Bardzo często kupuję drożdżowe bagietki z masłem czosnkowym, ale ostatnio postanowiłam sama zrobić takie bagietki. Składniki: 20 g drożdży 1 szklanki letniego mleka 2 łyżka roztopionego masła 500 g mąki 2 łyżka suszonej bazylii 2 łyżka suszonego oregano Masło czosnkowe: 50 g masła 3 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży
Delusional TrineWielkanoc mazurkami i babami stoi. Dlatego chcieliśmy zaprezentować przepis na dużo zdrowszą drożdżową babkę, którą można jeść bez obawy o linię :) W naszej wersji zostały dodane rodzynki, ale jeśli chcemy nieco słodszą wersję możemy bez obaw dodać np. daktyle. SKŁADNIKI: 40 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/2 laski wanilii 100 g oleju kokosowego 100 g cukru trzcinowego
Kuchnia od dwojgapowrotnej drodze do domu, w głowie szukałam odpowiedniego przepisu który ukazałby piękno foremki .... to nie było łatwe.... M lubi baby.... jak to zazwyczaj u mężczyzn bywa... M lubi drożdżowe baby. Takie pięknie wyrośnięte i puszyste.... :) Moja jedyna córka nie lubi ciast zapychających, ale lubi ciasto czekoladowe... I zaświtał mi pomysł. Pamiętam jak babcia mojej koleżanki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwierzch. Nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta(1.30 minut) Można równie dobrze ciasto wyrobić ręką, lub mikserem z hakiem do mieszania ciast drożdżowych. Jeśli używacie drożdży świeżych najpierw zrobić zaczyn. Jak ciasto podwoi objętość wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmonitorowania ani szczepów bakterii, ani środowiska, wiec nie zdziw się i nie zniechęcaj, jeśli któregoś razu nie uda ci się wychodować zakwasu. Podobnie jak istnieją dwa rodzaje prefermentowanych zaczynów drożdżowych- luźnych i płynnych (typu polish), czy bardziej sztywnych i zwartych (jak biga), tak samo zakwasy mogą być płynne i sztywniejsze. Jedne i drugie powodują wyrastanie ciasta. Płynne zakwasy świetnie się
Piekarz-Kucharz-Garkotłukusmażeniem, ale osobiście robię to po smażeniu. Używam do tego szprycy z cienką długą tylką. Moja znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy. Używam drożdży instant, które należy tylko zmieszać z mąką. Z podanych składników zagnieść dość luźne ciasto. Masło dodałam na samym końcu. Najwygodniej w maszynie do chleba
Piekarz-Kucharz-Garkotłukusmażeniem, ale osobiście robię to po smażeniu. Używam do tego szprycy z cienką długą tylką. Moja znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy. Używam drożdży instant, które tylko mieszam z mąką. Z podanych składników zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące. Tłuszcz dodałam na samym końcu. Najwygodniej w maszynie do chleba
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwaniliowej 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli. Wszystko dokładnie wymieszać, szczelnie zawinąć miskę folią i wstawić do lodówki na noc (12 do 20 godzin). Rano wyjąć ciasto drożdzowe z lodówki. Rozgrzać dobrze gofrownicę i upiec. Powinny być złote. Smacznego
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkażdą rodzinną uroczystość. " Wypieki Siostry Marii" to 288 stronicowa książka składająca się z dwóch rozdziałów i dziewięciu podrozdziałów: I. Przepisy podstawowe II. Ciasta i ciasteczka: - Ciasta drożdżowe, - Ciasta ucierane, - Ciasta kruche, - Ciasta biszkoptowe, - Babki, - Serniki, - Pierniki i pierniczki, - Ciasteczka, - Torty. Książka " Wypieki Siostry Marii" jest adresowana dla każdej przeciętnej gospodyni domowej. Przepisy na ciasta i ciasteczka
Tradycyjna kuchnia KasiMąż zyskał pizzę ;) Nic skomplikowanego, proste składniki, do przygotowania w pół godziny, a ile radości na twarzy tego jedynego... Bezcenne hihi ;) Stwierdził nawet, że bardziej mu smakuje jak drożdżowa, tradycyjna pizza... No chyba, że wyjdzie na baaaardzo cienkim cieście, to wtedy by się zastanowił, która lepsza. Zapytacie pewnie, czy nie zjadłam nic a nic... ? No zjadłam tyci tyci
Kuchnia w czekoladziejednak zdecydowanie zasługuje pyszny sos, z jakim je podaję. Polecam zaserwować danie z dużą ilością świeżych, soczystych pomidorów i ogórków małosolnych. Śniadanie-ideał. Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego lub drożdżowego 10 parówek (u mnie z serem) jajko Parówki zawijać w płaty ciasta i kroić na kawałki. Posmarować roztrzepanym jajkiem, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
Słodkie inspiracjemaślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam o kilka łyżek wiórków kokosowych. Miałyśmy z Mamą wyżerkę na 2 dni :-) Składniki
Słodkie inspiracjeminut aby napęczniały. Do dużej miski wsypać mąkę razową i drożdże. Wlewamy przygotowaną wcześniej miksturę. Dodać sól i miksować ok. 4 minut mikserem z końcówką do ciast drożdżowych. Dosypać mąkę owsianą i zagnieść (ręcznie) chleb (około 10 minut). Dodać śliwki i zagnieść jeszcze raz ciasto. Po tym czasie przełożyć chleb do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić
Słodkie inspiracjedrożdżówki z korzennym akcentem, ale niewielka ilość czasu nie pozwoliła mi na dłuższe przebywanie w kuchni. W takiej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jaak tylko zrobienie jednego, większego, drożdżowego chlebka z cynamonowym zakrętasem ;) No, co tu dużo mówić - pycha! Koniecznie do powtórzenia. Składniki Ciasto 2 łyżeczki suchych drożdży 235 ml ciepłego mleka 80 ml ciepłej wody 2 czubate łyżki
Słodkie inspiracjeWitajcie :) Przychodzę do Was z kolejnym przepisem :). Tym razem jest to farsz z pieczarek, który możecie użyć do pizzy, do pierogów, do naleśników, do pasztecików drożdżowych i wiele innych pomysłów :). A więc nie przedłużając, zapraszam :) Składniki: 0,5kg pieczarek 1-2 cebule (w zależności ile lubicie, czy dużo czy mało ) oliwa 1 płaska mała łyżeczka soli 1/3 łyżeczki czarnego
Gotuj z Mąką