dorsz - 2916 przepisów (strona:111/195)

Rolada z turbota z sosem z żurawiny 75

polecane są kuchnie śródziemnomorskie i skandynawskie. Ryby Bałtyckie mają wartości i są doceniane we wszystkich krajach Europy, lecz nadal niedoceniane w Polsce. A przecież w naszym morzu żyją dorsze – bogate w jod, selen i witaminę B12, śledzie, które zawierają liczne witaminy (np. E, D, z grupy B) i żelazo, dzikie łososie – najlepsze źródło kwasów omega-3, a także witamin

Kulinarne przygody Gatity
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej 303

potrafi długo stać w lodówce. A im dłużej stoi, tym nabiera więcej smaku.   Składniki na rybę w zalewie pomidorowo-octowej: 700 g filetów rybnych (np. mintaj, miruna lub dorsz) 3 cebule 3 ogórki konserwowe 3 jajka mąka pszenna bułka tarta sok z cytryny sól, pieprz Zalewa: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki oleju 1/3 szklanki octu 2 łyżki

e-PrzepisyKulinarne
Pierożki gyoza – wersja na Wigilię 111

chlebowa, lub żytnia – jak na zdjęciu) ½ łyżeczki soli 200 ml wrzątku 1 łyżka oleju do smażenia pierożków Nadzienie rybne 250 g surowych, obranych krewetek 300 g świeżej morskiej ryby (dorsz, flądra) ½ szklanki drobno posiekanej kapusty (białej, ale jeśli masz pak choy do ją dodaj) 1 cm kawałek imbiru starty 1 starty ząbki czosnku 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżka sosu

Niedzielny kucharz
Przepyszna ryba po japońsku na święta Bożego Narodzenia i nie tylko 101

ryby. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił ryby po japońsku, to polecam wypróbować przepis. Składniki potrzebne do przygotowania ryby po japońsku: około 800 g filetów rybnych – może być miruna, morszczuk, dorsz… 1 jajko ½ szklanki mleka ¾ szklanki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml na sos: 1 papryka żółta lub czerwona 2-3 cebule (około

Uwaga Babcia Gotuje
WARZYWA ZAPIEKANE W PIEKARNIKU, Z DODATKIEM ULUBIONEJ RYBY 107

Warzywa (głównie korzeniowe) zapiekane w piekarniku z dodatkiem łososia lub łososia i polędwicy z dorsza, lub dowolnych innych ryb, to propozycja na wykwintny, może być więc także świąteczny obiad. U nas koniecznym dodatkiem jest pyszny sos porowy, który dopełnia całości. Ilości i rodzaje warzyw są oczywiście dowolne, podane składniki są orientacyjne, to danie ma być inspiracją. U nas warzywa zmieniają

Smaczne Zdrowe
Ryba po japońsku. Idealna na Wigilię 122

świetnie się sprawdzi jako danie na każda okazję. Smakuje również wybornie na drugi dzien. Zrób ja koniecznie! SKŁADNIKI: około 6 filetów ulubionej ryby. Może być mrożona, ja użyłam dorsza. sol i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto: 1 jajko 1 szklanka maki pszennej 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka Zalewa: 2 czerwone papryki 5 konserwowych ogórków

Pani M - kuchnia smakowita
Warzywna Zupa z kurczakiem domowy belgijski przepis 70

które odnosi się do miasta w Belgii Gandawa, które jest poprzecinane kanałami i rzekami. W związku z tym zupa pierwotnie była przygotowywana z ryb, w szczególności z miętusa i dorsza.  Ze względu na bardzo duże zanieczyszczenie rzek i kanałów nie było w nich już żadnych ryb i dlatego, zupa z ryby w rezultacie został zupą z kurczaka. Godne uwagi

RafalCook
Ryba po japońsku 105

się także na świątecznym bożonarodzeniowym stole, gdzie z powodzeniem może zastąpić dobrze znaną rybę po grecku . Udostępnij Ryba po japońsku – składniki Ryba: 500 g filetów z ryby (mintaj, dorsz, miruna) sól, pieprz mąka do obtoczenia Warzywa w zalewie: 1 słoik papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 3 cebule 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 2 łyżki oleju 4 łyżki

niecodziennikpary
TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI 75

MUSZLACH MAKARONOWYCH     CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM     CALAMARI Z SOSEM ALFREDO     TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO     SPAGHETTI Z KURKAMI I GROSZKIEM     DORSZ STIR-FRY Z MAKARONEM RAMEN     SPAGHETTI BOLOGNESE   Tagliatelle z zielonym pesto i krewetkami: – Zielone pesto z rukoli i bazylii w towarzystwie orzeszków pinii – Znakomite krewetki – Fenomenalne danie

globuskulinarny
Ryba po japońsku 96

się także na świątecznym bożonarodzeniowym stole, gdzie z powodzeniem może zastąpić dobrze znaną rybę po grecku . Udostępnij Ryba po japońsku – składniki Ryba: 500 g filetów z ryby (mintaj, dorsz, miruna) sól, pieprz mąka do obtoczenia Warzywa w zalewie: 1 słoik papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 3 cebule 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 2 łyżki oleju 4 łyżki

niecodziennikpary
Polędwica z dorsza w orzechach 90

Polędwica z dorsza zawsze smakuje wyśmienicie, jednak usmażona w orzechach smakuje wybornie. Polecam do pieczonych ziemniaków, do sałaty czy na kanapkę. Będzie wybornie. Ryba w orzechach. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Klasyczna ryba po grecku łatwy przepis 78

ości. Warto wybrać dobrej jakości rybę, bo to głównie od niej zależy smak potrawy. Składniki na rybę po grecku 800 g ryby świeżej lub mrożonej bez lodu (morszczuk, dorsz, miruna, sandacz, szczupak) 5 marchewek 4 cebule mąka pszenna do obtoczenia sól, pieprz pół słoiczka koncentratu pomidorowego odrobina cukru ziele angielskie liść laurowy olej do smażenia ryby Przepis na rybę

Ania gotuje
Ryba po japońsku 89

świątecznym stole.Dzisiaj proponuję wam rybkę z tego przepisu , bo jest wyjątkowo smaczna. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba po japońsku składniki: około 1 kg filetów z ryby np. mintaj, morszczuk, dorsz sól i pieprz około 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jaja cytryna 1 szklanka wody Ryba po japońsku – składniki na zalewę: 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu

Olcia gotuje!
Zupa curry z brzoskwiniami i rybą – farerska Karrysuppe 78

Magdalena Pinkwart Składniki 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 g masła 2 czubate łyżki curry 1 puszka krojonych pomidorów ½ l bulionu rybnego lub drobiowego 1 duża puszka brzoskwiń ½ kg dorsza 3 łyżki słodkiej śmietany 18% sól, pieprz do smaku Przygotowanie W rondelku rozpuść masło, na nim podsmaż cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodaj pomidory

smakowitehistorie.com