Dzisiaj u nas klasyczny przepis na duszoną łopatkę. Zazwyczaj podaję ją jako pieczony kawałek dobrego mięska ale taka duszona cieszy się w naszym domu powodzeniem. Mięsko jest mięciutkie i tak naprawdę rozchodzi się w ustach. Dodatek białej cebuli komponuje się z całością idealnie. Łopatka duszona z białą cebulą SKŁADNIKI : 800/1000 g ładnej łopatki wieprzowej 1 biała(...)całkowitego wygotowania bulionu. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, kiedy bulion się wygotuje podsmażamy mięso, podlewamy przywar 200 ml wody i wrzucamy cebulę, doprawiamy, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Podajemy z ulubionym sosem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichwilę razem podsmażać, aż do lekkiego zezłocenia.Gdy marchewka będzie już miękka (ale nie za miękka, bo podczas mieszania będzie się robiła papka) dodać odcedzony groszek, wymieszać, chwilę razem dusić (około 2 minut).Następnie dodać zasmażkę, wymieszać, krótką chwilę razem wszystko poddusić i zdjąć z ognia.Ewentulanie przyprawić jeszcze cukrem.Podawać na ciepło lub na zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Należy bardzo(...)pilnować marchewki podczas duszenia, aby się nie rozgotowała, bo powstanie papka zamiast ładnych kosteczek marchewki.Marchewkę należy dusić na małym ogniu, pod przykryciem i pamiętać o dość częstym mieszaniu.Danie można podgrzewać, ale należy to robić na małym ogniu, stale mieszając, aby go nie przypalić.Do potrawy można dodać także kukurydzę konserwową i/lub przyprawić czarnym pieprzem.Potrawę najlepiej serwować na ciepło
Gospodyni MiejskaKrólika duszonego z białym winem i warzywami Dzisiaj pomysł/przepis na coś bardziej prostego. Ot takie szybkie danie mięsno-warzywne, ale naprawdę smaczne i sycące. Ważne, żeby nie dusić zbyt długo i żeby warzywa nie zmiękły zupełnie. Powinny pozostać jędrne a groszek cukrowy nawet lekko chrupiący bo w takiej postaci jest najsmaczniejszy. Oczywiście jeśli najpierw nie zje się słodkich
Smaczna Pyzaduże mięsiste pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia 3 łyżeczki suszonego oregano 2 szczypty przyprawy Fit up KAMIS do duszonych warzyw i zup szczypta ostrej papryki w proszku kolorowy pieprz KAMIS w młynku ser mozzarella sól Przygotowanie: Warzywa myjemy, z pomidorów dodatkowo usuwamy skórę(...)papryk gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Obrane ząbki czosnku kroimy na plasterki i dodajemy do rozgrzanej oliwy. Gdy kuchnię wypełni aromat czosnku wrzucamy cukinię i paprykę, mieszamy, dusimy kilka minut, gdy będą al dente dodajemy pomidory oraz przyprawiamy, mieszamy. Czekamy 25-30 minut, aż sos pomidorowy zrobi się gęsty, a warzywa nabiorą wspaniałego smaku ziół. - Danie podajemy natychmiast
Moja smaczna kuchniaDolewamy rosół wołowy. I dusimy ok 1,5 h -2 h na małym gazie, lub momentu gdy mięso będzie miękkie. Dodajemy pokrojoną marchewkę I pieczarki , gotujemy ok 20 min. Doprawiamy do smaku. Teraz tez możemy dodac śmietanę do smaku. I obiad gotowy , prawda że bylo prosto I łatwo :) ? Gulasz podałam z duszonymi ziemniakami z koperkiem. Smacznego
Smaki Edytyżeberka i opiec z obu stron na rumiano. Przełożyć do garnka. Dodać gałązkę lubczyku. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić warzywa ( bez papryki i pomidora) i dusić aż zmiękną. Dorzucić do mięsa warzywa , liść laurowy, ziela angielskie i pieprz ziarnisty. Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i dusić 1,5 godziny. Dołożyć paprykę i pomidory. Dusić
Buniabaje w kuchnikuchni już ulatniają się niebywałe aroamaty, dzwonią garnki, stukają sztucce, talerze brzęczą w popłochu. Każdy nadstawia ucha. O, już? Nareszcie coś pysznego! Gorący obiad podano na stół. KARKÓWKA DUSZONA W PIWIE. (przepis własny;) 1 duża karkówka (moja miała 500g) 3 średnie cebule 2 jasne piwa w puszcze 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek 2 łyżki mąki szklanka słodkiej śmietanki(...)patelni obraną i posiekaną cebulę. Wrzuciłam obcieknięte od piwa mięso, przesmażyłam lekko z dwóch stron. W większym garnku zagotowałam piwo z marynaty, włożyłam doń karkówkę i dusiłam aż do miękkości pod przykryciem. Kiedy mięso będzie już gotowe, wyjmuję je. Mąkę rozrobiłam z wodą i śmietanką, dodałam do piwa i mocno zamieszałam, zagotowałam. Jeśli powstaną grudki mąki - przetrzeć
W kuchni Karmel-itkisobie potrawę z dzieciństwa, a że "wszystkożercą" byłam od małego, przeważająca obecność cebuli w poniższej propozycji bynajmniej mnie nie odstraszała - ba! była to jedna z moich ulubionych podwieczorkowych propozycji:) Duszona cebula z kiełbaską i jajkiem Składniki: 4 duże cebule 3 jajka "kawałek" chudej kiełbasy 2 łyżki oliwy sól, pieprz Cebulę obrać(...)przekroić na pół i pokroić cienko w paski. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię na rozgrzaną oliwę, podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę, przemieszać, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do uduszonej cebuli dodać jajka, doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać i chwilę jeszcze podduść do ścięcia się białka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakuchni włoskiej Kamis lub inne ulubione zioła Mąka pszenna Olej Przygotowanie: Czosnek posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać na patelnię szpinak (świeży drobno pokroić, mrożony poczekać aż się rozmrozi). Dusić kilka minut. Na koniec dodać jedną dużą łyżkę śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku i jeszcze chwilę dusić. Schab rozbić na cienkie kotlety. Opruszyć solą i pieprzem z obu stron(...)Obtoczyć w mące. Roladki obsmażyć z obu stron na złoty kolor (na oleju). Przełożyć do rondla i podlać bulionem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić przyprawą włoską. Dusić do miękkości około 30 minut. Około 10 minut przed końcem dodać śmietanę (3 łyżki). Gdy podczas gotowania ubędzie nam sporo wody i sos zrobi się za gęsty to należy
Fabryka pomysłówKarkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób. Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula tymianek przyprawa do karkówki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki olej do smażenia 1 szklanka(...)zostawiamy na dobę w zimnym miejscu. Kolejnego dnia. każdy kawałek lekko obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Mięso wkładamy do szerokiego naczynia. Podlewamy szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę smażymy i dodajemy do karkówki. Mięso wymaga duszenia przez około 1 godzinę. Możemy wcześniej sprawdzić, czy jest już miękkie. Powinno być kruche
W kuchennym oknie EwyDobry śledzik nie jest zły - tym razem rozdanie z duszonym jabłkiem Śledź z duszonym jabłkiem Składniki: 4 płaty śledziowe solone 1 średnia cebula 1 duże jabłko / lub 2 mniejsze 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju szczypta soli i pieprzu Śledzie wypłucz, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do wymoczenia. Potem podziel(...)połowę i pokrój w cienkie plastry. Jabłko umyj, pozostaw skórkę, przekrój na połowę i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż cebulę, jabłka, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem do zeszklenia się cebuli. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając. Dopraw pieprzem oraz małą szczyptą soli. Śledzie połącz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaktóre zawsze bardzo lubiłam. Do kompletu muszę jeszcze wspomnieć o gołąbkach , które uwielbiam ! Nie pogardzę też oczywiście młodą kapustą z koperkiem czy surówką z kapusty , ale najbardziej lubię kapustę duszoną z pomidorami. Nikt mi jej nie podjada bo chłopaki raczej nie lubią a ja, gdy ugotuję sobie garnek takiego przysmaku, mam pyszne jedzenie na kilka dni. Takie jesienne, rozgrzewające
Smaczna Pyzaodmiany. Na miękko, w koszulkach, po benedyktyńsku, po wiedeńsku, faszerowane, sadzone , na twardo z majonezem, jajecznice z różnymi dodatkami. Ostatnio podpowiedziano mi, że smaczna jest jajecznica smażona na duszonej cukinii. A że tej jest u mnie ostatnio nadmiar cukinii ( dostaję ją z działki ) to pomysł akurat. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniOrawie znowu danie z moimi ulubionymi trąbkami - u mnie nie rosną więc musiałam się nimi nacieszyć. Podczas wakacji szkoda czasu na gotowanie a do knajp nie zawsze po drodze. Duszone grzyby i makaron to dobre połączenie a całe to gotowanie trwało nie więcej jak 10-15 minut. W taki sam sposób możecie przygotować sobie danie z innych, świeżych grzybów
Smaczna Pyzapierwszy ogień idą przepisy z odcinka 14 programu o tym samym tytule co książka. Niestety pierwsze 13 odcinków (a tym samym przepisów) nie zachowało się. Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietankowym i delikatnym risottem to iście niebiańskie danie. A przy tym niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam każdemu fanowi kuchni francuskiej
Kolizje SmakówKolejna potrawa z książki „Francuski szef kuchni” jaką chciałybyśmy zaproponować to marchewka duszona na maśle wraz z delikatną nutą zielonej pietruszki. Idealny dodatek obiadowy zwłaszcza zimą, kiedy nie ma świeżych sezonowych warzyw. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 marchewki 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki wody 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli Szczypta pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewkę kroimy
Kolizje Smakówsoli łyżeczka pieprzu 2 listki laurowe szczypta cynamonu lub słodkiej papryki olej Kapustę obieramy z wierzchnich liści, siekamy na drobno i wyrzucamy głąb. Upychamy kapustę do garnka ..- w trakcie duszenia straci połowę objętości. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem jakieś 20 minut. W tym czasie obieramy i szatkujemy cebulę. Podsmażamy cebulkę na oleju z odrobiną soli na małym(...)się delikatnie zeszkli ale nie może zbrązowiec. Z kapusty odlewamy większość wody, dodajemy cebulę z olejem, łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, listki laurowe oraz szczyptę cynamonu. Nakrywamy garnek i dusimy na małym ogniu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody lub oleju. Podajemy tradycyjnie z mięsem lub tylko z chlebem
prawdziwe jedzeniepasuje. Nie lubię skórki i jeśli już to skubię sobie lekko ciepły obierając ziarenko po ziarenku. Można ugotować od razu więcej bobu i zrobić z niego inne dania. Duszony z kurkami i miętą jest naprawdę bardzo smaczny. Można ziarna zmiksować na pyszną pastę albo zrobić sałatkę do mięsa albo z sałatkę z kaszą jaglaną , która będzie samodzielnym posiłkiem. Bób
Smaczna Pyzaoliwie z oliwek podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki i obraną i pokrojoną w piórka cebulę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w kostkę pomidory i oregano przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje
Moja smaczna kuchniaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Brzuszki Łakomczuszkiszklanki zielonego groszku Przygotowanie : Polędwiczki pokroić a plastry, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na łyżce oleju obsmażyć mięso z obu stron, dodać pół szklanki wody i dusić mięso przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dusić całość 2-3 minuty, po czym dodać groszek. Danie podawać na ciepło
Magiczne Życie Martyporcja duszonego kurczaka z puszką fasolki w sosie pomidorowym. Do tego ziemniaki puree i w błyskawicznie mamy dobry obiadek Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMięso doprawić do smaku, dolać sos sojowy wg uznania. 3. Cukinię i cebulę pokroić w pół talarki. Dodać do mięsa. 4. Doprawić posiekanym drobno czosnkiem i ziołami. 5. Wszystko dusić od przykryciem do czasu zmięknięcia warzyw (ok 15 min.). 6. Przed końcem duszenia mięso i warzywa posypać żółtym serem, podawać gdy stopnieje. Sugestie: Danie można podawać z ryżem
Pasja SmakuWczoraj nie byl moj najlepszy dzien, wiec I obiad ...pozostawial duzo do zyczenia- zapomnialam posolic np ziemniaki No ale nic Zapraszam na Duszona wolowine z warzywami Najpierw podsmazylam wolowine, pozniej ok 1.5h dusilam na wolnym ogniu Na ostanie 15 min dodalam brokuly I pieczarki. Doprawilam do smaku Podalam z ziemniakami I salatka z ogorkow konserwowych Milej I spokojnej
Smaki Edytybyło pod ręką , a po trzecie akurat rozpędziłam sie na obgotowywanie kiszonej kapusty na różne sposoby to odrobinę użyłam do nadziania jabłek. Muszę przyznać , że w tej formie kapusty duszonej jeszcze nigdy nie robiłam. I to był błąd - jest fantastyczna i doskonale uzupełnia pieczyste. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWydawało mi się , ze już wszystkie wersje jarzynki z kiszonej kapusty spisałam i pokazałam. A tu niespodzianka. Zapomniałam o kiszonej kapuście duszonej z kminkiem ( taką prezentowałam) oprószanej mąka tak zasmażanej. Co prawda przypuszczam , ze większość osób ten przepis zna , ale zapominalskim przypominam :) Gotuję zawsze na zapas i zamrażam , a potem wykorzystuję na szybki obiad podając np. z podsmażaną kiełbasą
Buniabaje w kuchnibrakuje mi na przednówku nawet w kuchni. Wcale nie chce mi się wymyślać dań i prawdę mówiąc gotuję byle szybko i łatwo. Taki też był ten obiad - zwykłe, duszone w warzywach, mięso, ale mięciutkie i pyszne więc bardzo nam smakowało. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKrólik duszony w białym winie, z dodatkiem ziół i warzyw to ponoć klasyka. Ja przyznam się, że przyrządzałam właśnie króliczka po raz pierwszy. Tak wyszło - jakoś nie miałam wcześniej albo odwagi albo okazji. Teraz kiedy się zdecydowałam na kupienie króliczych udek musiałam popytać wśród znajomych jak się z nimi obejść żeby wyszło smacznie. Porad i pomysłów było sporo
Smaczna PyzaDziś zapraszam na szybki, lekki, zdrowy i beztłuszczowy obiad: Kurczak duszony z pomidorami serwowany z kaszami Potrzebne Ci będą: filet z kurczaka pomidory z puszki pieczarki (300 g) cukinia (300 g) czosnek, pieprz,ostra papryka, natka pietruszki po 100 gram kaszy gryczanej i jęczmiennej Mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem i ostrą papryką a następnie podsmaż
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała