żeby było ciepłe, pożywne i żeby za dużo nie trzeba się było przy tym napracować...Tak powstał przepis na zapiekane naleśniki. W końcu zostały pochłonięte na gorąco... i ekspresowo :) Zapiekane naleśnikiSkładniki na ciasto:1 szklanka mąki1 szklanka mleka1 szklanka mineralnej wody gazowanejszczypta solipół łyżeczki granulowanego czosnkułyżeczka suszonego koperku jajkoSkładniki na nadzienie:pieczarkicebulakiełbaskaser żółtyPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto ubijamy
Lawendowe Niebotego co domowi mięsożercy łaskawie pozostawili do dyspozycji. Więc jeśli w lodówce uda się znaleźć pare plasterków szynki, trochę różnego rodzaju sera i oczywiście paczkę tortilli na stół wiedzie ekspresowa pizza:) SKŁADNIKI:3 tortillewszystko co pod ręką:)u mnie:Przecier pomidorowy duży4 plasterki szynkiplaser wędzonego łososia 1/3 puszki kukurydzyczerwona cebulasery po kawałku:mozarellafetatofupleśniowyzłółty1/2 opakowania szpinakujogurt greckipieprzPRZYGOTOWANIE:W miseczce mieszam
Magiczna kuchnia Dariipostanowiłam uraczyć Rodzinkę cudownym sernikiem z kremem z papai. Ostatnio trochę się rozleniwiła i o ile tylko to możliwe zamiast tradycyjnego kruchego ciasta jako podkład do ciast robię ekspresowy spód z herbatników i masła. Szybko i sprawnie a do tego efekt smakowy rewelacyjny:)SKŁADNIKI:ciasto1 opakowanie czekoladowych herbatników maślanych10 dkg masłamasa serowa1 kg sera na sernik10 dkg masła
Magiczna kuchnia Dariijednej z miejscowych restauracji, gdzie do najtańszych wcale nie należy! Zdecydowanie bardziej opłaca się przygotować w domu. Nie dość, że taniej to jeszcze jaka satysfakcja :) Do tego to obiad ekspresowy w przygotowaniu. Czytaj więcej
bistro mamazupie lubię słodycz kukurydzy i mleka połączoną z ostrym chilli. Przy tej zupie nie potrafię opanować podjadania łyżką prosto z garnka :)I jeszcze jedno - robi się ją ekspresowo :)Czytaj więcej
bistro mamaKolejny przepis z cyklu łatwych, ekspresowych, robiących wrażenie i szybkoznikających :)Spód to sprawdzony już przeze mnie przepis, czyli skruszone Łakotki,krem z mascarpone to już klasyk, do tego letnie owoce i pyszne ciasto gotowe w kilkanaście minut :)Czytaj więcej
bistro mamaKiedy czekałam, aż listonosz pokona schody i zadzwoni dzwonkiem do drzwi, odruchowo sięgnęłam po książkę kucharską. Wyciągnęłam w ciemno "Nigella Ekspresowo" i przerzuciłam kilka kartek. Mój wzrok przykuł piękny żółty dzbanek i oszronione szklanki. Czytaj więcej
bistro mamazdobyło uznanie nie tylko gości, ale również moich córek, których nie łatwo przekonać do nowości. Okazało się bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie i wręcz orzeźwiające. Danie robi się wręcz ekspresowo. W czasie gdy makaron gotował się, zaczęłam podsmażać warzywa, by następnie wyszystko razem wymieszać na patelni. Oczywiście wszystkie składniki wcześniej przygotowałam i pokroiłam.Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù
Mia Cucina Sofietaregularnie usycha mi, bądź więdnie z bliżej nieznanych powodów wszystko, co wejdzie w me posiadanie.Chciałam wyhodować zioła z nasion, bo kupowane w sklepach spożywczych rośliny w ekspresowym tempie marniały i więdły. Podobno sadzonki kupione w sklepie ogrodniczym zachowują się o wiele lepiej, ale zrażona tym co działo się z ziołami z marketów, postanowiłam nie ryzykować. Zakup nasion
W kuchni wieczoremIndii. Garam po pendżabsku znaczy gorący. Przyprawy praży się, a potem mieli. Polecam Wam kupić mieszankę przypraw lub zrobić samodzielnie i wypróbować przepis na zupę. Uwielbiam go, bo jest ekspresowy i niezawodny. Robię zupę w 3 litrowym rondlu i dla takiego naczynia podaję składniki.Składniki:1 mała cebula4 ząbki czosnku8cm świeżego obranego imbiru1 czubata łyżeczka garam masalapół średniej dyni pokrojonej
W kuchni wieczoremtutaj link do wpisu). Chińską kuchnie przybliżył mi Gok Wan, którego uwielbiałam w programie How to Look Good Naked. To co najbardziej spodobało mi się w jego daniach to ekspresowe tempo przygotowania. Kiedy mamy już posiekane składniki, a i tych nie ma wiele, pozostałe smażenie zajmuje jakieś 10 minut. Chciałabym mieć takie wyczucie dalekowschodnich smaków, żebym sama potrafiła żonglować sosem
W kuchni wieczoremkolorowe. A najważniejsze ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, szczególnie, że mam rewelacyjny blender do przygotowania 1 porcji koktajlu. Ten blender pokazywałam przy okazji wpisu na OXY shake i ekspresowe shake.Koktajle odchudzające zastępują mi w pierwszej fazie odchudzania 3 posiłki – śniadanie, obiad i kolację, w między czasie piję wodę z cytryną, sok pomidorowy, oraz jem twarożek z rzodkiewką, naprzemiennie urozmaicając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziesiątkę! Jest słodkie, proste i z kawałkami, które przyjemnie chrupią w trakcie konsumpcji. Fakt, ma jedną wadę, trochę trzeba poczekać, aż będzie gotowe, bo nie należy ono do ciast ekspresowych - chyba że użyjecie dużej prostokątnej blachy i nie zależy Wam na wysokości, wtedy czas pieczenie trochę się skróci). Ale, Drodzy, na tak dobre ciasto warto chwilę poczekać. Dacie radę
Słodkie Przyjemnoścismakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody, posypać posypką i ot, cała
Słodko-Słony Świat IlonySałatka wymyślona i przygotowana na poczekaniu - ekspresowa i pyszna :)Składniki:1/2 główki sałaty lodowej1 puszka tuńczyka w kawałkach (u mnie w oleju)1 żółta papryka1/2 cebuli czerwonejgarść zielonych oliwek1/2 kostki sera sałatkowego typu fetaprzyprawa do sałatekłyżka oleju (może być z zalewy tuńczyka)2 łyżki wodySposób wykonania:1. Na dużym płaskim półmisku układamy warstwami od dołu:pokrojona sałata lodowaodsączony tuńczykpokrojony
Kuchnia domowa Ani