Smakiem" . Składniki: 4 pałki z kurczaka 1 duża cebula 2 bataty 4 ząbki czosnku kawałek imbiru 30 g orzechów puszka pomidorów 3 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Pałki kurczaka przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą. Można na tym etapie zdjąć skórkę, jeśli ktoś za nią nie przepada, jednak ja swoją zdjęłam dopiero na talerzu(...)rondla i wrzucić cebulę. Smażyć, aż się zezłoci. Następnie dodać imbir i czosnek, smażyć około 2 minut. Bataty obrać i pokroić w grubszą kostkę. Dorzucić do rondla.Wlać bulion drobiowy i pomidory z puszki. Dodać również masło orzechowe i drobno posiekane orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć ponownie kurczaka, przykryć i dusić na małym ogniu aż mięso i bataty będą miękkie
My simple kitchenprzystawka lub dodatek do kanapek. Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut / 3 godziny w thermomixie Porcje: forma 30x12x10 Składniki: 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach(...)godzinę. Podaj po wystudzeniu. Wersja na Thermomix Składniki: 1000 g wody 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach 1 sucha
SzczyptaSmaQPasztet z wątróbek Delikatność drobiowej wątróbki, połączona ze słodko cierpkim smakiem suszonych śliwek sprawia że wyrób ten jest wprost niesamowity w smaku składniki 1 kg drobiowych wątróbek 3 łyżki smalcu gęsiego 6 jaj 250 ml słodkiej śmietany 36% 2 cebule 80 g suszonych śliwek 1 kieliszek koniaku 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Owoce
Miód i pieprzpasztet pachnie lasem i grzybami zasuszonymi podczas jesiennych zbiorów. Zrobiłam kilka wersji pasz tetu drobiowego, ta smakowała mi najbardziej. :-) Nic nie przebije aromatu leśnych grzyb ów . Obawiałam się , że prawdz iwki w pasztecie będą twarde, ale wymoczenie ich w gorącej wodzie w zupełności wystarczyło. (składniki na 4 pasztety - takie jak na zdjęciu) 1 cały kurczak 4 udka 300g wątróbki(...)drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem
Szefowa kuchnidotąd najsmaczniejsza domowa wędlina przygotowana z szynkowara - mielonka drobiowa z piersi kurczaka. Delikatna, lekko wilgotna i pyszna w smaku. Piersi kurczaka zmieliłam na średnich oczkach i przyprawiłam solą, pieprzem i ziołami do drobiu. Taka domowa mielonka drobiowa idealnie smakuje podana ze świeżymi warzywami. Szczerze polecam! :) Składniki: 1 kg filetów z piersi kurczaka 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka ziół
Ugotowaćwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Galaretka drobiowa to już chyba klasyka. Ilość wody każdy musi dostosować do swoich upodobań, ponieważ jedni wolą więcej dodatków, inni więcej galaretki. Można także dodawać różne warzywa (zgodnie z własnym gustem). 1/2 kg mięsa drobiowego (wg gustu, np. skrzydełka, udka, korpus, szyjka - ma dużo "kleju") 1 litr wody (mniej więcej) 1 duża
Di gotujesuszonych pomidorów w oleju, odcedzonych i pokrojonych na mniejsze kawałki 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane ½ szklanki śmietanki 30 % 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki bulionu drobiowego 1 ½ szklanki startej mozzarelli 2 szklanki szpinaku parmezan do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło(...)solą, pieprzem i chilli i smaż aż przestanie być surowy w środku. Dodaj suszone pomidory i pieczarki wraz z czosnkiem i smaż przez kilka minut. Dodaj śmietanę, mleko, bulion drobiowy i mozzarellę i gotuj, mieszając, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wmieszaj ugotowany makaron i szpinak i gotuj przez kilka minut
karmelowyKolejny sposób na wykorzystanie kaszy w naszej codziennej diecie. Chrupiące placuszki z mielonego mięsa drobiowego najlepiej smakują w towarzystwie ulubionej sałatki lub kleksa śmietany. Składniki: Na 10 kotlecików: 30dkg mielonego mięsa drobiowego 1 woreczek (100g) kaszy pszennej pęczak 100g sera żółtego w kawałku 1 jajko 1 cebula 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ok 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz
Kuchnia w czekoladziegotowanych warzyw z rosołu. Pulpeciki są delikatne, można je jeść podczas diety, doskonale nadadzą się dla dzieci, kiedy chcemy im w menu przemycić trochę gotowanych warzyw i mięska drobiowego. Polecam też klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką , Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu : Składniki : ugotowane mięso z 2 udek kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 mała ugotowana(...)pietruszka kawałek ugotowanego selera kasza manna sól do smaku Przygotowanie: Miksujemy w szatkownicy (melakserze) ugotowane mięso drobiowe i warzywa z rosołu. Mieszamy, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem (dla dzieci pieprz pomijamy). Dosypujemy kaszkę mannę (na każdą kopiastą łyżkę masy mięsno-warzywnej dajemy 1 płaską łyżeczkę kaszki manny). Formujemy okrągłe pulpety. Gotujemy je na małym ogniu 2-3 minuty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChrupiące drobiowe roladki do tego pyszna surówka, trochę złotych frytek i może grzesznie, ale jak pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójny filet drobiowy 2 ogórki kiszone mała kulka młodej mozzarelli drobno siekany szczypiorek trochę zielonego pora pociętego w krążki 2 łyżki masła masło klarowane do smażenia 3 łyżki płatków kukurydzianych drobno rozgniecionych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego
Kuchnia BeatyLecz gotowy efekt z pewnością jest tego wart. składniki 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 250 g piersi z kurczaka 250 g surowego boczku 200 g wątróbki drobiowej pieprz ziołowy, sól 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym sposobem), usuwamy z niej kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę solimy, oprószamy(...)pieprzem, połową majeranku i odstawiamy w chłodne miejsce . Wątróbkę drobiową oczyszczamy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki, pierś kurczaka, oraz boczek kroimy w kostkę o boku jednego centymetra. Następnie wkładamy do miski boczek, wątróbkę, oraz kawałki piersi z kurczaka, przyprawiamy pozostałym majerankiem, łyżką oleju, solą, oraz pieprzem c ałość dokładnie mieszamy. Na blasze układamy tuszkę kurczaka
Miód i pieprzwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com mięso drobiowe na wywar 1 brokuł (świeży lub niecałe opakowanie mrożonego) 4-5 ziemniaków 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 łyżki prażonej cebulki (opcjonalnie) natka pietruszki 2 listki laurowe 100 ml śmietany 30% 50 ml śmietany 18% sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem liści laurowych
Di gotujenielubianych od czasów dzieciństwa. Była już brukselka, a tym razem wątróbka, która mnie zawsze kojarzyła się tylko i wyłącznie z wątróbką wieprzową smażoną z cebulką. Ale kto próbował wątróbki drobiowej, ten wie, że jest dużo delikatniejsza i o niebo lepsza w smaku. W zestawieniu z gruszką i dressingiem balsamiczno-żurawinowym zamienia się w danie niemalże wykwintne. Warto spróbować(...)oczyszczonej wątróbki drobiowej pół sałaty lodowej 1 gruszka masło klarowane do smażenia różowy pieprz (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku dressing 3-4 łyżki konfitury z żurawiny 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 szczypty mielonego pieprzu Zaczynamy od umycia i oczyszczenia wątróbki (ja lubię dokładnie oczyszczoną więc po zakupie
Simple DishBardzo smaczna sałatka, która powstała z potrzeby chwili, ze składników dostępnych w lodówce. Z szynki drobiowej, gotowanych jajek, kukurydzy, czerwonej papryki i ryżu. Z odrobiną majonezu i dużą ilością natki pietruszki. Uwielbiam natkę pietruszki i mogłabym ją jeść codziennie w dużych ilościach. Oprócz tego, że jest pyszna, jest też bardzo zdrowa - ale to temat na oddzielny post. 1 torebka ryżu(...)Parboiled) 1 puszka kukurydzy 30 dag. szynki drobiowej 4 ugotowane jajka kawałek czerwonej papryki natka pietruszki majonez sól pieprz czarny pieprz ziołowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować i ostudzić torebkę ryżu. Szynkę, jajka i paprykę pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszpinakową, która w połączeniu z kaszą gryczaną stworzy pełnowartościowy posiłek. Zaczynamy składniki: 400 g liści szpinaku 150 ml śmietany 18% 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 l bulionu drobiowego sól wykonanie: Myjemy szpinak i pozostawiamy by obsechł. Gotujemy 2 litry bulionu (tym razem użyliśmy 4 drobiowych kostek rosołowych Winniary), a następnie wrzucamy do niego zielone liście. Na patelni rozgrzewamy
Ania i Marcin gotują