Fasolka szparagowa to przysmak lata! Najczęściej podaje się ją okraszoną smażoną bułką z masłem i/lub jajkiem sadzonym. A gdyby podać ją w całkiem inny sposób... Moją fasolkę podałam z sosem bolońskim, czyli pysznym pomidorowym sosem z mięsem mielonym, przygotowanym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Oryginalny sos boloński przygotowuje się z mięsem wołowym, ja natomiast dodałam mięso drobiowe z indyka(...)danie było lżejsze. Fasolka szparagowa w tym daniu zastępuję makaron spaghetti i doskonale sprawdza się w tej roli. Dzięki temu otrzymujemy bezglutenowy i treściowy obiad. Całość posypałam startym serem żółtym, który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Pychotka! P.S. W wersji bardziej fit możemy pominąć ser żółty 😉 Składniki: 1 kg fasolki szparagowej
Kuchnia MagdaLenyFasolka szparagowa to przysmak lata! Najczęściej podaje się ją okraszoną smażoną bułką z masłem i/lub jajkiem sadzonym. A gdyby podać ją w całkiem inny sposób... Moją fasolkę podałam z sosem bolońskim, czyli pysznym pomidorowym sosem z mięsem mielonym, przygotowanym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Oryginalny sos boloński przygotowuje się z mięsem wołowym, ja natomiast dodałam mięso drobiowe z indyka(...)danie było lżejsze. Fasolka szparagowa w tym daniu zastępuję makaron spaghetti i doskonale sprawdza się w tej roli. Dzięki temu otrzymujemy bezglutenowy i treściowy obiad. Całość posypałam startym serem żółtym, który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Pychotka! P.S. W wersji bardziej fit możemy pominąć ser żółty 😉 Składniki: 1 kg fasolki szparagowej
Kuchnia MagdaLenyszybkie danie jest kompromisem – jest bardzo mięsne, ale jednocześnie nie za ciężkie i szybkie do przygotowania – wygrywa z pizzą na telefon, choć nie oszukujemy się – fasolka szparagowa z mięsem mielonym to wyjątkowo proste smaki. Danie nie odkrywa Ameryki, ale u mnie bardzo smakuje – a ja cenię je za prostotę. Tym bardziej jak mam pyszną fasolkę prosto(...)ogródka, za którą dziękuję moim sąsiadom. Takie spaghetti bolognese po polsku. Ja podaję danie samodzielnie, ale na większy głód super sprawdzi się w towarzystwie ziemniaczków i mizerii. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym: 500 g żółtej fasolki szparagowej 400 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego 400 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki) 1 duża lub 2 małe cebule
Poezja smakuFasolka szparagowa z boczkiem, chrupiącymi grzankami, odrobiną tymianku i posypana startym cheddarem. Prosty i pyszny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Jak wiadomo, fasolka szparagowa jest bogata w wartości odżywcze, witaminy i również bardzo smaczna. Korzystajmy więc z niej póki możemy. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można przygotować z niej zupy lub podać najprościej, czyli z cząbrem i bułką tartą(...)Składniki: 200 g fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 1 kromka pszennego chleba 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka startego cheddara lub parmezanu 1 łyżeczka masła pieprz Przygotowanie: Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w kosteczkę kromkę chleba. Zrumienić często
Oryginalny smakMinestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę(...)cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 1 szklanka makaronu drobnego muszelki 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej
Kuchnia MagdaLenyMinestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę(...)cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 1 szklanka makaronu drobnego muszelki 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej
Kuchnia MagdaLenyFasolka szparagowa to jedno z tych warzyw, które mogą zaskoczyć nas swoim bogactwem witamin i minerałów. A gdy dodamy do tego pyszne, złociste jajko sadzone, mamy pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi nasz apetyt i dostarczy energii na cały dzień. Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym to połączenie świeżości i wyrazistych smaków, które sprawia, że jest to idealna propozycja na letni obiad(...)fasolkę i wszystko dokładnie razem łączymy. Następnie na wierzch ostrożnie wlewamy jajka, całość oprószamy solą, patelnię przykrywamy pokrywką i całość podgrzewamy na bardzo małym płomieniu kilka minut, do momentu aż jajka się zetną lub gdy będą ugotowane tak, jak lubisz. Pod koniec gotowania danie posypujemy posiekanym koperkiem. Tak przygotowaną fasolkę podajemy z ziemniakami i kefirem. Artykuł Fasolka szparagowa
Smakowite Daniatakie upały jak ostatnio, nie za bardzo ma się apetyt i chęć do gotowania czegoś konkretniejszego. Postanowiłem zrobić bardzo prostą sałatkę, z fasolki szparagowej żółtej, quinoa czerwonego i rukwi wodnej. Nigdy nie przepadałem za fasolką szparagową, ale postanowiłem w końcu spróbować jej na parze :) W takiej formie przygotowania o dziwo zasmakowała mi :) Tak samo jak kilka innych produktów, za którymi(...)polubiłem dopiero po zrobieniu w parowarze. A quinoa bardzo lubię i często używam, ostatnią moją sałatkę z quinoa, mango i szparagami znajdziecie w linku :) Składniki : ok. 100 g fasolki szparagowej żółtej 3 łyżki quinoa czerwonego kilka listków rukwi wodnej Quinoa czerwone, zwane również komosą ryżową, wsypujemy na sitko o drobnych oczkach. Przepłukujemy pod bieżącą wodą i przesypujemy
