pomysł na sałatkę śledziową. Nazwę wzięła się stąd, że wszystkie dodatki do śledzika są fioletowe - w sumie mają kolor fioletowy, ale w nazwie - czerwony 😉 Połączenie śledzia z winogronami i fasolką pewnie nie jest oczywiste, ale zapewniam, że sałatka jest przepyszna. Postanowiłam też podać tę sałatkę w wydrążonym ananasie, dzięki temu ładnie się prezentowała na stole...Smacznego! Składniki: 400 g filetów(...)śledziowych a'la matjas 1 cebula czerwona 1/2 puszki fasolki czerwonej 60-70 g czerwonych winogron 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki majonezu pieprz 1 szklanka wody 1/4 szklanki octu 1 łyżeczka cukru ziele angielskie liść laurowy Wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet i mieszamy. Studzimy. Śledzie myjemy z nadmiaru
Kuchnia MagdaLenyjadam konserwowych warzyw ze względu na ich specyficzny smak, chociaż są wyjątki. Stąd moja propozycja na dziś- zupa idealna! Banalnie prosta a do tego przepyszna zupa pomidorowa z kurczakiem, fasolką szparagową, groszkiem i pieczarkami, która nasyci niejeden pusty żołądek. Bardzo treściwa i gęsta, gdyż przygotowana na bazie soku pomidorowego. Delikatnie pikantna, dobrze przyprawiona a przy tym słodko- kwaśna, gdyż pomidory(...)jabłkowego marki Hortex 3 szklanki soku pomidorowego marki Hortex 1 szklanka bulionu drobiowego 250 gram piersi kurczaka 1/2 szklanki mrożonego groszku marki Hortex 1/2 szklanki fasolki szparagowej żółtej marki Hortex 5-6 pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku przyprawy, po solidnej szczypcie: kuminu, kolendry mielonej, pieprzu, soli sok z cytryny, posiekana bazylia
Mango Papajamoim blogu nie raz jeszcze się pojawi przepis z nimi. Tym razem jest to cannelloni po meksykańsku... z farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki czerwonej, kukurydzy oraz fasolki czerwonej, a do tego sos pomidorowy. Zniknęło z talerzy w mgnieniu oka 😋 Składniki : 1 op. makaronu cannelloni 500 g mięsa mielonego ( u mnie - z indyka) 2 cebule do farszu(...)cebula do sosu 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 puszki pomidorów krojonych 2 jajka oliwa do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili tymianek 100 g parmezanu Wykonanie: Farsz: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. Paprykę
Kuchnia MagdaLenySkładniki: - fasolka szparagowa zielona z Hortex (450g) - 100g masła - 2 łyżki bułki tartej - przyprawy: sól Sposób przygotowania: 1. Fasolkę szparagową zieloną gotujemy na parze. Solimy, kiedy rozmarznie i lekko zmięknie. 2. Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy na nim bułkę tartą. 3. Łączymy ugotowaną na parze fasolkę z podsmażoną bułką. Podałam z pieczonymi ćwiartkami kurczaka i frytkami. SMACZNEGO
Od łyżki do widelcaporcja = 423 kcal 250 g filetu z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego mała cebula ząbek czosnku puszka ciecierzycy konserwowej ( ok 230 g po odsączeniu) 200 g zielonej fasolki szparagowej łyżka sosu sojowego tymianek sól i pieprz ewent. płatki chili do dekoracji WYKONANIE: 1. Kurczaka układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Obustronnie doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Przykrywamy papierem(...)mięsa / wałkiem. W ten sposób przyprawy dokładnie wbiją sie w mięso. 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i obsmażamy kurczaka ok 4 min z każdej strony. 3. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości. 4. Ściagamy kurczaka z patelni i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Nie rumienimy. 5. Dodajemy odsączoną i przepłukaną pod bieżącą wodą ciecierzycę oraz fasolkę szparagową
Atlas Smakówburczy . Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem Składniki: 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 /3 łyżeczki kurkumy 1 kolba kukurydzy lub 3/4 puszki kukurydzy 1 duża cebula 20 dag fasolki szparagowej 20 dag brukselki 20 dag pieczarek 2 jajka 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody 1 papryczka chili Sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę wcześniej podprażoną(...)kurkumę, zagotuj i gotuj na małym ogniu około 8 minut. Po tym czasie zamieszaj łyżką i zostaw do wystudzenia. Przygotuj warzywa: cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w grube plasterki, fasolkę na kawałki, brukselkę obierz z wierzchnich listków i pokrój na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklij cebulę a po chwili dodaj pokrojoną, pozbawiona pestek
Moja Mama Gotujeprzyrodą. Mniej marudzenia, więcej szczęścia z tego, co mamy! Ot taki post, na na pewno pozytywny weekend ;) Wieczorową porą propozycja na jutrzejszy obiad! :) Pieczony bakłażan z pomidorami i białą fasolką Składniki: 5 pomidorów 1 duży bakłażan lub 2 mniejsze 1 duża cebula 4 łyżki oliwy 1 puszka białej fasolki 6-7 ząbków czosnku 1 i 1/2 łyżeczki curry(...)minuty. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę. Dodajemy pokrojone pomidory, curry, cukier i dusimy na małym ogniu przez 10-13 minut. Dodajemy odsączoną z wody fasolkę, upieczonego bakłażana, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 1 minutę. Nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dodatkowo do potrawki można podać bagietkę, ugotowany na sypko brązowy ryż
