fasolka - 6917 przepisów (strona:58/462)

8 PRZEPISÓW NA ROZGRZEWAJĄCE DANIA JEDNOGARNKOWE 84

czerwona fasola i sos pomidorowy. Idealne danie na obiad z dodatkiem ryżu lub ulubionej kaszy. Można również podać jako ciepły posiłek na kolację z kawałkiem chleba lub bułki.  FASOLKA PO BRETOŃSKU Z KIEŁBASĄ-  przepis tutaj Fasolka po bretońsku to sycące danie jednogarnkowe. Fasolka jest przepyszna i aromatyczna. Doskonale rozgrzewa w jesienne, chłodne wieczorki.  Fasolkę lubiłam jako dziecko(...)lubię do dziś. Zawsze jak ją gotuję to od razu wielki garnek i od razu wkładam w słoiki.  Prosty przepis, który zawsze się udaje. Gotuję tak fasolkę od wielu lat i zawsze zajadamy ją ze smakiem. Do tego wystarczy nam chrupiąca bułeczka ;) CHILI CON CARNE-  przepis tutaj Chili con carne to pyszna, jednogarnkowa potrawa kuchni meksykańskiej. Doskonale smakuje

Zrób to smacznie
Fasolka po bretońsku 98

Staram się za bardzo nie kombinować w kuchni. Czasami zdarza mi się również ugotować coś domowego, babcinego, klasycznego. Taką potrawą jest fasolka po bretońsku, którą od wielu lat robię według tego samego przepisu. Oczywiście, najbardziej smakuje parę dni po ugotowaniu, a także po zamrożeniu i rozmrożeniu po dłuższym czasie. Najlepsza na jesienne i zimowe popracowe posiłki. Może ktoś się jednak(...)miękkości. W razie potrzeby, można dolać wody. Sukcesywnie usuwamy szumowiny z powierzchni. Podsmażone na patelni plasterki kiełbasy, podsmażoną pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, wrzucamy do garnka z fasolką. Dodajemy resztę przypraw i koncentrat. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolejną godzinę. Jeżeli sosu będzie za mało, można dodać trochę wody, jeżeli za dużo, można zredukować go poprzez gotowanie

Kardamonovy
Najlepsza Sałatka ziemniaczana prosto z Belgii 131

klasyk kuchni walońskiej. Sałatka z miasta Liège w Belgii, to godne uwagi danie, które możesz zjeść na ciepło i zimno.  Klasyczna sałatka składa się z ziemniaków, bekonu i fasolki szparagowej, zwieńczone jajkiem na twardo i polane fantastycznym dresingiem.  Wydaje się, że możesz ją wzbogacić o inne warzywa czy też inne dodatki, ale myślę, że w podstawowej wersji smakuje(...)pozostaje mi nic innego, jak życzyć Ci smacznego.  👥 – 3-4 ⏰ – 30 minut 🇧🇪 – Belgia Najlepsza Sałatka ziemniaczana i potrzebne składniki 500 g małych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej 3 jajka ugotowane na twardo 250-300 g bekonu pokrojonego na wielkość kęsa Sos 3-5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 łyżki octu winnego białego 2 łyżeczki musztardy

RafalCook
Sałatka z ogórków, cebuli i fasolki szparagowej do słoików 168

łagodna, więc z powodzeniem mogą ją jeść dzieci. Z podanych proporcji wychodzi ok. 14 słoików 0,33 l Co potrzeba na sałatkę:   2 kg mniejszych ogórków, 2 kg fasolki szparagowej, 1 kg cebuli, 1 łyżka soli   Co potrzeba na zalewę:   1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1 szklanka octu, 2 szklanki cukru, 2 koncentraty pomidorowe (80 g), 4 łyżki(...)soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu   Wykonanie: Fasolkę obcinamy na końcach, płuczemy, gotujemy w wodzie z 1 łyżką soli przez 20 minut. Po tym czasie wylewamy na sitko, zostawiamy do wystudzenia. Jeśli macie długą fasolkę, przekrójcie ją na pół. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy bez obierania w plasterki, dajemy do miski, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Do tego dodajemy wystudzoną fasolkę

Bułka z Chlebem
FASOLKA SZPARAGOWA ŻÓŁTA Z BUŁKĄ TARTĄ- DOSKONAŁA DO OBIADU 106

wiem jak Wy, ale ja wręcz uwielbiam żółtą fasolkę i zawsze wyczekuję pory, kiedy pojawia się ona w sklepach. Mogłabym ją jeść codziennie, zarówno w wersji z bułką tartą jak i tą ugotowaną, wyjętą prosto z wody.  Fasolka z bułką tartą to doskonały dodatek do obiadu, podana z mięsem i ziemniakami. Taki obiad posmakuje każdemu :) Składniki: * 500 g fasolki(...)szparagowej żółtej * 3 łyżki bułki tartej * 3 łyżki masła * sól do smaku Wykonanie: Fasolkę szparagową umyć, z obu stron odciąć ogonki. Jeśli fasola jest długa to przekroić ją na pół. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie fasolę zlać z wody na sitko. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć bułkę tartą. Pod koniec smażenia dodać fasolkę, całość dobrze wymieszać, aby bułka

Zrób to smacznie
Fasolka po sycylijsku z bakłażanem i papryką. Jednogarnkowe danie wegańskie. PRZEPIS 136

Niezwykle aromatyczne i pożywne danie jednogarnkowe, w którym nie ma ani grama mięsa. Przepis na fasolkę po sycylijsku z bakłażanem i papryką absolutnie skradł nasze serce. Zrobiliśmy garnek na dwa dni, ale wieczorem był już pusty. Dokładnie tak samo, jak ostatnio. Taka jest pyszna. Przepis na fasolkę po sycylijsku z bakłażanem i papryką Składniki: 400 gramów białej fasoli suszonej(...)bakłażany, 2 czerwone papryki, kilogram dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w zalewie, 200 gramów czarnych oliwek, 2 łyżki papryki słodkiej w proszku, tymianek, sól, pieprz, oliwa. Jak zrobić fasolkę po sycylijsku? Fasolę namocz w świeżej wodzie – przez 12 godzin. Następnie gotuj pod przykryciem aż zmięknie – powinno to zająć około godziny. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj

Kulinarna Polska
Menu na tydzień: Dania z bobem, botwinką, kalafiorem i truskawką 123

Choć wystarczy jeden słoneczny dzień i smakują jak należy. U nas w domy zajadamy się warzywami. Jemy mniej mięsa, za to bardzo dużo kalafiorów, sałat, rzodkiewki, młodych ziemniaków, bakłażanów, fasolki, szparagów, a ostatnio botwinki i oczywiście bobu. Właśnie zaczął się bobowy sezon i prawie codziennie zajadamy się bobem, młodziutkim, którego nie trzeba nawet obierać z łupinek i można jeść(...)ziemniakami, albo z batatami. Obydwie wersje są pyszne. W zestawie na ten tydzień jest też niecodzienny przepis na szparagi oraz mega łatwa, ale sycąca jak porządny obiad, sałatka z fasolki i soczewicy. I wreszcie, last but not least – kalafior. Piękne warzywo o niepowtarzalnym smaku, choć raczej powinniśmy napisać – smakach. Kalafior bez przypraw nie smakuje najlepiej, natomiast dobrze przyprawiony zmienia się

Niedzielny kucharz
Tosty z jajecznicą, boczkiem i fasolką 193

Dzisiaj troszkę bardziej obfite śniadanie na styl brytyjski, czyli tosty z jajecznicą fasolką i boczkiem. Składniki: pieczywo tostowe 6 sztuk puszka fasolki w sosie pomidorowym 6 plastrów boczku 6 jajek 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz szczypiorek do dekoracji Przepis: Pieczywo zapiekamy w tosterze, Na suchej patelni grillujemy plastry boczku, Fasolkę podgrzewamy, Jajecznicę smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem(...)talerz wykładamy tosty, na nich kładziemy kolejno boczek, jajecznicę i fasolkę, Tosty posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Artykuł Tosty z jajecznicą, boczkiem i fasolką pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach 179

Pyszny dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek na kolację. Wystarczy dodać np. bagietkę na zakwasie, włożyć pomiędzy fasolki i zapiec razem. 500 gram kolorowej fasolki szparagowej (zielonej i żółtej) 300 ml krojonych pomidorów (w sezonie świeżych) 2 ząbki czosnku 2-3 fileciki anchois oliwa z oliwek (ok. 2 łyżek lub trochę z filecików anchois) 1/2 papryczki chili lub pieprzu cayenne(...)sól do smaku oregano i bazylia suszona do smaku 1/2 kostki sera feta ( prawdziwa grecka feta) świeże oregano Fasolkę obgotuj kilka minut w osolonej wodzie (ok. 5 minut) Na patelni rozgrzej oliwę dodaj posiekane fileciki anchios i posiekany czosnek. Podsmaż krótko. Dodaj pomidory i chili. Kilka minut pogotuj. Odcedź fasolkę. Pomidory przelej do brytfanny lub naczynia z możliwością zapiekania, rozłóż