Parowar Facetarazem pomysł na pyszny obiad Fasolka szparagowa a’la spaghetti. Sos pomidorowy przygotowany jak do klasycznego dania z makaronem, ale zamiast makaronu wykorzystałam fasolkę szparagową. Wyszło przepysznie! Dzięki takiej modyfikacje danie zyskało na zawartości białka, a także uzyskałam niski ładunek glikemiczny. Taki obiad to wspaniała propozycja dla wszystkich osób zmagających się z insulinoopornością . Serdecznie polecam! Składniki (1 porcja): fasolka(...)makaron z łososiem w kremowym sosie. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Fasolka szparagowa a’la spaghetti pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkijest absolutny sztos. Kopytka z fasolką limonką i miętą! Ekspresowe, aromatyczne i orzeźwiające danie kolacyjne i/lub obiadowe. Kopytka z fasolką to nadanie zarówno kopytkom jak i fasolce drugiego i nieco innego sznytu. Podsmażam na maśle kopytka z czosnkiem i szalotką które to wcześniej podsmażały się na oliwie z oliwek. Fasolkę szparagową dosłownie 3-4 minuty gotuję na parze. Dodaję aromatyczną(...)dodaj fasolkę. 4. Dopraw sokiem z połowy limonki. Skórką otartą z całej limonki oraz solą i pieprzem i smaż jeszcze chwilę. 5. Na finiszu dodaj miętę. Print KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ To jest absolutny sztos. Kopytka z fasolką limonką i miętą! Ekspresowe, aromatyczne i orzeźwiające danie kolacyjne i/lub obiadowe. Course Main Course Cuisine Polska Keyword Fasolka szparagowa, Kopytka
globuskulinarnyPizza z cukinii to pyszna alternatywa – pizza na warzywnym spodzie jest lekka i szybka w przygotowaniu. Taki sposób na… ZOBACZ PRZEPIS Leczo warzywne – bezmięsne leczo z fasolką szparagową Przepis na leczo warzywne z fasolką szparagową to pomysł nie tylko na pyszny obiad bez mięsa, ale również na ciepłą… ZOBACZ PRZEPIS Ziemniaki zapiekane w piekarniku – pieczone(...)oliwy z oliwek. Kuskus z warzywami – do ugotowanego kuskusu dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, ogórki i cebulę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Sałatka z fasolką szparagową – gotowaną fasolkę szparagową łączymy z pomidorem, cebulą, papryką, kukurydzą i posiekaną natką pietruszki. Całość polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Sałatka grecka – sałata, ogórek, papryka
Via Gustodobrodziejstw czarnocińskiej mamy, tym razem cukinia. Pomyślałam, że można skubaną (cukinię) zawekować w słoiki i zostawić na pozasezonowe mniej smaczne czasy. I tak powstał pomysł ugotowania leczo z fasolką szparagową, którym będzie się można cieszyć zimą. Jeżeli mięsożerca postawi na swoim, też nie ma problemu. Takie gotowe leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo np. z drobiem. Składniki(...)żółtej fasolki szparagowej 5 średnich papryk (ja użyłam białych) 2 cukinie 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 500 ml wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 słoików po 500 ml) Fasolkę myjemy
KardamonovyPomysł na zrobienie fasolki szparagowej po bretońsku zaczerpnęłam z książki "Wysmakowane" Karoliny Kosowicz i Magdaleny Rajchelt. Sam przepis zmieniłam na swoją tradycyjną wersję. Danie jest świetną alternatywą dla osób nie mogących jeść fasoli. Na pewno warto spróbować dla urozmaicenia. SKŁADNIKI 450 g mrożonej fasolki szparagowej 300 g wędzonego boczku 350-400 g kiełbasy śląskiej (3 sztuki) 1 duża cebula(...)wody 1 szklanka wywaru z boczku 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz, przyprawa do dań z fasoli (mieszanka przypraw: sól, majeranek, gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, chili) WYKONANIE Fasolkę szparagową odmrozić. Boczek ugotować (wody po ugotowaniu boczku nie wylewać), ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę również pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, dodać
Passions hobbies lifeLato to czas kiedy w pełni można korzystać z dobroci świeżych owoców i warzyw. Jednym z warzyw, które mi się z latem kojarzy najbardziej to fasolka szparagowa. Zazwyczaj zajadamy ją ze smażoną bułeczką tartą, ale tym razem postawiłam dodać ją do zupy tak jak robiła moja babcia* ;) Poniżej podsyłam przepis ;) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki(...)Garść fasolki szparagowej białej i zielonej (lub jednego z rodzajów, może być mrożona) 2 duże ziemniaki (u mnie dodatkowo kilka malutkich) Kawałek białej części pora Marchewka Cebula Ząbek czosnku 1 litr bulionu Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Łyżka oliwy Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i tniemy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Pora tniemy na paski, a cebulę, ziemniaki
Kolizje Smakówtego dania możesz wykorzystać dowolną odmianę. Ja tym razem wykorzystałam fasolkę żółtą, która z reguły jest bardziej krucha i delikatniejsza, oraz fasolkę zieloną, która ma równie pyszny smak i bywa bardziej chrupiąca. W sklepach możecie czasem też spotkać odmianę o kolorze fioletowym, która ciekawie podkreśli kolorystykę Twojego dania. Niskokaloryczna fasolka jest idealnym składnikiem potraw dietetycznych, a dodatkowo wspomaga nasz poziom(...)częstym składnikiem w diecie przyszłych mam. Odkryj Moc Polskich Warzyw na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl STIR FRY Z FASOLKĄ I TOFU Przygotowanie : 20 minut Porcje : 2 Składniki: – 180-200 g tofu – 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej – 2 szklanki drobniej pokrojonej fasolki szparagowej – 8 łyżek sosu sojowego – 2 łyżki cukru brązowego – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 łyżka
nietylkopasta.pl