obruszyłam, później wzruszyłam ramionami - to w końcu jego urodziny, niech wybiera. Okazało się, że plan już był - zaserwujemy naszym gościom domowe lody. Co oznacza, że od poniedziałku kręcę i kręcę, i ciągle się zastanawiam, jakimi smakami ich zaskoczyć. Będą waniliowe, ulubione C. - kawowe z whisky, a także czekoladowe z chilli. Tak, tak, nie pomyliłam się. Skoro ciastka czekoladowe z chilli(...)kwadransie - nie powinny palić w gardło, ale pozostawiać lekko ostry smak na końcu języka. Pycha! Lody czekoladowe z chilli Składniki: (na 1 l lodów) 4 żółtka 90 g cukru 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 g ciemnej czekolady (75%) 60 g mlecznej czekolady 1 papryczka chilli Papryczkę przeciąć na pół oczyścić z pestek. Wrzucić do mleka, zagotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajek 15dag mąki 15 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy(...)połowie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Żółtka roztrzepać i pomalutku dodawać do białek ciągle mieszając. Dodać do masy jajecznej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec około 35 min w 180 C Piekłam w tortownicy o średnicy około 26 cm. Krem czekoladowy: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do roztopionej i wystudzonej czekolady
Amatorka kuchennazaspokojony (i to bez żadnych wyrzutów sumienia!). Czekoladki nie zawierają białego cukru (słodyczy nadają przede wszystkim daktyle), tłuszcz zaś pochodzi z orzechów. Z astanawiałam się jak nazwać te czekoladki. Na stronie, z której czerpałam inspirację jest to "fudge" czyli cukierek, krówka. Ja jednak bliżej skłaniałabym się do domowej wersji, zdrowej czekolady. :) Przepis dedykuję wszystkim czekoladożercom na diecie (i nie tylko(...)masła migdałowego, instrukcja poniżej (można zastąpić olejem lub masłem kokosowym) 1/4 szkl. kakao (lub mniej) 4 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka rumu Przygotowanie Spód . Wszystkie składniki należy umieścić w malakserze. Dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć do formy wyłożonej folią aluminiową. Masa bananowo-czekoladowa. Wszystkie składniki dobrze wymieszać w malakserze
coolinarnastrefa.blogspot.comOstatnio eksperymentuję z napojami roślinnymi, które z powodzeniem zastępują mleko. Mój organizm nie ma problemów z tolerancją laktozy, ale płatki śniadaniowe zdecydowanie wolę jeść na "mleku
Domowa Cookierenka AgiGdy byłam młodsza uwielbiałam budyń. Jadłam go bardzo często na podwieczorek lub kolacje razem z owocami lub sokiem malinowym. Gdy przychodziły do mnie koleżanki mama częstowała
CzarnawisienkaPrzyznam, że rozpiera mnie duma, bo mogę zaprezentować kolejny udany eksperyment. Zaczęło się od tego, że Mąż "zażyczył sobie" czegoś do kawy, ale bez cukru. Pomyślałam
Domowa Cookierenka Agifanów domowych wypieków dla chcących przenieść się w świat dzieciństwa dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki na ciasto: 250ml mleka 450g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 80g masła 70g cukru jajko łyżeczka ekstraktu wanilii Składniki na owocowe wypełnienie: 400g borówek (jagód) 2 cukru pudru Składniki na glazurę: jajko 2 łyżki mleka Składniki na lukier: 250g cukru pudru 2-3 łyżki(...)cukru. Rozetrzeć składniki na gładką masę (bez grudek). Konsystencja rozczynu powinna przypominać śmietanę. Rozczyn odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce by podrósł. Resztę mleka (200ml) podgrzać w małym rondelku rozpuszczając w nim masło. Nie dopuścić do wrzenia. Mleko ma być ciepłe, ale nie gorące! Do dużej miski przesiać mąkę, dodać do niej rozczyn, ciepłe mleko oraz cukier, jajko
Mania Wypiekaniaszklanka rodzynek w rumie 2/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczowej/ cytrynowej (dałam 4 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej, wersja domowa wydaje mi się bardziej intensywna) 3 i 3/4 szklanki mąki + kilka łyżek do obtoczenia rodzynek i podsypania ciasta 2/3 szklanki cukru pół łyżeczki drożdży instant szczypta soli odrobina skórki otartej z cytryny (pół łyżeczki) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)miski wsypać kilka łyżek mąki i obtoczyć w niej rodzynki i kandyzowaną skórkę. W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki suche, tj. mąkę, cukier, skórkę cytrynową, drożdże i sól. W misie miksera wymieszać jajka, miód, ekstrakt waniliowy i wodę. Następnie (dalej miksując mieszadłem płaskim) dodawać stopniowo mąkę. Gdy masa będzie jednolita dodawać do niej po łyżce miękkiego masła, każdą kolejną łyżkę
Domowa Cookierenka AgiSernik Izaura z domowego zeszytu z przepisami. Sernik, który często robiłam jako nastolatka. O ile mnie pamięć nie myli pierwszy sernik, który odważyłam się zrobić z przepisu zamieszczonego w czasopiśmie z poradami, przepisami itp. A jak wiecie kilkanaście lat temu byłam dość nieufna co do przepisów zamieszczanych w tzw. gazetach i dość sceptycznie do nich podchodziłam. Sernik się wtedy udał(...)świąteczny stół, jak również na każdą inną okazję. Zachwyci Was. Polecam! Składniki na ciasto: 270 g mąki pszennej 330 g cukru 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 5 łyżek wody Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu gotujemy około
Made By Mom And Sonskładniki na biszkopt: 4 jajka 100 g mąki 145 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaOstatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA , potem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka
Domowa Cookierenka AgiKarnawałowych słodkości? Jeżeli nie faworki to może churros , albo domowe pączki hiszpańskie lub małe pączusie ? Jeżeli nie lubicie tych drożdżowych możecie zrobić takie pączki bez drożdży :) Jak widzicie, macie w czym wybierać :) Składniki : 500 g mąki 5 żółtek 2 łyżeczki masła 8 łyżek śmietany około 300 g łyżka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę(...)końców ciasta. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu - około 160-170`C - ja smażę na oleju rzepakowym, w rondelku albo frytkownicy, tak aby tłuszcz zakrywał wrzuconego faworka. Na końcu obsypujemy grubo cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościOd dawna przybierałam się do zrobienia tego ciasta...i zawsze coś stało na przeszkodzie..ale skoro dostałam wiśnie od Rolnika ..nie było innego wyjścia ..jak tylko
Moje domowe kucharzeniebyło zdecydować! :) Te eklery są tylko namiastką, sam chyba jeszcze nie nauczyłem się robić idealnych, ale myślę, że niejedna ciastkarnia może ich zazdrościć, głównie dlatego, że są po prostu domowe. A jak smakują? Przekonajcie się sami! :) Powiem tylko, że pachną wanilią, a ich słodycz jest idealnie wyważona, zaś klasyczny krem pâtissière nie ma sobie równych! Składniki(...)Piec w 200 ºC przez 20-30 minut, aż urosną i nabiorą złotego koloru. Wystudzić na kratce, a następnie poprzekrawać na pół. Waniliowy krem pâtissière: 800 ml pełnego mleka laska wanilii 8 żółtek 120 g cukru 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 30 ml dowolnego likieru lub brandy (ja użyłem Amaretto) Wanilię przekroić na pół, wyskrobać ziarnka
Food Squarezróbcie je swoim najbliższym;) Składniki: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży instant 30 g cukru szczypta soli 150 ml letniego mleka 2 żółtka 40 g masła Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i cukier. Mleko podgrzać, ciepłe wlać do mąki. Wsypać drożdże instant bądź zrobić rozczyn ze świeżych. Na sam koniec dodać żółtka(...)pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Masa serowa: 300 g sera białego tłustego 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki cukru waniliowego prawdziwego bądź opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ser przełożyć do miseczki i utrzeć go na gładko widelcem, dodać żółtko, jajko, cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać
Krakowskie smaki Anibiblioteki poradnika domowego , więc postanowiłam upiec z niej sernik. Prawie godzinę siedziałam nad przepisami i nie wiedziałam co wybrać. Postanowiłam upiec sernik z dwukolorowym kruchym ciastem. Sernik wyszedł przepyszny. Ciasto niesamowicie kruche a sam sernik niezwykle delikatny. Polecam :-) Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła(...)godzinę. Składniki na masę serową: 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego (dałam gotowy ) 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 16 g ( całe opakowanie) cukru waniliowego 4 żółtka 7 białek 150 g rodzynek 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania masy serowej: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, pod koniec
Na słodko lub wytrawniepieczenia, kaszę i cukier. Dzielimy na 3 równe części (najwygodniej jest porozdzielać do 3 takich samych miseczek). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy i opcjonalnie cukier (jeżeli jabłka są kwaśne, u mnie nie było takiej potrzeby, wręcz odwrotnie – stąd dodatek żurawiny), 2 łyżeczki cynamonu oraz 200g suszonej żurawiny – dokładnie mieszamy. Na spód blaszki wsypujemy(...)minut. Upieczone ciasto, po lekkim przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Szarlotka sypana z żurawiną, jak zawsze nie zawiodła swoim smakiem, zapachem… i nie tylko. Kusi wyglądem, zapraszając na wspaniałe doznania kulinarne. Jest niezwykle delikatna, a dodatek kwaśnej żurawiny przy słodkich jabłkach idealnie równoważy niezapomniane smaki. Przepis „przypomniałam sobie” z bloga Joanny – Domowe Wypieki . Smacznego. Wydrukuj przepis The post Szarlotka sypana
mojewypiekiinietylko