Domowa granola – fit śniadanie 142kopa, który wystarczy co najmniej na pół dnia! Składniki: 2 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów pistacjowych 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki nasion dyni 1/2 szklanki oleju roślinnego 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 150 stopni. Przesyp dwie i pół szklanki płatków owsianych(...)głębokiej misy. Dodaj po pół szklanki orzechów nerkowca, pistacji, nasion słonecznika i dyni, pół łyżeczki cynamonu i po szczypcie gałki muszkatołowej i soli. Wymieszaj. Wlej pół szklanki oleju i dodaj 5 łyżek miodu. Wymieszaj całość, tak aby płatki były obtoczone w oleju i miodzie, Krok 2 Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia. Przełóż na nią orzechowo-owsianą masę, rozłóż równomiernie
Niedzielny kucharz
Jesienne spaghetti 163słońce raz plucha. Coraz częściej występują przeziębienia i choróbska - wiem bo u mnie w domu też. Warto więc wykorzystać fakt, że teraz jest sezon na wspaniałe warzywa : paprykę, cukinię, dynię , pomidory , czosnek a to przecież cała apteka natury. W tym przepisie znajdziecie to wszystko w jednym daniu więc polecam wypróbować. Jesienne spaghetti. - 300g makaronu typu spaghetti - 1 czerwona papryka(...)żółta papryka - 1 mała dynia hokaido - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 4 dojrzałe , soczyste pomidory - 1 cukinia - sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa do smaku - 2 łyżki oleju Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej. Czosnek siekamy, warzywa wszystkie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub w paski. Na początek czosnek z cebulą wędruje
Kuchnia Pełna Emocji
Chlebek kanapkowy 187toleruję - u mnie łyżeczka cukru z uwagi na mleko, które jest słodkie . Jeśli używacie zwykłego dajcie płaską łyżkę - 2 duże kurze jajka - olej z suszonych pomidorów - pestki dyni - ok. 300 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - sól, pieprz , czosnek suszony do smaku Szynkę i pomidory posiekałam w drobną kosteczkę. Jajka wbiłam do miski i razem z cukrem zmiksowałam. Następnie(...)pieczenia. Dodałam szynkę i pomidory, wymieszałam. Dodałam przyprawy do smaku a następnie ser. Znów wszystko wymieszałam. Na koniec dodałam masę jajeczno- mleczną i znów wymieszałam i dodałam pestki z dyni. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego kleju. Jeśli jest za gęste dodajcie oleju, jeśli za rzadkie - mąki. Małą keksówkę ( 23x13cm) wysmarowałam olejem z pomidorów i obsypałam bułką tartą. Włożyłam ciasto
Kuchnia Pełna Emocji
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 183próżno szukać w sklepie. Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia Potrzebujemy 800g mąki z pszenicy Durum, 150g mąki żytniej razowej, 5-6 łyżek prażonego sezamu, 3 łyżki prażonej dyni, 3 łyżki prażonego słonecznika, 50g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 650g ciepłego mleka z wodą pół na pół, 2 łyżki nierafinowanego oleju, 15-18g soli. Dodatkowo na około(...)godziny przed przygotowaniem ciasta moczymy 50g płatków owsianych górskich, 1 łyżka nasion chia, 1 łyżka nasion lnu, 150g wody z mlekiem pół na pół. Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski
Leśny Zakątek
SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY PEKIŃSKIEJ + FILMIK 140młoda kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka ( podsmażona z przyprawami ) 1/2 puszka białej fasoli 2 pomidory 2 kolorowe papryki 1 zielony ogórek garść zieren słonecznika i dyni(...)myjemy, następnie kapustę szatkujemy a ogórka, pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Skladniki na sos mieszamy w miseczce. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy ziarna słonecznika i dyni, odkładamy aż ostygnie. Do dużej miski nakładamy naprzemiennie kapustę z sosem, warzywami i ziarnami. Sałatkę odkładamy do schłodzenia lub podajemy od razu. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb trzy zboża (mąka pszenna, żytnia, orkiszowa) 111Składniki: 1 kg mąki pełnoziarnistej Lubella 3 zboża 2 czubate łyżeczki soli 5 dag świeżych drożdży 700 ml wody pestki dynie do posypania Drożdże rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy na chwilkę. Wszystkie składniki: mąkę, sól, rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je mokrą ściereczką i zostawiamy na minimum 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie porcje i wkładamy(...)blaszek. Odstawiamy na minimum 35 minut do wyrośnięcia, przykrywając mokrą ściereczką.Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 35-40 minut. Przed włożeniem do pieca posypujemy dynią lub innymi dowolnymi ziarnami. Inspiracja do przepisu z opakowania mąki Lubella
Kocham Czekoladę
Domowe bułeczki pszenne 246Składniki 7g drożdży instant 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 łyżki masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru szklanka letniego mleka Dodatkowo 1 jajko sezam, czarnuszka, pestki dyni Sprawdź: WIELKA wyprzedaż kosmetyków! Domowe bułeczki pszenne – przepis Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki mieszamy w misce najpierw przy pomocy łyżki, a następnie ręką wyrabiamy ciasto. Pamiętajcie(...)godzinę. Po tym czasie formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, albo podsypanej mąką i zostawiamy na ok. 30 minut. Możecie je posypać np. pestkami dyni, czarnuszką, albo sezamem. Bułeczki pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie studzimy je na kratce. Porada: Jeśli chcecie mieć świeże bułeczki na śniadanie to możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułki mleczne pszenne na pszennym zakwasie 197mąki pszennej tortowej typ 450, 200 ml mleka, 2 łyżki płynnego miodu, 40 g roztopionego masła, 1 łyżeczka soli Co potrzeba do wykończenia: 2 łyżki mleka, 2 łyżki pestek dyni Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski, wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto, które nie powinno się kleić do rąk. Przykrywamy miskę, zostawiamy w temperaturze pokojowej na 6 godzin. Ciasto powinno(...)zimnego piekarnika na 12 godzin, w tym czasie spulchnieją i wyrosną. Ja wstawiam wieczorem na noc, a rano piekę bułki. Po 12 godzinach każdą bułkę smarujemy mlekiem, posypujemy ziarnami dyni, wstawiamy z powrotem do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 200 °C na funkcję góra-dół, Pieczemy 30 minut licząc od chwili wstawienia blachy. Bułki powinny być zarumienione na złoty kolor
Bułka z Chlebem
Sałatka z łososiem i gruszką 191wykonaniu i wymagająca tylko kilku składników. Potrzebujemy: 100 g wędzonego łososia 1 paczka mixu sałat 1 gruszka 0,5 awokado 1 camembert (krążek 100-120g) 2 łyżki pestek dyni Sos: 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczkę oliwy z oliwek 1 łyżeczkę soku z cytryny 1 ząbek czosnku Do miski wrzucamy mix sałat. Awokado obieramy i kroimy(...)wrzucamy na sałatę. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę. Camembert kroimy w małe trójkąciki i dodajemy jako kolejną warstwę. Łososia kroimy na paski i zawijamy w różyczki. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni. Miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy musztardę, oliwę, sok z cytryny oraz przeciskamy ząbek czosnku przez praskę. Całość mieszamy i polewamy sałatkę dopiero na talerzu
Emskie Smaki
Chleb pszenno owsiany z pestkami dyni. 165mąki owsianej 50 g płatków owsianych Skworcu 1 łyżka cukru 1.5 łyżeczki soli Skworcu 20 g świeżych drożdży 400 ml chłodnej wody pół szkl pestek dyni Skworcu Przygotowanie; Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy płatki owsiane, sól i cukier, wsypujemy też pestki dyni. W wodzie rozpuszczamy drożdże, mieszamy. Wlewamy stopniowo do mąki, mieszamy. Przykrywamy talerzem
Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb żytnio razowy z 4 ziarnami 201ZDROWY, DOMOWY, CHLEBEK WYJĄTKOWY To co w domu miałam to na przygotowanie tego chleba wykorzystałam. Słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane z zaczynem drożdżowym wymieszałam i z dodatkiem mąki żytniej oraz niewielkiej ilości razowej, ciasto na bochenek chleba uformowałam. Chwile poczekałam, upiekłam, a po przestygnięciu z samym masełkiem zajadałam. Składniki: 30 g świeżych drożdży, 200 g mąki żytniej(...)płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 300 ml ciepłej wody, 250 g prażonych ziaren: 30 g ziaren słonecznika, 30 g siemienia lnianego, 20 g sezamu, 20 g pestek dyni. Przygotowanie: Do dużej miski przelewamy wodę w której rozpuszczamy drożdże z cukrem. Dodajemy mąkę razową, mieszamy, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia. Wsypujemy wszystkie
Moniki Smakołyki
Sałatka na ciepło z pieczonym kalafiorem 293ciepło z pieczonym kalafiorem: 1 kalafior 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki serka Almette jogurtowego 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki pestek słonecznika 1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku pół cytryny kilka listków natki pietruszki lub kolendry sól, pieprz Na suchej patelni praż ziarna kuminu i kolendry, aż poczujesz przyjemny(...)charakterystyczny zapach przypraw. Zdejmij je z patelni i odstaw do wystygnięcia. Na tej samej patelni upraż pestki dyni i słonecznika na złoty kolor. Zdejmij je z patelni i odstaw do wystygnięcia. Z kalafiora powycinaj różyczki. Wymieszaj je z dwoma łyżkami oliwy, szczyptą soli oraz uprażoną kolendrą i kuminem. Połóż je na blachę i piecz w 180°C (może być
Poezja smaku
Nieoczywiste produkty które można mrozić 152Papryka – oczyszczona, pokrojona w kostkę i wrzucona do teorebki – świetna później jako dodatek do zup, gulaszy, zapiekanek. Cukinia – zobacz wpis Jak mrozić cukinię. Dynia – zobacz wpis Jak mrozić dynię . Rabarbar – zobacz wpis Jak mrozić rabarbar Czereśnie – zobacz wpis Jak mrozić czeresnie Szczaw, Botwinka – zobacz wpis Jak mrozić botwinkę Suszone pomidory – zobacz wpis
Dorota Smakuje
Sałatka z buraków kiszonych i pieczonych 160łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno – u mnie olej z ostropestu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki octu – u mnie ocet śliwkowy – przepis 2 łyżki pestek dyni Jak zrobić sałatkę z buraków: Zaczynamy od buraków. Pieczemy je według wskazówek – tutaj . Ja miałam wcześniej upieczone i zamrożone buraki, więc wyjęłam je dzień wcześniej i wstawiłam na talerzu(...)ścieram na tarce jarzynowej. Potem rozdrabniamy buraki kiszone – ja kisiłam swoje pokrojone w słupki, więc nożem pokroiłam je w drobną kosteczkę. Potem mieszamy buraki z olejem, ketchupem, pestkami dyni. Finalnie doprawiamy do smaku octem i solą. Artykuł Sałatka z buraków kiszonych i pieczonych pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje
Domowe smaki dzieciństwa z restauracji 153mineralnych, jak magnez, żelazo i wapń. Ciekawą propozycję stanowią również chleby razowe z żurawiną, lub czarnuszką, oraz chleb z samych ziaren, bez dodatku mąki. Siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane, dynia, sezam i płatki sojowe są łączone za pomocą oleju słonecznikowego i miodu, dając chleb z ogromną zawartością błonnika. Doskonałym dodatkiem do chleba będzie natomiast masło pistacjowe, bądź orzechowe, powstające(...)uzyskania wyrazistego smaku, oraz musztardę w kilku odsłonach, z przyprawami lub miodem. Do wyboru są również oliwy, parmezanowa lub z czosnkiem i oleje, od tych otrzymanych z sezamu, dyni i słonecznika, po olej rzepakowy tłoczony na zimo. Ich niezwykły aromat i smak sprawiają, że są idealnym dodatkiem do sałatek. W sklepie Restauracji Schroniska Smaków mogą państwo nabyć również zioła
Codogara