drożdżowe - 16813 przepisów (strona:630/1121)

Bułeczki czosnkowe 186

Bardzo często kupuję drożdżowe bagietki z masłem czosnkowym, ale ostatnio postanowiłam sama zrobić takie bagietki.  Składniki: 20 g drożdży 1 szklanki letniego mleka 2 łyżka roztopionego masła 500 g mąki 2 łyżka suszonej bazylii 2 łyżka suszonego oregano Masło czosnkowe: 50 g masła 3 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży

Delusional Trine
Zdrowa wielkanocna baba 190

Wielkanoc mazurkami i babami stoi. Dlatego chcieliśmy zaprezentować przepis na dużo zdrowszą drożdżową babkę, którą można jeść bez obawy o linię :) W naszej wersji zostały dodane rodzynki, ale jeśli chcemy nieco słodszą wersję możemy bez obaw dodać np. daktyle. SKŁADNIKI: 40 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/2 laski wanilii 100 g oleju kokosowego 100 g cukru trzcinowego

Kuchnia od dwojga
A z babką czekoladową było tak..... 149

powrotnej drodze do domu, w głowie szukałam odpowiedniego przepisu który ukazałby piękno foremki .... to nie było łatwe.... M lubi baby.... jak to zazwyczaj u mężczyzn bywa... M lubi drożdżowe baby. Takie pięknie wyrośnięte i puszyste.... :) Moja jedyna córka nie lubi ciast zapychających, ale lubi ciasto czekoladowe... I zaświtał mi pomysł. Pamiętam jak babcia mojej koleżanki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mini pizza na specjalne zamówienie 200

wierzch. Nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta(1.30 minut) Można równie dobrze ciasto wyrobić ręką, lub mikserem z hakiem do mieszania ciast drożdżowych. Jeśli używacie drożdży świeżych najpierw zrobić zaczyn. Jak ciasto podwoi objętość wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dzikie drożdże. Pieczemy chleb część 3 268

monitorowania ani szczepów bakterii, ani środowiska, wiec nie zdziw się i nie zniechęcaj, jeśli któregoś razu nie uda ci się wychodować zakwasu. Podobnie jak istnieją dwa rodzaje prefermentowanych zaczynów drożdżowych- luźnych i płynnych (typu polish), czy bardziej sztywnych i zwartych (jak biga), tak samo zakwasy mogą być płynne i sztywniejsze. Jedne i drugie powodują wyrastanie ciasta. Płynne zakwasy świetnie się

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pączki Ćwierczakiewiczowej 205

usmażeniem, ale osobiście robię to po smażeniu. Używam do tego szprycy z cienką długą tylką.  Moja znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy.  Używam drożdży instant, które należy tylko zmieszać z mąką. Z podanych składników zagnieść dość luźne ciasto.  Masło dodałam na samym końcu.  Najwygodniej  w maszynie do chleba

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pączki najlepsze. 226

usmażeniem, ale osobiście robię to po smażeniu. Używam do tego szprycy z cienką długą tylką.  Moja znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy.  Używam drożdży instant, które tylko mieszam z mąką. Z podanych składników zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące. Tłuszcz  dodałam na samym końcu.  Najwygodniej  w maszynie do chleba

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Gofry pełnoziarniste- idealne na śniadanie 203

waniliowej 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli.  Wszystko dokładnie wymieszać, szczelnie zawinąć miskę folią i wstawić do lodówki na noc (12 do 20 godzin). Rano wyjąć ciasto drożdzowe z lodówki. Rozgrzać dobrze gofrownicę i upiec. Powinny być złote. Smacznego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Recenzja książki "Wypieki Siostry Marii" 209

każdą rodzinną uroczystość.  " Wypieki Siostry Marii" to 288 stronicowa książka składająca się z dwóch rozdziałów i dziewięciu  podrozdziałów: I. Przepisy podstawowe II. Ciasta i ciasteczka: - Ciasta drożdżowe, - Ciasta ucierane, - Ciasta kruche, - Ciasta biszkoptowe, - Babki, - Serniki, - Pierniki i pierniczki, - Ciasteczka, - Torty. Książka " Wypieki Siostry Marii" jest adresowana dla każdej przeciętnej gospodyni domowej. Przepisy na ciasta i ciasteczka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pizza na cieście francuskim 333

Mąż zyskał pizzę ;) Nic skomplikowanego, proste składniki, do przygotowania w pół godziny, a ile radości na twarzy tego jedynego... Bezcenne hihi ;) Stwierdził nawet, że bardziej mu smakuje jak drożdżowa, tradycyjna pizza... No chyba, że wyjdzie na baaaardzo cienkim cieście, to wtedy by się zastanowił, która lepsza.  Zapytacie pewnie, czy nie zjadłam nic a nic... ? No zjadłam tyci tyci

Kuchnia w czekoladzie
Śniadanie na sobotę #31 181

jednak zdecydowanie zasługuje pyszny sos, z jakim je podaję. Polecam zaserwować danie z dużą ilością świeżych, soczystych pomidorów i ogórków małosolnych. Śniadanie-ideał. Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego lub drożdżowego 10 parówek (u mnie z serem) jajko Parówki zawijać w płaty ciasta i kroić na kawałki. Posmarować roztrzepanym jajkiem, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym

Słodkie inspiracje
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 181

maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam o kilka łyżek wiórków kokosowych. Miałyśmy z Mamą wyżerkę na 2 dni :-) Składniki

Słodkie inspiracje
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem 133

minut aby napęczniały. Do dużej miski wsypać mąkę razową i drożdże. Wlewamy przygotowaną wcześniej miksturę. Dodać sól i miksować ok. 4 minut mikserem z końcówką do ciast drożdżowych. Dosypać mąkę owsianą i zagnieść (ręcznie) chleb (około 10 minut). Dodać śliwki i zagnieść jeszcze raz ciasto. Po tym czasie przełożyć chleb do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić

Słodkie inspiracje
Cynamonowy wirujący chlebek 178

drożdżówki z korzennym akcentem, ale niewielka ilość czasu nie pozwoliła mi na dłuższe przebywanie w kuchni. W takiej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jaak tylko zrobienie jednego, większego, drożdżowego chlebka z cynamonowym zakrętasem ;) No, co tu dużo mówić - pycha! Koniecznie do powtórzenia. Składniki Ciasto 2 łyżeczki suchych drożdży 235 ml ciepłego mleka 80 ml ciepłej wody 2 czubate łyżki

Słodkie inspiracje
Przepis na pieczarki np. do pizzy, bułek drożdżowych, do naleśników itd 259

Witajcie :) Przychodzę do Was z kolejnym przepisem :).  Tym razem jest to farsz z pieczarek, który możecie użyć do pizzy, do pierogów, do naleśników, do pasztecików drożdżowych i wiele innych pomysłów :). A więc nie przedłużając, zapraszam :) Składniki: 0,5kg pieczarek 1-2 cebule (w zależności ile lubicie, czy dużo czy mało ) oliwa 1 płaska mała łyżeczka soli 1/3 łyżeczki czarnego

Gotuj z Mąką

Proponowane wyszukiwania