AZgotuj!
Wielkanocny obiad – smacznie i prosto! 148

wielkanocny obiad planuję medaliony z wołowej polędwicy. Moi mężczyźni są mięsożerni, więc aromatyczna sztuka mięsa medium rare bardzo im odpowiada. Do mięsa przygotuję smażone ziemniaki , które połączę ze szparagową fasolką, groszkiem i porem w pyszną sałatkę na ciepło. Oczywiście do sałatki zrobię dressing. Będzie to winegret na ostro z chili, czosnkiem, oliwą i musztardą. Dodam do niego świeże oregano(...)mięsa . Są to ciepłe dania i muszą być podane ciepłe. Ważne jest również aby mięso odpoczęło chwilę przed krojeniem. Za nim wezmę się za mięso przygotowuję warzywa do sałatki. Fasolkę i groszek blanszuję i opłukuję zimną wodą. Zachowują w ten sposób świeży, zielony kolor. Potem kroję ziemniaki i smażę na maśle. Na drugiej patelni smażę grube talarki pora. Por powinen

codojedzenia
Ekspresowa fasolka po bretońsku 149

Ekspresowa fasolka po bretońsku to idealne danie gdy mamy ochotę na pyszny obiad w mniej niż 30 min. Swoim smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Idealnie komponuje się ze świeżą bułeczką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 puszki białej fasoli konserwowej ( 3×400 gram) 200 gram wędzonego boczku 200 gram kiełbasy 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 większa(...)miski i przekładamy samą fasolę, dodajemy liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia, w tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę z boczkiem, następnie wrzucamy do gorącej fasolki, na pozostałym po boczku i kiełbasie tłuszczu smażmy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, cebulę przyprawiamy łyżeczką tymianku, gdy cebulka będzie ładnie zeszklona dodajemy ją do fasolki, do miski z zalewą dodajemy

Blog kulinarny S9.PL
Fasolka po bretońsku 164

specjalne życzenie mojej rodziny, pojawiła się fasolka po bretońsku. Aby się nie rozdrabniać wybrałam największy garnek jaki mam:) Zawsze mnie dziwi fakt ,że ona się nie nudzi, nawet kiedy jest zjadana prze 3 kolejne dni:) Wyszła wyśmienita, doskonale smakuje z chrupiącym świeżym pieczywem, mniam, mniam…. Oczywiście mają znaczenie produkty z jakich ją przygotujemy. Fasolka Jaś musi być sucha(...)główki czosnku pomidory w puszce krojone 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe, łyżka majeranku, sól, pieprz słodka papryka wędzona olej Po namoczeniu fasolkę wylewamy na sitko, przelewamy wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą ,tyle aby zakryła fasolkę. Dodajemy sól do smaku, ziele, liście i gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli. Boczek pokroić

gotuj ze mną
Nie tylko po bretońsku. Fasolka w białym sosie też wychodzi pyszna. PRZEPIS 144

Fasolka w sosie pomidorowym jest pyszna, często gotujemy ją w różnych wariantach – po bretońsku z kiełbasą albo wegetariańską z dużą ilością wędzonej papryki. Ostatnio jednak nasze serca skradł przepis z zupełnie innej kulinarnej bajki. Koniecznie spróbujcie fasolki w białym sosie. Jest świetna po prostu z chlebem lub jako dodatek do mięs, ryb i innych potraw. Przepis na fasolkę(...)bardzo dużo aromatu. Następnie wsyp mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj, tworząc zasmażkę, którą od razu dodaj do fasoli i ponownie dokładnie wymieszaj i gotuj około 10 minut. Jeśli fasolka wyszła za gęsta, dodaj wodę i dopraw. Najlepiej smakuje, gdy się trochę przegryzie. Artykuł Nie tylko po bretońsku. Fasolka w białym sosie też wychodzi pyszna. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska

Kulinarna Polska