drożdżówki - 4205 przepisów (strona:142/281)

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 196

Pyszna ,mięciutka drożdżówka z rabarbarem i kruszonką.Można ją w zasadzie zrobić z różnymi owocami,lub bez owoców z samą kruszonką-to już od was zależy,ale rabarbar w ogródku już pięknie wyrósł więc nie mogłam się powstrzymać.....Polecam i zapraszam po przepis

Swojskie jedzonko
Drożdżowe cynamonki 128

Drożdżowe cynamonki to przepyszna drożdżówka którą możemy kroić lub rwać :). Smakuje wyśmienicie, w mig znika ze stołu :). U mnie polana prostym lukrem jogurtowym skradła serca domowników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 gram maki pszennej 45 gram świeżych drożdży 50 gram cukru + 1 łyżeczka 60 gram masła 1 jajko 250 ml ciepłego mleka szczypta soli Pozostałe składniki: 2 czubate

Blog kulinarny S9.PL
Drożdżówki z serem 238

mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 50 g masła 40 g drożdży + 1 łyżeczka cukru + 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mleka 2 jajka 100 g … Czytaj dalej Drożdżówki z serem

czarrna od kuchni
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką 174

magia. Z drożdżami nigdy mi nie było po drodze, bo trzeba do nich czasu, cierpliwości i ciepła. Zupełnie jak do dzieci!). Ile można czekać? A, sorry, kiedyś piekłam owsiane drożdżówki ze śliwkami , ale to było parę lat temu i z drożdży instant, bez specjalnego czekania i wyrabiania. Jednak człowiek z czasem nabiera dystansu, znajduje czas na wszystko. To czemu

Dietolog
Pleciony drożdżowy kołacz z serem 216

Zaplatać na przemian, dociskając zaplecione paseczki do spodu, aby brzeg kołacza przypominał zapleciony warkocz (patrz na zdjęcie). Na środek kołacza wykładamy masę serową. Brzegi smarujemy pozostałym jajkiem. Drożdżówkę pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy 146

Jeśli jest za gęsty dodajemy jeszcze parę kropli soku z cytryny lub wody, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. Rzadki lukier będzie bardziej przeźroczysty doskonały do pączków lub drożdżówek. Gęstszy lukier nadaje się do dekoracji prostych ciasteczek. Nutrition Serving: 0 g | Carbohydrates: 0 g | Białko: 0 g | Fat: 0 g | Tłuszcze nasycone: 0 g | Tłuszcze wielonienasycone: 0 g | Tłuszcze

SmartBake.pl
Lemon curd, czyli krem cytrynowy :) 114

uwielbiają smarować nim gofry i naleśniki ( to ich ulubione śniadanie) :). Razem z kremem śmietanowym świetnie komponują się jako wypełnienie tortu. Ja uwielbiam stosować Lemon Curd jako różnego rodzaju wypełnienie: drożdżówek , bez, bezików . Niedawno robiłam pączki z ubitym lemon curdem… pyszne, mąż zabrał je do pracy. Wszyscy byli zachwyceni Największą zaletą tego kremu jest to, że zawiera bardzo dużą ilość

SmartBake.pl
Rogaliki z czekoladą 182

dwoma jajkami lub jajkiem plus żółtkiem są równie pyszne, bo takie również już robiłam. Po prostu jeżeli z jakiegoś powodu zostały Wam żółtka, to do wypieków drożdżowych (rogali, drożdżówek, babek) nadają się idealnie. Dzięki nim Wasze drożdżowe wypieki będą dłużej świeże i miękkie. Zdjęcia z przygotowywania rogali. Wszystkie 3 kawałki ciasta rozwałkowujemy na placki i kroimy na 4 części. Każdy

Passions hobbies life
Szarlotka z chleba i resztek pieczywa 178

miodem, syropem klonowym lub z agawy, albo podać z lodami i bitą śmietaną. To co? Do dzieła! Składniki: 8-10 kromek chleba pszennego. Można wykorzystać też kawałki suchych bułek, drożdżówek, chałek itp. 3 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżki miodu 2 łyżki masła – plus łyżeczka do smarowania formy do pieczenia 2 jabłka Cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon Przygotowanie: Krok

Niedzielny kucharz
Ślimaki drożdżowe z budyniem 153

Kolejny prosty przepis na pyszne drożdżówki – idealne dla dzieci lubiących budyń. Sama je uwielbiam i zachęcam Was do wypróbowania przepisu Składniki: – 400g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 240ml ciepłego mleka – 1 łyżka drożdży instant – 1,5 łyżki cukru – 50g masła – szczypta soli Dodatkowo: – 4 żółtka – 5 łyżek cukru – 4 łyżki

Smaki Armine
Drożdżówki z jagodami i twarogiem 156

nadzienie i zawijamy, formując bułeczkę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wykładamy bułeczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy aby jeszcze trochę wyrosły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Drożdżówki pieczemy ok. 30 minut

Kucharzyca
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z OWOCAMI, BEZĄ I KRUSZONKĄ 202

jakość sera, osobiście preferuję 2 marki, nigdy mnie dotychczas nie zawiodły, to: Juliko i Mój ulubiony. Za inne nie gwarantuję. Sama nacięłam się ostatnio z serem, jak przygotowywałam drożdżówki (kupiłam go tylko dlatego, że w/w nie było akurat dostępnych w sklepie) i nigdy więcej tego błędu nie popełnię, ser był mega rzadki, dodatkowo wydzielała się z niego serwatka... cóż ktoś

Smaczne Zdrowe
Kołaczyki z serem - drożdżówki z serem 160

Kołaczyki z serem czyli okrągłe drożdżówki z serem według przepisu z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku. Ciasto : 300 g mąki pszennej (u mnie tortowej), 4 żółtka, 40 g cukru, 6 g drożdży suchych (20 g drożdży świeżych), 130 ml letniego mleka, 1 łyżeczka soli, 60 g masła, skórka otarta z cytryny, ser : 300 g sera białego tłustego

królestwo garów
DROŻDŻE (świeże, suszone, instant) 163

świeże jak i drożdże suszone w proszku. Jedne i drugie spełniają swoje zadania. Oba rodzaje można stosować do wszystkich rodzajów ciast zarówno tych serwowanych na słodko (chałek, bułek, rogalików, drożdżówek) jak i na słono (np. pizzy, ciabatty, chleba, precli) i wielu wielu innych. Jednak doświadczeni, profesjonalni cukiernicy zalecają użycie drożdży świeżych - zapewniają one ciastu lepszy bardziej intensywny aromat. Ja osobiście

Ciastka - domowe słodkości