Wiosenny kwiatek drożdżowy z powidłami Prosty sposób na piękny i przepyszny wypiek. Do jego przygotowania użyłam sprawdzonego przepisu na szybkie i niezawodne ciasto drożdżowe na suchych drożdżach. Oczywiście zamiennie można użyć drożdży świeżych, ale wówczas należy ich dodać 25 gram i wykonać zaczyn. Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 70g cukru 1 jajko(...)POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Wiosenny kwiatek drożdżowy z powidłami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemposypanych kruszonką. Drożdżówki są maślane w smaku i nadziane dużą ilością duszonych owoców. Wbrew pozorom domowe drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania. Składniki na 10 dużych sztuk: ciasto drożdżowe 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1/4 szklanki zwykłego cukru (70 g) 1/2 szklanki mleka 2 jajko + 1 żółtko 1/2 kostki masła (100 g) 1 opakowanie suchych drożdży(...)kwasku cytrynowego 2 łyżeczki cukru wanilinowego kruszonka 2 łyżki zimnego masła 2 łyżki zwykłego cukru 4 łyżki mąki pszennej dodatkowo do posmarowania 1 małe jajko Na początek przygotować ciasto drożdżowe . Mleko lekko podgrzać. Masło roztopić, ostudzić. Do miski wsypać mąkę oraz suche drożdże. Składniki wymieszać ze sobą. Następnie wsypać szczyptę soli, wlać mleko oraz dodać żółtka, całe jajko i roztopione
Ugotowaćśniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich nie smażymy na głębokim tłuszczu, tylko pieczemy w piekarniku! czyli jest to dietetyczna wersja racuchów. Racuchy robi się bardzo prosto, wystarczy mąka, jajko, drożdże, odrobina cukru i soli i olej. Inspiracja pochodzi(...)mąki). Wymieszać odstawić na 15 min aby zaczyn ruszył (ruszył to znaczy że zgęstnieje do konsystencji kwaśnej śmietany, i na jego powierzchni utworzą się bąbelki). Po tym czasie drożdżową mieszankę dodać do miski z mąką (j eżeli mamy drożdże suche do dodajemy je do maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało
moj przepis naBabka drożdżowa parzona najlepiej wychodzi mojej Mamie, jest lekka i puszysta, a do tego długo pozostaje wilgotna. Wieloletnie doświadczenie Mamy pozwala Jej dawać wszystkie składniki na oko, więc nie podała nam dokładnych proporcji i nie zdecydowaliśmy się na upieczenie tego ciasta. Czekając na przyjazd Mamy, upiekliśmy parzoną babkę bazując na przepisie z czasopisma z lat 90-tych. Nasz przedświąteczny wypiek(...)wyłożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Wstawić do nagrzanego do 160 o C piekarnika, piec z termoobiegiem ok. 35 minut – do suchego patyczka. Parzoną babkę drożdżową przyozdobić wedle uznania lukrem, polewą czekoladową, kandyzowanymi owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Parzona babka drożdżowa ze śliwkami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyprzyznać, że połączenie słodkiej kruszonki z kwaskowatym rabarbarowym nadzieniem jest naprawdę rewelacyjne. Takimi drożdżówkami z rabarbarem z pewnością się najemy, ale nie zasłodzimy. Składniki na drożdżówki z rabarbarem Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki mleka 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 35 g cukru pudru 1 szczypta soli(...)krupczatki 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru Owocowe nadzienie: 250 g rabarbaru 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania drożdżówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: W miseczce rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru. Wlać połowę lekko podgrzanego (ok. 30 o C) mleka, wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe
niecodziennikparyinternecie zobaczyliśmy ciekawy, “pazurkowy” sposób zawijania bułeczek. Pomysł bardzo nam się spodobał, wykonanie było bardzo proste, a efekt – sami obejrzyjcie. Składniki na drożdżówki z jabłkami Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 45 g drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 3 żółtka 1 / 2 łyżeczki soli 100 g masła Jabłka prażone: 600 g jabłek 50 g masła(...)łyżki cukru cynamon Dodatkowo: 1 żółtko i mleko do posmarowania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać lekko podgrzane mleko (ok. 30 o C), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać, dodać pozostały cukier, żółtka, sól
niecodziennikparyktóre czasami wykorzystujemy do zrobienia kolejnych potraw. W ten weekend zrobiliśmy paszteciki z mięsem i warzywami z rosołu , który gotowaliśmy z dodatkiem dwóch udek. Ponieważ mieliśmy sporo mięsa, ciasto drożdżowe zrobiliśmy z pół kilograma mąki, w efekcie czego otrzymaliśmy ponad 30 pasztecików z mięsem . Składniki na paszteciki z mięsa z rosołu Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych(...)łyżeczka czerwonej papryki 1 / 4 łyżeczki pieprzu cayenne olej do smażenia sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików czarnuszka kminek ziarna sezamu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Do miseczki wlać podgrzane mleko (ok. 30 o C) i rozpuścić w nim drożdże. Wsypać cukier oraz 2 czubate łyżki mąki, zamieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe
niecodziennikparyNajlepsze rogaliki drożdżowe Puszyste, maślane, delikatne i długo świeże rogaliki. Idealne! To mój najlepszy przepis na rogale drożdżowe. Polecam. Składniki: 30g świeżych drożdży 700g mąki 250ml mleka + 1/4 szklanki do rozczynu 125g masła 3 jajka 8 łyżek cukru Dodatkowo: 7-8 łyżek roztopionego masła + powidła, marmolada lub dżem do nadziania rogalików *** 250ml mleka wlewamy do garnuszka(...)POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Najlepsze rogaliki drożdżowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytembolognese z tofu Składniki na dwie porcje: dowolna ilość makaronu spaghetti, zaleca się ok. 80 – 100 g suchego makaronu na osobę 300 g tofu naturalnego 4 łyżki płatków drożdżowych pół łyżeczki sproszkowanego czosnku łyżeczka papryki wędzonej 3 łyżki sosu sojowego łyżka oliwy pomidory w puszce szklanka passaty pomidorowej średnia cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Zacznijmy(...)tofu: na początek wyjmij je z opakowania, połóż na papierowym ręczniku i odciśnij nadmiar wody. Pozostaw je na chwilę. W tym czasie w miseczce wymieszaj przyprawy: płatki drożdżowe, wędzoną paprykę oraz sproszkowany czosnek. Do większej miski rozkrusz tofu, dodaj do niego przyprawy oraz sos sojowy i oliwę. Całość wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż na niej tofu. Powinno
365 dni dookoła kuchnimnie wczoraj naszło na drożdżowe z serem. Zrobiłam bułeczki. Oczywiście były pyszne. Ja po prostu uwielbiam, połączenie drożdżowego z serem. Jeśli też lubicie takie połączenie, to konieczne spróbujcie tych bułeczek. Miękkie ciasto drożdżowe, nadzienie serowe, a na wierzchu kruszonka. Coś pysznego. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 30 g. drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/3 szklanki oleju
Agusiowe smakołykiTaki deser mogłabym jeść każdego dnia Racuchy drożdżowe są pulchne i przepyszne. Smakują wspaniale z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy czekoladą. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe A do tego można je przygotować w 30 minut ! Przepis na te racuchy drożdżowe znalazłam na starych skrawkach wyciętych z gazety przez mamę. Składniki na około 10 sztuk: 1 ½ szklanki mąki 2 dag drożdży(...)rodzynki i ponownie mieszam). Olej rozgrzewam na patelni i łyżką kładę porcje ciasta. Smażę z obu stron na złoto. Najlepiej smakują ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentPączki z lukrem cynamonowym i orzechami: Tym razem polecam Wam mój przepis na delikatne, puszyste pączki oblane lukrem cynamonowym i posypane orzechami. To pączki są drożdżowe z nadzieniem różanym, ale bez nadzienia też są pyszne za sprawą lukru z cynamonem. Pączki jeszcze na drugi dzień wciąż są świeże. Polecam zrobić je na karnawał, czy na Tłusty, są łatwe do przygotowania(...)podwójną porcję. Gwarantuję, że wszystkim będą smakować!. Po upieczeniu nadziałam je różaną konfiturą za pomocą cienkiej szprycy, ale takie bez farszu pączki też są pyszne. Polecam tez przepisy na drożdżowe Pączki mini obtoczone cukrem albo przepis na najlepsze pączki z z domową konfiturą wiśniową i cukrem pudrem albo ekspresowe serowe pączki mini lub oponki serowe z lukrem . Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięozdobny kleksik budyniowej masy na wierzchu. Naprawdę proste w przygotowaniu i o przepięknie pachnącym cieście. A potem…potem to już czysta poezja i przyjemność brylowania między teksturami miękkiego ciasta drożdżowego, leciutko chrupiącego wierzchu i kremowego, budyniowego nadzienia z wyraźną waniliowo-śmietankową nutą. Gdzieś z tyłu głowy majaczą przydrożne cyprysy z toskańskich pocztówek. Na kremowej chmurce budyniu można daleko odpłynąć(...)tego: olej do smażenia cukier kryształ Sposób przyrządzenia: 1. Drożdże rozpuść w letnim mleku z cukrem. 2. Żółtka ubij z jajkiem na puszystą masę i połącz z zaczynem drożdżowym. 3. W dużej misce umieść mąkę i dodaj masę jajeczno-drożdżową - zagnieć ciasto o jednolitej konsystencji. 4. Dodaj do ciasta masło, skórkę otartą z owoców i aromat - zagnieć bardzo dokładnie, przykryj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZachciało mi się bułeczek drożdżowych z budyniem, poszperałam trochę w necie i znalazłam, drożdżowe bułeczki z dodatkiem proszku do pieczenia.W przepisie było całe opakowanie, ale ja dałam 1 łyżeczkę.[Kiedyś już robiłam drożdżowe z proszkiem do pieczenia - klik ,ale to przez przypadek do ciasta wsypałam proszek do pieczenia zamiast cukru waniliowego.].W tych bułeczkach trochę też co nieco pozmieniałam
Moje domowe kucharzenie