drożdżowe - 16813 przepisów (strona:620/1121)

Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą 138

Zawsze lubiłam zapach lawendy, dlatego w tym roku często eksperymentuję z jej…smakiem! Dodaję ją do deserów, moich serników, często używam lawendowego miodu, a ostatnio

Raj dla Podniebienia
Cynamonowiec zawijany – kuchnia podkarpacka 188

Cynamonowiec zawijany - kuchnia podkarpacka Drożdżowe ciasta to niemal symbol domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Podkarpackie gospodynie od pokoleń pieką je z okazji świąt, ale i przy niedzieli. Najprostszą wersją drożdżówek są te, pieczone na blaszce bez żadnych dodatków. W wersji na bogato piecze się drożdżówki warstwowe z makiem czy orzechami. A gdzieś po środku są przepyszne drożdżówki zawijane. W całej

Trzeci talerz
Bułki do burgerów 172

Maślane drożdżowe bułeczki do domowych burgerów, puszyste i pięknie pachnące. Zapewniam, że te sklepowe nie dorównują im pod każdym względem. Mogą być posypane sezamem lub innymi ziarnami. Polecam je również na śniadanie jako baza do smacznych kanapek. Składniki na 12 sztuk: 500 g mąki pszennej 7g suszonych drożdży 2 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli szklanka mleka 50 g miękkiego masła

wyzwania kuchenne
Bułki z serem żóltym + konkurs 173

podgrzać, by była ciepła, ale nie gorąca. Do wyrośniętego rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki (mąkę, sól, ciepłą śmietankę) i dobrze wszystko wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby lekko podsypując mąką. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest gładkie i elastyczne. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 60-90 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki maślane na mleku z proszku 203

mojprzepisna.pl | Bułeczki maślane na mleku z proszku Bułeczki na życzenie mojej rodziny. Drożdżowe, puchate, maślane – pyszne ponoć. Zapraszam po przepis. Składniki na 9 dużych bułeczek: 250 g mąki pszennej 120 g wody przegotowanej 12 g drożdży 3 łyżki mleka z proszku 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 45 g masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie

moj przepis na
DROŻDŻOWE RACUSZKI JAK U BABCI 141

najlepiej dla mnie gotuje moja Babcia. To mój autorytet smakowy. To ona nauczyła mnie podstaw kuchni, to pod jej okiem powstawały pierwsze ciasta, biszkopty. To u Babci najlepiej smakowały drożdżowe proste do przygotowania racuszki. Zjadane na ciepło, posypane dużą ilością cukru pudru smakują do dziś. A moi synowie wręcz je uwielbiają.  Składniki: 3 szklanki mąki Reszelskiej pszennej  MŁYNOMAG

Z Majeczką w kuchni
Domowa pita z czarnuszką 153

pieczoną kaczką i  świeżymi  warzywami.  Efekt przerósł moje oczekiwania.  Nawet najmłodszej bardzo smakowało.   Upieczecie pity szybciej niż Wam się wydaje, bo to proste ciasto drożdżowe.  Polecam spróbować ! Przepis na cztery całkiem spore pity 250 g mąki pszennej(najlepiej chlebowej) plus ekstra do podsypywania 5 g soli 7 g suchych drożdży instant 15 g nasion

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kluski na parze ze śliwkami 157

miejsce na około 15-20 minut. Do większej miski przesiewamy resztę mąki. Dodajemy sól oraz resztę cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość mąki lub wlać niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy w dłoniach placuszek, pozostawiając ciasto

Smaki Na Talerzu
Domowa bulionetka warzywna - wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw 189

włos na głowie dęba staje. Utwardzone tłuszcze roślinne, substancje wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu, inozynian disodowy, guanylan disodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe), spore ilości soli, skrobia, aromaty, ekstrakt drożdżowy, cukier, regulatory kwasowości (najczęściej kwas cytrynowy) barwniki (karmel amoniakalny). Naprawdę to chcemy jeść?  Niestety bardzo często to właśnie stanowi podstawę smakową zup i sosów. Najsmutniejsze jest to, ze wielu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Vermont Sourdough i bułki, czyli bajeczne pieczywo na zakwasie 185

Ostatnio niestety zużycie chleba w naszej rodzince wzrosło,  nie ma co się dziwić, dzieci też rosną :)  Zazwyczaj wypiekam chleby zakwasowe ale z dodatkiem drożdży, bułeczki głównie drożdżowe. W ubiegłym tygodniu zmotywowana posiadaniem (w końcu!!!) koszyczka do wyrastania chleba postanowiłam upiec chleb na samym zakwasie.  Ciasta po wyrośnięciu było na tyle dużo, że upiekłam z niego i chleb

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowe racuszki z bananem i serkiem wiejskim 164

Wiem, że tak jak ja lubicie racuszki, placuszki i wszelkiego rodzaju naleśniki. W tej zakładce znajdziecie już mnóstwo smakowitych przepisów na te słodkości, a od dziś również i drożdżowe racuchy z bananem i serkiem wiejskim. Banan i serek dodajemy do ciasta w postaci zblendowanej, więc nie znajdujemy w racuszkach kawałków owoców i sera. Kochani wypróbujcie! Składniki: (na ok. 10 sztuk

Nastoletnie Wypiekanie
Rogale topione w wodzie 166

Rogale drożdżowe zatapiane w wodzie. W smaku rewelacja, łatwe do przygotowania. Przepis jest stary, znany i wypróbowany. Zawsze się udają i szybko znikają. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie skorzystać z przepisu i upiec. Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA. Podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki  (na około 45 rogalików

O kuchni z uczuciem
Temperatura i czas pieczenia ciast 222

rodzaju piekarnika. Rodzaj ciasta Grzanie góra/dół Termoobieg Czas pieczenia Babka 180°C 160°C 45-60 minut Biszkopt 180°C 160°C 45-50 minut Ciasto drożdżowe 180°C 160°C 40-50 minut Ciasto francuskie 200-220°C 180-200°C 15-40 minut Ciasto półfrancuskie 200-220°C 180-200°C 15-40 minut Ciasto ptysiowe

AleTorcik
Puszyste smażone pierogi na jogurcie z pieczarkami 218

wersje na słodko z makiem, serem i marmoladą. Zobaczymy co dobrego lub nie z tego wyniknie Ostatnio w jednej cukierni trafiłam na pierogi żydowskie. Zaskakujące smakiem. Było to ciasto drożdżowe, jak na pączki, wypełnione nadzieniem z ziemniaków, cebuli i sera – takie ruskie nadzienie. Całość usmażona. Niby dziwne zestawienie, a w smaku rewelacja Na pewno również zrobię takie pierogi

Mieszam w Garnku
Drożdżowe z konfiturą malinową 149

Lubimy drożdżowe, najbardziej chyba z kruszonką i z sezonowymi owocami. Dzisiaj dla odmiany zawijaniec z konfiturą malinową. Składniki na dużą tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto: - 5 dag świeżych drożdży - 5 szklanek mąki pszenej - 8 jaj + 1 żółtko do posmarowania wierzchu ciasta - wanilia - 1/2 kostki roztopionej margaryny - 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - szczypta soli Dodatkowo: - 1 słoik dżem

Apetyczna babeczka