Chleb ten pieczony był w listopadowej piekarni w 2015r. Pyszny, kolorowy i bardzo smaczny. To chleb na zaczynie drożdżowym, który kilkanaście godzin fermentuje, dzięki czemu jego smak jest wyjątkowy. Chleb jest z dodatkiem samego soku z marchwi bez dodatku wody. W wykonaniu bardzo prosty i tak naprawdę nie zmieniałam w przepisie prawie nic. Zamiast rodzynek dodałam tylko suszoną żurawinę
Leśny ZakątekMój hit to sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe jagodzianki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do dzisiejszych babeczek, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju
CiastkozercyPokazałam ostatnio te drożdżówki krok po kroku na instastory i zrobił taką furorę, że postanowiłam je wrzucić również tutaj na bloga! Niesamowicie delikatne i puszyste ciasto
Ostra na Słodkosię je jak najlepiej wykorzystać. Jeśli też tak macie, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na pyszny sernik z jagodami na czekoladowym spodzie, pierogi z jagodami , drożdżowe z jagodami , proste babeczki czy domowe jagodzianki . Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki 1 szklanka zmielonych płatków owsianych 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła (150 g) + 500 g jagód
Ciastkozercykażdy racuszek i smażymy z obu stron na złoty kolor *** *** Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SERNICZKI Z PATELNI PRZEPIS TUTAJ RACUSZKI NA JOGURCIE PRZEPIS TUTAJ DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE
Blog z ApetytemNa blogu są już jedne jagodzianki - pełnoziarniste , ale mi się tym razem zachciało takich mięciutkich z chrupiącą kruszonką, a że kilka dni wcześniej Mąż zebrał
Cynamonowe szczęścieDawno nie było parówek w cieście drożdżowym. 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 50 g drożdży 5 łyżek oleju 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka [ 1 jajko do ciasta +1 do posmarowania] parówki Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść
Moje domowe kucharzenieŚwieże drożdże pokruszyć, dodać do nich łyżkę cukru, mąki i mleko. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia się zaczynu. Mąkę, cukier, sól, jajko, żółtka, kakao wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić. Dolać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić do momentu aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Zostawić w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie
Kuchnia w oparachMini pizza z gyrosem to idealny pomysł na wyśmienite przekąski podczas tegorocznego mundialu. Pizzerinki drożdżowe z mięsem w przyprawie gyros, warzywami i dwoma rodzajami sera zachwycą zresztą nie tylko zagorzałych kibiców. Są idealne również na imprezę czy piknik. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Do przygotowania ciasta można wykorzystać również świeże drożdże, wtedy najpierw trzeba zrobić zaczyn
e-PrzepisyKulinarnecukier. Powoli dolewamy do nich wodę i mieszamy ciasto (po chińsku – mieszamy pałeczkami, w naszych warunkach wystarczy drewniana łyżka). Po wymieszaniu składników zagniatamy i wyrabiamy z nich elastyczne drożdżowe ciasto przez około 7-8 minut. Powinno być gładkie i sprężyste. Jeśli lepi się do rąk – dodajcie odrobinę mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę wody. Gotowe ciasto przykrywamy w misce wilgotną
Karo in the KitchenKiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką. Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri na koło łódkę, kopertę czy kwadrat. Poznajcie mój przepis na grillowane chaczapuri. CHLEBKI 500 g mąki
Kuchnia w oparachDrożdżowe pampuchy są bardziej znane w wersji na słodko. Tym razem proponuję pampuchy ze szpinakiem, nadziewane pieczarkami. Można podać z gulaszem mięsnym, ze śmietaną, jogurtem, sosem czosnkowym, lub z masłem czosnkowym. 600 g mąki pszennej około 300 ml mleka 15 g drożdży świeżych 5 dag masła 1 jajko sól, pieprz szczypta cukru 200 g mrożonego szpinaku 400 g pieczarek
Praktyczna plniewielką ilość oleju i łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc placuszki. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu, na rumiany kolor *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: RACUSZKI NA JOGURCIE PRZEPIS TUTAJ DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE
Blog z ApetytemGrissini to rodzaj włoskiego pieczywa. Mają postać cienkich paluszków, a wyrabiane są z ciasta drożdżowego. Idealnie sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do sałatki z owocami. przygotowywane jest na słono. Podawane są wtedy z oliwą z oliwek lub hummusem. Ja zdecydowałam się jednak na przygotowaniem grissini na słodko . Dodałam odrobinę czekolady, daktyli oraz pestki słonecznika, sezamu i dyni. Dzięki
Kuchnia w oparachprzepyszne, meeega wilgotne a zarazem puszyste ciasto jogurtowe zauroczyło nas już kilka lat temu. Niezawodne, zawsze powraca w sezonie letnim (wówczas mamy największy wybór owoców). Lekko udające ciasto drożdżowe, choć drożdży w nim nie ma. Pięknie wyrasta dzięki połączeniu proszku do pieczenia z sodą, podobnie jak w muffinach, zresztą przygotowanie również jest podobne. Ostatnio z braku zwykłego jogurtu (miałam resztę
Smaczne Zdrowe