drożdżowe - 16813 przepisów (strona:635/1121)

Pizza na grubym spodzie 205

Przed włożeniem do piekarnika Pizza na grubym spodzie, na zaczynie drożdżowym 5 godzinnym. Ciasto z dodatkiem mąki z semoliny (10%). Polecam do upieczenia. Jeśli nie macie mąki z semoliny zastąpcie ją zwykłą mąką pszenną. Zaczyn:  100 g mąki pszennej typ 450 100 g wody o temperaturze pokojowej 1 g drożdży prasowanych Mąkę, drożdże i wodę dokładnie wymieszać łyżką

Przepisy na domowy ser i chleb
Domowa pizza – najlepsza pizza 284

wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde). Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około 30-45 minut. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej

Słodkie okruszki
Ciasto śniadaniowe na maślance – buttermilk biscuit 193

może to być naczynie żaroodporne o wielkości mniej więcej 21 x 14 cm). Mąkę zmiksować z cukrem, maślanką i proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste i klejące, podobne do drożdżowego. Wyrobione ciasto przełożyć do naczynia z masłem – masło oczywiście wypłynie nieco na wierzch. Wystarczy nieco je wyrównać. Teraz nacinamy je ostrym nożem do dołu – na 3 części wzdłuż

Pociąg Do Kuchni
nietłuste pączki z piekarnika 153

środka :) Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn, który wyrośnie w 15 min. Do mąki dodajemy jajka, cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy,jak również roztopione masło... wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-60 minut... jak ciasto wyrośnie, to zabieramy się do lepienia :) Odrywamy po małym kawałku ciasta, "kulkujemy", rozpłaszczamy

chleba naszego
Pączek 256

Opis: Pączek to wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków. Składniki: 1 jajko 2 żółtka 275 g mąki 35 g masła 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłego

Ciastka i ciasta
PĄCZKI DROŻDŻOWE Z MĄKI ORKISZOWEJ 203

PĄCZKI DROŻDŻOWE Z MĄKI ORKISZOWEJ  AL'A DONATY 🍩 Z racji Tłustego Czwartku nie mogłoby zabraknąć na moim blogu przepisu na pączki :) Oczywiście w zdrowszej wersji ale równie pyszne i szybkoznikające!  SKŁADNIKI: 200 ml lekko ciepłego mleka 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych 300 g mąki orkiszowej białej 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Marcepanowa kuchnia
PĄCZKI 163

odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, żółtka, spirytus i wyrośnięte drożdże oraz pozostałe 125 ml mleka. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, lub ręcznie. Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy roztopione masło. Zagniatamy lub miksujemy do całkowitego połączenia składników w gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Oprószonymi mąką rękoma

cool and minty
Churros 226

mnóstwo. Sprawdź różne i znajdź swój idealny. :) Ja mam póki co jeden, ale na pewno będę jeszcze testować inne. Jeśli szukasz innego smacznego przepisu na Tłusty Czwartek, sprawdź też drożdżowe racuchy serowe  lub placuszki orzechowe .  Składniki na 3-4 pełne talerze: 150 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (można też dać pół na pół

Anioszek w kuchni
Puszyste pączki 428

masę.  Do misy z ubitymi jajami przesiać pozostałą mąkę, wlać zaczyn, resztę mleka, olej i alkohol i wyrobić elastyczne ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez około 10 minut). Wyrobione ciasto umieścić w misce (ja pozostawiam w misie od miksera), przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny

Gospodyni Miejska
Bardzo pomarańczowe pączki z serowym nadzieniem 181

dziewczynach i dla nich. A że wyszło ich sporo i są NAPRAWDĘ SMACZNE, to załapiemy się na  pączkowo-pomarańczową wyżerkę. Składniki na ok. 55 szt. mini pączków: ZACZYN DROŻDŻOWY: 7 g drożdży w proszku 1 łyżka cukru trzcinowego 1/4 szklanka ciepłej wody Do szklanki z ciepłą wodą wsypać drożdże, cukier i dokładnie wymieszać, aż składniki się rozpuszczą. CIASTO

gutfut
Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami 230

dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, solą i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko, żółtka i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy  wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki. Ciasto powinno

Moniki Smakołyki
bułki "gyros" 181

pół łyżeczki: chili, cynamonu, mięty, rozmarynu. Moim zdaniem to dobra przyprawa. Mięso po przyprawieniu wstawiamy do lodówki na minimum 3 h i potem smażymy na patelni. Przygotowujemy ciasto drożdżowe takie jak na bułki kliknij tutaj Jak mięso się wystudzi, to dzielimy ciasto na porcje, wałkujemy i zawijamy do środka nasz gyros. Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie rozmarynem

chleba naszego
Pączki z miodem 195

Drożdże rozrabiamy z lekko podgrzaną śmietaną i odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z masłem i miodem. Do utartych żółtek dodajemy mąkę oraz pracujący zaczyn drożdżowy i wódkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsca do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą  rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wycinamy szklanką

Bon appetit mon amie
Pączki na jogurcie 189

drożdże zaczęły pracować.W tym czasie mąkę przesiać do misy z miksera dodać sól, jogurt naturalny, rozpuszczone letnie masło, spirytus i żółtka rozmieszane z resztą cukru. Wlać rozczyn drożdżowy i miksować około 12-15 minut aż będzie gładkie i jednolite ciasto. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę

Ala piecze i gotuje
tanie pączki (bez jajek i masła) 174

posypać wiórkami.  *inspiracja- blog  Anety   Przy przygotowaniu tych pączków posłużyłam się moim nowym czajnikiem MPM. Świetnie sprawdza się w kuchni, zwłaszcza jako pomocnik przy zarabianiu drożdżowego.  Czajnik ma regulację temperatury, więc nastawiamy i grzeje tylko na tyle, ile potrzebujemy. Ma też funkcję podtrzymywania temperatury, która bardzo mi się przydaje. Na ciekłokrystalicznym ekranie podczas gotowania wody widzimy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia