szycie, hodowla roślin, zaopatrywanie spiżarni i wykorzystywanie resztek by nie marnować żywności, proste naprawy, majsterkowanie itd. Staram się też tego uczyć moich dzieci. Ostatnie wydarzenia dotyczące pandemii, izolacja społeczna dały mi dużo do myślenia na temat samowystarczalności. I choć mieszkając w mieście nie łatwo ten temat ugryźć, bo nie zasiejemy pola i nie będziemy hodować zwierząt, to nie można się(...)Znajdziemy w niej inspirujące teksty, czasem trudne, prowokujące, czasem otwierające oczy oraz garść duchowych ćwiczeń do osobistego wykorzystania. Warto harmonijnie poukładać sobie relacje z otoczeniem, nauczyć uważności na drugiego człowieka, nie dać się zachłanności, pośpiechowi a przede wszystkim ustrzec w sobie wewnętrzną ciszę. Wydawnictwo Znak, miękka okładka, cena z okładki 39,99zł, data wydania 2020 „Idź do nieba! Duchowa
Dorota Smakujewyczerpaniu, coś na co warto czekać i co poprawi nam nastrój. Dodatkowo, za każdym razem możemy przygotować do podjadania coś co pasuje do repertuaru na dany wieczór.Wersja druga - przygotowujemy maraton filmowy. Tutaj też można pokusić się o tematyczne przekąski, choć Chicken Tikka Masala w towarzystwie czekoladowych sufletów może być ryzykownym pomysłem :) Zawsze jednak można zadbać(...)chwilę zanurzyć się w innym świecie, bo przecież o to chodzi w filmach. Film opowiada o tym, że nigdy nie jest za późno, by o siebie zawalczyć i dać sobie prawo do szczęścia, choć proces dochodzenia do tej odwagi nie jest łatwy i szybki. O tym, że czasem wystarczy ktoś kto poda rękę, podsunie pomysł, albo po prostu samym swym
W kuchni wieczoremjeszcze ma takie postanowienie jak ja? Przyznaję, że ja słodkości mogę jeść o każdej porze dnia i nieraz muszę się naprawdę hamować, a teraz to już będzie hardcore! Ale dam radę, mam nadzieję, że mi w tym pomoże ta moja upartość :D Pozostawiam Wam przepis na Oczy carycy i uciekam. Zapisujcie sobie, bo dodatkowych przepisów na ciasta typowo wielkanocne, raczej(...)wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka będzie twarda, delikatnie rozsmarowujemy na niej resztę kremu (najłatwiej zrobić to przy pomocy worka cukierniczego i okrągłej tylki, ale łyżeczką też spokojnie dacie radę). Przykładamy drugim biszkoptem i delikatnie dociskamy. Polewa: Czekolady drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy i zalewamy nią przygotowane czekolady. Pozostawiamy na dwie minuty po czym energicznie mieszamy
Kuchnia w czekoladzietreningu. Jednak tym razem bez spiny. Bez głupich diet, bez pośpiechu. Zdrowo i spokojnie. I w tym klimacie jest dzisiejszy przepis – muffinki z komosy ryżowej . Danie idealne na drugie śniadanie lub kolację. Szybkie, proste, zdrowe i smaczne Muffinki z komosy ryżowej Przepis na 8 muffinek 120 g komosy ryżowej 2 jajka 2 łyżki oleju
365 dni dookoła kuchniCebulkę kroimy najdrobniej jak się da. Łączymy w drugiej misce z posiekaną natką pietruszki, solą oraz startym drobno serem. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na dwa pasy. Jeden z nich za pomocą pędzelka smarujemy jajkiem z musztardą (część z pewnością nam zostanie). Posypujemy mieszanką z cebuli, pietruszki i sera, lekko dociskamy dłonią i przykrywamy drugim płatem ciasta. Ponownie
Smaki Na Talerzujako dodatek do ziemniaków. Jeśli nie macie jeszcze takiego garnka to polecam zakupić, uwielbiam w nim gotować, po pierwsze o wiele szybciej przygotowuje się danie a po drugie jest zdrowsze. Można w nim przyrządzać różnego rodzaju mięsa np: do kanapek bez pieczenia i smażenia. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : trochę ponad kg kapusty kiszonej
Sama słodycz i szczypta chilipeklowania i zetrzeć na każdą warstwę 1 ząbek czosnku 2. Na dół położyć kawałek ze skórą posypać połowę żelatyny i 1 /3 zielonego pieprzu położyć drugi kawałek boczku dać resztę żelatyny i pieprz oraz ostatnią warstwę boczku i resztę pieprzu związać sznurkiem włożyć do foli aluminiowej. Dać do lodówki na dwa dni . Na trzeci dzień piec w piekarniku
W królestwie smaków BeatySałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i prażonym słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół to proste i szybkie danie, idealne na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Prażony słonecznik idealnie komponuje się ze słoną fetą, dlatego go nie pomijajcie. Nie pomijajcie również prażenia, czyli podpiekania słonecznika na suchej, nieprzywierającej patelni. The post Sałatka ze szpinakiem, fetą
Moja Delicjachrupkości orzechy ziemne. Dodatkowej świeżości nadają kiełki. Całości dopełnia uniwersalny sos musztardowo-miodowy. Jest tu pełno witamin i mikroelementów. Ta pyszna sałatka to pomysł na drugie śniadanie lub danie na imprezę. Sprawdzi się zawsze, ponieważ jest po prostu pyszna. Składniki 1 opakowanie miksu sałat 200 g piersi z kurczaka 100 g sera pleśniowego
My Chcemy Jeśćjednej strony jestem uwielbiam bogata w przyprawy kuchnię indyjską, a z drugiej tak skomponowane dania, gdzie przypraw praktycznie nie ma, i własnie takie dania uważam za najwyższa sztukę kulinarną. Dzisiejsze danie jest tak skomponowane, że jedyną przyprawą jest sól, i to dodana tak naprawdę po to, aby warzywa nie były suche, a puściły
greenscarfkupuję mleko kokosowe w litrowym kartoniku (o najlepszym składzie jak dotąd: tylko ekstrakt kokosowy 85%, woda) i w związku z tym mogę go wykorzystać w wielu daniach. Dzisiaj na drugie śniadanie przygotowałyśmy z córeczką pyszny, zdrowy „Koktajl bananowo-malinowy bez nabiału” . O tej porze używam malin mrożonych. Banana dodaje niemrożonego, dzięki temu gotowy koktajl
Moja DelicjaMoje drugie sajgonki. Te są z surowego farszu. Jeśli dajemy farsz surowy to trzeba dłużej smażyć sajgonki. Według mnie są lepsze. I jak widać
Ewa w kuchniprzygotować aż dwie niespodzianki dla swoich klientów i blogerów - dwie książki kucharskie z przepisami kuchni polskiej. Jedna książka to zbiór przepisów Karola Okrasy i jego gości na dania "na słono", druga natomiast to słodka księga wypieków i deserów przygotowana przez Pawła Małeckiego i jego gości. W sobotę 26 listopada miałam okazję wziąć udział w premierze książki "Kuchnia Polska
Kuchnia Bon Appetitbył mus! Tani jak... mus! Rodzice wykupili cały zapas i w ekspresowym tempie musieliśmy opróżnić zawartość. Mus musiał być dobry, bo po pierwsze bez problemu daliśmy radę, po drugie - do dzisiaj mam sympatię do tego słodkiego przetworu. A słoiki wypełnione jagodami pojechały nad morze :) Składniki: 1.5 kg niedużych jabłek kilku różnych gatunków (można dodać również gruszki) 4 łyżki
zadanie-gotowaniesamym końcu. Całość nakładamy na talerz i… wcinamy! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Smażymy kurczaka, wrzucamy warzywa, zalewamy śmietaną i danie gotowe. Po drugie: jest zdrowy. Mięso kurczaka jest i bogate w białko i ubogie w tłuszcze zwierzęce, a warzywa (również mrożone) dostarczają niezbędnych witamin. Po trzecie: jest dietetyczny
Proste-przepisy.plNakładamy na talerze i gotowe. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Nie potrzebujemy praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych z wyjątkiem trzymania noża i mieszania dania łyżką. Po drugie: jest szybki. Najwięcej czasu potrzebujemy na pokrojenie składników, a w tym może nam pomóc np. robot kuchenny. Reszta w zasadzie robi się sama. Po trzecie: jest (stosunkowo
Proste-przepisy.plCukinie z farszem serowym można zaostrzyć polewając je ulubionym sosem np. keczupem :) A jeśli kaszę jaglaną zastąpimy kaszą kuskus, wtedy uda się nam szybciej przygotować całe danie. Odgrzewane na drugi dzień cukinie jak dla mnie były jeszcze smaczniejsze niż zaraz po przygotowaniu
Proste Potrawybrązowy ryż. Eksperyment jabłkowy uznaję za udany - gołąbki w takim wydaniu wydają mi się delikatniejsze i bardziej soczyste. Mimo niestandardowego składnika pozostają tradycyjnym, domowym i smacznym daniem, a na drugi dzień na pewno będą jeszcze lepsze :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 100 g brązowego ryżu 2 (1+1) kwaśne jabłka (np. szara reneta) 1 cebula 1 łyżka majeranku
zadanie-gotowaniepołączy się z pozostałymi składnikami. Połowę łososia podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię, wymieszać. Makaron przełożyć do powstałego sosu i znów wymieszać. Gotowe danie podawać z drugą częścią łososia ułożoną w małych kawałkach na wierzchu
Kuchnia w opałachdanie może być drugim śniadaniem, lekkim obiadem lub kolacją. Jest bardzo kolorowe i pełne smaku. Dodatek sosu bezpośrednio przed jedzeniem zapewnia idealną świeżość i delikatną chrupkość warzywom. To naprawdę pyszna i zdrowa propozycja dla każdego. Sos, który proponuję, jest dość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać
Codzienna kuchnia niecodziennaDodać do wrzącego sosu pokrojone oliwki (lub w całości, jeśli tak wolicie) i kapary. Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Podgrzewać wszystko razem i wymieszać. Podawać danie posypane świeżo startym parmezanem. Można posypać suszonym oregano lub bazylią. ----- Podobne: Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Spaghetti z suszonymi pomidorami Penne z pieczarkami "Głodna kotka" Barbary Kosmowskiej(...)żałuję. To opowieść o Marcie, kobiecie sukcesu - uznana pisarce książek dla kobiet. Dowiaduje się od profesora onkologii, że w jej przypadku medycyna jest bezradna i już nic nie da się zrobić. Drugi raz w życiu prosi męża o odwiezienie do domu. To moment, w którym Marta uświadamia sobie, jak pomocny, kochający i pełen kompromisów jest jej mąż, Adam oraz
Weekendy w domu i ogrodziezostaje, to u nas nie marnuje się. To nie ze skąpstwa wynika, raczej chodzi by nauczyć ludzi racjonalnego gospodarowania zasobami. Często wyrzucane jest jedzenie, ale zawsze można dać jemu recykling, drugą szansę na smak w innym wydaniu. Może po świętach coś zostanie, ale staramy się by nie szło to do kosza. Tak powstały te pierogi. Zachęcamy do eksperymentowania
R'n'G Kitchenwszystko! Chleb pięknie pachnie i smakuje fantastycznie , choć niektórym bardziej będzie przypominać ciasto niż chleb – niemniej jednak można go posmarować masłem i zjeść Można go też dać dziecku jako drugie śniadanie do szkoły albo zabrać ze sobą, by zjeść poza domem. To jeden z moich ulubionych chlebów bananowych ze względu na bardzo ciekawe połączenie słodyczy i goryczki
PaleoSMAKKolejna propozycja na danie z dynią w roli głównej. Tym razem zapraszam na pyszną zupę z dyni na mleku! Bardzo kremowa, o delikatnym dyniowym smaku i blado żółtym kolorze, z pysznymi domowymi zacierkami. Zrobienie zacierek jest bardzo łatwe, ale trochę mozolne. Zatem jeśli macie w domu małych pomocników, poproście ich o pomoc – na pewno chętnie(...)przypadku puree wystarczy ok. 5 minut. Dynię wraz z bułką miksujemy na gładką masę. Dolewamy gorące mleko. Chwilkę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą lub cukrem (ja dałam jedno i drugie z przewagą cukru dla uzyskania lekko słodkiego posmaku). Jeżeli zupa jest dla Was zbyt gęsta – można dolać jeszcze trochę mleka. Zacierki: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli
MyCookBook.plchoć z młoda chrupiącą marchewką będzie smakować wyśmienicie. Na jego pomysł wpadłam podczas jednej z dłuuugich rozmów z Olikiem (dzięki ;-)) - Olik pomysł również zaintrygował więc zrobiła danie to na drugi dzień - smakowało nie? " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bo mi bardzo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Potrawka
sierotka maRysia w kuchniwyjęciu posypujemy pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Danie jest tak syte, że wystarczy do niego sałatka. Tą porcją nakarmicie 4 dorosłe osoby. Danie można na drugi dzień odgrzać w piekarniku, pod folią aluminiową. Na zimno też smacznie. SKŁADNIKI 4 większe piersi z kurczaka (około 1-1,2kg mięsa) ¼ szklanki startego parmezanu lub twardego
Karo in the Kitchensię zacznie gotować mleko wlać rozmieszany budyń mieszać aż powstanie gęsta masa 3. - Na wyłożone ciasto wsypać maliny i jeżyny Na owoce wlać gorący budyń Rozwałkować drugą część ciasta dać na budyń piec ok 40 - 45 minut 180 stopni - Zimne ciasto posypać obficie cukrem pudrem
W królestwie smaków BeatyJadło się znakomicie i żałowało, że już koniec. Paszko wziął danie dnia, ryż z warzywnym curry z dipem ostrym z chilli i drugim z kawałkami cytryn. Danie było przeciętnie, a o ile warzywa w curry były dość smaczne, o tyle było ich mało, a sosy nie rekompensowały smaku. Ostry całkiem
Bananowe Polepodpiekamy przez 20 minut. Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dorzucamy do naczynia z kurczakiem podsmażone ziemniaki i całość pieczemy drugie 20 minut. Danie podajemy z wspomnianymi pomidorami, bądź inną ulubioną sałatką. Ponieważ ilość przypraw podana jest na nieco większą porcję mięsa, mieszankę przechowywać możemy w zamkniętym słoiczku i wykorzystać
Kuchenna Kontrrewolucyaspokój i ciepłe chwile spędzone w gronie najbliższych. Bo tak naprawdę nie liczy się to co znajdziemy na stole czy pod choinką. Ważne jest to, co potrafimy dać od siebie drugiemu człowiekowi - miłość, przyjaźń oraz szacunek. Niech ten świąteczny czas będzie okazją do otwarcia się na drugiego człowieka - a cała reszta - szczęście, spełnienie i pomyślność - przyjdą
My simple kitchenSezonowe warzywa dają duże pole do popisu jeśli chodzi o smażenie placków. Jakichkolwiek warzyw byśmy nie użyli - zawsze wyjdzie pysznie. Drugą zaletą takiego dania jest ich wielowymiarowość. Można je podać solo lub z dowolnymi dodatkami - sosem czosnkowym, gulaszem czy pieczarkami :) Tym razem głównym składnikiem moich placków stały się same słoneczne warzywa - marchewka, dynia i ziemniaki :) Składniki
My simple kitchenjeszcze płynnego smalcu, zmieniłam od razu plany i powstały trzy z, a jedna bez). Składniki: - 500g oleju kokosowego (u mnie rafinowany, bez zapachu) - 2 duże cebule (można dać jedną czerwoną, drugą zwykłą) - 4 duże ząbki czosnku - 3-4 łyżeczki dobrego, aromatycznego majeranku - słodka papryka wędzona (po ok.1/3 łyżeczki na miseczkę) - sól himalajska lub morska - ok.8 łyżeczek płatków gryczanych (imitują
Smaczne Zdrowetylko z Bożym Narodzeniem. To prosta zupa z suszonych grzybów - praktycznie bez innych składników. Po pierwsze, żeby nie zaburzały doskonałego smaku leśnych grzybów, a po drugie - to pierwsze danie na naszym rodzinnym stole - zostaje jeszcze 11 do zjedzenia
Milion SmakówPomysł ma zdrową, pożywną i pyszną sałatkę, która znajdzie zastosowanie zarówno jako lekkie danie obiadowe, wzmacniające drugie śniadanie czy też pełnowartościowa kolacja. Potrawa dzięki swej uniwersalności może być dowolnie modyfikowana w zależności od naszych upodobań. W mojej wersji kasza jaglana idealnie pasuje do pomidorów z mozzarellą i jarmużem, a dopełnieniem jest tu dodatek fasolki
Milion Smakówwww.tocokocham.com/ Paweł http://kuchniaslonia.blogspot.com/ Kasia http://kuchareczkagaduleczka.blogspot.com/ Anna http://www.abitetoeat.pl/ Walentyn http://www.twardyszparag.pl/ Magda http://kulinarnapiniata.pl/ Ewelina http://anyzkowo.blogspot.com/ Kasia Bartoń urzekła jury swoimi daniami i zajęła drugie miejsce.Jeszcze raz gratuluję. Zwycięzcy pierwszego i drugiego półfinału BlogerChef'a czyli Michał "Paszczak" http://www.paszczakgotuje.pl/ i ja. Nie sądziłam,że na konkursie kulinarnym poznam tak fantastyczne osoby.Pewnie
Wielki apetytnieco wyschła - w ten sposób kółeczka które wycinamy nie będą się do siebie przyklejać. Jeśli po 10 minutach masa cukrowa jest dalej mocno wilgotna z jednej lub drugiej strony, trzeba dać jej jeszcze trochę czasu na wyschnięcie. Wycinamy kółeczka słomką po kilka lub kilkanaście naraz. Masa będzie zostawać wewnątrz słomki w postaci małego wałeczka. Rolujemy go lekko w palcach
Ciastkozercybardzo rozwodni całą masę), kto lubi doprawia sobie pieprzem, można też dodać łyżkę oleju ale nie jest to konieczne. Zamiast rzodkiewek można użyć szczypiorku, można też oczywiście dać jedno i drugie :) Zachęcam do spróbowania, choć może ciężko uwierzyć w "twarożek" z ryżu, tylko pamiętajcie - kilka godzin w lodówce, w tym czasie dzieje się magia ;) Smacznego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE