domowy chleb - 5671 przepisów (strona:234/379)

Pan de sal 199

Dawno nie piekłam ani bułeczek ani chleba.......przepis na te pyszne bułeczki cytuję za Dorotką. Składniki na 10 - 12 sztuk: 4 szkl. mąki pszennej chlebowej

Moje domowe kucharzenie
Weekend z grillem #3 187

dzisiejsze grillowe spotkanie proponujemy dania pikantne. W zeszłym tygodniu niechcący przygotowaliśmy trochę za dużo kiełbas więc staną się one bazą również do dzisiejszego grillowania. Przepis na te domowe grillowe kiełbaski znajdziecie TUTAJ . Tym razem przygotujemy je na ostro. KIEŁBASKI DIABELSKIE 4 kiełbaski grillowe papryczka chili jasny miód czerwona słodka papryka (w proszku) ocet winny sos sojowy sól Kiełbasę oczywiście możemy(...)posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Ten sos idealnie będzie się zgrywał z piekielnymi kiełbaskami. A do całości specjalnie dla was wymyśliłem przepis na chleb. Żytni chleb, również lekko pikantny i lekko cierpki (z dodatkiem kawy i pieprzu), tak żeby szedł krok w krok z całą resztą. Staraliśmy się idealnie zgrać smaki i jestem pewien

Marder&Marder Manufacture
Chleb na liściu chrzanu i "Zabić drozda" 168

Chleb na liściu chrzanu "prześladował" mnie od pewnego czasu. Najpierw usłyszałam o nim w jakiejś audycji radiowej, potem jedna z blogerek dołączyła swój przepis do prowadzonej przeze mnie grupy Domowe pieczywo w Google (zapraszam), a niedawno znajoma blogerka i nauczycielka Marlena Kowalska pochwaliła się swoim wypiekiem na fb. No i jak tu nie upiec u siebie? Zwłaszcza że chrzanu

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak zrobić grzanki 161

zrobić grzanki? Domowej roboty grzanki są idealne do zupy, zwłaszcza do zup kremów lub jako dodatek do sałatek. Grzanki to drobno pokrojone w kostkę pieczywo upieczone w piekarniku lub usmażone na tłuszczu np. oleju czy maśle. Grzanki dodajemy do potraw na samym końcu, natychmiast przed podaniem na stół, aby nie rozmiękły. Grzanki można podawać na ciepło i na zimno. Przygotowuję(...)zawsze więcej grzanek i przechowuję je w zamkniętym słoiku aby nie zwilgotniały, Jak skończą się grzanki ze słoika, to czasami przygotowuję jednorazową porcję smażąc pokrojony w kostkę chleb na patelni z olejem, a potem posypuję je ziołami, najczęściej oregano. Jak zrobić grzanki do zupy, na przykład grzanki ziołowe? Składniki: kilka kromek chleba pszennego kilka łyżek oliwy z chili i czosnkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prosty chleb pszenny na drożdżach 256

Prosty, pszenny chleb na drożdżach z niewielką ilością mąki razowej. Z nutką czosnku i ziarenkami kminku. Idealny wypiek jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z domowym pieczywem. SKŁADNIKI: 550g mąki pszennej typ 650 125g mąki pszennej razowej typ 2000 450ml wody 1 łyżeczka cukru 25g drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka kminku całego 2 ząbki czosnku Drożdże rozetrzeć z cukrem

https:KKuchniaMniam
Bułki z nadzieniem ruskim 76

4.8 / 5 ( 6 votes ) Bułki z nadzieniem ruskim Bułki z nadzieniem ruskim , jak wszystko co najlepsze są dziełem przypadku . Robiąc pierogi ruskie , rozpędziłam się z ilością

Ogrodnik w podróży
BRUSCHETTA- KLASYCZNY PRZEPIS 126

Bruschetta to pyszna, szybka i łatwa przekąska, która sprawdzi się idealnie podczas domowych przyjęć. Aby przygotować klasyczną bruschette potrzebujesz ciabatty, ale śmiało możesz wykorzystać inne pieczywo, ja wykorzystałam chleb na zakwasie, świeżej bazylii, soczystych słodkich pomidorów, czosnku i oliwy. Składniki 1 ciabatta (może być bagietka lub inne pieczywo) 3 słodkie pomidory 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Kukuleczki
BRUSCHETTA- KLASYCZNY PRZEPIS 120

Bruschetta to pyszna, szybka i łatwa przekąska, która sprawdzi się idealnie podczas domowych przyjęć. Aby przygotować klasyczną bruschette potrzebujesz ciabatty, ale śmiało możesz wykorzystać inne pieczywo, ja wykorzystałam chleb na zakwasie, świeżej bazylii, soczystych słodkich pomidorów, czosnku i oliwy. Składniki 1 ciabatta (może być bagietka lub inne pieczywo) 3 słodkie pomidory 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Kukuleczki
Pesto z młodego szpinaku 153

dobrze jak klasyczne pesto z bazylii sprawdzi się jako dodatek do wszystkich włoskich dań – tutaj naprawdę do pełni szczęścia wystarczy tylko domowy makaron i odrobina twardego sera! My zajadamy się grubymi na dwa palce grzankami naszykowanymi z chleba na zakwasie, posmarowanymi tym pesto i obłożonymi plastrami prosciutto i bawolej mozzarelli. Spróbujcie i Wy SKŁADNIKI składniki na 2 słoiczki po 200ml

Karo in the Kitchen
Genialna kanapka z kiszoną kapustą na ciepło ” Reuben „ 162

Koniecznie musicie spróbować tego specjału , występuje w różnych wersjach ale jest genialna . Tak po prostu , to trzeba zjeść Składniki : 2 kromki chleba żytniego trochę kiszonej kapusty , dobrej jakości , kiepska kwaśiura zepsuje wszystko sos tysiąca wysp szynka wędzona domowa ( w wersji oryginalnej wołowina konserwowa ) dwa plastry ostrego w smaku sera , np Cheddar masło do posmarowania wierzchu kanapki Kromkę smarujemy sosem tysiąca

Ogrodnik w podróży
TWAROŻEK NA SŁODKO 122

względu na zawartość białka nasyci na długo i z pewnością zaspokoi kubki smakowe. Zamiast miodu możesz dodać np. ulubiony dżem domowej roboty. SKŁADNIKI: - twaróg chudy - 1/2 kostki (125g) - miód pszczeli - 1 łyżka (20g) - cynamon - 1/2 łyżeczki - chleb żytni razowy - 1 kromka (75g) WYKONANIE:  Wymieszać twaróg z miodem i cynamonem.  Wyłożyć twarożek na pieczywo. Gotowe :D 362 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Domowy zakwas na żurek 180

łyżkę zakwasu chlebowego żytniego (lub pszennego)       lub  1 łyżkę soku z ogórków kiszonych (domowe roboty)      lub  jeśli nie posiadacie ani zakwasu, ani ogórków kiszonych pomocna będzie skórka dobrego razowego chleba. Do sporego słoika wsypać mąkę, dodać wodę i zamieszać.  Dodać resztę składników.  Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
SIMIT – TURECKI BAJGIEL 102

smak Apetyt na Smaka Bajkorada Dom z mozaikami Eksplozja smaku Fabryka Kulinarnych Inspiracji Foodnotes Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje domowe kucharzenie nie-ład mAlutki Notatki kulinarne Ogrody Babilonu POlska zupa Smak mojego ogrodu Smakowity chleb W mojej kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu Slowlife Zacisze kuchenne Artykuł SIMIT – TURECKI BAJGIEL pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Focaccia na grillu 142

innych. Później, tak jak rzymska armia, rozlało się to po Europie. Nazwa pochodzi od rzymskich słów panis focacius . Panis to chleb, a focacius to palenisko na środku pomieszczenia używane do przygotowywania potraw. W luźnym skojarzeniu - ognisko domowe. Co daje focaccii wyjątkowy rodzinny charakter, prawie jak w obecnych czasach grill na działce przy akompaniamencie brzdęku butelek, w których jest coś

Kryzysowa Książka Kucharska
Domowa nutella 211

Ehh...w końcu matka pogodziła się, że synek na kolacje je tylko krem czekoladowy ... ale teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy

Atlas Smaków
Karkówka pieczona z czosnkiem i majerankiem 350

Mięsa piekę nie tylko na Święta. Wolimy do kanapek takie przygotowane w domu niż kupne wędliny, w których nie wiadomo co jest. Karkówka jest wdzięcznym materiałem

Smaczna Pyza
Prosty pszenny chleb z garnka 312

kolejne 30 minut. Po upieczeniu chleb około godziny studzimy na kratce. Raczej nie kroimy na ciepło (chociaż pokusa jest ogromna). Chleb podczas stygnięcia uzyskuje jeszcze swoją pożądaną strukturę. Smacznego! Piekli ze mną: Paweł -  chleby.info Bożena -  Moje domowe kucharzenie Agnieszka -  Maryna w kuchni Lidia -  zdjecie na FB Izabela -  Smaczna Pyza Marzena -  Kulinarne szaleństwa Maniusi Justyna

Mia Cucina Sofieta
Chleb szwajcarski 232

pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu chleb około godziny studzimy na kratce. Raczej nie kroimy na ciepło (chociaż pokusa jest ogromna). Chleb podczas stygnięcia uzyskuje jeszcze swoją pożądaną strukturę. Razem ze mną piekli: Paweł - chleby.info Bożena - Moje domowe kucharzenie Agnieszka - Maryna w kuchni Lidia - zdjecie na FB Bernadetta - Mój kulinarny pamiętnik Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi Justyna - Gotowanie i pieczenie

Ala piecze i gotuje
Zasmażane buraczki, targi żywności eko 223

jaglano-twarogowy z miodem i żurawiną (pycha!) - jak ktoś lubi kaszę jaglaną, to naprawdę warto kupić.  Na stoisku z Litwy: domowy kwas chlebowy. Widok z góry na targi. Poza tym: sery pleśniowe, ciasta, przyprawy i zioła, chleby, miody, konfitury i przetwory, biżuteria. Fried beetroot  Got the idea from a friend, Joanna. I usually make a few portions

Qlinarnie i Qlinarnie
Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) 145

Sypany chlebek drożdżowy to idealna alternatywa dla ludzi nie mających zakwasu na chleb lub nie lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania