faszerowane jajka - 2176 przepisów (strona:114/146)

Mini-chlebki piwne z nadzieniem 182

względu na nieskończony niemalże wachlarz możliwości nadzienia - przez to nigdy się nie znudzi! Do tej pory praktykowałam już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane(...)ciemnego piwa porter - u mnie akurat Żywiec Porter 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka płynnego miodu - u mnie akurat ciemny miód gryczany 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska 1 jajko - do posmarowania z wierzchu przed pieczeniem sezam naturalny - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 5 długich parówek - przekrojone na połówki kilka plastrów żółtego sera - pokrojony na szerokie, dłuższe paski 1/3 puszki

Grunt to przepis!
Kotlety mielone z indyka z kaszą jaglaną faszerowane szpinakiem 186

Przekonuję się jednak do mięsa indyczego, również w formie zmielonej, dlatego dziś jako pewnego rodzaju novum na blogu - takie właśnie kotlety. Żeby jednak nie było nudno, do mięsa zamiast jajka dodałam kaszę jaglaną, a do środka szpinak, którego jestem ogromną fanką. :) 500g mielonego mięsa indyczego 1 spora cebula pół szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku tłuszcz(...)przykryciem z folii, na przykład do lodówki, by smaki się przegryzły. Na patelni lekko rozgrzewamy tłuszcz. W tym czasie formujemy kotlety. Kulkę mięsa rozpłaszczamy na wielkość dłoni i faszerujemy ją szpinakiem. Delikatnie zakładamy jedną część na drugą i porządnie zlepiamy ze sobą przy okazji spłaszczając. Obtaczamy w bułce tartej i tak do wyczerpania zasobów. ;) Smażymy do uzyskania złotego koloru

Kuchenna Kontrrewolucya
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 218

Całość dokładnie wymieszałem za pomocą łyżki i odstawiłem do lodówki na 20 minut.Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej, dodałem do niej 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli, 2 jajka, 150 ml maślanki i 2 łyżki roztopionego masła. Całość wyrobiłem na ciasto, które powinno uzyskać elastyczną konsystencję i nie lepić się do rąk. W zależności od użytej mąki i maślanki(...)rodzaju pierogów. Istotnym jest, aby farszu na cieście nie było zbyt dużo i aby nie dotykał on miejsce sklejenia ciasta, gdyż wówczas może wypłynąć w czasie pieczenia. Gotowe faszerowane ciasto ułożyłem na wyłożonej pergaminem blaszce i posmarowałem z góry delikatnie roztopionym masłem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni w włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim ciasto przez 15 - 20 minut

Wyprawy kulinarne
Nadziewane paluszki krabowe 203

    Nadziewane surimi to smaczna i dość oryginalna propozycja na poczęstunek dla gości. W sam raz na imprezy z rodziną lub znajomymi – na sylwestra

Kulinarny S.O.S.
Nadziewane paluszki krabowe 203

    Nadziewane surimi to smaczna i dość oryginalna propozycja na poczęstunek dla gości. W sam raz na imprezy z rodziną lub znajomymi – na sylwestra

Kulinarne S.O.S.
Dietetyczny obiad lub lekka kolacja, czyli pieczona papryka faszerowana kurczakiem i ryżem w roli głównej 195

Uwielbiam faszerowaną paprykę chyba od wczesnego dzieciństwa ;p Jednak w moim domu, pomimo zdrowej papryki, było to raczej danie ciężkie – dużą ilością wieprzowiny, sera i małą ilością białego ryżu. Oczywiście wszystko można zmodyfikowaćnie tracąc aromatu i smaku dania, a zdecydowanie zmniejszając ilość kalorii i tłuszczu! Wystarczy zamienić wieprzowinę na chude mięso z kurczaka lub indyka. Nie trzeba mięsa drobiowego wcześniej(...)rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż cebulę z czosnkiem aż to uzyskania złotego, lekko brązowego koloru. Przestudź lekko. Zmiel mięso lub pokrój w bardzo drobną kostkę. W misce roztrzep 2 jajka, dodaj sól (jeśli używasz mielonego mięsa ze sklepu – sprawdź najpierw jego skład, bo często jest już posolone!), dodaj pieprz, słodką paprykę, 3 krople tabasco (możesz zamienić na odrobinę papryki chili

