inni krzywią się kiedy ktoś je wspomina. Tofu, bo o nim mowa, może wkrótce mieć poważnego konkurenta w kuchni. W USA dostępna jest wersja bez soi, stworzona z pestek dyni… Pumfu to ciekawa, bogata w białko alternatywa dla tofu, wykonana tylko i wyłącznie z pestek dyni i wody. Jedna porcja pumfu to 17 g białka roślinnego. Jak przeczytałem w kilku
Fleksitarianizm.plrazem zabiorę Was w danie, które jest całkowicie „bezpieczne”, podyktowane naszą polską złotą jesienią. Składniki: 500 g miąższu dyni 250 g boczniaków 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dynię kroimy w kostkę, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. Blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło (1 łyżka) wraz z pokrojonymi w paski
R'n'G KitchenInne pizzerinki, bo bez drożdży ani sera. Dla dziecka i nie tylko. Możecie zaserwować je z ulubionymi warzywami i ziołami. My użyliśmy dobroci naszego ogrodu. Wciąż cieszymy się własną dynią, pomidorami, cebulą, papryką, cukinią, brokułami. I to właśnie je wykorzystujemy jako dodatki do pizzy i innych dań. No dobrze... jeszcze pieczarki ze sklepu(!), bo kocham je podpieczone na ciastach(...)oleju kokosowego bez zapachu + 1 łyżka do nasmarowania blachy, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, 100 ml ketchupu (u mnie - domowy z cukinii). Ulubione dodatki: Pieczarki, cebula, kawałki dyni i cukinii, pomidory, itp. Ulubione zioła: Oregano, zioła prowansalskie, bazylia. Wykonanie : Piekarnik nastawiamy na temperaturę 175 stopni (termoobieg). Suche składniki łączymy z mokrym i zagniatamy ciasto. Odrywamy partiami, formujemy małe kulki
Jeść, by żyć w zdrowiugotowe i bezpieczne produkty, które sprawdzą się w przypadku osób nielubiących samodzielnego wypieku pieczywa. Rodzaje: - chleb bezglutenowy "Biały" - chleb bezglutenowy "3 ziarna" - chleb bezglutenowy "Z Dynią" - chleb bezglutenowy "Słonecznikowy" Bułki Bułki Sano Gluten Free kształtem, kolorem i zapachem nie odróżniają się od klasycznych bułeczek glutenowych. Są mięciutkie oraz bezpieczne dla osób zmagających się(...)celiakią. Rodzaje: - bułki bezglutenowe „Białe” - bułki bezglutenowe „Z Dynią” - bułki bezglutenowe „3 ziarna” - bułki bezglutenowe hamburgerowe Ciasteczka Ciasteczka Sano Gluten Free to pyszna przekąska, która naprawdę posmakuje wszystkim miłośnikom kruchych łakoci. Są pakowane w wygodne i praktyczne torebki, które po otworzeniu można ponownie szczelnie zamknąć. Rodzaje: - Ciasteczka bezglutenowe kokosowe - Ciasteczka bezglutenowe
Di gotujezamian dodać odrobinę soku z cytryny, który również świetnie się sprawdzi. Na blogu znajdziesz jeszcze wiele innych jesienny inspiracji. Ostatnio wleciał makaron w sosie dyniowym oraz piernik z dyni . Jeśli tylko masz to wspaniałe, pomarańczowe cudo, którym jest dynia, to koniecznie upiecz piernik na deser. Jeśli jej nie masz, to… zakładaj buty i leć na polowanie do marketu
BlendmanPodzielę się z Wami przepisem na dwuskładnikowe placuszki z dyni i kaszy gryczanej. Przyrządza się je bardzo szybko, więc uratują niejeden pospieszny poranek. Można je zabrać do pracy, dać dziecku jako śniadanie lub przekąskę do szkoły. Można w końcu na spokojnie skonsumować je w domu, wypróbowując je na słodko lub w wersji wytrawnej. U nas pojawiają się bardzo(...)dopraw" je wyrazistymi dodatkami. Z pomidorem, sałatą, cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem i sporą ilością oliwy smakują wyśmienicie! Spróbuj. Składniki na 1 blachę: 2 szklanki pokrojonej w kostkę surowej dyni (możecie zetrzeć na tarce, by nie zablokować blendera), 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej, 1 szklanka wody, Ewentualnie: łyżeczka soli. Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Wykładamy partiami na blachę
Jeść, by żyć w zdrowiumałe jabłko 1 mała gruszka sok z połówki limonki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka pestek z dyni Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki przełóż do miski i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. Ciasto odstaw na 10 minut. Następnie usmaż na rozgrzanej, suchej patelni 3 duże, cienkie naleśniki(...)małych oczkach imbir. Smaż kilka minut, aż owoce zmiękną. Uważaj, aby się nie rozwaliły, dlatego delikatnie nimi obracaj. Usmażone naleśniki smaruj twarożkiem i podawaj z owocami. Posyp pestkami dyni. Całość (3 naleśniki z dodatkami) dostarcza około: 674 kcal, 43 g białka, 22 g tłuszczu, 81 g węglowodanów i 10 g błonnika Więcej o oleju rzepakowym poczytasz na stronie
Zdrowie na języku :Ppłatków owsianych malinowych 2 łyżki puree dyniowe 1/4 mango 350 ml mleczka migdałowego 1/2 szklanka malin 3 łyżki migdałów 1 gruszka olej kokosowy Dynie ugotowałam wcześniej. Do garnka wsypuję płatki, wlewam mleko migdałowe i gotuję na wolnym ogniu dwie minuty. Dodaję puree z dyni i połowę puree z mango. Maliny miksuję blenderem. Przekładam do miski, dodaję owsiankę. Gruszkę kroję
wesoła kuchniaimbirem, chili. Na mleczku kokosowym. Zrobicie ją w 30 minut. Nie mogłam oderwać się od miski. składniki: 1/2 dyni hokkaido 1 mango 1 batat 1 kawałek pora biała część 1 plaster korzenia selera 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz cukier muscovado płatki chili 1 łyżka ziaren(...)seler, marchew obieram i kroję na kawałki. Cebulę i czosnek obieram i drobno kroję. Imbir ścieram. Na oleju kokosowym przesmażam cebulę, czosnek, por i imbir. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię. Nie obieram jej ze skóry, pozbawiam nasion. Dodaję batata, seler, marchew, połowę mango i chwilę przesmażam. Wlewam bulion, dodaję sól, pieprz i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie
wesoła kuchniaDynia, moja ulubiona i najczęściej wybierana w sezonie jesiennym. Z dyni do tej pory głównie przygotowywałam wytrawne potrawy, teraz przyszła pora na ciasto dyniowe z pysznym kremem na bazie serka mascarpone. Ciasto Artykuł Ciasto dyniowe z mascarpone pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!wyjęliśmy po mniej więcej 20 minutach, jedna połowa później posłużyła nam za sznycle, a druga wróciła do bulionu ) - sól, pieprz - szczypta cukru - łyżka musztardy - łyżka oleju z pestek dyni - łyżeczka posiekanego szczypiorku Schnitzel: - pół selera (z gotowania bulionu) - sól, pieprz Proporcje do panierki na oko: - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki z ciecierzycy + 5-6 łyżek wody(...)mąki z ciecierzycy i bułce tartej. 5) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty z każdej strony. 6) W międzyczasie do sałatki dodajemy olej z pestek dyni i posiekany szczypiorek. 7) Sznycle z selera podajemy z plasterkiem cytryny i sałatką ziemniaczaną
Roślinożerni urlopowiczemalinami Coś się kończy, a coś się zaczyna… 🙂 Niestety (albo stety) keto tarta lamington zamyka tegoroczną kolekcję letnich keto ciast . Teraz nastawcie się na wypieki ze śliwkami lub dynią (a może nawet także jabłkami ) w roli głównej. Trzeba w końcu spojrzeć prawdzie w oczy i przyjąć do wiadomości, jaką mamy aktualnie porę roku… 😀 I tak udało mi się(...)trochę przeciągnąć to lato w moich przepisach. No ale wszystko, co dobre kiedyś się kończy… 🙁 Nowa pora roku też ma jednak swoje uroki, a dynia plasuje się na pozycji pierwszej na liście jesiennych przebojów. Także nie ma tego złego… 😀 Keto tarta lamington A na zakończenie lata keto tarta lamington. Jest to wariacja na temat pewnych australijskich słodyczy
Modern Cave Girlsernik gotowany na herbatnikach z żelką dyniowo- pomarańczową. Chętnych zapraszam na przepis. Mojemu synkowi bardzo smakował. Składniki blaszka 23/33: herbatniki 350 g, żelka dyniowo-pomarańczowa: puree z pieczonej dyni 4 szklanki, przepis na puree znajdziecie tutaj , galaretka pomarańczowa 2 szt, masa serowa: ser twarogowy dwukrotnie zmielony 1 kg, cukier puder 1,5 szklanki, jajka 4 szt, budyń waniliowy(...)mleko 200 ml, polewa: czekolada mleczna 150 g, mleko 5 łyżek, dodatkowo: wiórki kokosowe do ozdoby, Sposób przygotowania: W blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników. Puree z dyni podgrzewamy w garnku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Gotowy mus wylewamy na ciastka i przykrywamy go kolejną warstwą ciastek. Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy zmielony ser, jajka cukier puder
kulinarne odsłony patibanana, który nadał placuszkom lekkiej słodyczy. Placuszki same w sobie nie wychodzą mocno słodkie. Są idealne, by osłodzić je np powidłami śliwkowymi lub cukrem pudrem. 250 g puree z dyni 2 banany 2 jajka 1 łyżka płynnego miodu (u mnie rzepakowy) 1 – 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej W garnku umieszczamy jajka, puree dyniowe oraz
Smaki Na Talerzuskładniki: 3-4 buraki upieczone lub ugotowane (po upieczeniu lub ugotowaniu obieramy) 2 garście rukoli 150 g sera feta 3 – 4 łyżki słonecznika lub pestek dyni 1 mała czerwona cebula wykonanie: Wystudzone buraczki, fetę i cebulę kroimy w kostkę. Słonecznik lub pestki dyni prażymy na suchej patelni. Rukolę grubo siekamy lub rwiemy palcami. Część rukoli układamy na dnie salaterki
Domowy Smak Jedzenia