Zupa pomidorowa to klasyk domowej kuchni. Przepis jest banalnie prosty i wystarczy zaopatrzyć się w dobre pomidory, i wywar, a zupka będzie jak marzenie :).Zupę pomidorową najczęściej przygotowuje się z ugotowanego dzień wcześniej rosołu i tak było w moim przypadku. SKŁADNIKI 750 ml rosołu lub bulionu ok.10 średnich pomidorów sól,pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka masła łyżka śmietany(...)wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Zupkę podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem,makaronem lub kluseczkami. SMACZNEGO!!! A tu przepis w formie filmiku
Mała w garnku mieszaszpiku kostnego w spełnianiu funkcji obronnych organizmu. Do czego dodać pestki dyni? Świetnie komponują się z owsianką, jogurtem, w surówkach np. prażone, nawet jako dodatek do deserów, batonów musli, domowej granoli. Olej z pestek dyni Olej z pestek dyni odnajduje swoje zastosowane w kuchni, kosmetyce oraz w medycynie . W tej ostatniej dziedzinie polecany jest mężczyznom w walce z prostatą(...)możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta, dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej tylko to co przyszło mi do głowy, co sama robiłam i jadłam
Pause Gotowanie!czas z nimi spędzony :) (Nie) typowa blogerka kulinarna... Wiele posiłków przygotowuję każdego dnia, ale na obiad czasem są kanapki lub inne, proste do zrobienia potrawy (jak ugotowany makaron lub kasza z jogurtem naturalnym). To wszystko nie wynika z mojego lenistwa, a z możliwości czasowych i absorbujących dzieci ;) Zuzia - 2 lata i 7 miesięcy. Wszystko musi robić ze mną(...)siostry. Wiktoria - 9 miesięcy. Od początku chciałam ją "przyzwyczaić", że nie ma mnie na wyłączność, nie nosić za dużo, itp., żeby mieć więcej czasu dla Zuzi i na domowe obowiązki. Nie dało się. Była mądrzejsza i żałosnym płaczem i wzrokiem wychowała mnie sobie nieźle ;) i Zuzię ;) jest nawet "gorsza", bo Zuzi do momentu raczkowania (9 mcy, od tego czasu już
Kolorowy Przepisownikwielogodzinny finał przy stole. A ostatnio namiętnie odkrywamy uroki szybkich numerków. Nie mówimy, żeby spieszyć się przy jedzeniu! Raczej, żeby pomyśleć o jego przygotowaniu w kategoriach minimalizmu. Taki zdrowy, domowy fastfood. Dzisiaj kolejny przepis na szybki, pyszny, energetyczny i lekki obiad. Tagiatelle z marchewki, owczy ser, garść frikeh, szczypta czarnuszki i gotowe! My kupiliśmy wór frikeh w Nazarecie zachęceni przez(...)minut, aż będzie miękkie. Nie chłonie ono wody tak, jak ryż, więc możecie ją odlać, jeśli nie odparowała. Marchewki myjecie, obieracie, a potem ścinacie obieraczką paski przypominające makaron tagliatelle. Na patelni rozgrzewacie oliwę z oliwek, wrzucacie marchew i blanszujecie. Posypujecie czarnuszką, przyprawiacie solą i pieprzem, mieszacie. Dodajecie ser pokrojony w kostkę, kaszę, mieszacie i zdejmujecie z palnika. Po chwili, kiedy
GRUBY WAŁEKdostarczyć nam 25% codziennej dawki kalorii. Pierwsze najlepiej zjeść na spokojnie w domu przed wyjściem do pracy czy do szkoły, drugie zapakujmy w szczelne pojemniki i weźmy ze sobą. Domowe jedzenie, także śniadanie, jest o wiele tańsze i zdrowsze niż te, kupowane w sklepach. Wystarczy tylko motywacja, a śniadanie każdego dnia może być naprawdę kolorowe i smaczne, w dodatku przygotowywane(...)także za to, że nie trzeba jej obierać, a to duży komfort. O tej porze roku robię kremowe zupy z tego pieczonego warzywa i pasty idealne do kanapek i makaronów. Lubię aromatyczną, pieczoną dynię z cukinią i ziołami. Aby taką przygotować, wystarczy podzielić warzywo na mniejsze kawałki razem z cukinią, włożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą z oliwek, dodać suszone
Moja smaczna kuchniaznaleźć drogę. Swoją drogę. Taką, której trasa nie prowadzi w ślepy zaułek. Usianą drobiazgami. Drobinkami, które nadają tej wędrówce sens. Jak ciepła piętka domowego chleba. Jak słowo, które wszystko zmienia. Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci. Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka(...)poletko nad potokiem cudownie się rozrasta. Wschodzą małe listki - rośnie wielka radość. Pierwsza ścięta kępka to kulinarne święto. Była już zupa (klik) i bułeczki (klik) , był też makaron (klik) . Teraz pora na wytrawne scones z cheddarem - rozrywane jeszcze na ciepło i nurkujące w kremowym, cudownym po prostu hummusie z czosnkiem niedźwiedzim . Zielona uczta. Pachnąca wiosną
KUCHARNIAzapasteryzować do późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu, na pizzę, do zapiekanek, kanapek i do czego dusza zapragnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Łatwy sos Marinara (14-16 porcji) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju(...)gładki sos i wmieszaj bazylię. Jeśli chcesz trochę sosu zamrozić, odstaw go do ostygnięcia po czym przełóż w woreczki do zamrażania. Włóż do zamrażarki i korzystaj ze świeżego, domowego sosu w ramach potrzeb. Smacznego! English version Easy Marinara sauce (14-16 servings) Ingredients: 2 tablespoons olive or canola oil 1 medium onion, diced 2 medium carrots, shredded 5-6 cloves
karmelowyA jakie jedzenie na Sylwestra jest najlepsze? No cóż, co rodzina to zwyczaj, co kraj to obyczaj, jak mówi znane przysłowie… Czasami to proste dania, czasem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!diety schudłem ponad 15 kg przez ostatni rok, więc na pewno warto na to zwrócić uwagę, jeść i pić zdrowo, a przy okazji smacznie. Autor przekonuje nas do robienia domowych, naturalnych koktajli, bo to mega bomba witaminowa, która da nam porządnego kopniaka z energią na cały dzień. Można przygotować je wieczorem i rano wypić zamiast kawy, czy herbaty. W kolejnym(...)wiśniami czy sałatkę ze słodkich ziemniaków, malin i pestek dyni. Dania główne w surowej diecie również mogą być pełnowartościowym i świetnym posiłkiem. W rozdziale znajdziemy rozwiązania jak zastąpić makaron i ryż warzywami. Spaghetti z cukinii czy ryż z kalafiora wyglądają świetnie. Zielone tacos z kiwi i szpinaku z sałatką kukurydziano - kokosową po wygląda obłędnie i tak zapewne smakuje. Na końcu
Parowar FacetaMakaron z pesto zna każdy. A czy wiedzieliście, że risotto z dodatkiem zielonego sosu to równie genialny duet? :) Kremowe, ziołowe, serowe... no po prostu petarda! Mogłabym je zjeść całe tak po prostu. Ale dodałam koktajlowych pomidorków oraz przyniesiony właśnie świeżutki bób i otrzymałam pyszne i proste letnie danie, którego koniecznie musicie spróbować :) Do risotto możecie dodać tradycyjne pesto bazyliowe(...)kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 600-700 ml bulionu warzywnego, wlanego do garnuszka postawionego na wolnym ogniu 200 g ryżu arborio lub carnaroli 100 g pesto, najlepiej domowego , ale taki ze słoika też się nada 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki ok. 30 g parmezanu sól, pieprz Przygotowanie risotto z bobem: Bób ugotuj w osolonej wodzie, ostudź
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj z łatwością zauważymy, że powstaje coraz więcej typowych polskich restauracji, zaś szefowie kuchni czerpią często inspirację z tradycyjnej polskiej kuchni. Czemu się tak dzieje? Czy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczasach Sarmatów, czyli od połowy XVI wieku, czy też umiłowanie dla kuchni francuskiej obserwowane w latach późniejszych). Istotny jest fakt, iż od zawsze była to w większości kuchnia domowa – w domu przygotowywano i spożywano posiłki. Często jedzono głównie to, co wyprodukowano we własnym gospodarstwie. Kuchnia polska dziś Współczesna kuchnia polska w dużej mierze utożsamia się z kuchnią polską z okresu(...)Współcześnie albo jemy głównie tradycyjnie w sensie PRL-u, czyli właśnie mięso, ziemniaki, surówka, tudzież produkty mączne – pierogi, naleśniki, trochę oczywiście jest wpływ kuchni włoskiej, więc różnego rodzaju makarony, pizze, szczególnie jak ktoś je na mieście. Ale także mamy dużo większe możliwości zjedzenia kuchni niepolskiej. Czyli co chwilę otwierają się w Krakowie restauracje indyjskie, tej kuchni wschodniej też jest
365 dni dookoła kuchnitalarki marchewkę, selera i pora. Przesmażamy kilka minut po czym dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą w 3/4 ugotowane. Wówczas dodajemy do zupy makaron. Całość gotujemy aż warzywa i makaron będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, bazylią, oregano (lub ulubionymi ziołami) i ewentualnie przyprawą do zup. Garnek zdejmujemy z ognia(...)wielu nowych rzeczy od innych w dziedzinie gotowania. 7. Twoje danie popisowe to... Leczo. I ciasta:D 8. Mięso czy słodkości? Zdecydowanie słodkości^^ 9. Twoje ostatnie kulinarne odkrycie Domowe lody kawowe:) 10. Potrawa, która Ci nie wychodzi, mimo wielu prób, jeśli jest taka Hm...chyba takiej nie ma;) 11. Potrawa, której chciał(a)byś spróbować Na pewno oryginalne włoskie
My simple kitchenmrugać. Nie przyspieszymy jego gotowania zwiększając gaz- bo wtedy zrobi się biały i nie wydobędziemy z warzyw i mięsa całego aromatu. Idzie zima, tak więc polecam tę aromatyczną, domową zupkę nie tylko od święta. Składniki: cała lub połowa wiejskiej kury 3 litry zimnej wody 2-3 szt. marchewki 2 szt.pietruszki 1 średniej wielkości seler gałązki natki pietruszki(...)przez około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjęłam warzywa i kurę. Można jeszcze dodać soli i pieprzu do smaku. Podawałam z ugotowanym makaronem ( lub ziemniakami wedle gustu). Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę i pyszne ugotowane mięsko z kury. Smacznego! A z ugotowanych warzyw
potrawyregionalneJak można zauważyć z częstotliwości publikowania przepisów ze szpinakiem ewidentnie wynika, że go uwielbiam. Muszę jednak przyznać, że to świadome uwielbienie dorosłego człowieka. Za dzieciaka pałałam
Karczma Honoriettysuszonymi ziołami, nie ma nic lepszego, w dodatku to danie dla całej rodziny! Nie wyobrażam sobie życia bez kasz, syte, smaczne, zdrowe i lekkostrawne z powodzeniem zastąpią ziemniaki, makarony czy ryż. Moja ulubiona ostatnio to kasza pęczak, która wykorzystuję do sałatek, z gryczanej zrobiłam kiedyś pyszną sałatką z cytrusami. Na blogu znajdziecie sporo przepisów z kaszą w roli głównej(...)mała cebula 2 łyżki czerwonej, słodką papryki w proszku oliwa z oliwek dobrej jakości 1 - 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki wody sól do smaku 4 łyżki domowej przyprawy do sałatek Przygotowanie : Ugotowaną kaszę przekładamy do garnka, mieszamy z 2 łyżkami domowej przyprawy do sałatek, trzymamy w cieple. Obraną cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek razem
Moja smaczna kuchnia