Dżem z moreli podkręcony rozmarynem to jeden z najlepszych pomysłów na przetwory z moreli. Do zrobienia na cukrze lub ksylitolu/erytrolu. Idealny na kanapki/gofry/naleśniki ale również
Czarnawisienkakanapki. Domowe bułki hamburgerowe napełniam resztkami bolognese, plastrami sera mozzarella i krótko zapiekam aż ser będzie miękki i ciągnący. Ten pomysł wpadł mi do głowy bardzo dawno temu. Często przyrządzam kanapki bolognese . Z resztek bolognese często przygotuję zapiekanki. Naleśniki nadziewane bolognese i zapieczone pod serem to sprawdzone danie na kolację. Kanapki na ciepło z resztek mięsa i wędlin Kanapki
codojedzeniapóźno jest wyjęte z lodówki i trudno je rozsmarować, wtedy często sięgamy własnie po majonez. Oczywiście, do kanapki z powidłami nie będzie on pasował ;) Ale do wędlin, pasztetów czy pomidora jest rewelacyjny. Najprościej jest otworzyć słoik kupionego majonezu, ale to pójście na skróty, prawda? A w naszej kuchni skrótów nie ma ;) Samodzielnie przygotowany majonez nie ma konkurencji(...)wśród sklepowych, więc staram się nie kupować gotowego. Choć nie przeczę, czasem lenistwo wyciągnie rękę na sklepową półkę ;) Dzisiaj jednak będę namawiać do przygotowania własnego, domowego majonezu - zdrowo, smacznie i jaka radocha, że własnoręcznie zrobiony :) Święta już niebawem, fajnie byłoby podać sałatkę z takim własnie majonezem :) Składniki: 2 żółtka , 1 i 2/3 szklanki
Codzienna kuchnia niecodziennaCześć! Najczęściej podczas weekendów robię śniadania trochę inne niż podczas tygodnia pracy. Mam czas by go poświęcić na zrobienie czegoś innego niż kanapki czy chociażby
Pieprzyć z FantazjąPIEROGI CHŁOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ DO BARSZCZU Pierogi chłopskie z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjne, rdzenne danie pochodzące z kuchni podkarpackiej. Przepis na te domowe
Moja Książka Kucharskagospodarstwa domowe (53 proc.), przetwórstwo (19 proc.), gastronomia (12 proc.) i produkcja (11 proc.). Według danych opublikowanych w 2010 roku w Polsce wyrzuca się blisko 9mln ton żywności, czyli statystyczny Polak w ciągu roku marnuje prawie 52kg produktów. Prawie 1/3 Polaków przyznaje się, że czasem zdarza im się wyrzucać żywność. „Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny
Obiad gotowyKażdy, kto słyszy piewszy raz o takiej konfiturze, bardzo się dziwi. No bo jak to, cebula na słodko? Potwierdzam, że na słodko, ale
To co kochamwędlino-podobny, ale jakoś tak wielkopolska "kiszka" (tak nazywała kaszankę moja babcia), czy śląski "krupniok", jeszcze gorzej mi brzmią. Różnica pomiędzy black puddingiem, a naszą kaszanką jest jedna. Ten pierwszy jest na płatkach owsianych, a nasza, no chyba każdy wie na czym. Poddaję się zatem i mamy kaszankę. Dostałem spory kawał świeżej kaszanki, z przedświątecznego świniobicia. Taka domowa
BaRepasBardzo smaczny, słodkawy, aromatyczny chleb, z super chrupiącą skórką. Pszenno - żytni (75/25) z dodatkiem mielonej kolendry, ciemnego słodu żytniego i rodzynek. Piekłem go również w wersji
Przepisy na domowy ser i chlebCześć! Najczęściej podczas weekendów robię śniadania trochę inne niż podczas tygodnia pracy. Mam czas by go poświęcić na zrobienie czegoś innego niż kanapki czy chociażby
Pieprzyć z Fantazjądomową pizze Spróbujcie, polecam. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!) 25 g świeżych drożdży 2 szczypty cukru 1 mała szczypta soli Dodatkowo: około 100-120 g żółtego sera (najlepiej mozzarella wiórki, ale może być inny) sos pomidorowy do posmarowania spodu 5-6 plasterków ulubionej wędliny/kie
Słodkie okruszkipiekarnie i sklepy rzeźnickie trzymają się mocno. Robiłam kiedyś zakupy w dużym markecie raz na 1,5-2 tygodnie, pakując w sklepowy koszyk wszystko według listy – warzywa, mięso, wędliny, nabiał, napoje, chemię. Kończyło się przeładowanym wózkiem, kupowaniem „bo dają taniej to się zamrozi”, wyrzucaniem jedzenia bo się przeterminowało (czego szczerze nienawidzę) i rachunkami przy kasie znacznie wyższymi, niż zakładane(...)tydzień jeszcze mogą mieć sens. Pod warunkiem, że siedzicie nad kartką i układacie sobie menu na cały tydzień. Po pracy możecie jeszcze dokupić pieczywo czy świeżą zieleninę i sprawa domowego zaopatrzenia załatwiona. Ja już nauczyłam się kupować na bieżąco, nie na zapas. I nie wyrzucać. Gotuję sezonowo – nie kupuję nigdy mrożonych warzyw czy ryb, jeśli akurat dostępne są świeże
Karo in the Kitchen1½ kg schabu, około 10 suszonych śliwek, około 10 suszonych moreli, 4 łyżki miodu, olej do obsmażenia. Marynata: 3 łyżki oleju, 4 goździki, 4 kulki ziela
Świat Domowej KuchniProste do zrobienia i smaczne.. 3 dkg drożdży 1 jajo 3 szkl.mąki 1 szkl. ciepłego mleka, ewentualnie wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju
Moje domowe kucharzenieDomowe wędzarnie i domowe kiełbasy cieszą się niezwykłą popularnością. Wszystko przez to, że w sklepach coraz ciężej dostać dobrej jakości wyroby a na dodatek przepisy utrudniają przemysłowe wędzenie. Coraz więcej firm nie wędzi swoich wyrobów w dymie a stosuje chemiczne preparaty nadające smak wędzenia. Po części wymuszone jest to europejskimi regulacjami a po części wymuszone jest to kosztami. Nie dziwi(...)przygotowane kiełbasy. Zwłaszcza, że przygotowanie kiełbasy jest proste i tanie. Domowe wędzarnie można kupić już za 300 złotych a mięso do kiełbas nie przekroczy ceną samej kiełbasy. Ponadto w domowej kiełbasie znajdują się tylko najlepsze gatunki mięs. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na trzy r\u00f3\u017cne domowe w\u0119dzone kie\u0142basy z jednej porcji mi\u0119sa","image
ProstePesto.pl