drobiowy - 1000 przepisów (strona:11/67)

Zapiekanka tostowa z mięsem mielonym 1146

Szybka, smaczna zapiekanka tostowa z mięsem mielonym drobiowym. Po upieczeniu pięknie się kroi na równe kawałki. Dodatkowo można podać polaną ketchupem lub sosem. Na blogu znajdziecie również inną zapiekankę tostową , którą polecam. Jeśli przygotowaliście potrawy z mojego bloga to podzielcie się swoją opinią, uwagami  w komentarzach. Fotki dań mile widziane :) 1 chleb tostowy 500 g mięsa mielonego drobiowego

O kuchni z uczuciem
Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem. 154

Właśnie trwa sezon na botwinkę, którą bardzo uwielbiam. Najczęściej przygotowuję z niej zupkę. Najczęściej podaję ją z jajkiem ugotowanym na twardo, ale tym razem podałam z pulpecikami drobiowymi i pysznym warzywnym makaronem. Bardzo polecam taką botwinkę na obiad. Będzie pysznie i sycąco. Zapraszam :) Składniki: Na botwinkę: 1 pęczek botwinki 2 marchewki 1 pietruszka pół pęczka koperku 250 ml śmietany(...)płaska łyżka mąki pszennej gorąca woda sok z cytryny sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Na pulpeciki: 30 dag fileta drobiowego 1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie 1 jajko pieprz ziołowy do smaku przyprawa do kurczaka do smaku ewentualnie sól do smaku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Na makaron: 25 dag makaronu mini rurki

Izabelawkuchni
Baba ghanoush – pasta z opiekanego bakłażana 244

ghanoush oliwą, posypać wędzoną papryką oraz pestkami granata i kolendrą. Podajemy z pieczywem. Zobacz także: Ciasteczka piwne z parmezanem Biorę udział w "Książęcych Mistrzostwach Smaku". W... Pasztet drobiowy - dwuwarstwowy Pasztet drobiowy jest znacznie mniej tłusty od tradycyjnego ... Chipsy z jarmużu Chipsy z jarmużu znajdziecie chyba na każdym blogu kulinarny... Jajka faszerowane w skorupkach Smażone jajka faszerowane w skorupkach

Poezja smaku
Domowy pasztet 150

mężczyzn zdecydowanie  woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg  drobiowych wątróbek 0,7 kg  łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg  podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler  4 średnie cebule(...)goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu  Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler  4 średnie cebule 4 liście laurowe

Gosia gotuje
Krem z pieczonej dyni z owczym serem urda oraz pudrem orzechowym 115

dopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy Mieszanka orzechowa 1,5 – 2 litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam od nastawienia *bulionu drobiowego: 2 ćwiartki z kurczaka zagrodowego, 2-3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałeczek pora, kawałeczek selera oraz przyprawy: kilka listków

Kate's Kitchen
Burger drobiowy podany na plackach ziemniaczanych z warzywami 174

właśnie w plackach z ziemniaków w towarzystwie salsy pomidorowo - paprykowej i lekkiego sosu na bazie jogurtu naturalnego. Według mnie to połączenie smakuje doskonale! Składniki (na 2 - 3 porcje); Burger drobiowy: 400 gram mielonej piersi kurczaka  1/2 cebuli  1 ząbek czosnku  1 łyżka oliwy z oliwek  2 łyżki otrębów owsianych  sól, pieprz, majeranek  1 łyżka(...)prasce czosnkiem oraz posiekaną bazylią. Doprawiam solą i pieprzem.  Na jedną porcję zużywam nawet 4 placki ziemniaczane, na spód układam dwa, nakładam sos jogurtowy i ogórki, burgery drobiowego i salsę. Całość przykrywam dwoma plackami ziemniaczanymi i podaję na ciepło od razu.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 184

przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz podsmażonej cebuli, czosnku i ziół. Zawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w bulionie drobiowym, przez co były delikatne i wilgotne. Ostatecznie wiedziałam, że przygotowane Capuns podam ze standardowymi szwajcarskimi plackami ziemniaczanymi- rosti oraz sosem śmietanowym. Jeżeli tak jak ja jesteście fanami botwiny i nie boicie(...)gram piersi kurczaka mielonej  250 gram ziemniaków 1 cebula  1 ząbek czosnku  1 łyżka masła  sól, pieprz, majeranek  1 jajko  500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego  Rosti: 1 kg ziemniaków  1 jajko  2 łyżki mąki ziemniaczanej  sól garść posiekanej natki pietruszki  olej do smażenia  Sos śmietanowy: bulion

Mango Papaja
Roladki drobiowe z ryżem i rodzynkami 134

wydają się nieco przekombinowane, ale wyszły bardzo smaczne. Fajne połączenie drobiu ze szpinakiem, ryżem, orzechami jest niezłą alternatywą dla popularnych roladek z pieczarkami czy też z serem. ROLADKI DROBIOWE Z RYŻEM I RODZYNKAMI Składniki 2 piersi kurczaka 1 cebula 10 dag pieczarek 5 dag szynki 2 ząbki czosnku 15 dag mrożonego szpinaku 10 dag ugotowanego ryżu 5 dag rodzynek kilka(...)rodzynkami. Zwinąć roladki i w razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na rumiano, podlać bulionem, dodać masło i resztę rodzynek. Dusić około 30 min. Podawać z ryżem. Artykuł Roladki drobiowe z ryżem i rodzynkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 184

dzień gotować bulion przez kilka godzin? Z powodu braku czasu wiele osób sięga właśnie po kostki rosołowe. Ich zaletą jest niska cena, łatwość użycia i wybór „smaków” – bulion warzywny, drobiowy, wołowy… Wadą kostek jest ich skład: sól, tłuszcz roślinny [palmowy, Shea, Sal], wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy, skrobia, cukier, tłuszcz kurzy (2%), aromaty, kurkuma, nasiona selera(...)marchew (1%), ekstrakt drożdżowy, natka pietruszki, ekstrakt mięsa kurzego (0,1%), syrop karmelowy, maltodekstryna, przeciwutleniacz: wyciągi z rozmarynu Jest to skład kostki rosołowej drobiowej – zawiera 0,1% ekstraktu z mięsa kurzego. Przerażające. Tymczasem pyszną, zdrową i naturalną kostkę rosołową możesz zrobić samodzielnie w dużej ilości i zamrozić. Ten sposób jest naprawdę prosty i genialny w swej prostocie  Domowa kostka rosołowa

Pani domowa
PULPETY Z SOSEM JAGODOWO-MALINOWYM 184

Drobiowe PULPETY Z SOSEM Z OWOCÓW zaskakują niecodziennym smakiem. Do... Artykuł PULPETY Z SOSEM JAGODOWO-MALINOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Gulasz z żołądków drobiowych z ogórkiem kiszonym, pieczarkami i marchewką 245

jutrzejszy obiad proponuję pyszny gulasz z żołądków drobiowych. Gulasz zasmakuje wszystkim, nawet osobom, które nie lubią podrobów. Można go podać z ziemniakami lub pieczywem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g żołądków drobiowych. 1 marchewka, 4 ogórki kiszone, 200g pieczarek, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki mąki, oliwa, majeranek, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE

Tradycyjna kuchnia Kasi
Grillowana pierś z bobem i kukurydzą 190

warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe. Warto po nie sięgać! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki dla 4 osób: 4 filety drobiowe 200g ugotowanego bobu 1 puszka kukurydzy złocistej „Na raz” Bonduelle Sól, pieprz do smaku 4 łyżki mąki 3 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem ½ łyżeczki cukru(...)kilka minut przed końcem gotowania dodajemy ½ łyżeczki soli. Odcedzamy. Filety drobiowe rozbijamy np. przez folię spożywczą, oprószamy solą oraz pieprzem. Na jednym końcu układamy ok ¼ bobu i kukurydzy, zwijamy mocno i obtaczamy w mące. Tak samo postępujemy z pozostałym mięsem. Piersi smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem 3 łyżek oleju. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i sałatką lub według własnych

Kuchnia w czekoladzie
Miodowo musztardowe , podudzia 195

kurczak , pałki, skrzydełka , piersi z kurczaka , czyli także kurczak " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W tej drobiowej krainie dziecięcych smaków, po prostu rządzą kurczaki , dlatego trzeba wiele wysiłku ,żeby z tego samego, zrobić zupełnie co innego , dnia każdego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)czubate łyżki słodkiej musztardy ( np. Roleski słodko-ostra) 1 płaska ,łyżka ostrej musztardy chrzanowej 4 łyżki miodu z mniszka-porządne ( lub pszczelego ) 1 łyżeczka mąki kartoflanej 1 szklanka bulionu drobiowego ( można zrobić z kostki ) 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki burbona lub whisky biały pieprz do smaku ( 1/2 płaskiej, łyżeczki w moim przypadku ) 1 łyżka masła

Ogrodnik w podróży
Wątróbka drobiowa z pomidorami 215

Kolejna przepyszna propozycja na podanie wątróbki drobiowej - wątróbka z pomidorami i cebulą. Za wątróbką przepadam, choć przyznam, że muszę mieć na nią odpowiedni dzień. Dzisiaj proponuję Wam klasyczną wątróbkę z cebulką i dodatkowo duszoną w pomidorach. Taki troszkę eksperymentalny smak, ale muszę przyznać, że całkiem udany. Wielbiciele podrobów na pewno będą zachwyceni!  0,5 kg. wątróbki drobiowej 2 cebule

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierś drobiowa w sosie śmietanowo - musztardowym wg Aleex 175

dostałam od koleżanki z pracy (dziękuję). Pyszne! Polecam. Składniki: • 750 g piersi kurczaka lub indyka • 1 duża cebula • 350 g śmietany 18 % • 6 łyżek musztardy sarepskiej • 150 ml bulionu drobiowego • olej • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie sznycelki. Oprószyć je przyprawami i odstawić do lodówki na ½ godziny(...)Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Odłożyć do miseczki. 3. Na patelni rozgrzać olej. Drobiowe kotleciki smażyć na złoty kolor, po kilka minut z obu stron. 4. Podsmażone sznycelki przełożyć do naczynia żaroodpornego. 5. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dusić ją do miękkości. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z mięsem. 6. Śmietanę przełożyć do miseczki, wymieszać z musztardą i bulionem

W mojej kuchni