Dzisiaj piątek, więc czas zacząć myśleć o sobotnim śniadanku. Jeśli mam wolny weekend, staram się w piątek wieczorem upiec chleb lub bułeczki - takie aromatyczne śniadanie wprawia mnie zawsze w dobry humor. Do domowego pieczywa nie trzeba wiele - odrobina masła, pyszny dżem albo plasterek pomidora, i jestem w siódmym niebie.Czasem jednak nie mam siły na nic - i wtedy moje wyrzuty sumienia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014.Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było upiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprowadzącej gospodę – domowe jedzenie, tak jak w każdym miejscu na świecie, jest najlepsze.My stołowaliśmy się zarówno domowo (np. w gospodzie w parku Mtirala czy wiosce Gobroneti), jak i w restauracjach – zawsze każdy znalazł coś, co smakowało mu wyjątkowo!PuriGruziński chleb powszedni, czyli puri, różni się od naszego. Jest przede wszystkim płaski i robiony tak, jak podstawowe ciasto drożdżowe(...)seremPieczarki są bardzo popularne w Gruzji. Na każdej suprze oprócz chleba, chaczapuri, serów i sałatki gruzińskiej, zawsze znajdowało się miejsce na pieczarki zapiekane z serem. Podawane są one w glinianym naczyniu zwanym ketsi. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – pieczarki, masło i słony gruziński ser (w wersji domowej możemy użyć mozzarelli) – bo w prostocie tkwi siła.Pieczarki z serem
Poezja smakuKrem z ziemniaków, prowansalska pomidorowa, błyskawiczna, domowa zupka chińska, zupa z soczewicy, krem z pieczonej papryki i cieciorki i pyszna włoska zupa z czerstwego chleba – sześć zup na sześć dni tygodnia, rozgrzewających, aromatycznych i pysznych!. Pamiętacie ten dialog z “Dnia świra”? Matka Adama: Co się stało? Zjedz coś. Adam: Mamo, nie jestem głodny. Uderzyłem się w skrzynkę(...)pomidorowym kremie lata i słońca. A wszystko zrobione z trzech składników i kilku przypraw. Tajemnica smakowitości tkwi w sposobie gotowania. Czytaj dalej BŁYSKAWICZNA TAJSKA ZUPA TOM YUM „Chińska” zupka domowego wyrobu, bez gotowania, gotowa w 15 minut. Smak i aromat Azji bez chemii i polepszaczy smaku. Czytaj dalej ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI Z MLEKIEM KOKOSOWYM Bardzo delikatna zupa krem
Niedzielny kucharzKrem z ziemniaków, prowansalska pomidorowa, błyskawiczna, domowa zupka chińska, zupa z soczewicy, krem z pieczonej papryki i cieciorki i pyszna włoska zupa z czerstwego chleba – sześć zup na sześć dni tygodnia, rozgrzewających, aromatycznych i pysznych!. Pamiętacie ten dialog z „Dnia świra”? Matka Adama: Co się stało? Zjedz coś. Adam: Mamo, nie jestem głodny. Uderzyłem się w skrzynkę(...)pomidorowym kremie lata i słońca. A wszystko zrobione z trzech składników i kilku przypraw. Tajemnica smakowitości tkwi w sposobie gotowania. Czytaj dalej BŁYSKAWICZNA TAJSKA ZUPA TOM YUM „Chińska” zupka domowego wyrobu, bez gotowania, gotowa w 15 minut. Smak i aromat Azji bez chemii i polepszaczy smaku. Czytaj dalej ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI Z MLEKIEM KOKOSOWYM Bardzo delikatna zupa krem
Niedzielny kucharzZupa z dodatkiem kaszy jaglanej. II Danie 16:00 Dorsz, kasza bulgur z cebulką i pietruszką, marchewka z jabłkiem. Podwieczorek 17:30 Domowe monte. "Mamusiu, a zrobisz mi kakao z bieluszkiem, taki psysmak"? Kolacja 19:00 Chleb, jajko sadzone z ziołami i gwiazdki z sera i masła. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila(...)Lila jadła w środę? 31 Co Lila jadła w środę? 32 Co Lila jadła w środę? 33 Co Lila jadła w środę? 34 Co Lila jadła w środę? 35 Domowe słodycze Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę Lady Och Mistrzyni
lady-och-mistrzyni.blogspot.comZupa z dodatkiem kaszy jaglanej. II Danie 16:00 Dorsz, kasza bulgur z cebulką i pietruszką, marchewka z jabłkiem. Podwieczorek 17:30 Domowe monte. "Mamusiu, a zrobisz mi kakao z bieluszkiem, taki psysmak"? Kolacja 19:00 Chleb, jajko sadzone z ziołami i gwiazdki z sera i masła. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila(...)Lila jadła w środę? 31 Co Lila jadła w środę? 32 Co Lila jadła w środę? 33 Co Lila jadła w środę? 34 Co Lila jadła w środę? 35 Domowe słodycze Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę Lady Och Mistrzyni
lady-och-mistrzyni.blogspot.comZupa z dodatkiem kaszy jaglanej. II Danie 16:00 Dorsz, kasza bulgur z cebulką i pietruszką, marchewka z jabłkiem. Podwieczorek 17:30 Domowe monte. "Mamusiu, a zrobisz mi kakao z bieluszkiem, taki psysmak"? Kolacja 19:00 Chleb, jajko sadzone z ziołami i gwiazdki z sera i masła. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila(...)Lila jadła w środę? 31 Co Lila jadła w środę? 32 Co Lila jadła w środę? 33 Co Lila jadła w środę? 34 Co Lila jadła w środę? 35 Domowe słodycze Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę Lady Och Mistrzyni
lady-och-mistrzyni.blogspot.comJakiś czas temu w ramach wspólnego pieczenia razem z innymi bloggerami piekłam wiejski chleb francuski na zakwasie. Bardzo nam przypadł do gustu, więc postanowiłam go
Kulinarne przygody Gatitystyczniu na blogu dużo się działo. Pojawiło się kilka naprawdę rewelacyjnych przepisów w tym jeden z naszych ulubionych domowa nutella. Przepis znajdziecie tutaj: Do tego masło migdałowe na 3 sposoby! Przepis znajdziecie TUTAJ W tym wszystkim brakowało jednego – chleba… Takiego z chrupiącą skórką, w wersji paleo i bez glutenu, którego możemy posmarować tymi łakociami. Udało się nam wyczarować
PaleoLifeEfektowne podłużne czerwone ziarna ryżu dodają egzotyczną nutkę naszemu domowemu bochenkowi. Aby wzbogacić jego walory żywieniowe, zawiera również spora ilość płatków pszennych. Składniki na jeden bochenek: 4 szklanki mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli 300 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju lub oliwy 1/4 szklanki czerwonego ryżu 1/2 szklanki płatków pszennych(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 równych części. Z każdej części formować wałek o szerokości formy do wypieku chleba. Wałeczki równo ułożyć, formę z ciastem odstawić ponownie na ok. 30 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4. Piekarnik rozgrzać do 220 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Ostatnie 5 minut
Apetyczna babeczkatego złego co by na dobre nie wyszło bo dzięki przerwie stęskniłam się za zapachem i smakiem domowego pieczywa. Niestety, lata nie przetrwał się zakwas i muszę dopiero wyhodować nowy. Ale to mnie nie zniechęciło bo przecież chleb można upiec także używając zwykłych drożdży kupionych w sklepie. I tak powstał piękny bochen pszennego chleba na maślance, do którego dodałam utartą
Smaczna Pyzacię skłoniło do prowadzenia bloga? To akurat jest znana historia. Jakieś 6-7 lat temu kupiliśmy automat do wypieku chleba. Prawdę mówiąc sam nie wiem po co. Wówczas raczej woleliśmy fast fooda i dobrą najebkę w piątkowy wieczór niż domową kuchnię. Nie wiem więc czym się kierowaliśmy. Ale kupiliśmy. Ta maszyna tak mi się spodobała, że stwierdziłem, że nie mogę
Marder&Marder Manufactureżurek. Jest to bardzo proste: wystarczy zalać obrane buraczki słoną wodą, dodać przyprawy i skórkę chleba (jeśli zakwas mamy mieć szybciej), a następnie odczekać kilka dni. Następnie dolewamy taki kwas buraczany do bulionu z dodatkiem wody po moczeniu suszonych grzybów – otrzymamy pyszny, domowy barszcz na który przepis podam wkrótce.Zakwas z buraków na barszcz
Poezja smakuBardzo lubię i często piekę domowe chrupkie pieczywo, ale zazwyczaj jest to wersja wytrawna. Ostatnio skusiłam się na słodkie chlebki kokosowe. Przepis z bloga Facet i
Mienta blog