Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami Puszyste, niezwykle delikatne i przepyszne rogale drożdżowe nadziane śmietankowo-czekoladowym budyniem i truskawkami. Palce lizać! Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 2-3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 100g białej czekolady ok. 150g truskawek Lukier
Blog z Apetytemciastach, posypać obficie wiórkami kokosowymi. Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formach wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - placek drożdżowy z truskawkami jest pysznym ciastem do kawy, herbaty, mleka, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu i jest zdrowszy dla żołądka..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędrożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory
Kolorowa kuchnia ElkiHiszpanii, w regionie Katalonii, gdzie obecnie mieszkam nie brakuje oczywiście fiest, ognisk, pochodów i innych hulanek. W wieczór 23 czerwca nie może także zabraknąć tradycyjnego placka, tzw. coci. Pachnące drożdżowe ciasto udekorowane głównie karmelizowanymi owocami, cukrem i orzeszkami piniowymi, chociaż spotkać można wersje z wzorami z kremu tortowego lub kremu katalońskiego. Jeżeli uda mi się gdzieś w ten wieczór
Zielona KuchniaKolejny raz zapraszam na małą podróż kulinarną. Tym razem na Węgry. Langosz jest chrakterystyczną potrawą w tym kraju. Placek z drożdżowego ciasta smażony na glębokim tłuszczu podawany jest z kwaśną śmietaną i tartym żółtym serem. Odchodząc od tradycyjnej formy - szczerze polecam także spróbowanie z dodatkiem różnych sosów, masłem czosnkowym, śmietaną i cukrem czy szynką, boczkiem i podsmażoną cebulką. . Spotkałam się
Zielona KuchniaRacuchy z truskawkami, drożdżowe, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne! PRZEPIS NA RACUCHY Z TRUSKAWKAMI Składniki na racuchy z truskawkami: 2 szkl mąki 1 jajko 3 dag drożdży 1,5 szkl mleka 4 łyżki cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy truskawki olej kokosowy Jak zrobić racuchy z truskawkami: W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko
Dorota Smakujekolor nie był zbyt mocny.Mimo to chałki, bo upiekłam dwie mniejsze zjedzone były ze smakiem.Ja swoje ciasto robiłam w thermomiksie ,zajęło mi to kilka minut.Wcześniej czasem ciasto drożdżowe wyrabiałam w automacie do chleba ale teraz mam lepsze urządzenie i zajmuje mi to dosłownie kilka minut,do naczynia miksującego wlałam mleko, dodałam 20 g cukru, masło i drożdże, podgrzałam
Moje domowe kucharzeniePolecam dziś kolejny pyszny przepis sprzed lat, z PRLu na twarogowe kajzerki w wersji na słodko . To jest modyfikacja przepisu na Bułeczki drożdżowe z marmoladą . Takie kajzerki piekła moja mama . Są mięciutkie z pachnącą chrupiącą skórką , doskonałe z dżemem, czekoladą, miodem czy po prostu z masłem . Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. * * * Składniki
Kawa z mlekiemKolejny przepis z Waszej ulubionej rubryki: najbardziej znane ciasta niemieckie. Znane i lubiane oczywiście. Zapraszam na pyszne ciasto Użądlenie Pszczoły. Ten drożdżowy placek przełożony kremem już był na blogu. Jest jednak tak smaczny, że warto go powtórzyć. To tak jak z sernikiem. Przepisów jest wiele, a każda gospodyni ma swój ulubiony. Tradycyjny przepis na Użądlenie Pszczoły jest
dolcevitainmykitchenręką lub spiralami miksera utrzeć kruszonkę, posypać ciasto z truskawkami. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - idealne ciasto drożdżowe, idziesz spać a ciasto sobie pracuje, rano jest gotowe do pieczenia, najlepiej smakuje z owocami...SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmogą być pyszne jeśli sobie zrobicie sami. Grzyby mogą być świeże z lasu i mrożone lub pieczarki. Sos grzybowy szybki smakuje wybornie z tymi pierogami, polecam, gotujemy. Pierożki drożdżowe z grzybami, pyszne, na parze. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepokrywką, czy do woreczka by nie wyschły i nie stały się zbyt suche. Dla kogo: dla wybierających się na wycieczkę dla szukających pomysłu na wypełnienie śniadaniówki dla lubiących bułeczki drożdżowe Składniki: 300g mąki pszennej (u mnie pół na pół orkiszowa z pszenną) żółtko 150g jogurtu naturalnego 30ml mleka 20g miodu szczypta soli łyżeczka oleju 10g świeżych drożdży kasza kukurydziana
Mania Wypiekaniabazie szybkiego ciasta drożdżowego , bez wyrastania przygotowałam ostatnio bułeczki cynamonowe. Moje Dziecię uwielbia wszystko co z cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego szybkość przygotowania. Zalewamy wszystko bardzo ciepłym mlekiem z masłem, mieszamy i mamy gotowy półprodukt. Pozostaje tylko odpowiednie nadzianie i upieczenie i już możemy się delektować pysznymi bułeczkami. Z poniższych ilości wychodzi
Smaczne ZdroweRogaliki drożdżowe mogłaby jeść każdego dnia! Rogalik , kawa i jestem w siódmym niebie. Bardzo często je przygotowuje, jednak za każdym razem staram się aby nadzienie było inne. Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży ok 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru trzcinowego Skworcu
Radość kipiąca uśmiechem.wielbicieli drożdżowych wypieków - domowa chałka z maślaną kruszonką. Miękka, puszysta i idealna w smaku. Długo zachowuje swoją świeżość (3 dni). Najlepiej smakuje podana na ciepło. Zachęcam do pieczenia. Składniki na 1 dużą chałkę: 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (0.5 kg) 4 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 jajko 1/3 szklanki przegotowanej, letniej wody 3/5 szklanki mleka
Ugotować