idealny dla mnie (którego bazą są oczywiście chłodniki WINIARY) Ponadto, WINIARY postanowiło zrobić nam, ambasadorkom, miłą niespodziankę. W paczce znalazłam też doniczkę do ziół i nasiona mięty pieprzowej (którą uwielbiam), kopru i szczypiorku. Już nie mogę się doczekać aż mój domowy ogródek wyrośnie, żebym mogła korzystać z tego, co najlepsze. Opinii o chłodnikach oczekujcie już niebawem, bo na pewno
W poszukiwaniu inspiracjilodówce w żadne sposób nie jest w stanie zadowolić małych niecierpiących. Zaczyna się więc gorączkowe poszukiwanie tego co domowi mięsożercy łaskawie pozostawili do dyspozycji. Więc jeśli w lodówce uda się znaleźć pare plasterków szynki, trochę różnego rodzaju sera i oczywiście paczkę tortilli na stół wiedzie ekspresowa pizza:) SKŁADNIKI:3 tortillewszystko co pod ręką:)u mnie:Przecier pomidorowy duży4 plasterki
Magiczna kuchnia DariiKarnawałowe szaleństwo trwa i ja szaleję z pysznościami..tym razem co prawda rogaliki, a nie pączki..ale za to jakie smaczne.. ..nadzienie do rogalików
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu zawitał do mnie kurier z niezwykłą przesyłką... Pięknie, dokładnie zapakowane pudełko, które w środku kryło całe mnóstwo piwka Somersby :) Paczkę otrzymałam w ramach
Domowa cukiernia Ewy1 por 2 łyżeczki oliwy extra 1 łyżeczka masła 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej 1/2 paczki (225
Świat Domowej Kuchniskładniki: 200 g mąki 110 g masła 250 ml wody 4 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli dodatkowo: tłuszcz do głębokiegosmażenia lukier
Domowy Smak JedzeniaDziś Tłusty Czwartek - można podjadać słodkości z mniejszymi wyrzutami sumienia niż zwykle :) W ostatnich dniach zaobserwowaliśmy w internecie wysyp przepisów na pączki, chruściki i inne
Domowa Cookierenka AgiW tym roku Tłusty Czwartek i Walentynki dzieli różnica jedynie dwóch dni. Może by tak połączyć obie te okazje? :) Zapraszam na pyszne pączki z owocowym lukrem
Domowa Cookierenka AgiGdy zaczynała kwitnąć róża u mojej mamy zrobiłam mnóstwo ucieranej , której używam do pączków rogalików....i którą uwielbiam jeść samą prosto ze słoika:) Ponownie róża zaczęła
Anioły w kuchnimarki Lestello, od razu w oko wpadły mi paczki ekspandowanych ziaren. Pamiętacie z dzieciństwa dmuchany ryż i robione słodkie szyszki z ryżu? Te ekspandowane (puffed) ziarna są tego typu produktami, ale przygotowano je z prosa, gryki, pszenicy i owsa. Są lekkie, zdrowe i idealnie nadają się jako dodatek do przygotowania domowych słodyczy takich jak mleczne cukierki. Do przygotowania dzisiejszych mlecznych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięostatnich tygodniach zaskoczyła mnie spora paczka od Tovago . Wcześniej mogliście przeczytać o tekturkach o smaku piernikowym i z czekoladą, dziś o tych wytrawnych. W sumie nie wiem czy są do końca wytrawne, bardziej pasuje mi słowo neutralne. Nałożone masło (najlepiej domowe) orzechowe będzie smakowało fantastycznie, a na drugiej tekturce możne znaleźć się parma i awokado. Zdrowo, kolorowo i chrupiąco. Tekturki(...)bogate w błonnik, z niską zawartością tłuszczu i nie mają w sobie żadnych polepszaczy smaku. To wygodny zamiennik chleba, czy ratujące nas pieczywo, które zawsze jest świeże. Taka awaryjna paczka powinna być zawsze w naszej szafce. Co prawda kanapek na chrupkim pieczywie nie powinno przygotowywać się z wyprzedzeniem (pieczywo chłonie soki i przestaje być chrupkie), a jedynie zaraz przed
Gotowanie i blogowanieteż tak sądzicie możecie spokojnie pomnożyć podaną ilość składników przez dwa. Nam wyszło dzisiaj 30 pączków. Składniki: 1/2 kg mąki 75 g drożdży 6 żółtek 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1 kieliszek spirytusu 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju +domowy gęsty dżem owocowy (bez dodatku żelatyny!), 1 litr oleju do smażenia, cukier puder na lukier(...)około 0,5 cm grubości. Na jedną część nakładamy dżem, przykrywamy drugą częścią i wykrawamy szklanką. Trzeba uważać, żeby nie przyciąć szklanką dżemu, bo będzie się przypalał przy smażeniu. Pączki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teraz wystarczy jeszcze tylko znaleźć odpowiedni garnek... W garnku gotujemy olej. Wrzucamy kawałek obranego ziemniaka (lub jak kto woli " jedną cienką fretkę" ) i kiedy
Ciastkozercypisać. Zapewne każdy je widział i jadł. Przygotowywane na wiele sposobów, z wykorzystaniem różnych mas. Na słodko i na słono. Przekładane, zwijane, rolowane, okrągłe, prostokątne i kwadratowe. U mnie – domowe wafelki kokosowe. Składniki: - opakowanie dużych kwadratowych wafli (z 200g zużyłam ¾) Masa do przełożenia wafli: - 2,5 szklanki mleka pełnego w proszku* - ½ szklanki płynnego mleka* - 1 szklanka drobnego cukru(...)masą przekładamy wafle, rozprowadzając ją równomiernie, aż do wyczerpania składników. U mnie masy wystarczyło na ¾ paczki (dwustu gramowej). Przełożone wafle przykrywamy folią lub papierem do pieczenia oraz obciążamy deseczką i czymś ciężkim (ja postawiłam butelki z wodą) na kilka godzin. Kroimy bardzo ostrym nożem. Domowe wafelki kokosowe to jedne z moich ulubionych. Oczywiście wafle można przełożyć inną masą – kajmakową, kakaową
mojewypiekiinietylkomoże pojawi się w sklepach, miejcie oczy otwarte. Ja za to obiecuję, że postaram się stworzyc swoją domową recepturę na flan z quinoy i jak tylko uznam, ze warto to wrzucę na boga. Póki co musicie się zadowolić tym z paczki. Jedno opakowanie przewidziane jest na litr mleka (ja wykorzystałam pół porcji i użyłam mleka kokosowego zmieszanego z wodą), kosztowało
Quinoa Raz!mojego domu jest cukiernia, w której sprzedawane są najlepsze kupne drożdżówki świata. Z serem, wiśniami, jabłkiem, jagodami, truskawkami, pączki. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej
Słodkie inspiracje