fasola czerwona - 3214 przepisów (strona:165/215)

Jedzonko do pracy # 13 Sałatka z tuńczyka z fasolą 184

regularnie przygotowywac pudeleczka z jedzeniem do pracy. Dzis przygotowalam salatke, ktora postanowilismy przygotowac w ramach wyzwania 3po3. Salatka ma sie skladac z 3 glownych skladnikow: tunczyka, fasoli i salaty. Taka kombinacja jest wspaniala i mozna z niej stworzyc wiele szybkich i prostych salatek, idealnych zarowno na lunch do pracy jak i na stól dla gosci. Z pewnocia wszsytkim bedzie smakowala(...)taka salatke postanowili przygotowac: Panna Malwinna , Mirabelka i Mopsik . Skladniki: puszka tunczyka w zalewie pol puszki fasolki pol glowki salaty romanesco poszatkowanej na paski grubosci okolo centymetra 1 mala czerwona cebula pokrojona w drobniutka kostke sok z cytryny oliwa z oliwek duza szczypta pieprzu kajenskiego sol, pieprz Przygotowanie: Tunczyka odcedzic i przelozyc do miski, rozdrobnic. Dodac cebule i fasolke

Codzienne Gotowanie
Quesadilla 145

nazwa pochodzi od słowa queso, co oznacza ser. Tak naprawdę rzadko który kucharz przygotowując quesadillę ogranicza się tylko do sera, a dodatki bywają bardzo różne i zaskakujące: od papryki, fasoli, kurczaka zaczynając, a na ziemniakach kończąc. Moja wersja nie była zbyt "wypasiona", dodałam słodką paprykę, wędlinę z kurczaka, kukurydzę i ser oczywiście. Upiekłam je na grillu kontaktowym, ale można również(...)przekąska, w sam raz na kolację, na imprezę albo jako przekąska podczas oglądania meczu.  Składniki: 4 tortille 150g sera 100g wędliny drobiowej 1 mała puszka kukurydzy (85g) pół czerwonej papryki szczypta chili ketchup  Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Ser zetrzeć. Na dwóch plackach tortilli rozłożyć wędlinę, paprykę, kukurydzę. Polać odrobiną ketchupu. Posypać serem

Obiad gotowy
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 892

Barszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :)))  Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz.  Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek(...)botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 892

Barszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto :)))  Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz.  Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek(...)botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę

Walijskie Pichcenie
Kryzysowa wigilia 179

śliwki. Połączenie śliwek z fasolą jest bardzo popularne na południu Polski. Składniki: - paczka fasoli - woreczek kaszy jęczmiennej - opakowanie suszonych śliwek - szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości. Po ostygnięciu miksujemy. Dodajemy pokrojone śliwki, mąkę, ugotowaną kaszę oraz proszek do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 45minut/180stopni. Tosty(...)też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być, no bo w końcu święto. Czerwone buraki to norma na święta. Cukrowe, odkąd zalegają na polach, też kojarzą się z zimą. To wszystko ze świątecznymi przyprawami. Takie jakby marchewkowe tylko z buraków

Kryzysowa Książka Kucharska
Tarta z porzeczkami i truskawkami 163

czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki   Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko(...)ciastem formę do tarty o średnicy ok. 28 cm. Dokładnie podociskać ciasto do formy (szczególnie na styku dna z bokami) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi lub suchą fasolą (lub suchym ryżem) i wstawić do lodówki na 20 minut . W tym czasie nastawić piekarnik na 190°C (grzałka góra-dół). Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez

Moja Delicja
Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia 166

skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko. Ich właściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Można je dodawać do deserów, koktajli, pieczywa, sałatek, surówek… i nie tylko. Nie zawierają glutenu, spowalniają przemianę węglowodanów złożonych w proste. To tylko ułamek(...)zdrowotnymi fascynują mnie nie od dziś i „przemycam” je, gdzie tylko mogę. Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia.   Składniki (ilość według potrzeb): - brukiew - kawałek czerwonej papryki - kawałek jasnej części pora - cebula dymka - garść suszonej żurawiny - nasiona chia - sok z cytryny - olej sezamowy - wino Mirin - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy     Obraną

mojewypiekiinietylko
Tarta z porzeczkami i truskawkami 117

duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek (ok. 100 g) 1 garść czerwonej porzeczki (80 g – 100 g) 1 garść czarnej porzeczki (80 g – 100 g)   Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem(...)formy na tartę. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki). Dokładnie podociskać ciasto do formy (szczególnie na styku dna z bokami) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi lub suchą fasolą (lub suchym ryżem) i wstawić do lodówki na 20 minut . W tym czasie nastawić piekarnik na 190°C (grzałka góra-dół). Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez

Moja Delicja
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 163

pokrojonej w paski kolorowej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 pomidory sól, cukier i pieprz do smaku 1 łyżka masła 10 sztuk kolorowej marchwi (pomarańczowej, żółtej, białej i czerwonej) Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na ok. 3 cm kawałki. Zalewamy wodą do poziomu fasolki, dodajemy po łyżeczce soli i cukru. Gotujemy ok. 10 min. i odcedzamy. Pomidory(...)plasterki. Na patelni masło, wsypujemy cebulę, czosnek i szklimy, dodajemy marchewką, wlewamy puree z pomidorów i dusimy ok. 15 min. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podgotowane kawałki fasoli i paski papryki, dusimy ok. 10 minut, ewentualnie uzupełniamy małą ilością wrzącej wody. Gorącą fasolkę w sosie pomidorowym zajadamy z apetytem, to danie to świetna alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z kurczaka po meksykańsku 135

https://www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com   Jest to szybka i prosta propozycja na smaczny obiad. Robię go często, szczególnie w sezonie na paprykę. Podaję go

Di gotuje
Warzywa z woka w orzechowym sosie 92

szybkich bardzo” można do niego użyć praktycznie każdych warzyw a sekret potrawy tkwi w sosie. Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu typu wstążki 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 2 marchewki 250 g fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku Sos: 4 łyżki masła orzechowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka soli i pieprzu 200 ml wody(...)cienkie paski a marchewkę w cieniutkie półplasterki. Do woka (może być też oczywiście zwykła patelnia) wlać 2 łyżki oleju i bardzo mocno podgrzać, wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku, marchew i fasolę. Cały czas mieszać, smażyć 2-3 minuty, dodać paprykę i smażyć kolejne 3 minuty. Do warzyw dodać sos i odsączony makaron, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty

greenscarf
Ekspresowy gulasz z cieciorki 168

Oprócz świeżych warzyw zawsze trzymam w kuchni zapas warzyw w puszkach, np. pomidory, cieciorkę, fasolę czy soczewicę. Dzięki tym produktom zawsze mogę zrobić smaczny, sycący i przede wszystkim szybki posiłek, nawet gdy lodówka świeci pustkami. Takim moim "awaryjnym" daniem jest gulasz z cieciorki. Podstawą są pomidory w puszce i ciecierzyca, reszta dodatków wedle uznania (polecam dodać świeżą cukinię lub bakłażana(...)podwieczorek lub kolację, a z dodatkiem kaszy bądź ryżu może być również sycącym obiadem. Składniki na 4 porcje: 1 puszka cieciorki  1 puszka krojonych pomidorów 1 papryka czerwona 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka papryki wędzonej słodkiej w proszku* 1 płaska łyżka sproszkowanej papryki słodkiej 1 płaska łyżka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka (lub więcej

Zawsze głodna!
POTRAWA JEDNOGARNKOWA A ' LA STROGONOW 175

taki szybki obiad spodoba się studentom i zapracowanym paniom domu.Potrawa łatwa i smaczna z niskim nakładem budżetu domowego.Zapraszam. 0.5 kg.parówek wędzonych mały przecier pomidorowy 0.5 puszki fasolki czerwonej z puszki 1 duża cebula olej do smażenia ok.3 łyżek mąki 300 ml.bulionu mięsnego 1 łyżeczka musztardy 25 dag.pieczarek 100 ml.kremówki30% 2 łyżki papryki słodkiej w proszku sól i pieprz(...)Fasolkę odcedzić.Cebulę podsmażyć na oleju , dodać do rondla.Dorzucić parówki i podsmażone pieczarki ,zalać bulionem i dusić 20- minut.Przyprawić,dodać musztardę,koncentrat pomidorowy,paprykę w proszku i fasolę,wymieszac i jeszcze raz doprawić jak potrzeba. Śmietanę wymieszać z mąką1lub 2 łyżki i wlać do sosu,wymieszać dokładnie.Chwilę zagotować i gotowe.Podajemy z makaronem lub kaszą,albo z ziemniakami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki