drożdżowe - 16813 przepisów (strona:69/1121)

ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOŚLIWKĄ! 195

DROŻDŻOWE BUŁECZKI zawijane z czekośliwką. Dzisiaj mam dla Was zawijańce drożdżowe, lubię właśnie wiosną lub latem rozpieszczać dzieciaki i mojego Lubego, przygotowując takie domowe bułeczki drożdżowe. Lubią je wszyscy, a jeszcze ciepłe smakują najlepiej pod słońcem. Idealne do kawki czy na śniadanie. Bułeczki można nadziewać np. powidłami śliwkowymi, nutellą czy tak, jak ja tzw. czekosliwką mamy roboty. Bułeczki są bardzo(...)aromatyczne i proste w wykonaniu. Zachęcam Was do przygotowania! PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ZAWIJAŃCE Z CZEKOŚLIWKĄ  (autorski przepis nie kopiuj moich treści bez zgody autora!) - 500 g mąki pszennej luksusowej - 400 g mąki pszennej tortowej - 5 jaj rozmiar M - 200 g margaryny/masła - niepełna szklanka cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 paczki drożdży instant - pełna szklanka mleka + 1 jajko

SMYKWKUCHNI
Racuchy drożdżowe z kardamonem 181

Dzisiaj nabrałam ochoty na racuchy drożdżowe z kardamonem. Smażę je na maśle, a potem obtaczam w cukrze. Racuchy drożdżowe jemy z twarożkiem i owocami na śniadanie lub na kolację. Bardzo je lubię, choć ostatnio rzadko sobie pozwalam na takie dobrocie. Przepis na racuchy drożdżowe to przepis lekko zmodyfikowany. Chciałam aby placki były mniej słodkie ale wciąż puszyste i smaczne. Dodałam(...)odrobinę mąki grahamki i mojego ulubionego kardamonu. Doszłam do wniosku jedząc racuchy, że wolę kardamon od cynamonu. Pewnie mi się znowu odmieni jak upiekę kolejne cynamonki . Racuchy drożdżowe Składniki: na 16 racuchów 250 g pszennej mąki 100 g mąki grahamki 3 łyżki trzcinowego cukru ¼ łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 50 ml wody 200 ml jogurtu 1 jajko masło

codojedzenia
Drożdżowy wieniec z serem i kruszonką 147

Duży kawałek puszystego, pachnącego ciasta drożdżowego, ciepłe kakao i dobra książka to przepis na idealny, leniwy poranek lub relaksujący wieczór pod ciepłym kocem. Niezależnie, czy wybierzecie pierwszą, czy drugą opcję, przyda Wam się moja sprawdzona receptura, dzięki której upieczecie najlepszą na świecie drożdżówkę ze słodkim serem i kruszonką. W końcu jesień to nie tylko plucha, szaruga i tęsknota za latem(...)lecz najlepszy czas na sprawianie sobie małych przyjemności. Jeżeli lubicie drożdżowe wypieki zapraszam również po przepis na cudowne CYNAMONOWE PRECLE DROŻDŻOWE Składniki (1 wieniec): Ciasto (składniki w temperaturze pokojowej): 2 szklanki (280 g) mąki 2/5 szklanki (100 ml) ciepłego mleka 1/4 szklanki (50 g) cukru z wanilią 1/4 kostki (50 g) masła 1 jajko 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży

Fitsweet.me
Drożdżowe bułeczki z nadzieniem owocowym 171

Ciasto drożdżowe to tak naprawdę tylko drożdże, mąka, cukier i masło oraz trochę cierpliwości. Ciasto drożdżowe daje mnóstwo pola do popisu, możemy dodawać dowolne nadzienie, tworzyć ciekawe kształty. jedyną wadą tego ciasta jest jednak czas oczekiwania. Mimo tego jednak zachęcam do zrobienia przepysznych drożdżowych bułeczek z nadzieniem owocowym. Drożdżowe bułeczki z nadzieniem owocowym w moim przypadku są podawane jako drugie(...)śniadanie lub bardziej sycąca przekąska w ciągu dnia. Drożdżowe bułeczki z nadzieniem owocowym można oczywiście upiec dzień wcześniej. Długo zachowują świeżość oraz są miłym wspomnieniem smaku lata. Składniki: ciasto 400 mąki 200 ml mleka 100 g masła 50 g cukru 25 g świeżych drożdży 1 białko cukier puder do dekoracji nadzienie 250 g dżemu lub 200 g świeżych owoców

Ciasta z tradycjami
Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem 211

Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, ale makowiec być musi. Pachnący skórką pomarańczową i migdałami wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój. Moją ulubioną i najchętniej pieczoną wersją jest makowiec zawijany w formie drożdżowej rolady. Zwykle piekę go z niebieskiego maku z dodatkiem mnóstwa bakalii. W tym roku postanowiłem zrobić go z białym makiem i oprócz cynamonu przyprawiłem również kardamonem. Był to strzał w dziesiątkę(...)powstał najlepszy makowiec pod słońcem. Bardziej delikatny i jeszcze smaczniejszy niż tradycyjny. Jeszcze dodam, że sekretem do najlepszej drożdżowej rolady jest duża ilość masła w cieście. Zachowuje ono wtedy dłużej świeżość i jest delikatniejsze. Gorąco polecam na tegoroczne Święta. * SKŁADNIKI na 3 duże rolady z makiem Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka 150 g masła 50 g świezych

Food Square
GWIAZDA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO! 257

GWIAZDA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO Zgodnie z obietnicą mam dla Was kolejny hicior na Święta. Gwiazda z ciasta drożdżowego z nadzieniem z maku i masła orzechowego. U Nas to zawsze "must to do" każdej zimy. Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego rozchodzący się po domu, zawsze go poznasz, już go czuć na klatce, ku mękom sąsiadów. Gwiazda drożdżowa jest o tyle fajna(...)dowolność, najważniejsze jest ciasto, a dodatki wybierz takie, jak lubisz najbardziej. Ja połączyłam masę makową z masłem z orzechów laskowych i przyprawą piernikową, to jest petarda! PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ: CIASTO: -500g mąki pszennej tortowej - 2 jajka wiejskie - 1/2 margaryny (lub 120 g masła) - 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru z wanilią

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką 290

Dziś zapraszam Was na wspaniałe drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką . Idealne na każde przyjęcie, w szczególności na zbliżającego się sylwestra. Przygotowanie takich bułeczek nie jest trudne i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Oczywiście, jeśli nie liczyć pieczenia czy oczekiwania na wyrośnięcie ciasta drożdżowego Ale w tym czasie można zająć się innymi sprawami Bułeczki są pyszne, nadziane wspaniałą szynką(...)Henryka Kani sprawią że każdy zechce sięgnąć po kolejną Spróbujcie i Wy. Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką Składniki: Na ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g rozpuszczonego masła (u mnie lekko ciepłe) 1/2 szklanki ciepłego mleka 8 g drożdży instant 1 łyżeczka cukru szczypta soli i czarny mielony pieprz Nadzienie: 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 2 ząbki

Słodkie okruszki
GRZEBYKI DROŻDŻOWE Z SEREM I DYNIĄ 204

Uwielbiam ciasto drożdżowe, zarówno na słodko, jak i wytrawnie...ale nie tylko lubię je jeść, lecz także robić - może nawet bardziej robić niż jeść 😉 Dawniej bałam się ciasta drożdżowego, może dlatego, że u mnie w domu rzadko się go robiło i trwało przekonanie, że jest trudne i kapryśne. Ale to nie prawda! Ciasto drożdżowe nie jest trudne, trzeba tylko spełnić(...)też termometru. Najlepszym tłuszczem jest masło - rozpuszczone i schłodzone. I ostatni warunek to poświęcić mu czas i dać trochę ciepła, a takie ciasto na pewno się odwdzięczy 😉 Wyrabianie ciasta drożdżowego to dla mnie najlepsza czynność, można się przy okazji zrelaksować - ciasto wyrabiam powoli przez około 10 min., aż ciasto zrobi się gładkie, elastyczne i ciepłe w dotyku.  Jak już

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI (mrożonymi) i kokosową kruszonką 306

Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje jesienią i zimą, już sam zapach pieczonego ciasta sprawia, że jesteśmy głodni. Ciasto to najlepiej zrobić ze świeżych owoców, jednak również wyrośnie i będzie pyszne, jeśli użyjemy owoców mrożonych. Na wierzchu oczywiście nie może zabraknąć kruszonki! W przepisie użyłam mąki orkiszowej, jednak możesz ją zamienić na pszenną. Zapraszam //   Składniki – ciasto: 3, 5 szklanki mąki

Via Gusto
Parówki w cieście drożdżowym 214

Pomysł na ciepłą kolację lub przekąskę na słono idealną na domówkę lub drugie śniadanie - parówki faszerowane żółtym serem i pieczarkami "ukryte" w cieście drożdżowym udekorowanym ziarnami sezamu, słonecznika oraz siemieniem lnianym. Wbrew pozorom poniższe parówki w cieście drożdżowym są łatwe i proste do przygotowania 😋 Zachęcam do pieczenia! Składniki na 10-12 sztuk: ciasto drożdżowe 2,5 szklanki mąki pszennej(...)startego, żółtego sera sól, pieprz odrobina oleju do dekoracji 1 jajko 2 łyżki sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe : składniki na ciasto wymieszać ze sobą i za pomocą robota kuchennego lub dłoni wyrobić gładką, elastyczną masę. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia masy

Ugotować
Drożdżowy wieniec z serem i kruszonką 116

Duży kawałek puszystego, pachnącego ciasta drożdżowego, ciepłe kakao i dobra książka to przepis na idealny, leniwy poranek lub relaksujący wieczór pod ciepłym kocem. Niezależnie, czy wybierzecie pierwszą, czy drugą opcję, przyda Wam się moja sprawdzona receptura, dzięki której upieczecie najlepszą na świecie drożdżówkę ze słodkim serem i kruszonką. W końcu jesień to nie tylko plucha, szaruga i tęsknota za latem(...)lecz najlepszy czas na sprawianie sobie małych przyjemności. Jeżeli lubicie drożdżowe wypieki zapraszam również po przepis na cudowne CYNAMONOWE PRECLE DROŻDŻOWE Składniki (1 wieniec): Ciasto (składniki w temperaturze pokojowej): 2 szklanki (280 g) mąki 2/5 szklanki (100 ml) ciepłego mleka 1/4 szklanki (50 g) cukru z wanilią 1/4 kostki (50 g) masła 1 jajko 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży

Fitsweet.me
DROŻDŻOWE PALUCHY Z SEREM 148

każdym bądź razie jestem pełna zapału i coraz bardziej oswajam się ze swoim nowym nabytkiem, Za oknem pogoda iście jesienna więc wypieków będzie u mnie nie mało. Zaczynam od drożdżowych paluchów z serem, na które Was serdecznie zapraszam Drożdżowe paluchy z serem Ciasto drożdżowe 300 g mąki 150 ml mleka 2 żółtka 22 g świeżych drożdży 30 g cukru(...)białkiem i pieczemy w 175 st przez 15-20 minut do zrumienienia. Upieczone i ostudzone drożdżówki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem z cukru pudru i soku pomarańczowego. Artykuł DROŻDŻOWE PALUCHY Z SEREM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto z borówkami i białą czekoladą! 174

Ciasto z borówkami i białą czekoladą!  Ostatnio dużo piekę ciast drożdżowych, lubię zapach pieczonego ciasta w domu. Powoduje, że wytwarza się miła i relaksacyjna atmosfera, wracam myślami do domu rodzinnego i zawsze, ale to zawsze poprawia mi się humor. Drożdżowe ciasto piekłam już wiele, wiele razy. Ale muszę Wam powiedzieć i to z nieskrywanym zaskoczeniem, że ciasto z wypiekacza(...)zrobiłam (było to ciasto z porzeczkami), więc upiekłam drugie ciasto tym razem z borówkami. I ciasto z wypiekacza, jest bardziej wilgotne, myślę, że można je porównać do wypieku ciasta drożdżowego z piekarnika parowego. Jeśli tylko macie możliwość pieczenia ciasta drożdżowego właśnie w wypiekaczku dla chleba to polecam Wam ten sposób. Ja używam wypiekacza marki Panasonic i bardzo go Wam polecam

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami 164

rożdżówki kojarzą mi się z latem. Głównie chyba przez wysyp tylu świeżych owoców, które wręcz aż się proszą, aby otulić je domowym ciastem drożdżowym. Uwielbiam cały proces ich przygotowywania: od zrywania owoców prosto z krzaczka (tym razem ogołociłem krzaki porzeczki), przez zagniatanie ciasta, aż po formowanie tych zakręconych ślimaczków (jakoś ta forma mnie najbardziej urzeka). Ach i ten czas oczekiwania(...)kiedy w całym domu czuć zapach pieczonego ciasta. Czy coś wspanialej pachnie? Myślę, że nie... W tym przepisie na ciasto drożdżowe wykorzystałem aż 5 żółtek. Stało się to w sumie przez przypadek, bo zostały mi po pieczeniu bezy, więc chciałem je spożytkować. Ale był to strzał w dziesiątkę, bo drożdżówki wyszły delikatne, jak nigdy dotąd, a ciasto było nadal wspaniale

Food Square
Najlepsze Ciasto Drożdżowe z Rabarbarem - Przepis na Drożdżowe z Rabarbarem 270

Witam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto drożdżowe jest proste do przygotowania ponieważ nie wymaga wyrabiana, tylko wystarczy dokładnie wymieszać składniki ciasta w misce. Ciasto jest wyjątkowo puszyste, delikatne i smaczne także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta drożdżowego będziemy potrzebować: Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm 400 g mąki pszennej(...)połowy cytryny około 400 g rabarbaru na kruszonkę: 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształ 2 łyżki masła - dobrze schłodzonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Drożdżowe z rabarbarem Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką

Uwaga Babcia Gotuje