - może być też młody szpinak

Powiedz dietom nie
Papryczki z serem feta 120

około 25 ostrych papryczek, 200 g sera feta, 400 ml oliwy, 4 ząbki czosnku, gałązka rozmarynu lub tymianku, 4 ziarna pieprzu czarnego, sól Papryczki umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy, wydrążyć środki z pestkami. Do garnka wlać oliwę, dodać rozmaryn, obrane ząbki czosnku, rozmaryn lub tymianek, szczyptę soli i pieprz. Podgrzać do temperatury 80 -100 stopni Celsjusza. Włożyć papryczki i gotować

królestwo garów