fasolka - 6917 przepisów (strona:126/462)

Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem i fasolką szparagową 180

Okres zimowy jest świetną porą roku na gotowanie różnorodnych zup, dlatego u nas często się one pojawiają :) Zachęcamy do zrobienia zupy z czerwonej soczewicy ze szpinakiem i fasolką szparagową – pyszna, sycąca a do tego szybka w wykonaniu :) Składniki na zupę z soczewicy: – 160 g czerwonej soczewicy – 200 g zielonej fasolki

Kuchenne Wariacje
Sałatka jarzynowa 137

mnie słonecznikowo-kalafiorowy fit majonez własnej roboty. W mojej roślinnej wersji koniecznie musi być jabłko, ogórki kiszone i groszek. Dla dodania wartości odżywczych i zwiększenia uczucia sytości dodaję fasolkę. A ulubiona zieleninka dopełnia wspaniale całości. Polecam! Składniki: 4 ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1 małe jabłko 1 mała cebula 4 ogórki kiszone 1 szklanka fasolki(...)mogą zbyt miękkie, bo rozpadną się w sałatce. Jabłko i cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podobnie jak ogórki kiszone. Seler naciowy myjemy o kroimy w cienkie plasterki. Fasolkę, kukurydzę i groszek odcedzamy. Ugotowane warzywa, odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Do większego naczynia wrzucamy przygotowane warzywa, musztardę, czarną sól i majonez. Całość dokładnie mieszamy Doprawiamy solą

Lamarida.pl
Makaron z warzywami 131

przyprawy curry – nadaje mu dodatkowy kolor, także lekki smak przypraw, szczególnie kardamonu, goździków, kminu czy kurkumy. Dziś makaron z warzywami, czyli świderki z papryką, cebulą, czosnkiem i dominującymi fasolkami szparagowymi. Jedne z moich ulubionych tradycyjnych przypraw i jest! Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 4 pomidorki koktajlowe 3 suszone pomidory w oleju 3 ząbki czosnku spora garść zielonej ciętej(...)fasolki – użyłam mrożonej spora garść żółtej fasolki – użyłam mrożonej kilka różyczek brokułów – u mnie mrożone oliwa z oliwek vegeta natur, lubczyk, słodka papryka, sól, pieprz makaron świderki, zamiennie inny krótki, np. kolanka, penne Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno. Paprykę, pomidory suszone kroję drobno w kostkę, także koktajlowe. Na rozgrzanej oliwie podsmażam cebulę z czosnkiem. Dodaję

Zasmakuj Kuchni
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 170

Mięso mielone wołowe 0,5 kg Skrzydełka z kurczaka 1,5 kg Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 kg ziemniaków 2 kolby kukurydzy 2 szalotki Czosnek 3-4 czerwone papryki 4 pomidory malinowe(...)Zielona fasolka szparagowa 100 g Sałata rzymska Seler naciowy Cytryna Rukola Świeża bazylia Świeży tymianek Natka z pietruszki Orzechy laskowe Garść orzechów włoskich Spora garść migdałów Razem: ok. 140 zł Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie w domu. Pobierz listę zakupów Menu na tydzień jak zwykle ustaliliśmy w sobotę. Nigdy nie jest

Niedzielny kucharz
Żółte kaszotto z mięsem, fasolką i papryką 164

którego oczywiście nie mogło zabraknąć i u mnie, ale jak wiadomo, nie będzie to standardowy, tylko w zdrowszym wydaniu.😊 Składniki na 2 porcje: -150 g kaszy jaglanej -150 g fasolki szparagowej ciętej -150 g papryki czerwonej -250 g mięsa -2 łyżki tłuszczu -po pół łyżeczki curry i kurkumy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy. Jak to zrobić odsyłam(...)tutaj . 2. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy wedle uznania i smażymy. 3. Fasolkę szparagową (mrożoną) gotujemy we wrzątku ze szczyptą soli do miękkości. 4. Paprykę kroimy w kostkę. 5. Na koniec kaszę wrzucamy na patelnię z tłuszczem,  przyprawiamy curry oraz kurkumą i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy mięso, fasolkę, paprykę, mieszamy i przykrywamy na parę minut do przejścia

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sałatka - śmietnik :) 234

Dzisiejsza sałatka to tak na prawdę wszystko co już było w lodówce a chciałam zużyć :) Czyli sałatka - śmietnik, tj. miks sałat, pomidory, papryka, fasolka szparagowa(mrożona odgotowana) i nie tylko... :) Czasem z dostępnych produktów w domu możemy wyczarować całkiem pyszną sałatkę ale i nie tylko!  Zapraszam! Składniki: (porcja dla 2-3 osób) 2-3 garście miksu sałat 1 pomidor(...)połowa papryki 1 połowa czerwonej cebuli 1 połowa ser feta do posypania płatki migdałów 2-3 łyżki odgotowanej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) kilka rodzynek suszonych lub żurawiny na sos - mieszamy wszystko razem w szklance, przyprawy dosypujemy na smak 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody sól pieprz oregano, bazylia, zioła prowansalskie Przygotowanie: Pomidor i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę

Gotuj z Mąką
Kiełbasa z fasolką kukurydzą i czarną marchewką 190

kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek 1 łyżka masła klarowanego 1 średnia cebula 1 średnia cebula czerwona 3 ząbki czosnku 2 czarne marchewki 4 łyżki kukurydzy z puszki 200 fasolki zielonej mrożonej 2 łyżki suszonych pomidorów 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich  0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 litr bulionu mięsno warzywnego 3 łyżki ketchupu łagodnego szczypta ostrej papryki sól do smaku(...)Zasmażka: 1,5 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Cebule i czosnek pokroić w kostkę. Marchewki pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie al dente i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło dodać cebule i lekko zrumienić. Dodać czosnek, marchewki i całość podsmażać około 4-5 minut od czasu

Ala piecze i gotuje
Jesienne leczo z dynią i cieciorką 202

sycące. Leczo z dodatkiem cieciorki bardzo mi smakuje, doskonale nadaje się na piątkowy obiad. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 cebula 250 gram fasolki szparagowej 1 puszka cieciorki Rolnik 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju(...)obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i razem podsmażamy. Paprykę kroimy w paski, cukinię kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do dyni i dusimy do miękkości. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Do leczo dodajemy odsączoną ciecierzycę, ugotowaną fasolkę oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą

Bajeczna Kuchnia
Sałatka nicejska 186

SKŁADNIKI:   ( na 1 porcję )                1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 50 g zielonej fasolki szparagowej pomidor garść mixu sałat jajko na twardo pół małej czerwonej cebuli 5 czarnych oliwek sól i pieprz       Dressing: łyżka octu winnego  2 łyżki oliwy z oliwek  łyżeczka musztardy(...)łyżka soku z cytryny sól i pieprz WYKONANIE: 1.  Wszystkie składniki dressingu połączyć w miseczce. 2. Fasolkę ugotować do miękkości, przekroić na pół. 3. Na talerzu ułożyć sałatę, dodać pokrojonego w ćwiartki pomidora, posiekaną w plasterki cebulę, fasolkę szparagowa i czarne oliwki. 4. Dodać ćwiartki jajka i kawałki tuńczyka. Polać sosem

Atlas Smaków
Kremowa zupa soczewicowa z marchewką i fasolką 176

dzisiaj niespodziankę. Zniżkę w wysokości 10% na produkty Ambition  w sklepie Dajar   (rabat obowiązuje do 31.12.2017r. na hasło ZDROWA-JESIEŃ)  ZUPA SOCZEWICOWA z MARCHEWKĄ i FASOLKĄ Składniki: 250 g czerwonej soczewicy 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g zielonej fasolki 0,75 l bulionu 150 ml śmietany kremówki szczypta kurkumy sól , pieprz, do smaku(...)słupki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła podsmażamy cebulę z czosnkiem , a następnie dodajemy marchewkę. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Następnie dodajemy przepłukana soczewicę i pokrojoną fasolkę. Gotujemy kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodajemy śmietanę oraz przyprawy. (uwaga: do zupy dodajemy słodką śmietankę, a nie 18%) #myAmbition

