fasola - 7842 przepisów (strona:334/523)

Sałatka z czerwoną fasolą i porem 320

Składniki: puszka czerwonej fasoli, 1/2 pora, 1/2 puszki kukurydzy, 200g sera żółtego ( ja użyłam red leicester, ale może być inny ), sól, pieprz, majonez. Przygotowanie:                         Smacznego

W kuchni u Moniki
Naleśniki pełne fasolki i sera 147

zapiec. Naleśniki pełne fasolki i sera 1 duże jajo 250 ml mleka 250 ml wody szczypta soli ok 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1 paczka mrożonej fasoli szparagowej 1 łyżeczka cząbru około 10 dag żółtego sera szczypior sól do smaku Wlej mleko i wodę  do miski, dodaj  jajo i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując

Gotuj Sam!
RYŻ SMAŻONY W JAJKU Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, ZIELONYM GROSZKIEM I KURCZAKIEM 158

olej. Fileta umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż  na pół.  Przyprawić i usmażyć na złoty kolor.  2. Do cebuli dodać fasolę i groszek. Dodać sos sojowy, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać ryż. Dokładnie wymieszać. Rozdrobnić widelcem.   3.W misce rozbełtać jaja z solą i pieprzem

Kuchnia Paulettes
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 144

wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu

Ciastka - domowe słodkości
Pierniczki – jak udekorować pierniczki 269

dzieła! Najpiękniejsze są pierniczki zdobione lukrem na bazie białek. Ale jeśli ktoś woli wersję wegańską to jest na to rada, wegański lukier z wody, w której była gotowana fasola czy inne rośliny strączkowe. Taka woda jak zauważyliście bardzo się pieni, ponieważ zawiera białko. Przepis na wegański lukier znajdziecie na greenmorning . A co powiecie na udekorowanie piernikami świątecznego tortu? Bardzo fajny

codojedzenia
Najlepsze dania ze śledzi 231

śmietanie z bazylią i cytryną   Sałatki śledziowe Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z papryką   Śledzie w oleju, marynowane z cytryną i chilli  Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, porem i ogórkiem kiszonym Śledzie w papryce z gorczycą Sałatka warstwowa ze śledziem Śledzie opiekane Opiekane śledzie w pomidorowym słodko-kwaśnym sosie Opiekane śledzie w marynacie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z paluszkami krabowymi i brokułem 184

jeszcze się nie znudziła. Nie tylko dobrze, kolorowo wygląda, ale też wyśmienicie smakuje. Składniki: • 1 brokuł • 20 sztuk paluszków krabowych – 1 duże opakowanie • 1 puszka fasoli czerwonej • 1 puszka kukurydzy Sos • 2 łyżki majonezu • 2 łyżki jogurtu naturalnego • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Brokuła podzielić na różyczki i obgotować w wodzie

To co kocham
Daktylowe kule z amarantusem 177

inaczej poppingu, czyli prażonych jak popcorn ziaren amarantusa. Amarantus nazywany jest zbożem XXI wieku. Należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed odkryciem Ameryki, wraz z kukurydzą, fasolą i ziemniakami, stanowił podstawę pożywienia Inków, Majów i Azteków. Ziarna amarantusa są cennym źródłem błonnika i łatwo przyswajalnego białka, zawierają komplet aminokwasów egzogennych.. Również są bardzo

To co kocham
Kruche miseczki z piwnego ciasta z tuńczykową sałatką 167

piwa (o temperaturze pokojowej) 1/4 łyżeczki soli dodatkowo: 2 puszki sałatek Insalatissime Rio Mare (każda po 160 g) - ja wykorzystałam:  Messicana e Tonno (tuńczyk z czerwoną fasolą, kukurydzą, marchewką i papryką) oraz Cous Cous e Tonno (tuńczyk z kaszą kuskus, ciecierzyca, marchewką, groszkiem i pomidorkami koktajlowymi) Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło. Rozetrzeć wszystko razem do połączenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciekawostki kulinarne: buraki 204

główną rolę zagrały buraki (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Hummus z burakami Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli

My Chcemy Jeść
Chili sin carne 140

kilka minut z obu stron, kroimy w kostkę. Razem z posiekaną cebulą i pokrojonym w kostkę selerem dusimy, na rozgrzanym oleju, przez 10 min. Następnie dodajemy osączoną z zalewy fasolę, passatę, sos sojowy, ocet, cukier, cynamon, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, kumin, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy, i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 60 min, od czasu

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony czysty na zakwasie buraczanym 369

Najsmaczniejszy barszcz czerwony czysty, to barszcz ugotowany na burakach ćwikłowych z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego i kilku grzybów suszonych. Taki barszcz dobrze smakuje z fasolą, jak również z uszkami z kapustą i grzybami nie tylko w Wigilię. W filiżance można go podawać do pasztecików i krokietów. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Chakalaka, czyli afrykańska sałatka 1024

wszystkiego, istny misz masz i w tym, znana z bigosu, kapusta. Chakalaka jednak jest zdrowsza od tradycyjnego polskiego bigosu, bo w kapuście pływają, zamiast mięsa, tylko warzywa i troszkę fasoli. Ta sałatka tradycyjnie jest bezmięsna! Niektórzy znawcy chipsowych tematów na pewno kojarzą ze sklepowych półek chipsy o smaku tej afrykańskiej sałatki. Chipsy nie oddają nawet ułamka jej smaku. Sałatka, pomimo

Blendman
Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym i curry 242

niesolonego 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki oleju, najlepiej sezamowego, orzechowego lub kokosowego sól, pieprz 1 zielona papryka 1 cebula szczypior opcjonalnie: natka kolendry, orzechy ziemne, kiełki, najlepiej fasoli mung albo sitr and fry 2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 1 łyżka startego świeżego imbiru 2 duże ząbki czosnku 300g tajskiego makaronu ryżowego House of Asia Wykonanie: Kurczaka

Pociąg Do Kuchni
Pad Thai z krewetkami wersja podstawowa. 253

tamaryndowego 1-2 łyżki sosu rybnego  1 łyżeczka suszonej papryczki chilli 4 łyżki podprażonych orzeszków ziemnych  garść świeżej kolendry ( tutaj niestety mrożona ) garść szczypiorku duża garść kiełków fasoli mung  Wszystkie składniki należy sobie wcześniej przygotować, ponieważ Pad Thai robi się bardzo szybko i w trakcie nie ma czasu na krojenie :) Ryż namoczyć w zimnej wodzie i odcedzi

Jemy Pijemy