domowy chleb - 5671 przepisów (strona:234/379)

PASZTET DROBIOWY 198

Między jednym pieczeniem ciasta a drugim postanowiłam upiec pasztet 😊 Taki domowy nie ma sobie równych, a że nie jem jajek musiałam trochę poeksperymentować. Dodatek gotowanego ziemniaka

Marcepanowa kuchnia
Chleb z cukinią, ziarnami słonecznika i dyni. 182

Ostatnio trafiłam na fajny przepis u  Kasi Cukier na chleb z cukinią, powiem Wam że jest przepyszny, tak wszystkim smakował że musiałam upiec dwie blaszki

Sama słodycz i szczypta chili
CHLEB PSZENNY RAZOWY WIELOZIARNISTY 155

Nie jest to lekki chleb, nie jest puszysty. Jest za to ciężki, pachnący i pełen ziaren. Z mocno chrupiącą skórką. Kolejny pomysł Piotra Kucharskiego, który zaczarował

OliveandThyme
Domowa nutella - bez czekolady i cukru 743

Przepis na pyszną, zdrową i tanią nutellę domową. Świetna alternatywa dla wegan i osób na diecie - ma tylko 200 kcal w 100g (sklepowa nutella ma 530

Pora na pora i pomidora
Chałka pleciuga 134

Najlepsza na śniadanie, z kubeczkiem ciepłego mleka i łyżką domowej konfitury. Doskonała na smutki i szarugę za oknem. Jej maślany smak i puszyste wnętrze na każdej

Zapiski Młodej Żony
Brioszki 178

"No, nareszcie wolne! Niestety nici z moich wczorajszych domowych porządków, ale za to zrobiłam już większość świątecznych zakupów. Do kupienia zostały mi już tylko takie rzeczy

Słodkie Przyjemności
Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie 23391

The post Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka 180

Drugą rzeczą jaką uwielbiam robić po makaronach to piec chleb. Ten zapach w domu, smak  i kto by pomyślał, że upieczenie chleba uczy pokory i

Basia w kuchni
Orkiszowy chleb jogurtowy na drożdżach 255

chleby, którymi podczas pieczenia pachnie cały dom. Tak więc i dziś, chciałabym Wam zaprezentować i zachęcić Was do wypieku własnego chleba. To nie takie trudne, a sprawia wiele radości, uwierzcie. Co prawda, dopiero zabieram się do przygotowywania własnego, domowego zakwasu, a zrobię go dopiero wtedy, kiedy już nie będę nigdzie wyjeżdżać i na pewno podzielę się nim z Wami(...)naturalnego (o temperaturze pokojowej) - 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) - 1 łyżeczka soli - olej i otręby do wysmarowania i obsypania formy *opcjonalnie: ulubione nasionka lub pestki, zioła Formę do chleba smarujemy olejem i obsypujemy otrębami, a ich nadmiar usuwamy. Wszystkie składniki wraz z przygotowanym zaczynem szybko wyrabiamy na jednolitą masę, aż stanie się gładka i elastyczna. Otrzymane ciasto umieszczamy

Be Fit Be Strong
Chleb cebulowy pszenny – bez wyrabiania 237

Szybki, prosty i niesamowicie aromatyczny chleb. Dodatek wysmażonej na chrupko szalotki dodaje mu delikatnego cebulowego aromatu i lekkiej słodyczy. Niezastąpiony do wędlin, np. domowej szynki, pasuje świetnie także to żółtych i białych serów. Cebulki obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na małym ogniu na klarowanym maśle do czasu, aż szalotki zmiękną, zrobią się przeźroczyste i widocznie przyrumienione. Mieszamy cebulę przy smażeniu(...)piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat i formujemy bochenek. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie bochenka.   Chleb odłóżcie łączeniem do spodu na naszykowaną

Karo in the Kitchen
Pâte fermentée razowe 184

Podobnie jak inne prefermenty, ma krótką żywotność, nawet przechowywane w lodowce. Musi zostać zużyte w ciągu 48 godzin. W domowych warunkach chyba lepiej przygotować pâte za każdym razem świeże, praca włożona w jego przygotowanie nie jest duża, a efekty wypiekania chleba są lepsze.Składniki na 380 g Pâte fermentée razowego:230 g mąki pszennej razowej150 g wody letniej0

Grahamka, weka i kajzerka
Kiełbasa drobiowa o smaku curry 338

jakoś nie do końca lubię. A właściwie wcale mi nie smakują. Zdecydowałam się więc zrobić domową kiełbasę drobiową. Znalazłam przepis na taką o smaku curry. Kiełbasa okazała się bardzo smaczna. Jadłam ją i na ciepło, zaraz po sparzeniu i na zimno - jako dodatek do chleba. Jest może nieco bardziej sucha niż wieprzowa biała kiełbasa, ale to wynik braku tłustych kawałków

Stare Gary
Domowa pasztetowa 268

Wątrobianka, pasztetowa, smaki dzieciństwa...  Od jakiegoś czasu musiałam się niestety obejść smakiem. Poczytałam co znajduje się w produkowanych pasztetowych... Któregoś dnia w zeszłym roku trafiłam

Kulinarne przygody Gatity
Coś dobrego dla jednego: tost z buraczkiem i awokado... 137

Przepis Jamie Oliver . Składniki: (dla 1 osoby) 1 niewielki buraczek, upieczony, albo ugotowany, domowy, albo sklepowy (bez octu!) 1 czubata łyżeczka hommosu 1 czubata łyżeczka serka wiejskiego 1 kromka dobrego chleba, tostowanego 1/2 dojrzałego awokado, pokrojonego na plasterki 1 łyżeczka oliwy extra virgine 1 łyżeczka mieszanych pestek (dynia, słonecznik) Zetrzyj buraczka na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj w miseczce

Lejdi of the house
Zapiekanka z pieczarkami na bagietce 143

niezdrowy fast food z przydrożnej budki. A smakuje o niebo lepiej i wiemy, że wszystkie składniki są sprawdzone i świeże. Taka domowa zapiekanka może być podawana na bagietce, bułce lub jeśli ich nie mamy to po prostu na chlebie. Rewelacyjnie smakuje jako

Krokusowy Dom
Wegański Bread and butter pudding 184

Anglicy wymyślili Składniki na 4 porcje (mała forma do pieczenia, powiedzmy, że tortownica 20 cm): 300-350 g pieczywa np. chleb 120 g gęstego mleka kokosowego z puszki 100 ml mleka sojowego 4 łyżki cukru najlepiej waniliowego domowej roboty 50-100 g rodzynek/jeżeli używasz „pieczywa” z rodzynkami to nie dodawaj ich dodatkowo 2 łyżki kandyzowanych skórek pomarańczowych

greenscarf
Chleb pszenno-gryczany z orzechami i figami 160

Chleb wyjątkowy lekko słodki z orzechami .... u nas zjadany jeszcze gdy jest ciepły. Wspaniale komponuje się z domowym dżem, twarogiem a nawet z wędliną. Składniki: 200 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki gryczanej 250 g wody 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g figi 50 g orzechów pekan lub włoskich 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: kilka orzechów pekan

Delicious Titbits
Kanapki z domowym masłem orzechowym i bananem 177

najprostszą przekąską śniadaniową jest po prostu kanapka z masłem i bananem. A Wy jak zjadacie masło orzechowe? Przepis na domowe masło orzechowe znajdziecie --> TUTAJ   Składniki: 300g orzeszków ziemnych łyżeczka miodu naturalnego opcjonalnie sól morska banan kromki chleba Przygotowanie: Orzeszki wsypujemy do blendera i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (po kilku minutach konsystencja robi się bardziej płynna), co jakiś

ChilliJemy
Chleb pszenno warzywny 181

Chleb z warzywami to super pomysł, zwłaszcza dla dzieci bo możemy przemycić im warzywka. A wiadomo, że domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne i każdy się na takie skusi. Wystarczy tylko taki chlebek posmarować masłem i nic więcej nie trzeba.500 g mąki pszennej typ 500350 ml letniej wody5 łyżek oleju rzepakowego50 g świeżych drożdży1,5 łyżeczki soli1 łyżka cukru3 szczypty

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania