Biała kiełbasa z warzywami i cydrem 230wiem skąd przekonanie, że idealne gospodynie domowe robią wszystko same, począwszy od wybudowania własnoręcznie wędzarni po robienie wędlin. Gdzieś nawet spotkałam się ze stwierdzeniem, że jeśli nie zrobiono samodzielnie kiełbasy, to absolutnie nie wolno wrzucać przepisu. Tu mnie trochę przytkało. Owszem, kiełbasę zrobić umiem, ale najzwyczajniej w świecie mi się nie chce i nie będę inwestować milionów monet w coś
ladykitchen
Wielkanocne śniadanie. Zapiekane jajka na kremowym chrzanowym sosie! 233gorąco przepis na śniadanie wielkanocne i oczywiście majonez marki Społem - Majonez Kielecki! Nowa etykieta Majonezu: Dz ięk i niezmiennej od lat recepturze, smakiem przypomina domowe wyroby. Jego gładka, kremowa konsystencja stanowi niezawodny dodatek do sałatek, wędlin oraz przekąsek przygotowanych na bazie jaj. Odkręć słoik Majonezu Kieleckiego i zasmakuj w tradycji! Żółtka jaj kurzych, olej, aromatyczne przyprawy oraz ocet wytwarzany
SMYKWKUCHNI
Wytrawne babeczki z sałatką wielkanocną! 239przepis na wytrawne babeczki wielkanocne i oczywiście majonez marki Społem - Majonez Kielecki! Nowa etykieta Majonezu: Dz ięk i niezmiennej od lat recepturze, smakiem przypomina domowe wyroby. Jego gładka, kremowa konsystencja stanowi niezawodny dodatek do sałatek, wędlin oraz przekąsek przygotowanych na bazie jaj. Odkręć słoik Majonezu Kieleckiego i zasmakuj w tradycji! Żółtka jaj kurzych, olej, aromatyczne przyprawy oraz ocet wytwarzany
SMYKWKUCHNI
Francuska tarta z jabłkami. 248Guhl. Popołudniowa kawa podawana jest w tradycyjnych rodzinach w Eifel punktualnie o godzinie 16-stej i towarzyszą jej kanapki, dżem truskawkowy, ser i rzadziej wędliny. Kanapki jedzone są nożem i widelcem. W niedzielę dostaniemy kawałek domowego ciasta, czy nawet lody. Dzisiaj proponuję Wam pyszną francuską tartę z migdałowym nadzieniem i jabłkami. Zanim
dolcevitainmykitchen
Domowy dżem z żurawiny 171przepis na szybki domowy dżem idelany do kaczki lub po prostu na kanapkę z wędliną. Możemy go doprawić wedle indywidulanych upodobań. Jest też świetną bazą do sosów podawanych do mięs. - szklanka żurawiny - dwa średnie jabłka - łyżeczka masła klarowanego - 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy - odrobina cynamonu - 4 goździki - łyżka czerwonego octu winnego
Simple Dish
Zapomniana mini - szyneczka pieczona, czyli pyszna i zdrowa wędlina domowa bez chemii jako bonus do gulaszu wieprzowego 169domowych zakamarkach. A mi zebrało się na porządki blogowe. Trzeba dokończyć myśli, uzupełnić stare wpisy i napisać te nowe - obiecane (sobie przede wszystkim). Dziś postanowiłam napisać w końcu o bonusie do gulaszu wieprzowego , który robiłam jakiś czas temu. Bonus ten to nic innego jak pieczona szyneczka - doskonały dodatek do kanapek. Tak jak kiedyś pisałam wędliny , które są dostępne w sklepach(...)folią). Z resztą wolę częściej piec mniejsze kawałki niż jeść podstarzałą wędlinę. Jest to 100% mięsa w mięsie ;), z dodatkiem samych naturalnych przypraw ziołowych (nawet ta gotowa mieszanka była bez wzmacniaczy smaku i dlatego jej użyłam). I tak oprócz pysznego obiadu na kolację mieliśmy pyszne i zdrowe kanapki domowe. Polecam. Prosto, pewnie, zdrowo, pysznie, a do tego ekonomicznie
Kuchnia po mojemu
DOMOWE BUŁKI ŚNIADANIOWE 121Domowe bułki śniadaniowe to pyszne pieczywo idealne na śniadanie czy kolację. Tak naprawdę nie ma z nimi dużo pracy, a ciasto pozostawione w ciepłym miejscu rośnie błyskawicznie. Jestem zdania, że domowe najlepsze , dlatego też piekę sama bułki lub chleb, kiedy tylko mam na to czas. Najbardziej uwielbiam jeść bułki jeszcze letnie posmarowane masłem, z wędliną, pomidorem i ogórkiem
Zrób to smacznie
Proste bułeczki śniadaniowe 157czasem nie trzeba nic więcej. Takie bułeczki idealnie sprawdzą się na śniadanie (można je przygotować wieczorem) lub kolację. Pyszne z masłem, warzywami, wędliną, serem… Z tym czym każdy lubi najbardziej Bo czy jest coś lepsze niż domowe pieczywo? Patrząc na reakcję mojego męża, który wprost nie mógł się doczekać aż skończę zdjęcia – myślę, że nie Polecam
Słodkie okruszki
Pieczeń wieprzowa 125Pieczeń wieprzowa Szybko, prosto, smacznie i swojsko. -mięso mielone 1 kg -4 ząbki czosnku -przyprawa do mięsa mielonego 20 g (przyprawa jest z solą więc
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczeń wieprzowa ze ścinek (mięso gulaszowe) 133SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Mięso było mielone na maszynce nr.8 siatka nr.8 -ścinki wieprzowe PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona nie jodowana 17-18 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasztet z indyka 119SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE Przepis autorski; -1,2 kg ścinki tzw. (mięso gulaszowe ) z indyka -0,3 kg wątróbki z indyka -18g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka ,,Luncheon meat''  w osłonce w/g JackaW 197SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 -karkówka 2 kg / 8 mm -boczek bez skóry 1 kg (bardziej tłusty niż chudy) / 5
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa Tyrolska w/g JackaW 209Przepis autorski: SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabniałem na maszynce nr 8 Proponuję dwa składy surowca do wyboru. Wersja pierwsza -1,5 kg boczek ( bardziej tłusty
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka z piekarnika 253SKŁADNIKI -szynka -peklosól WYKONANIE Szynkę peklujemy na mokro z nastrzykiem 80-100 ml na kg mięsa. Osobiści peklowałem według kalkulatora peklowania na mokro
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica w otoczce słoniny w/g JackaW 180SUROWIEC PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -polędwica -płat cienkiej słoniny -kątnica wołowa -peklosól zgodnie z kalkulatorem peklowania na mokro wersja bardziej słona https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Aromatyczny boczek Sous Vide 334SUROWIEC -1,5 kg boczku ze skórą b/k PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -chili grys 1 g/kg -pieprz czarny grubo
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek z próżni-surowy 225SUROWIEC: -boczek bez skóry najlepiej tłusty, im tłuściejszy tym lepiej PRZYPRAWY: -peklosól 22 g/kg -kozieradka 1g/kg -jałowiec mielony 1g/kg -czosnek świeży w plasterkach ilość według uznania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka prasowana -parzona Sous Vide 217Będziemy potrzebować : -szynka (w moim wypadku dwie kulki i jedna płaska) -peklosól 19 g/kg -praska -cyrkulator -duży garnek lub lodówka turystyczna do parzenia -worki i pakowaczka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek z próżni wędzony 257SUROWIEC: -boczek bez skóry najlepiej tłusty, im tłuściejszy tym lepiej PRZYPRAWY: -peklosól 22 g/kg -kozieradka 1g/kg -jałowiec mielony 1g/kg -czosnek świeży w plasterkach WYKONANIE Boczek nacieramy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek rolowany- parzony cyrkulatorem 211SUROWIEC -boczek bez skóry 1,5 kg /najlepiej cienki PRZYPRAWY -peklosól 17 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -kozieradka 1 g/kg -czosnek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka pieczona 214SUROWIEC -karkówka 1,5 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 16-17 g/kg -ziarno kolendry 1 g/kg -gorczyca ziarno 1 g/kg -chili grys 1
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony i podpiekany w piekarniku 271SUROWIEC -boczek PRZYPRAWY -peklosól 18-20 g/kg do peklowania na sucho -peklosól do peklowania na mokro dawałem według kalkulatora https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html -chilli grys do
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka wędzona i parzona Sous Vide 341SUROWIEC -karkówka PRZYPRAWY -peklosól ilość według https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html WYKONANIE Kupioną karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy solankę według kalkulatora , tą solanką robimy nastrzyk 60
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka sous vide 532SUROWIEC -szynka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól lub sól 18-20 g/kg -woreczki próżniowe -pakowarka próżniowa -cyrkulator -garnek lub lodówka turystyczna do parzenia WYKONANIE Kupione mięso
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka parzona 254SUROWIEC -karkówka PRZYPRAWY -peklosól 19-20 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg WYKONANIE Mięso myjemy pod bieżącą wodą nacieramy peklosolą i pieprzem. Peklujemy 10-14 dni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Baleron parzony 284SUROWIEC -karkówka 2,5-3 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 20-22 g/kg -kątnica wołowa -sznurek wędzarniczy -worki próżniowe -pakowarka próżniowa -cyrkulator Sous Vide
