doskonałym sposobem na wykorzystanie zbędnych białek. Przypominają czekoladową, lekko wilgotną piankę z posmakiem banana! Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami, choć przyznam, że nawet w wersji solo znikają wręcz ekspresowo! Zerknijcie też na placuszki z białek w wersji kokosowej, baaardziej puszystej - klik . (około 9 sztuk) 2 białka (duże) 2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa) 1-2 łyżki kakao(...)dodać mąkę, kakao, miód oraz puree bananowe. Całość delikatnie wymieszać - uzyskując puszystą i jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujeczas będzie na Nastoletnich troszkę cicho... Do tego jeszcze wrócimy, dzisiaj przepis z książki Kingi Paruzel „Fit Słodkości” na zdrowe ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą. Prościutkie i ekspresowe w przygotowaniu. Nie ma na co czekać, do roboty! ;) Składniki: (na ok. 18 sztuk) 1 3/4 szkl mąki owsianej * 3/4 szkl cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej(...)cukier, czekoladę i sól wymieszać w misce. Suche składniki dodać do mokrych i przy pomocy łyżki połączyć składniki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać okrągłe porcje ciasta, wcześniej uformowane w dłoniach. Należy zachować odległości pomiędzy ciastkami- urosną! Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 10-12 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przenieść
Nastoletnie WypiekanieLedwo co się spostrzegłam, a wrzesień minął… Mam wrażenie, że ledwie kilka dni temu wróciłam do pracy, a to było ponad miesiąc temu. Czas zaczął mi pędzić w ekspresowym tempie, a dni uciekają przez palce. Jednak najgorsza papierkowa robota za mną, wdrążyłam się ponownie w swoje obowiązki i mam nadzieję, że uda mi się wrócić nieco bardziej aktywnie do prowadzenia(...)orzechy włoskie i.. brzoskwinia :) Smak fenomenalny, wypróbujcie koniecznie. Ilośc porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcie + 20 minut pieczenia Składniki ( na 2 małe okrągłe pizze): Na ciasto: 300g mąki 170-200g wody 15-20g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy Szczypta soli Na farsz: 1 brzoskwinia 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (fajną cenę na szynkę znajdziecie TUTAJ
Kolizje SmakówEkspresowe bułeczki po raz kolejny , tym razem przepis podpatrzony tutaj..Są na prawdę bardzo szybkie i proste w wykonaniu..polecam. 450 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 4-5 łyżek oliwy Włączyć piekarnik i ustawić go na 190 stopni. Drożdże zasypać cukrem(...)popłyną". Dolać ciepłe mleko i 3-4 łyżki mąki. Odstawić na dosłownie 5-7 min. W tym czasie drożdże zdążą "ruszyć". Następnie dodać resztę składników i ugniatać elastyczne ciasto. Od razu formować okrągłe bułeczki. Układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. [ ja dodatkowo zrobiłam nacięcie-wzorek].Posmarować ciepłym mlekiem i posypać czym kto lubi.Bułeczki mogą
Moje domowe kucharzeniedostępne w każdej tamtejszej piekarni. W restauracjach podawane są przed posiłkiem i stanowią dokonały dodatek do wina, czy piwa. Idealnie smakują na gorąco, ale nawet w wersji solo - znikają ekspresowo! Ich odmian jest naprawdę mnóstwo - są np. drożdżowe, twarogowe, z boczkiem, skwarkami, z żółtym serem, fasolą, smażone, pieczone... Poniżej przedstawiam pogacze twarogowe - z delikatnymi modyfikacjami... Dodałam curry, które idealnie wkomponowało(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka curry (płaska) Dodatkowo: jajko do posmarowania 60g żółtego sera (startego) Twaróg podusić widelcem i dokładnie połączyć z resztą składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki - na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 1-1,5 cm i wykrawać z niego kółka
Di gotujejuż ma frika na punkcie chleba, co rusz eksperymentuje i wyszukuje przepisów. Czasem jednak nie mam czasu na chleb na zakwasie, dlatego lubię takie ekspresowe pieczywo. Szybkie i smaczny chleb, znaleziony u Małgosi Składniki: 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 75 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej typ 650 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka ciepłej(...)letniego płynu i odstaw na 10 minut, aby się drożdże ruszyły. Mąki wymieszaj, dodaj sól i cukier. Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawaj pozostały płyn jednocześnie zarabiając ciasto. Powinno być dość miękkie, ale nie rozpływające się zbytnio.Po zarobieniu ciasta zacznij je zagniatać i wyrabiaj aż do momentu gdy będzie elastyczne i zacznie dobrze odchodzić od dłoni. Podczas wyrabiania
Delicious TitbitsPrzepyszne, ekspresowe i łatwe w wykonaniu. Najlepiej użyć smażonego dżemu własnej roboty bez dodatku żelfixu. Przepis (zmieniony) stąd . Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki brązowego cukru (lub białego) ½ szklanki gęstego i tłustego mleka kokosowego ½ szklanki gęstszego dżemu domowej roboty (np. jabłkowego, brzoskwiniowego , morelowego) 5-7 śliwek Wymieszaj w misce kaszę mannę, cukier i proszek(...)pieczenia. Dodaj dżem jabłkowy, mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw na około kwadrans, aż masa zgęstnieje. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój śliwki na pół, usuń pestki. Wlej ciasto do małej keksówki, natłuszczonej olejem i wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż śliwki (jak na zdjęciu). Nie dociskaj ich w ciasto. Piecz ok. 40-50 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze
Qlinarnie i Qlinarniewymagają dużej ilości czasu i pozostawiają po sobie ogromny bałagan w kuchni. Przekornie staramy się zmienić to wyobrażenie i serwujemy Wam przepis na domowy obiad w tradycyjnym stylu w ekspresowym tempie. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE Jeśli robicie też sos zacznijcie od ziemniaków. Jeśli interesują Was tylko kluski, przewińcie na dół przepisu. GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW(...)będą miękkie. W czasie gdy się gotują, my zabieramy się za sos. Oczywiście można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi o to, aby mięso nie miało zbyt dużo tłuszczu i przerostów, bo wtedy będzie nieprzyjemne w strukturze
Nerds KitchenCiasteczka smakują rewelacyjnie i wprost rozpływają się w ustach! Piekłam je niejednokrotnie i za każdym razem znikały w ekspresowym tempie. Ich smak można wzbogacić poprzez dodanie np. cukru waniliowego, aromatu, czekolady, czy bakalii. Jednak dla mnie najbardziej smakuje poniższa wersja. Uwielbiam tą cukrową skorupkę! Polecam. (około 24 sztuk) 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka(...)cukier do obtaczania Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie całość wymieszać (najlepiej dłonią) z masłem. Dodać jajka, cukier i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w cukrze i zachowując 3 cm odstępy - ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec 15-20 minut
Di gotujeWitajcie, co zrobić kiedy zostanie nam kawałek cukinii? P izzę! Taką na szybko - prosto z patelni a do tego ulubione dodatki i kolacja gotowa. To naprawdę ekspresowe i pyszne danie, które świetnie sprawdzi się także na obiad. Na wierzch możecie dodać co tylko lubicie albo to co Wam zostało w lodówce:) Wartości odżywcze na porcję bez dodatków: 279 kcal(...)łyżeczka oleju Dodatki - pół pomidora - ogórek konserwowy - plaster żółtego sera Wykonanie Cukinię trzemy na tarce. Dodajemy jajko oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy nasze ciasto na kształt pizzy. Pieczemy z obu stron na złocisty kolor. Pod koniec układamy kawałki pomidora, pokrojonego ogórka oraz ser. Przykrywamy pokrywą i pozostawiamy dopóki ser się rozpuści. Pizzę podajemy
Health-Fit-Lifemuzyki (tak uwielbiam ciężką, fińską muzykę, ale zakochałam się w również w ich muzyce ludowej) a skończyło na kuchni. Tak więc kiedy zabrakło nam chleba, postanowiłam upiec ten ekspresowy fiński chleb, pod nazwą rieska. Prościzna do wykonania, ale za to ile radości. Chociaz z wyglądu przypomina słynne szwedzkie, chrupkie pieczywo – to chyba ze względu na te dziurki, to jest(...)zjeść w wersji z wędzonym łososiem! Do przygotowania 4 sztuk potrzebujemy: 300 g poduszonych ziemniaków 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 ekologiczne jajko szczyptę soli Z powyższych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 4 części. Każdy kawałek układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i spłaszczamy aż będą okrągłe. Każdy chlebek przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut
Szybko Tanio Smaczniemuzyki (tak uwielbiam ciężką, fińską muzykę, ale zakochałam się w również w ich muzyce ludowej) a skończyło na kuchni. Tak więc kiedy zabrakło nam chleba, postanowiłam upiec ten ekspresowy fiński chleb, pod nazwą rieska. Prościzna do wykonania, ale za to ile radości. Chociaz z wyglądu przypomina słynne szwedzkie, chrupkie pieczywo – to chyba ze względu na te dziurki, to jest(...)zjeść w wersji z wędzonym łososiem! Do przygotowania 4 sztuk potrzebujemy: 300 g poduszonych ziemniaków 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 ekologiczne jajko szczyptę soli Z powyższych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 4 części. Każdy kawałek układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i spłaszczamy aż będą okrągłe. Każdy chlebek przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut
Szybko Tanio SmaczniePomysł na ekspresowy deser. Wystarczy kilka minut w mikrofalówce. Bez użycia miksera. Wszystko mieszamy w kubku (użyłam największego jaki mam, o pojemności 450 ml). Porcja jest duża. Można ją podzielić na dwie osoby. Ciastko jest najlepsze od razu po upieczeniu. Szybko staje się suche. 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki mleka(...)Dodatkowo: bita śmietana (1/2 szklanki śmietany 36% zmiksowane na sztywną masę z 1 łyżeczką cukru pudru), owoce Sypkie składniki wymieszać dokładnie w kubku (najbezpieczniej użyć jak największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło w czasie pieczenia). Dodać jajko, mleko i olej i zamieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Piec w mikrofalówce o mocy 800 W przez 2,5 minuty. Ciasto
BullioPomysł na ekspresowy deser. Wystarczy kilka minut w mikrofalówce. Bez użycia miksera. Wszystko mieszamy w kubku (użyłam największego jaki mam, o pojemności 450 ml). Porcja jest duża. Można ją podzielić na dwie osoby. Ciastko jest najlepsze od razu po upieczeniu. Szybko staje się suche. 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki mleka(...)Dodatkowo: bita śmietana (1/2 szklanki śmietany 36% zmiksowane na sztywną masę z 1 łyżeczką cukru pudru), owoce Sypkie składniki wymieszać dokładnie w kubku (najbezpieczniej użyć jak największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło w czasie pieczenia). Dodać jajko, mleko i olej i zamieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Piec w mikrofalówce o mocy 800 W przez 2,5 minuty. Ciasto
BullioWiem, że słoneczna, rozleniwiająca pogoda nie sprzyja spędzaniu czasu w kuchni, ale liczę na to, że tym gofrom się nie oprzesz, bo robi się je ekspresowo, a smakują wyśmienicie. Zapraszam na przepyszne gofry na serku mascarpone :) Składniki (na 4 duuuże gofry lub 8 mniejszych): 200 g mąki 30 g cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250 g serka(...)jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce połączyć mascarpone z mlekiem i jajkami. Składniki mokre dodać do suchych i dokładnie wymieszać, ciasto powinno być gęste. Gofrownicę rozgrzać, ciasto nalewać partiami i piec zgodnie z instrukcją urządzenia (u mnie ok. 4 minuty, gofrownica 1400W). Ostudzić na kratce, podawać z truskawkami i śmietaną ubitą
Domowa Cookierenka Agi