Bon appetit mon amie
Wege fasolka po bretońsku z fasolką azuki 257

wymagające od Nas dużego wysiłku, proste i smaczne. Na jesienną pogodę idealne. Dla lubiących ostre smaki polecam dodanie, już na talerzu, szczypty chili.  Przygotowując posiłek zawierający filiżankę fasolki adzuki, dostarczamy naszemu organizmowi większa dawkę żelaza niż stek i więcej kwasu foliowego niż szpinak. Fasolka azuki  bogata jest  w wapń, magnez, mangan, żelazo, potas, kobalt, witaminy z grupy(...)adzuki jako znakomitą alternatywę dla mięsa. Czyli dla Nas idealna.  Składniki: - ok. 1300 g (2 butelki)  Passaty pomidorowej 100% użyłam  firmy   Bio Idea - 2 szklanki fasolki azuki - namoczonej przez noc - 3 cebule - 1 płaska łyżeczka pasty z kurkumy  przepis tu - 2 łyżki majeranku - sól i czarny pieprz - opcjonalnie - olej lniany, bądź inny, do polania Przygotowanie

Szkrab Je Sam
Fasolka po bretońsku 335

bretońsku, wbrew logice, wcale nie wywodzi się z Bretanii, a z Francją ma prawdopodobnie tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją. Jest natomiast wielce prawdopodobne, że nasza bretońska fasolka to siostra brytyjskiej potrawy o nazwie "baked beans". Choć tak naprawdę brytyjska i polska fasolka bardzo się od siebie różnią. Brytyjska jest słodka i podaje się ją na śniadanie(...)nasza jest słona i dobrze przyprawiona pieprzem i majerankiem. Jak wiadomo, jest w nas potrzeba dodawania do dań kiełbasy i boczku, co czyni z naszej fasolki pełnowartościowy, solidny posiłek. Składniki: 500 g fasoli Piękny Jaś 500 g kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ziele angielskie 2 listki laurowe 2 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
UDKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 191

brak dodatków typu vegeta, czy przyprawy do zup w płynie. Z takimi dodatkami nie jest zdrowo, postawmy więc na same dobre przyprawy i do dzieła.  Składniki: 30 dag fasolki szparagowej 4 marchewki 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 8 pałek z kurczaka sól, pieprz papryka słodka, papryka ostra zioła prowansalskie Wykonanie: * Pałki z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami(...)spryskujemy olejem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. * Marchewkę kroimy w słupki, obgotowujemy ok 5 minut w osolonej wodzie , razem z fasolka szparagową. * Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy fasolkę i marchewkę. Na warzywa układamy pałki, wykładamy też połówki cebul oraz poprzekrawane na połowę ząbki czosnku. Oprószamy obficie ziołami prowansalskimi, delikatnie spryskujemy olejem. Pieczemy pod przykryciem ok godziny. Podajemy z całymi

Z Majeczką w kuchni
Curry z kurczakiem, warzywami, oliwkami i ananasem 130

Aromatyczne, smaczne i kolorowe danie. No i takim daniem można się porządnie najeść. Dodatki warzywne to marchew, papryka, zielona fasolka, nawet wrzuciłam oliwki. Po to, by przełamać słodycz ananasa. Do tego mleczko kokosowe, przyprawy, czerwona pasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki(...)nieduża podwójna pierś z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia cebula nieduża garść mrożonej zielonej fasolki ciętej 1 czerwona papryka kilka talarków chilli kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół 3 plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, majeranek, lubczyk, curry – wszystko do smaku wedle

Zasmakuj Kuchni
Sałatka śledziowa z domowym majonezem 253

chemii . Dziś polecam bardzo smaczną można powiedzieć klasyczną, sałatkę śledziową w nowoczesnym wydaniu, podaną w szklanych pucharkach i ułożoną warstwowo z buraczkami i wyrazistym w smaku serem oraz czerwoną fasolką, jest pyszna ! Może kogoś zainspiruję na nadchodzące święta ?  Składniki: 2 pieczone lub gotowane buraki 6 filetów śledziowych z zalewy olejowej 4 gotowane na twardo jajka 1 duża czerwona cebula(...)puszka czerwonej fasolki 2 ogórki kiszone 3 dag startego drobno sera cheddar Sól himalajska do smaku Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku Domowy majonez: 2 żółtka jaj od „szczęśliwych kurek” ¾ szklanki oleju rzepakowego Wielkopolski 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1 łyżka octu ½ łyżeczki cukru ¼ łyżeczki soli Dekoracja: natka pietruszki Sposób wykonania: Ugotowane lub upieczone buraczki obrać ze skórki, pokroić w kostkę

Wanilia i Kardamon