Moja Mama GotujeDzisiaj mamy dla Was fasolkę po bretońsku w wersji bezmięsnej. Idealnie zrównoważone smakowo danie, które zachwyci niejednego wielbiciela tej potrawy, podawanej w tradycyjnej formie. W wersji bezmięsnej fasolka podana została w towarzystwie tofu, najlepiej wędzonego. Dodatek aromatycznych przypraw jak pieprz cayenne, wędzona papryka, gałka muszkatołowa i czerwona czubrica da niesamowicie pyszny efekt. Spróbujcie sami!! FASOLKA PO BRETOŃSKU Składniki
Moja Mama GotujeNudne kopytka? Nie tym razem! Z dodatkiem fasolki szparagowej i odpowiednich ziół przybierają bardzo orginalny smak :) Ciasto powinno być lekkie, jednak na tyle twarde, aby się nie rozpadły. Poniżej sprawdzony przepis: Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 2 jajka 2 łyżeczki soli Dodatkowo: łyżka masła łyżka bułki tartej oregano(...)sól, pieprz papryka słodka 1/2 ząbek czosnku jogurt naturalny 100ml garść fasolki szparagowej (może być mrożona) Prygotowanie: 1.Ugotowane, ostudzone ziemniaki przepuszczam przez praske. 2.Łącze z 3 rodzajami mąki i dodaje jajka. 4. Przyprawiam ciasto łyżeczką soli i wyrabiam ciasto. 5. Odrywam porcje ciasta i formują wałki o szerokości 3-4cm. 6. Jeśli ciasto się klei,dosypuje mąki pszennej
FITBUuKProsty sposób na fasolkę szparagową :) zimą jak znalazł. W ostatniej chwili zerwaliśmy fasolkę i co teraz?... przecież nie zjemy tyle od razu :) Nastąpiła szybka decyzja, zaprawiamy :) Fasolkę myjemy w zimnej wodzie... Obcinamy końce... Wkładamy do garnka i gotujemy 3 min... ...od momentu zagotowania. Potem odcedzamy... Przekładamy do słoików... Zasypujemy jedna łyżeczką soli i jedną łyżeczką cukru, potem zalewamy wodą
chleba naszegoDzięki dodatkowi chili cudownie rozgrzewa i syci. Znakomicie sprawdzi się na szybki obiad w mroźne, lutowe dni. Zapraszam. Składniki: • ½ kg mielonego mięsa wołowego • 1 puszka kukurydzy • 1 puszka czerwonej fasolki • 1 puszka białej fasolki • 1 puszka całych pomidorów bez skórki • 1 puszka pomidorów krojonych • 1 – 2 szklanki wody • natka pietruszki • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona paprika, chili – do smaku • olej(...)łyżki oleju (lub innego tłuszczu). Zeszklić pokrojoną cebulę. Wcisnąć 2 ząbki czosnku. 3. Do cebuli dodać mięso mielone. Podsmażyć ok. 10 minut. Przełożyć do garnka. 4. Oba rodzaje fasolki I kukurydzę wypłukać, przełożyć do garnka. 5. Na patelnię po smażeniu mięsa włożyć pomidory. Te w całości rozdrobnić, przesmażyć. Dodać do garnka. 6. Dolać wodę. Jej ilość zależy od tego, jaką
W mojej kuchniSkładniki ok 500 g fasolki szparagowej (u nas żółta, szeroka) 1 cebula 2 małe lub jedna duża puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 pomidory posiekana natka pietruszki trochę masła do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz ocet balsamiczny Przygotowanie Fasolkę umyjcie, pokrójcie na kawałki, ugotujcie w wodzie z dodatkiem soli i cukru, po ugotowaniu przelejcie zimną wodą. Posiekajcie cebulę(...)pomidory umyjcie i pokrójcie na dowolne kawałki. Tuńczyka odcedźcie. Na patelni rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim posiekaną cebulę. Wymieszajcie fasolkę z ciepłą jeszcze cebulą, tuńczykiem i pomidorem. Doprawcie dobra solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypcie natka pietruszki i skropcie octem balsamicznym. Pyszna na ciepło i na zimno
OliveandThymePołączenie mięsa wołowego z zielona fasolka szparagową z dodatkiem kaszy bulgur to danie kuchni tureckiej. Składniki 1kg zielonej fasolki szparagowej (użyłem mrożonej) 600 g wołowiny pokrojonej w kostkę 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki masła sól płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego kasza bulgur Przygotowanie W rondlu rozgrzałem masło, włożyłem posiekaną cebulę i mięso pokrojone w kostkę. Smażyłem(...)mieszając tak długo, aż odparował cały sok, który puściło mięso. Dodałem obrane i pokrojone pomidory, dusiłem razem ok. 5 minut. Po tym czasie dodałem fasolkę, całość posoliłem ( jeśli pomidory nie puściły zbyt dużo soku można wtedy podlać odrobiną wody). Rondel przykryłem, mięso dusiłem do czasu, aż było zupełnie miękkie. Podałem z kaszą bulgur
R'n'G Kitchendzionka Wam życzę :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie indyk) główka sałaty lodowej lub pekińskiej 3 pomidory 2 cebule około 300 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 3-4 łyżki majonezu mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 30 dkg sera żółtego chipsy nachos (u mnie solone) olej kokosowy lub roślinny do smażenia sól pieprz papryka czerwona(...)pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dajemy na sałatę. Oprószamy solą i pieprzem. Na pomidory dajemy mięso mielone, na nie usmażone pieczarki, odsączoną kukurydzę i następnie fasolkę czerwoną. Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do niego majonez i jogurt naturalny. Mieszamy. Sosem czosnkowym polewamy fasolkę. Na sos ścieramy ser żółty. Wierzch zdobimy pokruszonymi chipsami, całe
kruche babeczki