się bardzo krótko, właściwie tylko miesza składniki i formuje bochenek unikając rozciągania glutenu. Chleb powinien być kruchy w środku, przy dłuższym wyrabianiu będzie zbity i twardy. Przygotowuje się go ekspresowo w ciągu 5 minut a piecze przez pół godziny. Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 g mąki pszennej razowej, 100 g mąki owsianej
SzczyptaSmaQrobiłam z serem. Mężowi zrobiłam przyjemność, ser się nie zmarnował, ja nie straciłam dużo czasu ;) jeszcze i kolację miałam z głowy :) no same plusy :D Naleśniki znikały w trybie ekspresowym, a jak zwykle zrobiłam dużo (nigdy nie robię tak na jeden kęs;)). Składniki: Naleśniki: 1 litr mleka 4 szkl. mąki (+/- w zależności od typu) 2 jajka 3-4 płaskie łyżki
Kolorowy PrzepisownikBabka piernikowa to nie tradycyjny piernik, ale jest smaczna i ekspresowa w przygotowaniu. Zamiast zwykłej babki-murzynka upiekłam piernikową i już wiem, że na święta upiekę ich jeszcze trzy :) Polewa z białej czekolady idealnie łączy się smakowo z korzenną nutą wypieku... Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1/2 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 jajko 1 łyżka oleju
Kolorowy Przepisownikmniej kremówki (około 230-235ml), bo chciałam, aby masa była gęściejsza, a to dlatego, że nie miałam czasu go schłodzić - od razu musiał zostać rozkrojony i znikał w ekspresowym tempie :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego –może być z wiaderka
Kolorowy Przepisownikpotrawka to efekt "sprzątania" zamrażarki :) a przy tym doskonały sposób na szybki obiad. Szczególnie jeśli do jej przygotowania użyjemy mięsa z rosołu - wtedy to już ugotuje się ekspresowo :) wtedy też stanie się daniem jednogarnkowym :) może być samodzielną potrawą, jak również świetnym dodatkiem do ziemniaków jeśli je polejemy jak sosem :) Podana w przepisie ilość soli i pieprzu jest niewielka, ponieważ potrawkę
Kolorowy Przepisownikmalin znajdujących się w ogrodzie upiekłam ciasto robiące furorę na blogu mojewypieki.com. Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką naprawdę zniewala smakiem i znika z talerzy w tempie ekspresowym. Przygotowania najlepiej zacząć dzień wcześniej, ale ja zamroziłam ciasto dwie godziny przed właściwym wykonaniem i też było pyszne. Czas przygotowania podany w przepisie podany jest od wyłożenia ciasta z zamrażarki
Milion Smakówprzepisów na ten wypiek, jednak dla mnie absolutnie bezkonkurencyjna jest strucla makowa mojej mamy. Pulchne drożdżowe ciasto zawinięte z dużą ilością pysznej makowej masy i chrupiącą kruszonką. Znika w ekspresowym tempie
Milion Smakówwarstwą jabłek, w środku ukryłam miłą niespodziankę którą podpatrzyłam w przepisie mojej koleżanki Wiktorii, autorki pysznego bloga . Całość skomponowała się idealnie i zniknęła w ekspresowym tempie :) Sernik z jabłkami na zimno z piankową niespodzianką SKŁADNIKI : około 24 herbatniki 1,5 kg jabłek 2 zielone galaretki (np agrestowe) 400 g serka homogenizowanego waniliowego 200 g śmietany
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkieniwe śniadanie albo ekspresowy lunch to nie problem! Wystarczy szczypta fantazji, by zrobić coś genialnego i prostego zarazem. Jako że w sezonie szparagi serwuję co najmniej trzy raz dziennie - na śniadanie, obiad i kolację (jeszcze tylko przydałby się deser z ich udziałem), to mam dla Was coś ekstra! Ultra szybką i mega smaczną kanapkę na ciepło właśnie z tymi zielonymi
Food Squaretrwa krótko. Dziś połączenie klasyczne-szparagi i jajko. W postaci sałatki, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i sycąco. Danie idealne na lekki lunch lub kolację. W dodatku robi się ekspresowo :) Składniki na 2 porcje: 2 garści mieszanki sałat Pęczek rzodkiewki Pół czerwonej cebuli 12 zielonych szparagów 2 jajka Mieszanka prażonych ziaren "Piekło-niebo" od Ziarenkowo Świeży szczypiorek Sól, pieprz
Zawsze głodna!wrażenie, że jednak inaczej. Wolniej, bardziej TU niż myślami gdzieś już TAM... I w tym pędzie na nic więcej czasu nie starcza. To i tarta ze szparagami jest ekspresowa. Ciasto francuskie, lekko obgotowane szparagi, masa ze śmietany i rozbełtanych jajek. Można usiąść i zacząć się delektować. Na spokojnie :) Składniki: 1 płat mrożonego ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów
bistro mamamożecie użyć truskawek). Kokos i maliny to genialne połączenie. Zrobiłam je na niedziele do kawy, a że mieliśmy gości, ciasto zniknęło w tempie ekspresowym. Przepis znalazłam w gazetce Lidla. Polecam. Post Ciasto kokosowo – malinowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDziś przedstawiam deser, który nazwałam BOOM. Dlaczego? Ponieważ jest to bomba kaloryczna zawierająca kiwi, czyli bombę witaminową :) Deser przyrządza się ekspresowo i super smakuje. Polecam! Składniki: Około 44 małych bez, 200 ml kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 6 kiwi, 4 gałki lodków. Wykonanie: Kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy cukier puder. Do miseczki wkładamy
paapilotkaaniski, przez co mieści się w garnkach, które posiadałam wcześniej, jeszcze przed tym jak specjalnie dokupiłam kolejny wysoki, aby poprzedni się w nim mieścił. Szynka przygotowuje się na prawdę ekspresowo. Bo 1,5 h to na prawdę krótki czas parzenia szynki. Do szynkowaru dołączony jest termometr, na którym są temperatury do jakich powinny dochodzić poszczególne rodzaje mięs, co jest bardzo
MamaOskarkastworzenia tej sałatki po raz pierwszy przyczyniła się moja praca.Wiele godzin poza domem i chęć zjedzenia czegoś zdrowego.Zapraszam sałatka jest zdrowa i pożywna. Ekspresowa sałatka makaronowa: Składniki: Makaron tri colore Pomidorki koktajlowe kukurydza z puszki Bazylia(świeże listki) Chilli w płatkach Ser pleśniowy Sposób przygotowania: Ugotowany makaron łączymy z połówkami pomidorków,serem pokrojonym w kosteczkę,kukurydzą.Doprawiamy do smaku
Wielki apetyt