Eat me! Fit me!
Makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami 192

Makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami to bardzo szybki obiad. Do jego wykonania Madzia wykorzystała makaron razowy, który dodana mu wyjątkowego smaku. Makaron najlepiej smakuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori 239

jako przekąska do pracy. Polecam.   Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori         Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 ml ciepłej wody ¼ szklanki stopionego masła 1 jajko 50 g drożdży 1 szczypta cukru ½ łyżki soli olej do smażenia Farsz: 1 pierś z kurczaka 1/2 cebula 5-6 pieczarek ½ pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie)100 g sera żółtego(...)oliwie. Odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę również podsmażamy. Składniki farszu dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła o średnicy mniej więcej 6-7 cm i faszerujemy.  Oczywiście wielkość pierogów jest dowolna, możecie zrobić również mniejsze. Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia się

Mania Gotowania
Naleśniki - ciasto naleśnikowe 488

życiu jadłam :-)  A oto i on: Składniki: 1,5 szklanki mąki (ja używam mąki wrocławskiej) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody mineralnej (może być gazowana) szczypta soli 1 jajko 1,5 łyżeczki oleju oraz olej do smażenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wkładamy i wlewamy do miski. Następnie miksujemy, początkowo na najniższych obrotach, a następnie na wyższych obrotach miksera(...)lekkiego zarumienienia. Wprawieni kucharze mogą bez pomocy narzędzi przerzucić naleśnik specjalnym ruchem patelni. Tę czynność powtarzamy aż ciasto zniknie z miski. Tak przygotowane naleśniki smarujemy twarożkiem, dżemem, powidłami lub faszerujemy pieczarkami, serem, mięsem, można polać sosami, posypać cukrem pudrem - jak kto lubi. Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Wegetariańskie naleśniki z pieczarkami 125

zapraszam na wegetariańskie naleśniki z pieczarkami okraszone jogurtowym sosem czosnkowym. Do przygotowania porcji 8 naleśników będziemy potrzebować: - 1,5 szklanki mąki wrocławskiej - 1 i 3/4 szklanki chłodnego mleka - 1 jajko - 1 łyżkę oleju - szczyptę soli Do przygotowania farszu potrzebujemy: - 500 g pieczarek - 250 g mrożonej żółtej fasolki - 250 g mrożonych brokułów - 1 łyżkę masła - po 1 łyżeczce tymianku oraz bazylii(...)Farsz przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. 6. Na gotowym naleśniku układamy plasterek sera oraz porcję farszu i zawijamy jak krokiety. 7. Faszerowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, które wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut, aby roztopił się ser. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Placuszki z kwiatkami cukinii 148

placuszkach wyraźnie czuć ich delikatną nutę. Jem je zawsze na obiad jako miłe urozmaicenie codziennych dań. Do tego kompot z wiśni i jesteś w siódmym niebie! Kwiatki można też faszerować, zapiec lub jeść na surowo. W Polsce są trudno dostępne, ale coraz bardziej popularne! Szukaj ich na targach, w gospodarstwach rolnych, a najlepiej to posadź cukinię w ogródku. U mnie(...)grupy B, a także potas i wapń. Działają odkwaszająco i obniżają cholesterol.  Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pół szklanki mąki pszennej (może być też inna, np. orkiszowa) 1 jajko pół szklanki mleka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia/pół łyżeczki sody pół łyżeczki cynamonu kwiatki cukinii Przygotowanie : Z kwiatków cukinii usuń pręciki i słupki (najlepiej wykręcając

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Szybkie spaghetti z pomidorami 190

Sezon na pomidory jest w pełni, możemy zatem przygotować szybkie spaghetti z pomidorami. Pokażę Wam jak zaoszczędzić czas i w 15 minut przygotować pyszne aromatyczne spaghetti

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety bezmięsne 243

czerstwa bułka mleko pieprz,sól bułka tarta 7 jajek ugotować,obrać i drobno pokroić. Bułkę namoczyć w mleku i odstawić na 10 min, następnie odcisnąć. Do jajek dodać surowe jajko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz.Wymieszać. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. 3 łyżki masła lub oliwy(...)dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa

Moje domowe kucharzenie
Faszerowany kalafior 163

Bardzo dobry obiadek z tego wyszedł. Można serwować taki kalafior na imprezy, przyjęcia itp. Ja zrobiłam go na obiad i podałam z pieczonymi ziemniakami, a na

Kuchnia Pokoleń