drozdzowka - 3896 przepisów (strona:99/260)

Kruszonka 91

mąk i dodatków. Tak na prawdę używamy mąkę jaką akurat mamy pod ręką. Do ciast biszkoptowych lepiej jest użyć lżejszą mąkę czyli o niższym typie (mąka tortowa). A do drożdżówki używamy mąkę wrocławską. (nie jest to sztywna reguła). Można stosować też różne kombinacje mąk.  Moim ulubionym połączeniem jest wymieszanie pół na pół maki pszennej i kokosowej.  Można również

SmartBake.pl
Krucho-drożdżowe rożki z pomarańczowym twarożkiem 84

cukru pudru nadzienie: opakowanie półtłustego twarożku (ok. 220 g) kopiasta łyżka konfitury pomarańczowej (użyłam pomarańczowej z bzem) skórka starta z całej pomarańczy dodatkowo: 2-3 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek cukier puder do posypania Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy. Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto

Mienta blog
Drożdżówki z serem 120

kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Poszczególne kawałki kładziemy z odstępem ok. 1 - 2 cm od siebie. 6. Powtarzamy operację z pozostałymi częściami ciasta.  7. Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem.  8. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min.  9. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrem ( sok z połówki cytryny gotujemy i dodajemy cukier puder).  Smacznego

Kuchnia smaków
20 SPOSÓB NA SPĘDZANIE CZASU W DOMU W CZASIE KWARANTANNY + WSPÓLNIE PIECZEMY BUŁECZKI ZWIERZĄTKA 88

przeze mnie. To ciasto drożdżowe jest ciastem idealnym – kto raz go spróbuje, ten z całą pewnością włoży je na stałe do swojego menu. Idealnie nadaje się do wypiekania drożdżówek, bułeczek, strucli, chałek czy też np. pasztecików na słono. Cudownie się formuje, a po upieczeniu jest niesamowicie puszyste i delikatne! Polecam! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże

Ostra na Słodko
Ślimaki cynamonowe z powidłami 85

Zrobić drożdżówki z cynamonem czy z powidłami? – nie mogłam się zdecydować, więc powstały ślimaki cynamonowe z powidłami. Dodałam do nadzienia jeszcze kakao i taka kompozycja doskonale się sprawdziła. Ciasto drożdżowe jest delikatne i miękkie, pozostaje świeże i jest naprawdę łatwe. Składniki na około 16 ślimaków: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego

Słodki sentyment
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą (Girelle al cioccolato) 129

być co ś  smaczniejszego ni ż  domowe, w ł asnor ę cznie upieczone drożdżówki i ich ma ś lany zapach roznoszący si ę  po ca ł ym mieszkaniu? Czekoladowe, m i ę kkie, puszyste, d ł ugo zachowujące świeżość, wprost idealne na weekendowe  ś niadanie.  Polecam Wam również mój wcześniejszy przepis na  drożdżowe ślimaczki

La grande e la piccola cuoca
Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 103

Rolowane ciasto, czyli pomysł na szybkie drożdżówki z makowym nadzieniem. Metoda jest prosta, wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy, formujemy prostokąt, wykładamy nadzienie, zwijamy, jak roladę, kroimy i pieczemy. Po przekrojeniu rolady w rolkach farsz mamy zarówno na wierzchu, jak i na spodzie. Niby to nie przeszkadza, ale łapki możemy polepić. Jest na to sposób, przed ułożeniem pokrojonych ślimaków, część spodnią

Tajemnice Smaku
Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami 81

Domowe drożdżówki na kefirze są pyszne, mięciutkie i puszyste. Zamiast kefiru do ciasta możemy dodać zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu. Bywa, że nie wszyscy przepadają za nadzieniem z  sera i jabłek, wówczas część bułek możemy wypełnić ulubionym dżemem. Składniki na 9 bułeczek CIASTO* 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 1 jajko 60 g miodu 200 ml kefiru

Tajemnice Smaku
WANILIOWE MINI BUŁECZKI Z MASCARPONE – NA SŁODKO! 214

pomysłów zarówno na dodatki do niego, jak i na sposób zwijania. I pomyśleć, że kiedyś uciekałam od ciasta drożdżowego! Dziś przygotowałam dla Was mini bułeczki, takie mini drożdżówki z nadzieniem serowym – na słodko oczywiście! Z dodatkiem prawdziwej wanilii! Bułeczki są niesamowicie puszyste i delikatne. Idealnie smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno! Są świetnym pomysłem na słodką przekąskę

Ostra na Słodko
Ślimaki cynamonowe z powidłami 95

Zrobić drożdżówki z cynamonem czy z powidłami? – nie mogłam się zdecydować, więc powstały ślimaki cynamonowe z powidłami. Dodałam do nadzienia jeszcze kakao i taka kompozycja doskonale się sprawdziła. Ciasto drożdżowe jest delikatne i miękkie, pozostaje świeże i jest naprawdę łatwe. Składniki na około 16 ślimaków: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego

Słodki sentyment
DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI 116

Puszyste, maślane drożdżówki wypełnione malinami. Z cytrynowym lukrem i prażonymi płatkami migdałów. Najlepsze jeszcze ciepłe, dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. SKŁADNIKI  350 g mąki pszennej 50 g cukru 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 100 ml letniego mleka 3 jajka 150 g miękkiego masła 120 g malin lub pokrojonych truskawek LUKIER 1/2 szklanki cukru pudru

cool and minty
Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi 149

borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Drożdżowe

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania