duszone - 2857 przepisów (strona:61/191)

Zupa krem ze szparagów i cukinii. 177

gniazda nasienne i pokroić w kostkę.  Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, posiekaną papryczkę chili. Następnie szparagi oraz cukinię. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalać gorącym bulionem (w takiej ilości, aby zakrył tylko składniki). Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw, czyli ok. 15 minut

zadanie-gotowanie
Spaghetti pieczone w pomidorach 377

stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al’dente, nawet lekko niedogotowany. Odcedzić, ale nie należy go przelewać zimną wodą. Dodać

https:KKuchniaMniam
Makaron z karczochami i kurczakiem 198

kurczaka opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć mięso ok. 2 minut. Dorzuć pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, pomidory i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut. Karczochy opłukać, osuszyć i obrać z twardych łusek. Nożem ściąć ok. 2 cm z czubka i pokroić na ćwiartki. Ze środka usunąć włoski

Pink Envelope
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 229

czasami wrzucam nawet całą główkę , bo jest mega smaczna po uduszeniu ) . Podlewamy lekko wodą , żeby się nie przypalał boczek , ani gołąbki ( około 1 szklanki ) , doprawiamy solą , cukrem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu , aż kapusta zmięknie , około 30 minut . W razie potrzeby można dolać jeszcze z pół szklanki wody , jeśli zbytnio odparuje . Na koniec mąkę rozrabiamy

Ogrodnik w podróży
Schab w orientalnym sosie z makaronem soba 114

rozgrzanym oleju (bardzo krótko). Dodajemy przyprawę, dosłownie chwilę smażymy, do połączenia przyprawą wszystkich składników. Zalewamy wrzątkiem (ok. 300-350 ml), zmniejszamy płomień. Następnie dodajemy jagody, sambal oelek i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu z mięsem. Zagęszczamy

R'n'G Kitchen
Botwinka z mlekiem kokosowym 192

podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone marchewki, pietruszkę, seler naciowy, buraczki z botwinki (liście i łodygi dodamy pod koniec gotowania). Mieszamy i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzy. Warzywa zalewamy  litrem wrzątku lub bulionu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu

Smakowity Blog Kulinarny
Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia 173

łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki. Na patelni lub w rondelku dusimy rabarbar z wodą i cukrem ok 5-10 min. Pudding Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 h. W razie potrzeby dosypujemy nasion chia. Na spód miseczek/puchark

Mieszam w Garnku
Klopsiki z czerwonej fasoli w warzywnym sosie 187

klopsy przez 20 minut 2 temp. 200 C. W między czasie podsmaż drugą cebulę, dodaj do mnie pokrojoną w drobną kostkę paprykę, po 5 minutach smażenia dodaj kukurydzę, wymieszaj. Duś razem 3 minut po czym dodaj przyprawy i pomidory (jeżeli używasz świeżych to je sparz, obierz ze skórki i posiekaj). Na samym końcu dodaj płatki drożdżowe i mieszaj aż się

greenscarf
LENIWE CURRY / LAZY CURRY 147

będzie obsmażony z każdej strony. Dorzuć warzywa, smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę, dorzuć czosnek. Jak wszystko się razem przesmaży dodaj mleko kokosowe, pastę curry, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś na wolnym ogniu aż do momentu, gdy sos trochę zgęstnieje. Koniecznie spróbuj – jeśli jest za ostre dodaj jogurt, jeśli za łagodne dodaj przypraw. Wash the chicken

Martyna Cooks
Grecka pizza. 170

łyżki oliwy      Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojonego w krążki pora, chwilę smażymy i przykrywamy pokrywką. Dusimy 1-2 minutki. Po tym czasie na patelnię dorzucamy przepuszczony przez praskę czosnek, a po 30 sekundach szpinak. Całość smażymy aż szpinak zwiędnie, czyli około 1 minuty, doprawiamy solą (oszczędnie, gdyż

Rozpustne gotowanie
Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym 337

miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.   Farsz W międzyczasie przygotować farsz.  Pieczarki umyć szczoteczka pod bieżącą wodą, pokroić w półplasterki i dusić na patelni z łyżka oleju, aż całkowicie odparują.  Ja jestem wygodna i pieczarki przygotowuję zwykle hurtem - kupując od razu ze 3 kg - całość obrabiam jak wyżej,a następnie porcjuję

Grunt to przepis!
Turecka pizza szpinakowa. 208

wody lub mleka 1 jajko (opcjonalnie) + 1 jajko i 1 łyżka sezamu Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek, a po minucie szpinak. Dusić na średnim ogniu około 10 minut. Dodać pokruszony ser, wymieszać i odstawić. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić pośrodku dołek i wlać oliwę i wodę

zadanie-gotowanie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II. 287

rabarbaru 3 łyżki cukru (do smaku)      Rabarbar myjemy i kroimy w 1 cm kawałki, przekładamy do garnka, dolewamy 1-2 łyżki wody, dodajemy część cukru i dusimy około 1-2 minuty (od czasu zagotowania). Dosładzamy do smaku. Rabarbar powinien zostać w kawałkach (w większości), studzimy. DODATKOWO: około 15 truskawek pokrojonych w mniejsze kawałki cukier puder do oprószenia

Rozpustne gotowanie
Pasztet z selera i marchwii 233

tarta do foremki Warzywa umyć i obrać. Selera i cebulę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, marchew na małych. Czosnek posiekać. W garnku rozpuścić margarynę, dodać warzywa, przyprawić i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Ostudzić i dodać bułkę tartą oraz jajka. Wymieszać. Keksówkę natłuścić margaryną i posypać bułką tartą, wyłożyć masę warzywną i wyrównać wierzch. Pasztet piec 50 minut

Smakołyki Asi
19. Jak śliwka w kompot: czyli wegańska tarta śliwkowo - jabłkowa 197

ciasto w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. 4. Do rondelka wrzucić starte na dużych oczkach, obrane jabłka. Dodać wanilię, cukier/ksylitol dostosowując słodkość do własnych preferencji. Dusić aż do zmięknięcia jabłek i odparowania wody. 5. Wyłożyć formę do tarty ciastem z lodówki, rwąc i sklejając kawałki (jeżeli nie jest silikonowa, należy ją natłuścić i obsypać delikatnie mąką

Pland based fille