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab-polędwica podsuszana 226SUROWIEC -schab 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -cukier 60 g/kg -sól gruba nie jodowana 30 g/kg -peklo sól 30 g/kg -czosnek granulowany 2 łyżeczki -papryka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek z nitkami chili 170SUROWIEC -boczek PRZYPRAWY -peklosól 18 g/kg -nitki chili ilość według uznania Zakupione tu https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-naturalne-jednorodne/688-chilli-chili-nitki.html WYKONANIE Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada z  boczku i podgardla 308SUROWIEC -2 kg chudego boczku -1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym -0,5 kg golonki -skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do mięska
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek pieczony w niskiej temperaturze 221SUROWIEC -boczek PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 16-19 g/kg -pieprz cytrynowy -kolendra mielona -papryka wędzona ostra i słodka -czosnek granulowany -termometr z sondą (najlepszy z
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasztetowa wieprzowo-drobiowa z pomidorem 193SUROWIEC -wątroba wieprzowa 1 kg -wątroba drobiowa 1 kg -podgardle bez skóry 2 kg -słonina bez skóry 0,5 kg -boczek bez skóry 0,5 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Łopatka wędzona 355SUROWIEC -1,5 kg mięśnia łopatki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól w ilości 80 g na litr wody i 1 kg mięsa lub 40 g peklosoli
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica dojrzewająca w próżni 380Surowiec -schab 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Kupiony schab myjemy pozbawiamy go mizdry (biała błona ) i warkocza (część
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson wieprzowy na skórkach 215SUROWIEC -łopatka 2,5 kg słonina 0,5 kg -podgardle 1 kg -serce 1 kg -pół głowy 2 kg Surowiec po niżej kupujemy dwa dni później
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasztetowa swojska-wędzona 373SUROWIEC -1,3 kg wątroby -0,700 kg serca (dwa serca) -1,5 kg boczku -2 kg podgardla -0,500 kg słoniny -dwie cebule większe -3
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica wędzona 247SUROWIEC 1,5-2 kg schabu PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80 g /kg i na litr wody -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupujemy schab myjemy pod bieżącą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka dojrzewająca 491Surowiec -szynka kulka Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka wędzona 240SUROWIEC -golonka z kością PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80 g/kg na litr wody -liść laurowy 3 szt. i ziele angielskie 6 ziaren(do parzenia) -sznurek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka  dymiona na zimno-dojrzewająca 245Surowiec -szynka 1-1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek dopiekany 211Surowiec -boczek bez skóry 1 kg Przyprawy -peklo sól 17-19 g/kg -czosnek granulowany posypujemy w około -oraz dowolne przyprawy ulubione którymi delikatnie posypujemy boczek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada lazdijajska 754Surowiec -golonka wieprzowa z ładną skórą 1,4-1,6 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 17-18 g/kg licząc tylko mięso bez skóry -sól 18
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada z indyka 273Surowiec -jeden udziec z indyka -skóra z golonki Przyprawy i materiały pomocnicze -35 g soli na litr wody i kg mięsa -35 g peklosoli na litr
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony surowy 309Surowiec -2 kg boczku chudego Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 19-20 g/kg -sznurek wędzarniczy -folia spożywcza do zapakowania lub pakowarka próżniowa ewentualnie jakiś pojemnik Wykonanie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Metka wędzona wieprzowo-wołowa 397SUROWIEC -boczek bez skóry nie za chudy 0,5 kg -karkówka 0,5 kg -jedna golonka 1-1,2 kg -wołowina u mnie z łopatki 1
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Polska 417SUROWIEC -boczek 2 kg -karkówka 2 kg -szynka 3 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pieprz czarny 2 g/kg -majeranek 0,5 g/kg -peklosól 20-21 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony rolowany 410Surowiec -1,5 kg boczku w miarę cieki taki lepiej się zwija Przyprawy -17-20 g peklosoli lub soli -pieprz kolorowy świeżo mielony -czosnek granulowany Wykonanie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Żeberka 239Surowiec -paski żeberek Wykonanie Na litr wody i jeden kg żeberek dajemy 80 g soli lub peklosoli Topimy w zalewie na 5 dni i
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzonka Krotoszyńska 446Aby zrobić taką wędzonkę musimy poprosić zaprzyjaźnionego rzeźnika by nam wyciął taki kawałek mięska, oczywiście bez skóry i kości, bądź mieć dobrego kolegę który nam to
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony podpiekamy 232Surowiec -boczek bez skóry 1 kg Przyprawy -peklo sól 17-18 g/kg -czosnek granulowany posypujemy w około -oraz dowolne przyprawy ulubione którymi delikatnie posypujemy boczek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kaszanka domowa (parzona) 277Surowiec i materiały pomocnicze -serce wiepszowe szt.1 -golonka z kością szt.1 -skórki wiepszowe 1 kg (najlepsze smalone słomą daje nam piękny zapach i lepszy smak) -wątroba
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek pieczony składany 459Surowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości masy mięsnej -17 g soli nie jodowanej warzona -8,5
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pancetta(surowy suszony boczek) 361Surowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości -peklosól 20 g -sól morska 15 g -sól wędzarnicza 10
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek  w przyprawach 224Przepis Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy wszystkie kostki i chrząstki i przyprawiamy peklo solą lub solą nie jodowaną 17-18
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka z tłuszczykiem 264Przepis Będziemy potrzebowali -szynki z tłuszczykiem Przyprawy -peklo sól ilość według tabeli dziadka wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm -ziele angielskie 10-15 kulek do parzenia
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa biała parzona 370Na gorąco z chrzanem Na zimno z musztardą francuską Jeszcze surowa Przepis Mięso -boczek bez skóry 2 kg -łopatka 2 kg -karkówka 2 kg Przyprawy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ala salami wędzona 297Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Szlachty według Jacka W 289Przepis Mięso: -2 kg szynki klasa pierwsza cięta w plastry -0,5 kg łopatka klasa druga cięta w plastry -0,5 kg łopatki klasa druga mielona
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Lisiecka według JackaW 342Przepis Będziemy potrzebować : -szynka 1 klasa 4 kg -karkówka 1 kg Przyprawy: -peklo sól 18 g /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez prasę 60 g do całości
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek pieczony w ziołach i przyprawach 211Przepis Będziemy potrzebować: -1,5 kg surowego boczku ze skórą -6 plastrów wędzonej słoniny Przyprawy -15 g /kg sól kamienna nie jodowana -3 g kg sól
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa ala - Salami w przyprawach i ziołach 313Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka tyrolska 356Przepis Będziemy potrzebować -sztuczne osłonki barierowe -termo kurczliwe -woda 150-200 mililitrów Mięso -800 g boczku -350 g łopatki (tylko chude kawałki) -350 g
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mozaika z karczku i boczku 225Przepis Taką wędlinę najlepiej zrobić w prasce lub szynkowarze.Ja do tego celu użyłem praski o wkładzie max.2,5 kg.Więc będę potrzebował i użyłem: Mięso: -karczek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek gotowany 339Przepis 1. Na początek boczek myjemy i peklujemy zgodnie z tabelą peklowania www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub 80-90 gram soli lub peklo soli na jeden litr wody
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica dojrzewająca. 594Przepis Składniki Przyprawy podane są na jedną sztukę Polędwiczki ,proponuje zrobić od razu 2-3 sztuki bo szybko znikają z talerza:) Cukier - jedna łyżka Sól kamienna/Morska
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
PASZTET 244PRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczeń 497Przepis Mięso -szynka 0.7 kg -łopatka 0,6 kg -boczek 0,5 kg Przyprawy -peklo sól lub sól nie jodowana 16-18 g /kg mięsa -pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska z boczku i drobiu 243PRZEPIS Przyprawy -sól lub peklo sól 16-18 g/kg mięsa -pieprz czarny 2 g/mięsa -czosnek wyciśnięty przez praskę ilość według uznania -pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
ala-Mortadela ze słoniną 222PRZEPIS Produkt eksperymentalny wyszedł jest smaczny:) Ta wersja którą przedstawię będzie parzona lecz uważam,że wędzona będzie jeszcze lepsza. Będziemy potrzebować: Przyprawy: -peklo sól 18 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
MOZAIKA z karkówki ,boczku i szynki 282Przepis Będziemy potrzebować : -kawałki karkówki,boczku i szynki.Jedna wędzonka waży około 1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka gotowana i zapiekana 414Przepis 1.na początek dowolne mięsko u nas szynkę peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.Do solanki dałem liść laurowy,ziele angielskie ,pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab dojrzewający 459Składniki Schab bez kości - około 1,5 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1,5 łyżki pieprz czarny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karczek dojrzewający 244PRZEPIS Cukier - 3/4 szklanki karkówka około 1,5 kg Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5 łyżeczki. pieprz ziołowy -1,5
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica na łososiowo 213Wykonanie Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza.Peklujemy na mokro 5 dni 80
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karczek gotowany 298Przepis 1. na początek dowolne mięsko peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.do solanki dałem liść laurowy,ziele angielskie ,pieprz kolorowy i
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek dojrzewający 382Składniki Boczek bez kości - około 1 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Baleron wędzony 277Przepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pachwina i podgardle wędzone i podpiekane 341Przepis Będziemy potrzebować : -mięso pachwina i podgardle -peklo sól lub sól -termometr z sondą do wędzarni -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie -czosnek -haki wędzarnicze Wykonanie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwiczki wędzone 302Wykonanie Kupujemy polądwiczki myjemy pod bieżącą wodą.Peklujemy na mokro 5 dni 80 g peklo soli na litr wody +trochę zgniecionego czosnku.Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony 323Przepis Będziemy potrzebować : -boczek bez kości i chrząstek 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Baleron wędzony 338Przepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab wędzony 483Wykonanie Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza.Peklujemy na mokro 5 dni 80
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka  płaska wędzona 262Przepis Będziemy potrzebować : -mięso 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jackówka puszczańska w wersji parzonej 256Przepis Kiełbasa Jackówka puszczańska-pomijamy wędzenie tylko parzymy Składniki: -mięso jedynka:schab-1.250 kg szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab dojrzewający 442Składniki: Schab bez kości - około 1,5kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) -4 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 2 łyżki Pieprz młotkowany z kolędrą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Klops w boczku ze skórą 210Przepis Składniki -mięso mielone z łopatki,gruby lub cienki płat boczku ze skórą, -pieprz czarny do smaku -sól 18 g/kg -gorczyca jedna łyżka -majeranek jedna łyżka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab dojrzewający 237Przepis Po tygodniu dojrzewania wygląda tak,robiony bez cukru. -2 kg schabu -18 g peklo soli na kg mięsa -1/2 szklanki soli -przyprawy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek rolowany wędzony 240Boczek wędzony rolowany.Z lewej peklowany na mokro z prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami Przepis Więc tak ten z lewej jest peklowany na mokro
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka gotowana 995Podaje przepis :jak ja robiłem 1. na początek dowolne mięsko peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.Do solanki dałem liść laurowy,ziele
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.