Kolejny bochenek domowego chleba upieczony a nawet już zjedzony . To nic, że podczas pieczenia żył własnym życiem i popękał sobie niekoniecznie tam gdzie chciałam. I tak
Smaczna PyzaDomowy, pachnący chleb i do tego z grzybami. Jakiś czas temu piekłam chleb z suszonymi borowikami a teraz postanowiłam dodać świeżych pieprzników jadalnych . Czułam, że to będzie dobry pomysł. I tak było - kurki świetnie się sprawdziły jako aromatyczny dodatek i sprawiły, że miąższ chleba nabrał ciekawej faktury. Przyznam, że ostatnimi czasy mniej pieczywa piekę - może z racji tego, że jest
Smaczna PyzaDawno nie piekłam bułeczek i chyba stęskniłam się za zapachem świeżego pieczywa jaki unosi się w domu podczas pieczenia. Dzisiejsze bułeczki przygotowałam na śmietanie bo kiedy
Smaczna PyzaChleb przeważnie piekę dość zwykły, tzn stosuję różne mąki, ale inne składniki dosypuję tak żeby nie nadawały jakiegoś bardzo specyficznego smaku. Przeważnie są to jakieś ziarenka
Smaczna PyzaKolejny mój chleb pachnie lasem. Ma chrupiącą skórkę i bardzo aromatyczny miąższ. Jeszcze ciepły doskonale smakował tylko ze świeżym masłem. Smakował tak dobrze, że zjedliśmy prawie
Smaczna PyzaCzyli przygodę z domowym pieczywem czas zacząć! Moją przygodę z domowym pieczywem rozpoczęłam od chleba. Koleżanka z dawnej pracy przyniosła kiedyś słoik z tajemniczą substancją i instrukcją wykonania chleba, postulując aby „ktoś go upiekł i oddał jej odświeżony zakwas w rewanżu, bo ona nie ma czasu teraz piec i zakwas jej się zmarnuje”… No to upiekłam. I tak piekę(...)środku. Po wystygnięciu jest przyjemnie lekko wilgotny wewnątrz. Chleb niebo w gębie!!! Jak przedłużyć "żywotność" zakwasu: Sposób na dłuższe przechowywanie zakwasu to podobno zamrożenie. Znajoma znajomej (specjalistka od domowego pieczywa) ma w zwyczaju zakwas właśnie zamrażać. Podobno nie traci on nic na wartości i zamrożenie nie wpływa na wyrastanie chleba. Osobiście nie próbowałam, bo zakwas zawsze zużywam w przewidzianym terminie
Grunt to przepis!Domowe pieczywo to jest to. Nie żadne sklepowe, nadmuchane buły czy watowaty chleb. Owszem, nawet w mojej okolicy, można dostać wspaniałe pieczywo doskonałej jakości, ale nic nie zastąpi tego zapachu podczas pieczenia. Mmmmm... :) Uwielbiam ten aromat. A później krojenie jeszcze ciepłego bochenka, bo nie mogę się doczekać, jak wyszedł i zajadanie się ciepłymi i chrupiącymi kromeczkami bez żadnych dodatków(...)dobra, chyba za każdym razem, a było ich do tej pory kilka) kroić jeszcze lekko ciepły, a nawet gorący - to za pierwszym razem ;) Później już tylko delektujemy się wspaniałym, domowym pieczywem. Chlebek z tego przepisu jest przepyszny! Mięciutki, wilgotny i z rewelacyjną, chrupiącą skórką. Ja taki uwielbiam :) Na dodatek jego wielkim plusem jest to, że przechowywany w szczelnym, foliowym woreczku
Ratunku obiadJeśli zaglądacie na naszego bloga, to na pewno wiecie, że lubimy domowe pieczywo Jak już się raz zacznie przygodę z domowym pieczywem to wpada się w nałóg i nie można przestać, bo zawsze jest jakiś ciekawy przepis do wypróbowania. Wśród blogów znajdziecie wiele, które specjalizują się w wypiekach i osoby je prowadzące są naprawdę specjalistami w tej dziecinie. Ja natomiast(...)się skomplikowane i oczywiście nie było Bagietka pszenna jest delikatna i mięciutka i jak raz ją przygotujecie to na pewno będziecie do niej wracać Zdecydowanie zachęcam do jej przygotowania!Domowa bagietka pszennaSkładniki:400 g mąki pszennej typ 5001 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru1 łyżeczka suszonych drożdży300 g letniej wody1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto do misy lekko wysmarowanej oliwą. Misę
UgotujmyTo.plWiecie już, że już dawno łyknęłam bakcyl pieczenia domowego pieczywa, zarówno bułek i chleba. Przecież to żaden problem zagnieść ciasto, uformować je i wstawić do piekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni(...)przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam też rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. A zjedzenie domowego, chrupiącego, ciepłego pieczywa robi wielką różnicę. Do tego ten naturalny aromat pieczywa roznoszący się po kuchni , a nie sztuczny aromat rozpylany w sklepie! Wystarczy poświęcić godzinę pracy i mamy pyszne bagietki pszenno-żytnie. Bagietki maja być rustykalne, czyli nie wymagające zbytniej staranności wykonania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubi domowego pieczywa? Jest ktoś taki? Polecam Wam efektowne pełnoziarniste bułeczki drożdżowe z ajwarem i czarnuszką . Te bułeczki to faworyt Piotrka do jedzenia przed TV. Prosto i pysznie… smacznie, zdrowe (bo pełnoziarniste) jeszcze ciepłe drożdżowe bułeczki z dodatkiem ajwaru popijamy np. zimnym mlekiem. Składniki na 9 dużych bułek: 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml letniej wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyzwanie - ciasto francuskie od zera. Nie martw się Sylwia, challenge accepted ;) Czego jeszcze się podejmę? Postanowienia noworoczne:* Mus czekoladowy* Tarta Tatin* Baclava* oczywiście Ciasto francuskie* Ravioli* Risotto* Domowe pieczywo* Domowy makaron Jeśli macie jakieś sugestie dotyczące wyzwań kulinarnych, chętnie je rozpatrzę i w miarę możliwości zrealizuję
W poszukiwaniu inspiracjiprostu pyszny. Dodatkowym atutem jest to, że w takim chlebie nie ma konserwantów, polepszaczy i nie przejechał przez specjalne maszyny do spulchniania pieczywa. Więc jeśli chcecie spróbować domowego pieczywa polecam. PS. Z tego przepisu wychodzą 2 dość spore chlebki, więc jeśli to dla Was zbyt dużo polecam zmniejszyć porcję o połowę. Składniki: 1kg mąki żytniej 1kg mąki pszennej 1 szklanka
Smakowy RajChleb. Domowa piekarnia” Piotra Kucharskiego to obowiązkowa pozycja dla każdego fana domowych wypieków. Cudne zdjęcia, przepisy krok po kroku, podstawowe zasady i techniki domowego wypieku pieczywa (i nie tylko). To wszystko znajdziecie w tej książce. Idealny prezent dla początkujących jak i zaawansowanych. Lubię wieczory z książką Piotra. Często do niej wracam. Zaszywam się z nią pod kocem, z kubkiem czegoś(...)jest bułkom. W V znajdziecie przepisy na potrawy, które umożliwiają wykorzystanie niezjedzonego pieczywa oraz takie, które świetnie do niego pasują. Książka jest pełna inspiracji. Pamiętajcie – jeśli raz spróbujecie domowego pieczywa, to kupne – przestanie Wam smakować. „Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu
Moja pasja smakuktoś posmakuje domowego pieczywa, to już do końca życia będzie jego amatorem. Nie ma nic trudnego w zagniataniu ciasta, niektórzy lubią to robić ręcznie, ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. Wyrabia ciasto drożdżowe doskonale. Wystarczy potem uformować ciasto i wstawić do piekarnika. A różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna. Ostatnio piekłam bagietki z tego przepisu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękolejny raz wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą Lubella. Ostatnio piekłam Bagietki pełnoziarniste . Bułki domowe wielozbożowe wyszły wyśmienite, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Na blogu uzbierało się całkiem sporo przepisów na domowe pieczywo: Bułki razowe z płatkami Bułki wielozbożowe (domowe) Bułki owsiane (domowe) Bułki pszenne z sezamem Bułki pszenne z otrębami Były już idealne rustykalne bagietki jak z paryskiej piekarni Polecam również
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię