drozdzowka - 3896 przepisów (strona:107/260)

Drożdżówki z serem 190

smakowite zdjęcie … a o przepisie kompletnie zapomniałam! Pora nadrobić zaległości! Mięciutkie …. puszyste … delikatne … z dużą ilością sera – któż z nas nie lubi takich drożdżówek ?! Za czasów szkolnych zajadałam takie codziennie na przerwach! By dodać im bardziej ” wykwintnego ” charakteru obsypałam je lekko podprażonymi płatkami migdałów i oblałam duuuużą ilością sosu toffi! Raz na jakiś

Ostra na Słodko
Drożdżówki z serem i kruszonką 177

niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już , to staram się z niego stworzyć wypieki , które zachwycą podniebienia domowników i przyjaciół. Tak było i tym razem! Takie drożdżówki wypełnione po brzegi słodkim białym serem są świetnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy i szkoły! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 500 g * drożdże świeże – 30 g * mleko

Ostra na Słodko
ROLADA DROŻDŻOWA Z JABŁKAMI 192

dużo częściej będzie gościło w mojej kuchni – bo warto! Ostatnio zrobiłam rewelacyjną drożdżową roladę z jabłkami. Mięciutka , puszysta , łatwa i tania …. Jest świetną alternatywą dla cukiernianych drożdżówek ! SKŁADNIKI : ROZCZYN : * drożdże – 20 g * cukier – 15 g * mąka pszenna – 25 g * mleko – 80 ml CIASTO : * mąka pszenna – 0k. 170 g * cukier – 20 g * sól

Ostra na Słodko
Islandzkie bułeczki z marcepanem. 212

Kolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki ze sklepu trzeciego dnia są niejadalne, nam ze względu na ilość trzeciego dnia ostały się jeszcze dwa zawijaski i były pyszne, choć nie tak puszyste jak świeżo po upieczeniu. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki

Z butelką mleczka w tle
Domowe Jagodzianki 197

Jagodzianki - jedne z popularniejszych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim.  Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier. Rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku. Domowe Jagodzianki - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka

Słodka Strona
Strucla z powidłami 181

duecie z kubkiem mleka lub, jak kto woli, kawy smakuje obłędnie. Muszę przyznać, że ostatnio bardzo polubiłam przygotowywanie różnych wypieków z ciasta drożdżowego. Często eksperymentuję nie tylko ze słodkimi drożdżówkami, ale też pieczywem. Lubię obserwować jak wyrasta i uwielbiam zapach piekącego się w piekarniku drożdżowego ciasta rozchodzący się po całym domu. Składniki: 375 g mąki pszennej 1 jajko

Smakowity Blog Kulinarny
Jabłuszka w ślimaczkach 111

dobra koleżanka zgodziła się mnie przygarnąć), i pomyślałam, że tak głupio iść z pustymi rękami. A że w domu jabłek mamy pod dostatkiem, postanowiłam je wykorzystać. Wczoraj wieczorem upiekłam drożdżówki z nadzieniem jabłkowym bazując na  tym przepisie . Z wytrawnych przekształciłam bułeczki w słodkie i muszę powiedzieć, że idea była jak najbardziej słuszna. Mięciutkie jabłuszka wspaniale wkomponowały się w drożdżowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe ślimaczki z budyniem 293

piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 12 - 15 minut, aż do zarumienienia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi około 15 drożdżówek. Można użyć budyniów o dowolnym smaku, a z dodatku rodzynek całkowicie zrezygnować. Można użyć budyniów z cukrem, lub bez, przy czym w tym drugim przypadku należy dodać ilość cukru wskazaną

Gospodyni Miejska
Czekoladowy wieniec drożdżowy podejście drugie. 169

wieczora wniknął jak kamfora więc musicie mnie zrozumieć, no musiałam zrobić następny. Zresztą zróbcie go sami w domu to przekonacie się jak bardzo są smaczne. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, drożdżówki własnego wyrobu itp. nie ma pyszniejszego ciasta według mnie, no może sernik mógłby powalczyć o pierwsze miejsce. Uwielbiam zapas drożdżowego gdy roznosi się po domu, nic tylko kubek mleka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowe ślimaki z jagodami 151

wykorzystać  nowe owoce. No co ja poradzę, że bardzo je lubię?  No ale trudno jak ma dostać uczulenia na borówki to trzeba się poświęcić. Składniki na 10 drożdżówek: 500 g mąki  2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szklanka mleka 300 g borówek Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka.  Przelewamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 274

odstawiłam do wyrośnięcia i modliłam się, żeby nie było klapy. O dziwo efekt był nie tylko zadowalający, ale zachwycający! :) Potem musiałam się upewnić, że to nie był przypadek, że drożdżówki wyjdą za każdym razem tak samo dobre, i że mogę je Wam z czystym sumieniem polecić. Zabierałam się do tego bardzo długo. Pierwsze wrażenia po tych ślimaczkach były tak dobre

Ratunku obiad
Drożdżowe ślimaczki z budyniem 382

deseru, jak i drugiego śniadania czy przekąski w ciągu dnia. Kto z nas, będąc nieraz na mieście lub w podróży, nie posilał się kupioną w cukierni czy na dworcu drożdżówką? Dziś postanowiłam przygotować takie bułeczki w domu - nie wymagają one zbyt wielu składników, wystarczy przepis na ciasto drożdżowe i dodatki, a ponieważ bardzo lubię smakołyki z budyniem, pokusiłam się

Smakołyki Bereniki
Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym. 71

Drożdżówka jest dobra na wszystko :) Przynajmniej dla mnie.  Nie ważne czy na słodko, czy na słono. Uwielbiam ciasto drożdżowe robić  i uwielbiam jeść.  Dziś mam dla Was przepis na słodko.  Słodkie ciasto drożdżowe, posmarowałam kremem czekoladowym zawinęłam,  upiekłam i mogłam zachwycać się jego smakiem.  Do kawy, herbaty, lub mleka idealne.  Składniki

Agusiowe smakołyki
Piekarnia Żywioły otwiera się dla mieszkańców Ursynowa 58

zimno. Od 7:00 do 20:00 w tygodniu i do 15:00 w soboty w sprzedaży oprócz świeżo wypieczonego pieczywa dostępne będą, m.in. słone i słodkie przekąski (drożdżówki, muffiny, croissanty, donuty), kanapki na ciepło i zimno (np. z halloumi i konfiturą cebulową czy z cukinią, camembertem i pesto genovese), zapiekanki (np. z pomidorem malinowym i bazylią

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania