drożdżowe - 16813 przepisów (strona:619/1121)

Makowiec na cieście ucieranym czyli poWeekendowe Łakocie odc.162 151

wałeczkami z ciasta na wierzchu... z racji tego, że jest druga połowa listopada i do Świąt  został właściwie tylko miesiąc upiekłam sobie makowiec ale nie w formie strucli drożdżowej tylko na cieście rodem z babcinej szarlotki.  Pysznie, łatwo, przyjemnie i awaryjnie, bo ciasto samo w sobie jest bez problemowe. Spróbujcie jeśli lubicie mak tak jak ja!   Makowiec

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szafranowa brioszka czyli zapachniało świętami 138

Dzisiaj upiekłam szafranową brioszkę i mówię Wam poczułam święta! Jak co roku zawsze w okolicy świąt pojawiają się u mnie szafranowe wypieki. Szafranowa brioszka jest jednym

codojedzenia
Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami 146

Wystarczy jedynie nakłuć folię w kilku miejsca et voila! Ciasto nie traci na swych właściwościach, nadal jest miękkie, a po upieczeniu delikatne i chrupiące. Z użyciem ciasta drożdżowego na pizzę, przygotowanego na mące pełnoziarnistej, zrobiłam dzisiaj przepyszne i proste pierożki. Wypełniłam je różyczkami brokuła i cebulą. Podałam z  ostrym sosem pomidorowym z parmezanem. Pyszności! Pieczone pierożki

Moja smaczna kuchnia
Kaszotto z brokułami i "Lokatorka" 155

najbardziej smakuje zaraz po ugotowaniu, ale jest też dobrym daniem do odgrzania następnego dnia np. w pracy. Nie wyobrażam sobie kaszotta bez sera. Weganom jego smak mogą rekompensować płatki drożdżowe. Składniki : 200 ml kaszy bulgur bulion warzywny (przepis niżej) ok. 100 g selera korzeniowego cebula pół brokuła chili olej do smażenia (3 łyżki) ser długo dojrzewający (np. parmezan, grana padano

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogaliki z nadzieniem orzechowym 206

wspomniałam przy okazji poprzedniego posta, królują ostatnio u nas rogaliki (choć przedwczoraj, po upieczeniu pierwszych pierniczków, zapewne ustąpią im miejsca). Jest to dokładnie ten sam przepis na rogaliki krucho-drożdżowe tylko z innym nadzieniem. Jeśli miałabym wybrać, które z nich mi najbardziej przypadły do gustu (marmolada, nutella, orzechy), to zdecydowanie moim faworytem są te orzechowe. Na prawdę godne polecenia :) Składniki

My simple kitchen
ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 190

Rewelacyjnie! Ciasto nie jest za słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady przygotowuje się dużo łatwiej i szybciej od tych tradycyjnych -drożdżowych. Idealna propozycja na nadchodzące święta 🎄 i nie tylko... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki orzechowej Radix-Bis 200 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru

Kuchnia MagdaLeny
Mini bułeczki pachnące cynamonem i kardamonem, na 4 ręce czyli Mały Łakomczuch w Kuchni powraca 188

ostatnio niestety rzadziej, przygotowuje jedzenie z dziećmi. W ubiegłą sobotę Małżon był w pracy a ja z Córcią, dla ukojenia nerwów po wcześniejszej kłótni, upiekłyśmy mini bułeczki.  Lekkie, drożdżowe, z nutką cynamonu i kardamonu. Na dodatek wykorzystałyśmy nową foremkę, no i było co włożyć do śniadaniowego pudełka w poniedziałek! Po przepis na Mini bułeczki pachnące cynamonem i kardamonem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki na parze, czyli pampuchy 167

lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól, jajko i rozpuszczone masło. Całość wyrabiamy  około 6 minut mikserem - końcówkami z hakami, do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tym razem na około 1 godzinę. Ciasto powinno potroić objętość. Po tym czasie ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat

Smak mojego domu
Mini babki majonezowe udekorowane kremem serowo-czekoladowym 305

Babka to polskie ciasto, które nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Tradycyjna babka wielkanocna to wypiek przygotowany na bazie ciasta drożdżowego, który w swoim składzie zawiera rodzynki. Dzisiaj zapraszam Was do upieczenia unowocześnionych mini babek, których głównym składnikiem jest dodatek majonezu. Dzięki niemu mini babki są puszyste i lekko wilgotne. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe babki majonezowe świetnie smakują

Ugotować
Razowe bułki ze słonecznikiem 203

czasie do wyrośniętych drożdży dodać mąkę razową, resztę mąki pszennej, sól, kakao, jogurt naturalny oraz resztę wody i cukru. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania elastycznego ciasta, dodając pod koniec olej oraz słonecznik. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Uformować z ciasta kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką

Nastoletnie Wypiekanie
Ulubiona puszysta drożdżówka 175

Jeremi, czwarty mój syn z kolei, ze wszystkich ciast jakie kiedykolwiek upiekłam lubi tylko dwa.  Czekoladowe babeczki i nade wszystko drożdżowe.  Koniecznie z kruszonką i absolutnie bez dodatków.  Nie do zaakceptowania są  żadne aromaty, otarta skórka z cytryny , czy pomarańczy. Powinna być tylko wanilia.  Przedstawiam Wam więc ulubione ciasto Jeremka.  Przepis jest na dwie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rogale Marcina 171

razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać

Ukojenie Podniebienia
Drożdżowe ciasto dyniowe na ostro 173

nowych doznań smakowych się nie  skosztuje.   #OlejKonwenanse    #OlejWielkopolski   www.olejkonwenanse.pl Składniki: 500 g pieczonej dyni piżmowej, 150 g pestek z dyni, 500 g mąki do drożdżowych wypieków typ. 550, 40 g świeżych drożdży, 200 ml ciepłej wody, 1 duża płaska łyżka soli (do smaku), 1 płaska łyżeczka cukru, świeżo mielone papryczki chili do smaku, 2 łyżki

Moniki Smakołyki
Pizza z nuggetsami na grubym cebulowym cieście 161

olej rzepakowy Wielkopolski do podsmażenia składników 3-4 większe pieczarki passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Dodatkowo: żółty ser Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i drobno pokrojoną czerwoną cebulkę (do ciasta używamy połowy cebuli, resztę dodajemy do farszu). Całość zalewamy ciepłą wodą. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, dodajemy

Słodkie okruszki
Bułeczki drożdżowe z parówkami i serem 143

Małe, zgrabne bułeczki drożdżowe z parówkami i żółtym serem to bardzo fajna przekąska lub pomysł na kolację. Taka domowa wersja hot-dogów, nam dorosłym bardzo smakowały, a i dzieciaki na pewno będą zadowolone z takiego posiłku :) Składniki na ok. 12 szt.: ok. 150-170 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki cukru ok. 300 g mąki 1/2 łyżeczki

Simply Food