drobiowe - 5743 przepisów (strona:53/383)

Filet drobiowy faszerowany. 192

Filet drobiowy faszerowany to nic nad zwyczajnego.  Filecik i farsz. Właśnie w tym farszu jest pole do popisu, że tak powiem. U mnie zmienia się w zależności od pory roku. Zaczynając od lekkich jarskich , warzywno-mięsnych, kończywszy na mięsnych.  Ostatnie nie są moim ulubionym daniem , czego nie mogę powiedzieć o reszcie rodziny. Moje ulubione to kombinacje warzywno-mięsne(...)takie zrobiłam z tym że zamiast mięska jest wędlina, czyli szynka bo chuda.   Wygląda to tak.  Składnik i  w tym przypadku na 4 porcje. - filet drobiowy 4 szt - groszek konserwowy 1 puszka - szynka parzona ( wędlina) 4 plastry - cebula 1 duża lub 2 małe - ziarna kolendry 1 płaska łyżeczka. Jeśli ktoś nie lubi to nie musi być

Eli Gotowanie
Pulpety w sosie pomidorowym 101

mięso wieprzowe 1 biała cebula 3 łyżki kasza manna 2 sztuki jajka sól pieprz tymianek oregano czosnek granulowany natka pietruszki liść laurowy 3 sztuki ziele angielskie 3 szklanki bulion drobiowy koncentrat pomidorowy przyprawa do mięsa mielonego 1 bułka namoczona w wodzie Przygotowanie: Mięso wieprzowe włożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę, wbić jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, oreganem, tymiankiem, czosnkiem(...)kaszę mannę, dokładnie odciśnięto z wody bułkę. Mas ę mi ę sną dokładnie wymieszać. Maczając ręce w wodzie formować okrągłe pulpety, wielkości dużego orzecha włoskiego. Do garnka wlać bulion drobiowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Pomieszać i zagotować . Do gotowanego sosu włożyć przygotowane pulpety i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu

Smaczne Potrawy
Sos koperkowo śmietanowy. 179

wielu innych potraw. Podpatrzyłam na innych blogach jakie on mniej więcej ma składniki i przystąpiłam do jego sporządzenia. Wyszedł bardzo smaczny. Składniki: 600ml wody, 1 i 1/2 kostki rosołowej drobiowej                     lub: 600ml domowego bulionu drobiowego 25g masła (użyłam niesolonego), 25g koperku, mała śmietana 18%, 4 czubate widelce mąki pszennej, 250ml

W kuchni u Moniki
Pierogi z farszem drobiowym. 133

Pierogi z farszem drobiowym najlepiej jest zaplanować na dzień, w którym gotowany ma być rosół.  Składniki: (na ok.38 pierogów) Farsz: 540g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu, oddzielonego od kości ( ja do rosołu dałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg), 1 większa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula,  garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka masła, sól

W kuchni u Moniki
Paszteciki drobiowe z kminkiem 148

wykonania pasztecików wykorzystuję obrane mięso drobiowe np z udek, skrzydełek. Wystarczy je tylko zmielić, podgrzać i doprawić. Do barszczu jak znalazł:) Składniki na ok 45 sztuk: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli ok 0.5 kg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej gotowane na rosół skrzydełka, udka) przyprawy jajko kminek Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy

Kuchnia w czekoladzie
Pieczeń gryczana z pieczarkami i śliwką 152

Pieczeń drobiowa z dodatkiem kaszy gryczanej, śliwek i pieczarek. Doskonała w smaku zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej 25 dkg drobiowego mięsa mielonego 5 dkg śliwek suszonych kalifornijskich 20 dkg pieczarek 2 łyżki oleju sól pieprz 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% Sposób przygotowania: Na formę keksową 20x10cm Pieczarki myjemy, oddzielamy korzonki. Główki

Kuchnia w czekoladzie
Nadziewane łódki cukiniowe 122

dyspozycji kilka cukinii można wyczarować wiele dań. Ja postanowiłam swoje wykorzystać na takie nadziewane łódeczki. Składniki: Na 4 porcje: 2 duże cukinie ok 600g gotowanego i zmielonego mięsa drobiowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie pomidory 1 średniej wielkości papryka czerwona 10 dużych pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na średnich oczkach 1 pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania(...)Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół i nadziewamy mielonym mięsem drobiowym. Pieczarki myjemy, kroimy na talarki i smażymy na łyżce oleju razem z posiekaną cebulką i czosnkiem. Pomidora kroimy w plasterki, paprykę w paski. Siekamy pietruszkę. Na uzupełnione mięsem cukinie nakładamy pieczarki, plasterki pomidora, paseczki papryki i posypujemy natką pietruszki. Całość przykrywamy połową sera i zapiekamy

Kuchnia w czekoladzie
Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami 201

angielskiego 1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek 40 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pieprz do smaku opcjonalnie 1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak" Hortexa 1 kostka rosołowa drobiowa 1 kostka rosołowa o smaku wędzonych żeberek Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wraz z pokrojoną drobno marchewką i całą pietruszką zalewamy wodą (tak by tylko(...)przykryło), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę kiszoną z kością wędzoną, kostką rosołową o smaku wędzonych żeberek, kaszą jęczmienną oraz opcjonalnie- mrożonką Hortexa. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiany kolor. Cebulkę delikatnie szklimy pod koniec smażenia boczku.  2. Wywar warzywny łączymy

Kuchnia w czekoladzie
Krupnik z mięsną wkładką 156

wprowadzać nowe zupki. Póki co zapraszam na krupnik z wkładką. Bardzo smaczny i ... jak dla mnie lepszy niż u Mamy :) Ale Mama się nie obrazi... :) Składniki: 2 udka drobiowe 2 skrzydełka drobiowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 gałązki selera 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 woreczek kaszy jęczmiennej natka pietruszki sól, pieprz do smaku kilka kropel

Kuchnia w czekoladzie
Chorwacka zupa Maneštra 133

wędzonego 3 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona) 2 ząbki czosnku kilka listków selera naciowego opcjonalnie 1 kostka drobiowa chorwackiej podravki (vegety) Sposób przygotowania: Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy wraz z ciecierzycą do garnka. Lekko solimy,dodajemy ziela angielskie(...)wytopionym tłuszczem z chipsów. Kukurydzę i białą fasolkę przelewamy wodą i wrzucamy do garnka. Mieszamy i gotujemy ok 1 godzinę. Dla polepszenia smaku naszej zupy możemy dodać jedną kostkę drobiową Vegety. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chipsami boczkowymi i np. świeżą bagietką.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Słodko-pikantna sałatka z dużą zawartością błonnika. Idealna na pożywne śniadanko lub zdrową kolację. 347

plastry ananasa świeżego 1 udko kurczaka wędzonego 2 suszone pomidory 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej szczypta curry szczypta papryki wędzonej szczypta pieprzu cytrynowego 1/2 kostki rosołowej drobiowej Przygotowanie: Pęczak gotujemy na bulionie drobiowym zgodnie z instrukcją producenta (ja gotowałam 10 minut dłużej, a i tak był al dente). Ananasa kroimy w dość drobną kostkę. Podsmażamy chwilę na odrobinie

Kuchnia po mojemu
Risotto z gotowanym kurczakiem i natką pietruszki 181

przepis trochę skromniejszy ale wcale nie gorszy Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 2 suszone liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 2 małe piersi(...)kurczaka 750 ml bulionu drobiowego 1/2 szklanka ryżu arborio 1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 1/2 szklanki białego wina 1 żółta cebula – pokrojona w kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane 4 łyżki parmezanu – drobno startego sól himalajska, świeżo zmielony pieprz garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Do rondla wlej

Moja pasja smaku
Barszcz czerwony z suszonych buraczków 132

krokietów czy pierogów. Do przygotowania barszczyku wykorzystałam buraczki suszone, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 4,5 łyżki suszonych buraczków MAKAR, 2 litry bulionu z mięsa drobiowego 1/2 marchewki 1/3 korzenia pietruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Do garnka przekładam suszone buraczki(...)obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalewam bulionem drobiowym. Gotuję około 40 minut na małym ogniu. 2. Na końcu do barszczyku dodaję sok z cytryny. Przygotowany barszczyk przecedzam przez sitko. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania barszczyku wykorzystałam suszone buraczki MAKAR . Buraczki te z powodzeniem zastępują świeże buraki ćwikłowe. Wykorzystując suszone buraczki zaoszczędzamy czas potrzebny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wątróbka wieprzowa 127

młodego krwiodawcę i po oddaniu krwi musi uzupełniać poziom żelaza, dlatego częściej niż zazwyczaj na naszym stole gości wątróbka. Tym razem wieprzowa, gdyż ponoć zawiera więcej żelaza niż drobiowa i z mięsa jest ono lepiej przyswajalne niż z roślin. Przygotowanie jest bardzo proste i syn praktycznie sam ją przygotował, no może z niewielkim wkładem doradczym z mojej strony. Wyszła bardzo(...)smaczna, był bardzo dumy ze swojej pierwszej samodzielnie przygotowanej wątróbki. Polecam również wątróbkę drobiową.  Składniki: 1 kg wątróbki wieprzowej 3 - 4 cebule majeranek świeżo mielony pieprz sól olej do smażenia mąka do obtaczania (u mnie żytnia) 1/2 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: Wątróbkę umyć w zimnej wodzie, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić w niezbyt grube plastry. Każdy plaster oprószyć

Kuchcik gotuje
Tagliatelle z kurkami i kurczakiem carry 121

kurczaka w carry lub kurek?. Tak czy siak zjedzone i prosi się o więcej.... Składniki: 40 dag makaronu tagliatelle, u mnie Malma 20 dag świeżych kurek 50 dag fileta drobiowego 300 ml słodkiej śmietany, u mnie 18% ojej rzepakowy zielona natka pietruszki 2 średnie cebule ser salami z przyprawami lub z pieprzem, lub inny o ostrym zdecydowanym smaku sól pieprz(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka carry 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. 2. Mięso drobiowe kroimy na cienkie małe plastry i obsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i carry, podałam 1/2 łyżeczki ale i więcej można sypnąć jeśli lubicie. 3. Na głębokiej patelni obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy kurki, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy razem ok. 3 minut

Apetyczna babeczka