drożdżowe - 16813 przepisów (strona:309/1121)

Makaron zapiekany z pomidorami, papryką i mozzarellą 123

papryki (ok. 75 g), - pół puszki pomidorów krojonych (ok. 200 g) (można użyć świeżych pomidorów), - ząbek czosnku, - pół mozzarelli (ok. 65 g), - garść rukoli (ok. 20 g), - przyprawy: płatki drożdżowe, papryka słodka, zioła prowansalskie, oregano, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Gotujemy makaron połowę czasu podanego na opakowaniu (ok. 4 min.). 2. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. 3. Dodajemy(...)cebuli pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kilka minut. 4. Dodajemy do papryki pomidory i ponownie dusimy kilka minut. 5. Doprawiamy sos wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, płatkami drożdżowymi, papryką słodką, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. 6. Łączymy makaron z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 7. Makaron posypujemy porwaną mozzarellą i oregano. 8. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pizza z frytkownicy beztłuszczowej 596

oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli a także dodatki: sos pomidorowy ser cebula gotowany kurczak pomidorki koktajlowe i to, na co macie ochotę! Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto drożdżowe.  Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy ze sobą mąkę i sól. Dodajemy rozczyn z drożdży i oliwę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które z łatwością będzie odklejało się

MamaOskarka
Rolada drożdżowa kakaowo-migdałowa 155

Składniki: (keksówka o wym. dna 32 cm. x 8,5 cm.) Ciasto drożdżowe 500 g. mąki pszennej 110 g. cukru + 1 łyżeczka 1 szkl. mleka 80 g. margaryny (najlepiej Palmy "z murzynkiem") 40 g. świeżych drożdży 2 jajka szczypta soli Nadzienie 2,5 łyżki mleka 3 łyżki ciemnego kakao 3,5 łyżki cukru trzcinowego niepełna łyżka olejku migdałowego Oraz mąka(...)wcześniej wyjęta z lodówki) i cukier. Mieszaj, aż margaryna i cukier się rozpuszczą. Gdy wszystko będzie letnie wbij do mleka jajka i roztrzep je widelcem. Do miski z zaczynem drożdżowym dodaj szczyptę soli, wlej letnie mleko z jajkami, margaryną i cukrem. Mieszaj wszystko łyżką drewnianą. Gdy składniki się już dobrze połączą, wyrabiaj ciasto za pomocą tej samej łyżki starając się

Delicious Place
LENIWA DROŻDŻÓWKA Z BORÓWKAMI 143

Ktoś nie lubi ciasta drożdżowego ? Ktoś nie robi, bo boi się, że i ta nie wyrośnie? Koniec z tymi obawami! Każdy, kto spróbował choć raz zrobić to leniwe – pozostaje mu wierny na zawsze! Ciacho jest genialne! Udaje się zawsze! Rośnie cudownie! Jest nieziemsko pyszne i mega puszyste! No i można dać do niego wszystkie ulubione dodatki! Świetnie będzie smakowało

Ostra na Słodko
Szybki wegański obiad, czyli makaron ze szpinakiem 369

mrożonego szpinaku  0,5 szkl mleka roślinnego  1 łyżka oleju  1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki płatków drożdżowych  pieprz, sól opcjonalnie odrobina cukru Przygotowanie: Rozmrożony szpinak przełóż na rozgrzaną patelnie (można go też rozmrozić na patelni) z olejem.  Dodaj mleko roślinne i smaż ok. 5 minut(...)małym ogniu, aż większość płynu wyparuje.  Po tym czasie dodaj przeciśnięty czosnek i sos sojowy. Dokładnie zamieszaj i smaż ok. minutę.  Następnie dodaj płatki drożdżowe, pieprz, ewentualnie sól i cukier.  Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.  Ugotowany makaron dokładnie połącz ze szpinakiem.  Smacznego

wegujemy
DROŻDŻÓWKA Z MORELAMI 148

Przy weekendzie ciacho musi być. Chociażby takie najprostsze, drożdżowe. Te akurat proste do przygotowania, bez wyrabiania, wystarczy wymieszać łyżką. Naprawdę,  nie żartuję, drożdżowe jest takie łatwe. To co pieczesz ze mną? Składniki: 600 g mąki pół kostki drożdży 80 g masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka szczypta soli dodatkowo: 1/2 kg moreli cukier puder

Z Majeczką w kuchni
Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami 228

Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek albo deser. Drożdżowe racuszki są pulchne, delikatne i bardzo pyszne. Słodkie, z lekko kwaskową nutą za sprawą jabłek – rozpływają się w ustach! Szybko się je robi, trzeba tylko chwilę poczekać na wyrośnięcie rozczynu z drożdży, po czym mieszamy go zresztą składników i już można smażyć pyszne placuszki(...)mielimy w maszynce, lub miksujemy blenderem. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, następnie w plasterki. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, olej, cukier, śmietanę, jabłka, aromat, sól i rozczyn drożdżowy. Całość mieszamy dokładnie łyżką na jednolite, niezbyt gęste ciasto. Dużą łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcje ciasta. Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu

e-PrzepisyKulinarne
Langosze po chłopsku 122

Langosze to fenomenalne smażone placki drożdżowe pochodzące z Węgier. Smak tamtejszych langoszy i zapach, który rozchodzi się na wszystkie strony tak, że nie jesteś w stanie się im oprzeć mimo tego, że nie jest to danie fit (a Ty przecież jesteś ciągle na diecie! :D ) sprawia, że kupujesz go i to najlepiej z dużą porcją śmietany i żółtego sera

MamaOskarka
Krucho – drożdżowe rogaliki z malinami (wegańskie) 287

Krucho może być gdy mama wraca po wywiadówce, gdy do pierwszego jeszcze daleko a wypłata się skończyła, ale krucho-drożdżowe mogą być też rogaliki z malinami, które Wam dziś zaprezentuje //   Składniki (ok. 15 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g oleju 1/3 szklanki mleka roślinnego 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży

Via Gusto
Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki 119

gotować na  małym ogniu do czasu rozpuszczenia się masła. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Do miski dodaje przestudzone mleko z masłem, cukry, żółtka, rozczyn drożdżowy i mieszam na koniec dodaje partiami przesianą mąkę i wszystko mieszam łyżką drewnianą. Gdy składniki się połączą wyrabiam ciasto rękoma . (Ciasto będzie idealne już po ok. minucie wyrabiania). Miskę podsypuje odrobiną(...)czasie jagody wypłukałam pod bieżącą wodą, wysuszyłam na ręczniku papierowym i przełożyłam do głębokiego talerza. Posypałam cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną i lekko wymieszałam. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na niego łyżkę farszu jagodowego. Skleić jak pieroga

Kulinarne przygody
Grillowane ciasto szpinakowe z mix kiełbasami 128

Kiełbasę przeważnie grillujemy i z dodatkami sobie jemy, ja jednak do ciasta ją powkładałam i ciekawą przekąskę przygotowałam.  Ciasto drożdżowe, zielone - bo szpinakowe, na kamieniu grillowałam, i na ciepło podawałam.  Jak nie macie jak je grillować to można w piekarniku przygotować. Składniki: ok. 400 g mąki do drożdżowych wypieków, 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego

Moniki Smakołyki
ROLADA DROŻDŻOWA Z KAKAO 196

podsunął mi pomysł na to ciasto, ale nie znał dokładnie przepisu. Zapamiętał tylko, że nadzienie musi być z cukru i kakao, więc reszta była improwizacją z mojej strony. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać, więc była to dla mnie czysta przyjemność. Drożdżówka wyszła znakomita, a kakao z cukrem w środku, który pod wpływem wysokiej temperatury się rozpuścił, utworzyło czekoladowe nadzienie

Kuchnia MagdaLeny
Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii 140

każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest(...)liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką kompot porzeczkowy Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutka bazylii Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Czas przygotowania :  60 minut - czas chłodzenia Składniki Masa porzeczkowa: 300 g czerwonej porzeczki

Kulinarne przygody Gatity
Najprostszy chleb z garnka na zakwasie i na drożdżach 184

Oryginalny przepis na chleb drożdżowy znajdziecie u Ani na blogu Kuchennymi drzwiami To była czerwcowa piekarnia w 2016r. Ja podaję dwa przepisy na ten chleb. Na zakwasie i na drożdżach. W jednym i drugim zamiast mąki pszennej dałam orkiszową jasną. Poza tym ciasto drożdżowe po wyjęciu z lodówki wyrastało o wiele dłużej niż w przepisie. Zwracam na to uwagę

Leśny Zakątek