ekspresowe - 2500 przepisów (strona:101/167)

GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 178

góra - dół, termoobieg, temperatura 180 stopni, 40 minut. Keksówka wyłożona papierem do pieczenia.  Ciasto. Jest szybkie i łatwe co widać, ale to nie koniec zalet! Najważniejsze zostaje mimo ekspresowego tempa wykonania i stopnia trudności dla pani domu pokroju "legalnej blondynki" - jest smak, jest zapach, chciałoby się powiedzieć "jest moc!". Jest. Wszystko na miejscu zostaje :)  W domu pachnie niesamowicie

Wypisz Wymaluj
Świeży sok ----Succo fresco spremiagrumi - 136

Świeży sok z wyciskarki----zamiast do słoika,trafił do żołądka ..... Dwa składniki, a smak wyśmienity. Zdrowy sok,bez nagrzewania ,bez napowietrzania,bez utleniania. Sok wyciskany na świeżo to taki ekspresowy rodzaj transportu dla witamin, minerałów i żywych enzymów. Pychaaaaa świeży sok :))))) Składniki: 2 buraki 6 marchewek 1 jabłko Wykonanie: Umyć warzywa i owoc, pokroić na mniejsze kawałki i wycisnąć

w mojej kuchni
Omlet Cypisa 153

Przepyszne, ekspresowe małe co nieco, gdy najdzie ochota na coś słodkiego małego łasucha i nie tylko. Składniki : 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mleka  2 łyżki masła sól miód  Wykonanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąki mleka oraz szczyptę soli. Wszystko dobrze wbijamy trzepaczką aby pozbyć się grudek z mąki. Patelnie rozgrzewamy wkładamy masło, gdy się

kgwjanczewo
Drożdżowe ciasto baobab z cynamonem i syropem klonowym 180

wypieki mam ochotę chyba zawsze ;) Wyszło naprawdę bosko! Delikatne ciasto z niemal chrupiącą słodką skorupką. Akurat gdy wyciągałam gotowe ciasto z piekarnika, mieliśmy gości. Jeszcze gorąca drożdżówka znikała w ekspresowym tempie :) Wszyscy zadowoleni, a ja chętnie powtórzę ten wypiek, polecam. Przepis znalazłam na blogu Wegan Nerd, zapraszam —>KLIK :) 450 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka ryżowego

Mienta blog
Zupa strączkowa 220

Bardzo syta i pożywna zupa, którą robi się ekspresowo- o ile pokusicie się o fasolę z puszki :) I w przypadku tej zupy warto zrezygnować z przygotowywania jej na mięsie, gdyż dostateczną ilość białka dostarczają nam strączki, a dzięki wielu przyprawom- majeranek, kolendra, papryka, chili i czosnek- zupa jest baaardzo aromatyczna i rozgrzewająca, czyli idealna w te chłodne dni :) Ja, dodatkowo

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z rukoli i mozzarelli 229

Potrawa bierze udział w miksie Ekspresowo w kuchni.  70 g rukoli ¼ czerwonej papryki 1 kulka mozzarelli (125 g) 2 ogórki konserwowe 5 pomidorków koktajlowych sos winegret Paprykę, ogórki, mozzarellę kroimy w kostkę lub w cienkie paseczki, pomidory kroimy na 4 cząstki. Dodajemy rukolę, a bezpośrednio przed podaniem winegret. Mieszamy

Humanistka w kuchni
Faworki Babci Stasi 226

smalcu, ale może być też olej). Odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zapraszam też na faworki błyskawiczne , proste pączki z serka i na  ekspresowe pączki bananowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa grzybowa z podgrzybkiem brunatnym 227

Drodzy, po raz kolejny zapraszam Was na ekspresową- bo w 15 minut- zupę grzybową firmy Iglotex. Zapach podgrzybka brunatnego jest niesamowity. Ten grzyb z rodziny borowikowatych, jest uważany za jeden z bardziej cennych grzybów. Jego zapach i aromat poczujecie zaraz po otwarciu torebki z zupą grzybową  Iglotex. Zupa robi się właściwie sama, ale ja dodałam ,jak zwykle, coś

Z Kuchni Do Kuchni
113. Szybka zupa dla zmarzlucha czyli: krem z pieczonej, żółtej papryki i ziemniaków z dodatkiem imbiru. 248

więc prezentujemy zupę w dwóch odsłonach. A wystarczy jedynie sporządzić wywar, upiec paprykę, podsmażyć oraz podgotować warzywa, zblendować i doprawić do smaku..  prawda, że brzmi ekspresowo?  Zapraszamy (; Składniki: (na 4 porcje) 1l esencjonalnego wywaru warzywnego ( może być również mięsny) 1 kg żółtej papryki 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru  50 g sera

Symfonia Smaków
Cytrynowe babeczki z mikrofali 249

Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego a zarazem ekspresowego,  warto zrobić babeczki z mikrofali :) Składniki: (na 5-6 babeczek) -4 łyżki mąki -4 łyżki cukru -3 łyżki kisielu cytrynowego -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki mleka -4 łyżki oleju -1 jajko -aromat cytrynowy -ew. dżem truskawkowy do nadziewania Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cukier

KasiekGotuje
Babka pani Honoraty 535

bardzo dobra, prosta i ekspresowa z niej babka :) polecam! ponoć zawsze się udaje ;) Składniki: -1 margaryna -6 jajek -1,5 szklanki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki mąki -2 łyżki kakao Wykonanie: Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym jajku - ciągle miksując. Następnie łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo

KasiekGotuje
Absolutnie czekoladowe ciasteczka 230

Ciastka z obłędną ilością czekolady, na które przepis znalazłam w książce "Nigella ekspresowo". Chyba nigdy nie jadłam bardziej czekoladowych ciasteczek… Przepis wart wypróbowania :) Składniki na 12 sztuk: 125 g gorzkiej czekolady 150 g mąki 30 g kakao łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 125 g miękkiego masła 75 g brązowego cukru 50 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego jajko 350 g groszków

wyzwania kuchenne
Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego 415

minut, aż się zrumienią.  Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Pyszne lekkie faworki gotowe -smacznego :) Zapraszam  też na  proste pączki z serka homogenizowanego    oraz ekspresowe pączki bananowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Pełnoziarnisty hamburger z makreli 183

ryby. Często słyszę opinię, że ryby mają kiepski zapach, że dużo przy nich pracy. Pokaże Wam jak prosto i przyjemnie przygotować fantastyczne, pełnowartościowe śniadanie w wersji ekspresowej. JEDZMY RYBY - a organizm Ci się odwdzięczy. Co więcej za takie śniadanie, które z pewnością starczy na 2 poranki, nie zapłacisz więcej niż 5 zł. Potrzebujesz: Filet z wędzonej makreli 1 ogórek kiszony

Mój Smak na Życie
Kuskus z warzywami 178

się ona najczęściej w postaci ryżu, ziemniaków bowiem praktycznie nie jadam. Jeśli natomiast chodzi o kasze lubię pęczak i kuskus - bohater dzisiejszego przepisu. Zaletą tego rodzaju kaszy, jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy zalać wodą, doprawić i odczekać kilka minut. Małe ziarenka nasycą się wodą i zwiększą swoją objętość. Ze względu na dużą zawartość białka, kuskus króluje w kuchni wegetariańskiej

Mój Smak na Życie